Stejnosměrný motor 540 životnost

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
ivo.lhotan

Stejnosměrný motor 540 životnost

#1 Příspěvek od ivo.lhotan »

Zajímalo by mne jaká je životnost stenosměrného motoru řady 540 v hodinách.Mam model rc jachty http://rchobbyracing.cz/Hobby%20engine/ ... 20rc%20lod a odešel motor.Mam pocit že jsem toho až tak moc nenajezdil,řádově 5-6hodin.
JMalik

Re: Stejnosměrný motor 540 životnost

#2 Příspěvek od JMalik »

ivo.lhotan píše:Zajímalo by mne jaká je životnost stenosměrného motoru řady 540 v hodinách.Mam model rc jachty http://rchobbyracing.cz/Hobby%20engine/ ... 20rc%20lod a odešel motor.Mam pocit že jsem toho až tak moc nenajezdil,řádově 5-6hodin.

To je celkem dost.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Robil

#3 Příspěvek od Robil »

Podle mě na to nemůže být správná odpověď. Znám jednoho co má motor 3roky a jezdí 2x týdně baterku. A taky jednoho co za měsíc měl dva.;-)
Ale střídak je neco jiného, to beze sporu.
ivo.lhotan

#4 Příspěvek od ivo.lhotan »

Jsem začátečník proto se ptám,po dohodě s prodejcem mi motor vymění ale stejně se mi to zdá malá životnost.Asi bude lepší nahradit stejnosměrný střídavým.Ovšem při ceně motor+regulator to bude asi o dost dražší.
JMalik

#5 Příspěvek od JMalik »

ivo.lhotan píše:Jsem začátečník proto se ptám,po dohodě s prodejcem mi motor vymění ale stejně se mi to zdá malá životnost.Asi bude lepší nahradit stejnosměrný střídavým.Ovšem při ceně motor+regulator to bude asi o dost dražší.

Jestli chceš jezdit a ne servisovat motory, tak tam dej stříďák. Motor není problém. Regulátor potřebuješ asi obousměrný.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik

#6 Příspěvek od JMalik »

Robil píše:Podle mě na to nemůže být správná odpověď. Znám jednoho co má motor 3roky a jezdí 2x týdně baterku. A taky jednoho co za měsíc měl dva.;-)

Najezdil na to 5-6 hodin motorového chodu. Mohl najezdit i více, ale taky ten motor mohl měnit po dvou hodinách, pokud je to zatížené a to v té lodi bude.
ivo.lhotan

#7 Příspěvek od ivo.lhotan »

Motor byl opravdu zatížený na maximum,silně se přehříval.Přehřívání jsem vyřešil namontováním vodního chlazení.Stejně odešel.
jipav

#8 Příspěvek od jipav »

Myslím, že ty motory už taky nejsou tak kvalitní. Mám takový větroň vlastní konstrukce, 1600 mm rozpětí a 400stovku motor jsem v něm měl asi čtyři roky. Loni jsem za sezónu měnil dva, letos už tam mám stříďák. Ale zase jsem ochuzen o ty efekty, jako je kouřová stopa za letadlem apod.
JMalik

#9 Příspěvek od JMalik »

ivo.lhotan píše:Motor byl opravdu zatížený na maximum,silně se přehříval.Přehřívání jsem vyřešil namontováním vodního chlazení.Stejně odešel.

Už tam zpátky ten ss motor nedávej. Mám něco podobného, jezdí s tím děti, jsou v tom 2 ss motory 540.
Mám to asi 5 roků, jezdí s tím minimálně, ale hned jak to odejde, tak tam dám stříďáky.
Takhle to víc topí, než točí vrtulema.
rakos
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od rakos »

Zdravim,
jen bych se ještě zeptal JAK odešel. Shořelo vinutí (když se tolik přehříval) nebo se obrousily uhlíky až "na kost" anebo něco mechanicky??

Já mám "540" v remorkéru s převodovkou 3:1, vrtule 50mm, tah jako "kráva" a motor je studený. Zatím najeto asi 4 hodiny bez problému.

Možná by stačilo změnšit vrtuli a nechat jít motor do otáček...
jipav

#11 Příspěvek od jipav »

Třeba mě dvakrát po sobě u těch 400stovek shořelo vinutí. Přetížený ale určitě nebyl, navíc je tam perfektně chlazený. U lodi mám rovněž převodovku a 540 se taky nehřeje a je tam hodně špatně chlazená. Jenom těch motorů "540" jsem měl doma asi pět a všechny tak dvacet let staré. U těch nových 400stovek byl na vinutí i o něco slabší drát.
rakos
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od rakos »

..."přetížený určitě nebyl" ... no chtělo by to trochu měřit a né odhadovat. Myslim, že u "normální" čtyřstovky je proud kolem
3 A tak na hranici použitelnosti. Jak si to veme kolem 5 - 6 A tak je konečná po pár minutách....
ivo.lhotan

#13 Příspěvek od ivo.lhotan »

Poslední dvě,tři jízdy motor vynechával,potom jel na menší otáčky,párkrát se zastavil a zase rozjel až se nakonec zastavil uplně.Žádný zápach po spáleném vinutí,prostě přestal jet.Chlazený je dobře má vodní chlazení.Lodní šroub je origo dodávaný s modelem,doba jízdy cca 15 minut na na aku pack 8.4 V 3000 mah nimh.http://www.youtube.com/watch?v=90-72bVmhZA
rakos
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od rakos »

... no je vidět, že se motor nefláká v té jachtě... prostým hrubým výpočtem se dá předpokládat proud kolem 12 A, možná z kraje i víc, pak to klesá.
No není to málo, ale myslím, že na spálení vinutí by to nemělo být, spíš že se pěkně zahřeje...
No těžko radit, možná by nebylo od věci, když stejně už nejede, ho rozebrat a proměřít vinutí, jestli je opravdu spálené nebo je něco s uhlíkama... (typoval bych i na ty uhlíky)
ivo.lhotan

#15 Příspěvek od ivo.lhotan »

Motor se zahříval opravdu hodně ,zkoušel jsem dát pasívní chlazeníhttp://www.promodels.cz/cz-detail-206408-pridavny-chladic-pro-elektromotor-rady-540.html téměř bez učinku,tak jsem dal vodní chlazení a po jízdě už byl chladný.Jinak jsem celou věc tel.konzultoval s prodejcem taky to tipoval na uhlíky.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“