Panelák UPC a bludné proudy

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
JMalik

Re: Panelák UPC a bludné proudy

#16 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:...........nejlepší by bylo vyměnit v mém panelákovém bytě elektrorozvod a jističe,.......

Narazil jsi na vola.
Sežeň si nějakého elektrikáře s vyšším IQ, nebo revizáka. Revizáka praktika, ne revizního technika s papírem, že může štemplovat tím razítkem.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
VTjr

#17 Příspěvek od VTjr »

pepin píše:...hned ve dveřích hlásí že elektrice 220v vubec nerozumí...
... vyměnit v mém panelákovém bytě elektrorozvod a jističe...

Dost troufalá rada od člověka, který si je sám vědom, že tomu nerozumí :mrgreen: To je fakt vůl. :cry: A to kdyby jen tušil co to obnáší dělat rekonstrukci elektrorozvodů v paneláku. :lol: Já, ačkoli mám kvalifikaci a nejednu rekonstrukci v rodinných domech jsem už udělal, tak panelákový byt bych nedělal opravdu za žádné peníze. Všechno se tam musí sekat, vše je zaplácáno pod omítkou, trubky žádné, navíc pod tenkou omítkou je betón tvrdý jak skála. Když ho řežeš strojně, tak i navzdory odsáváni je prach všude a ani sekání se nedá vyhnout. Samozřejmě celý byt se pak musí nanovo omítnout, aby to dobře vypadalo.
Kolega teď nedávno koupil své dceři byt v Bratislavě na sídlišti a rekonstruuje si ho svépomocně včetně elektriky (taky má kvalifikaci). Říká, že prý takovou elektriku už nikdy víc :x :evil:
Nakonec všechno jde, ale rozhodně nesmíš v tom bytě bydlet. Protože ten bordel je naprosto všude. :(

Přitom já jsem i takhle na dálku přesvedčen, že je to asi zbytečné a že to půjde i bez toho. Nanejvýš bych podotahoval šroubované spoje ve všech zásuvkách, rozvodních krabicích a na jističích - to nikdy nezaškodí. Ale s citem, protože pokud je tam starý hliník, tak je křehký. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
pepin

#18 Příspěvek od pepin »

propojil jsem to na kostru jak radil tuším Cílek, to evidentně vyřešilo to jiskření přez ten koaxiál a následné odpálení vstupu toho videoprojektoru, pak uvidim, jestli občas zase přestane hrát levá a centrální reprobedna, pokud ne, tak asi jen zreviduju zásuvky a jističe-dotáhnu šroubky, sice to nevidím jako zdroj problému, ale už před lety mi jeden kábl přehořel někde v panelu, tak ho mám tažený vrchem a jedna zásuvka už se také jednou roztekla a to v ní byla zapojená pouze nabiječka na mobil, rozhodně nemíním měnit rozvody elektřiny.
JMalik

#19 Příspěvek od JMalik »

Nemůžeš spojovat stínění toho koaxiálu s potenciálem nulových kolíků, pokud bude na tom nulovém kolíku např. 30V. Tohle musíš vyloučit za pomoci toho kvalifikovaného elektrikáře, nebo revizáka, jinak Tě to jednou pobije.
Jestli to máš v tom stavu jak píšeš, tak je nezbytné přejít to nulování a pospojení až k hlavnímu rozvaděči.
(Už ti to píšu myslím potřetí stále stejně :wink: )
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pepin

#20 Příspěvek od pepin »

JMalik píše: Tohle musíš vyloučit za pomoci toho kvalifikovaného elektrikáře, nebo revizáka, jinak Tě to jednou pobije.
Jestli to máš v tom stavu jak píšeš, tak je nezbytné přejít to nulování a pospojení až k hlavnímu rozvaděči.
(Už ti to píšu myslím potřetí stále stejně :wink: )

je nějaká indicie, podle které bych poznal, že ani ten elektrikář nebyl dostatečně kvalifikovaný? třeba jestli musí mít nutně na nějaké měření přístroj, který bude od pohledu vypadat jinak, než multimetr co se vejde do zadní kapsy u kalhot ?
VTjr

#21 Příspěvek od VTjr »

pepin píše:...asi jen zreviduju zásuvky a jističe-dotáhnu šroubky, sice to nevidím jako zdroj problému, ale už před lety mi jeden kábl přehořel někde v panelu, tak ho mám tažený vrchem a jedna zásuvka už se také jednou roztekla a to v ní byla zapojená pouze nabiječka na mobil, rozhodně nemíním měnit rozvody elektřiny.

No ale když čtu tohle, tak mé přesvedčení o tom, že rekonstrukce rozvodů v bytě je zbytečná, slábne a pomalu začínám souhlasit i s tím technikem. :mrgreen: Já to v reálu neviděl, on asi ano, tak teď nevím. Ale pořád bych udělal vše možné proto abych se tomu vyhnul. A stále platí i to, ža v obývaném bytě se taková rekonstrukce děla dost těžko. Tedy na rozdíl od poctivých rozvodů v zazděných trubkách ve většině rodinných domů a strých bytovek, kde ty dráty vyměníš za den a máš zrekonstruováno. :wink:

No a kvalifikovanost elektrotechnika nejlépe posoudí zase jen kavlifikovaný elektrotechnik. Na to mi stačí 5 minut společné debaty. Ale laika oblbne kdejaký brouk Pytlík. Zrovna ti největší Pytlíci se mohou "prezentovat" supermodernými přistroji, zatím co odborník si běžně vystačí s avometem a vadaskou. Tím neříkám, že dobré přístroje jsou k ničemu, ale jako spolehlivá indice pro laika to moc nepomůže. :lol:
JMalik

#22 Příspěvek od JMalik »

VTjr píše:...............

Tady stačí, když mu revitestrem změří hodnotu smyček a vymění mu ty vyhulené zásuvky, krabice, nulové můstky.
VTjr

#23 Příspěvek od VTjr »

JMalik píše:Tady stačí, když mu revitestrem změří hodnotu smyček a vymění mu ty vyhulené zásuvky, krabice, nulové můstky.

Jistě, pokud to půjde a ta hlína se nebude lámat. :( Neskutečný problém nastane, když se v krabici ulomí drát podomítkového hliníkového plocháče - to pak nevíš co s tím. :cry: :x Já kdysi to v nouzi nastavil pomocí lustrové svorky (zůstal mi naštěstí zboku trčet asi 10mm dlouhý kousek drátu). Ale do té zásuvky jsem už nic extra silného nedával (naštéstí to bylo v obýváku, tak tam mohl jít nanejvýš vysavač a i to je dost). Ale stát se to v kuchyni nebo v koupelně, tak bych to takhle řešit nemohl. Navíc ono se často zásuvkové obvody svorkovali na zásuvkách a tak povolené šroubky ve vyviklané jedné zásuvce mají za následek výpadky v další.
V jednom bytě jsem dělal takovou kompromisní rekonstrukci. Světelné obvody a zásuvkové do pokojů jsme nechali jak byli (tedy podomítkové hliníkové) ale ty co vedli do koupelny a kuchyně jsme komplet nahradili mědí až po jističe a ještě jeden zásuvkový okruh přidali (i jistič samozřejmě). A tak jsme kus chodby rozsekali a dali to do trubek. Kuchyň se stejně rekonstruovala a koupelna taky. V pokojích jsme bordel dělat nemuseli. No a jelikož nejvýkonnější spotřebiče bývají právě v kuchyni a koupelně, tak to dodnes vyhovuje. Pokud je taková možnost a děláš si to pro sebe, tak to doporučuji. Jako firma by s tím ale mohl být problém, že by se pod to revizák nepodepsal a já dnes už asi taky ne.
pepin

#24 Příspěvek od pepin »

jističe a pár zásuvek jsem obešel, vše utažené, asi zatím udělám tu nejednodušší věc co se dá, natáhnu od sousedu prodlužku a zkusím to změřit na jejich rozvodu.

co mi není ale vubec jasný, proč mi měřák ukazuje přez 200v, ale nedává to ránu, jako když si sáhnu do zásuvky.
VTjr

#25 Příspěvek od VTjr »

pepin píše:...

co mi není ale vubec jasný, proč mi měřák ukazuje přez 200v, ale nedává to ránu, jako když si sáhnu do zásuvky.

Se nediv, je to měkké! To napětí je tam jen naindukováno, nebo tam prošlo přes nějaký vysokoimpedanční svod. Pokud je nékde špatný kontakt v zemnícím vodiči, tak to tam naměříš, kdyby byl době propojen, tak to tam není. Jakmile to ale zatížíš, nebo propojís s době uzemněným vodičem, tak veškerý úbytek napětí pak bude na tom špatném kontaktu.
Ono třeba i statická elektřina (třeba ze svetru) má napětí i desítek kV, ale tak malý náboj a tím i energii, že při výboji poteče jen minimální prou a tudiž to človéku neublíží. Ale dovede zničit dielektrikum hradla polem řízeného tranzistoru MOS FET, pokud nemá ochranné diody.
pepin

#26 Příspěvek od pepin »

VTjr píše: Jakmile to ale zatížíš, nebo propojís s době uzemněným vodičem, tak veškerý úbytek napětí pak bude na tom špatném kontaktu.

raději ještě jednou--když ten setobox--kostru propojím na svém teoreticky vadném rozvodu 220V v zásuvce se zemnícím kolíkem, tak to napětí 200něco voltu na tom stínění koaxu zmizí, pokud bych měl tedy vadný rozvod země--povolené šroubky a podobně, tak by to snad mělo přez ten koax probijet pořád, nebo ne?
JMalik

#27 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:
raději ještě jednou--když ten setobox--kostru propojím na svém teoreticky vadném rozvodu 220V v zásuvce se zemnícím kolíkem, tak to napětí 200něco voltu na tom stínění koaxu zmizí, pokud bych měl tedy vadný rozvod země--povolené šroubky a podobně, tak by to snad mělo přez ten koax probijet pořád, nebo ne?

Protože to stínění koaxiálu má lepší zem, než nulové kolíky Tvých zásuvek. Kdyby se ti to posralo někde v krabici úplně, tak tím stíněním poteče proud spotřebiče a pobije to každého, kdo to někde rozpojí, protože nebude čekat, že Pepin takhle vyřešil nulák pro zásuvky.
(Ta Tvoje elektroinstalace je vadná zatím jenom teoreticky. Prakticky to zjistíš tím měřením smyček. Zatím to jsou všechno jenom domněnky)
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od STROHUR »

pepin

#29 Příspěvek od pepin »

STROHUR píše:Zemní smyčky viz odkaz.http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 0&thold=-1

díky za odkaz, více vyčerpávající řešení problému už snad ani být nemuže ,snad mi to pomuže, proberu to s elektrikářem, ale když o tom tak uvažuji, on by vubec nebyl problém u mě v bytě natáhnout ten rozvod k televizím a zesilovačum komplet nově--teda pokud by to bylo opravdu jako jediné možné řešení a opravdu elektroinstalace v mém bytě nějak zásadně vybočovala z obvyklích sídlištních standardu---pokud by byl jako zásadní problém pouze to spojení--UPC--šel bych asi cestou signálu vzduchem přez nějaký ten vysílač, pokud by to tedy fungovalo.

v každém případě ten odkaz je super a ještě jednou díky.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od jyrry »

pepin píše:..... elektroinstalace v mém bytě nějak zásadně vybočovala z obvyklích sídlištních standardu.....

no pokud mas panelak z cca stejne doby jako ten co v nem bydlim ja, pak tam mas taky pekne cunacinky.... legracky s "hlinou" mam docela zazite ... to propojovani snad delali nejaci ucnove ...
preji uspesne vyreseni problemu
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“