Hitec AURORA-9 pokračování

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
johl

Re: Hitec AURORA-9 pokračování

#241 Příspěvek od johl »

omlovám se že vám přerušuji nit- pokud můj dotaz nepatří sem tak ho přesunu jinam:

kolegové pomozte
dnes došlo při letu ve výšce cca 300m k výpadku signálu. Zástavbu, níže popsanou, používám cca 1/2 roku.
přijímač Optima 9 umístěn v uhlíkové části trupu, antény přilepené na PUR podložce viz foto vystrčeny do skleněné špice na dno trupu. Anténa je v těsném sousedství regulátoru.
Letadlo bylo v době pozorování cca 30 st nad hlavou –anténa vysílače zlomena rovnoběžně s displayem.
Porucha se projevila tak, že se sám pustil motor a vycáply se vztlak. kl. na půl, křidélka a motýl byl v nule. Fail safe nebyl nastaven.
Signál se po cca 3-4s obnovil a já mohl rychle přistát s plným řízením. na zemi se situace opakovala a jak se motor snažil otočit vrtulí, tak došlo ke zkratování motoru- zatím to vypadá , že odešla pohonná aku, ale to se ještě uvidí. Regl je třikrát silnější, než by měl být-(jiný jsem neměl), takže vydržel. Motor také.
Po přistání jsem pobíhal s vysílačem po louce a a zkoušel. K výpadku došlo cca 50m od letadla pouze když jsem vysílač položil na zem. Bylo celkem jedno jak byla anténa orientována.

Prosím o vaše komentáře stran mé instalace přijímače v modelu a zda je normální, že vysílač 50m položený na zemi již nedá signál přijímači( cca 20cm nad zemí)
Přílohy
anténa 001.jpg
petertn
Kontaktovat uživatele:

#242 Příspěvek od petertn »

Urob test dosahu v takom stave ako to mas na fotke
Edit:
Je zvlastne ze ak nemas nastaveny fail safe ze sa vobec nieco spustilo... Mas tam najnovsi soft?
Taketo nieco sa mi ani raz nestalo, najvacsiu hrozu mam z toho samospustenia motoru ...
http://www.elektromodely.sk/?page_id=622
jetylo

#243 Příspěvek od jetylo »

Zablokovana vrtula neumozni motoru sa roztocit. Regulator toto vie detekovat a sam sa vypne, aby nedoslo k poskodeniu. Takze pokial sa ti poskodila pohonna bateria vplyvom "skratovania" motoru pocas nekontrolovaneho priadania plynu v zablokovanom stave, problem by som hladal inde ako v tej optime 9.
johl

#244 Příspěvek od johl »

petertn píše:Urob test dosahu v takom stave ako to mas na fotke
Edit:
Je zvlastne ze ak nemas nastaveny fail safe ze sa vobec nieco spustilo... Mas tam najnovsi soft?
Taketo nieco sa mi ani raz nestalo, najvacsiu hrozu mam z toho samospustenia motoru ...

test jsem udělal na louce:
1. tak jak to bylo po přistání
2. anténa ven z trupu
výsledek totožný-po padesáti metrech vysílač na zemi, ztráta signálu stejně v případě 1 i 2. Pokud jsem dal vysílač ke kolenům signál se vždy obnovil.
Jinak software mam cca 4měsíce starý- pokud je již nová aktualizace tak ho přeinstaluju- kouknu se.

zkusím nastavit fail save- nějak jsem to nikdy neřešil, ale zřejmě budu muset.

Co ta blízkost regulátoru a motoru? -Mám za to , že by to systému 2,4 GHz nemělo vadit...

No po všech zkouškách jsem se odvážil letět-ne tak vysoko, ani daleko a žádný výpadek jsem nezaznamenal...ale bojím se
johl

#245 Příspěvek od johl »

jetylo píše:Zablokovana vrtula neumozni motoru sa roztocit. Regulator toto vie detekovat a sam sa vypne, aby nedoslo k poskodeniu. Takze pokial sa ti poskodila pohonna bateria vplyvom "skratovania" motoru pocas nekontrolovaneho priadania plynu v zablokovanom stave, problem by som hladal inde ako v tej optime 9.

jestli je poškozená zjistím dnes. Jen zatím usuzuji dle teploty- nedalo se na baterce ani motoru udržet ruka- regulátor ač jindy studený , byl taky horký...

ještě pro doplnění: motor pouštím spínačem- plynovou páku mám na BF mix pro přistání.

Pokud bude problém jinde než v Optimě , tak to by byla ta lepší varianta.
petertn
Kontaktovat uživatele:

#246 Příspěvek od petertn »

je divne ze to poslalo nejaky signal na serva a regulator ...
regulator je tam aky?

este otazka, plyn mas kanal 3 a aj v aurore je naprogramovany ako plyn?
kamarades

#247 Příspěvek od kamarades »

Zdravím všechny, mám prosbu, není na fóru někdo ze Šumperska, kdo má zkušenosti s instalací nového sofwaru (v 3.01) do Aurory 9. Rád bych, kdyby mi s tím někdo prakticky (i za úplatu) pomohl. Obávám se že moje možnosti a vědomosti na to nestačí. Jinak prý nemůžu používat přijímače MINIMA 6L.
Aurora 9,Graupner MC10,Extra330,Cessna182,TaylorCup,Elekt.E33,L60.

http://www.katak.cz/page3.html
johl

#248 Příspěvek od johl »

petertn píše:je divne ze to poslalo nejaky signal na serva a regulator ...
regulator je tam aky?

este otazka, plyn mas kanal 3 a aj v aurore je naprogramovany ako plyn?

verze softwaru je 1.09(0)...

regulátor je YEP 100 i když sestava žere jen 40A. Ale původní regulátor (CC 45) odešel a tenhle byl po ruce.

plyn je na kanálu 7 a ovladač J2...tedy plynová páka. Ale já mám nastaveno pouštění motoru v menu "motor" přes vypínač F. Kanál 3 patří křidélku 2
johl

#249 Příspěvek od johl »

kamarades píše:Zdravím všechny, mám prosbu, není na fóru někdo ze Šumperska, kdo má zkušenosti s instalací nového sofwaru (v 3.01) do Aurory 9. Rád bych, kdyby mi s tím někdo prakticky (i za úplatu) pomohl. Obávám se že moje možnosti a vědomosti na to nestačí. Jinak prý nemůžu používat přijímače MINIMA 6L.

neboj se to zkusit sám. Já jsem PC střevo a dopadlo to. Kup si PC rozhraní HPP-22 -to je krabička za cca 500,- a na stránkách Pelikán si přečteš co dál.
Stejně by tě to asi časem neminulo a alespoň nebudeš na nikom závislý. Ono to vypadá že se sofware Aurory bude neustále vyvíjet. Opravdu to není nic složitého.
petertn
Kontaktovat uživatele:

#250 Příspěvek od petertn »

2 johl:
Kanal 7 mas priradeny ako throtle? V nastaveniach kanalov
johl

#251 Příspěvek od johl »

petertn píše:2 johl:
Kanal 7 mas priradeny ako throtle? V nastaveniach kanalov

ano -tak mi to aurora nabídla. právě jsem zkusil zadat nový model jako větroň s dvěna křidélky a dvěna klapkani a s motorem a plyn mi nabídla na kanálu 7. je to problém?
petertn
Kontaktovat uživatele:

#252 Příspěvek od petertn »

Nie, tak je to dobre... Hod ten prijimac do nejakeho epp, polietaj vyskusaj a uvidis, toto je ducharina, ak tvrdis ze ta na 100% nemas fail safe!!!
johl

#253 Příspěvek od johl »

petertn píše:Nie, tak je to dobre... Hod ten prijimac do nejakeho epp, polietaj vyskusaj a uvidis, toto je ducharina, ak tvrdis ze ta na 100% nemas fail safe!!!

FS nastaven není...
pročítal jsem toto vlákno a zdá se mi , že podobný problém má peter1207 na třetí straně tohoto vlákna.
Duchařina to sice je, ale co dělat?
johl

#254 Příspěvek od johl »

tak jsem volal prodejci mé Aurory. Dle jeho názoru je to špatné a vysílač půjde do servisu- ještě je v záruce.

Podle něj by vysílač ve vzdálenosti 50m byť umístěn na zemi neměl ztrácet signál s přijímačem umístěným 20cm nad zemí...

Dále mi doporučil před posláním přehrát soft pomocí kouzelné krabičky HP. To udělám odzkouším...ale má důvěra v systém je nalomena a trochu mám obavy pustit třímetrový celokompozit s nepředvídatelnými duchy do luftu.

No co sezona je v plném proudu a já budu na zemi.

Až to vyřeším- přehrání softu-reklamaci- takdám vědět jak jsem dopadl.
petertn
Kontaktovat uživatele:

#255 Příspěvek od petertn »

nie si na tom az tak zle ...
ja jedno ero kusnuta nabezka
volkano - motor v oprave
funcub je fakt fun a na kridlo ked fuka nie je cas ...
ale aurora mi slape ako hodinky
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“