HC3-SX a Bavarian Demon - nové vlákno

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Odpovědět
Zpráva
Autor
Lada1

Re: HC3-SX a Bavarian Demon - nové vlákno

#436 Příspěvek od Lada1 »

mluvil jsem s Filipem Deklevou a ten nadava na DSM prave kvuli statice. On lita Beast a Brain a rika, ze strika antistatem heli casto. Kdyz je dusno tak i klidne kazdy den.

Mi to na Protosu dela celkem casto (10-15 letu), Bozda mi menil i HC3SX za novy; na Vibe mi to udelalo 1x za asi 80 letu.
Text meho prispevku nemusi nutne odpovidat tomu, co jsem zde napsal ...
Bobeš Havran

#437 Příspěvek od Bobeš Havran »

Měl jsem vysílač Spektrum jen přes satelity a ty záškuby mě taky znepokojovaly. Jednou jsem na jeden takový málem spadnul! Zkusil jsem vést i jinkak kabely a nic.. Vše vyřešila výměna za nový přijímač a vysílač Futaba 8)
:::T14SG:::T-REX 550E HC3sX:::T-REX 450PRO(prodáno):::Walkera HM59D
http://bboobbeess.rajce.idnes.cz
Screwball671

#438 Příspěvek od Screwball671 »

pkotatko píše:Ted jsem to delal na T700. Spektrum prijimac a jeden satelit. Normalne sparujes a k HC pripojis kabely ( vsechny kanaly ) dodanymi k HC. Jako typ pripojeni prijomace zvolis "kanaly".
FW v.200 a servy to neskube.
Pred dvema tydny jsem nastavoval Kasamu s HC a dva satelity. FW v.200 a servy to obcas skubne i na stole.
S Futabou S-Bus to neskublo nikdy na zadne heline ( 5 kusu ).

Díky za vyčerpávající odpověd. Jen ten jeden satelit příjde zapojit přímo do přijímače nebo do HC?
Trex 700E, Trex 600 nitro, Protos 500, Trex 500, Trex 450 Sport, Yak 55M, RS352, Piper Cub, Variant
OPR
Kontaktovat uživatele:

#439 Příspěvek od OPR »

Satelit do HC ? Vyhýbáš se přece problému s dekódováním.

..... tedy?
Screwball671

#440 Příspěvek od Screwball671 »

OPR píše:Satelit do HC ? Vyhýbáš se přece problému s dekódováním.

..... tedy?

Nevím že to je problém dekódování ale asi jo, když to píše sám věhlasný problémový analytik Ondra, ale taky bych ho podle selskýho rozumu připojil do přijímače, ostatně tak to mám na ostatních 10ti modelech a nikde nic neškube.
Trex 700E, Trex 600 nitro, Protos 500, Trex 500, Trex 450 Sport, Yak 55M, RS352, Piper Cub, Variant
OPR
Kontaktovat uživatele:

#441 Příspěvek od OPR »

Toho věhlasnýho analytika sis mohl odpustit.
Oni jsou dva problémy. Jeden je se statikou (citlivost satelitů) a druhej je to dekódování, kdy si prostě občas satelity jen tak "neškodně" zablbnou. Jak statika, tak i to dekódování vypadá stejně nebo ten projev je podobnej. Jen ta statika je častější na výskyt toho záškubu. Obojí má ale stejné řešení. A to použití klasického přijimače.
Lada1

#442 Příspěvek od Lada1 »

OPR píše:Toho věhlasnýho analytika sis mohl odpustit.

Vzdyt ma preci uplnou pravdu. Za co se stydis?

satelity bud primo do HC nebo pokud je prijimac pak jen a pouze do nej
Text meho prispevku nemusi nutne odpovidat tomu, co jsem zde napsal ...
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#443 Příspěvek od pkotatko »

Jen ten jeden satelit příjde zapojit přímo do přijímače nebo do HC ?

Do prijimace. Kdyz zadas do HC "propojeni kabelem - kanaly", tak zasuvky pro satelity zrejmne ani nebudou aktivni.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#444 Příspěvek od Mad_Box »

OPR píše:Toho věhlasnýho analytika sis mohl odpustit.
Oni jsou dva problémy. Jeden je se statikou (citlivost satelitů) a druhej je to dekódování, kdy si prostě občas satelity jen tak "neškodně" zablbnou. Jak statika, tak i to dekódování vypadá stejně nebo ten projev je podobnej. Jen ta statika je častější na výskyt toho záškubu. Obojí má ale stejné řešení. A to použití klasického přijimače.

Nějaké zdůvodnění toho proč je klasický Rx méně citlivý na statiku než jen satelit?
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
boZZda

#445 Příspěvek od boZZda »

V případě satelitů je potřeba vzít v úvahu několik věcí:

- použít vždy nejaktuálnější firmware v HC nebo Démonu
- zajistit, že satelity jsou v bezvadném stavu
- zajistit, že kabely a konektory k satelitům jsou v bezvadném stavu
- zajistit, že satelity jsou správně rozmístěny po modelu a nedojde k problémům s příjmem signálu (karbon stíní!)
- zajistit minimální napěti 5.5V
- eliminovat statiku na vrtulník
- eliminovat jakékoli rušení ze strany elektroniky ve vrtulníku
- nemít jeden satelit DSM2 a druhý DSMX
- mít nastavené správně 11ms pro DSMX atd.

Pokud tohle zajistíte, tak by němelo k žádným ťukancům docházet. Bohužel nemohu mít pod kontrolou vaše vrtulníky a tak je potřeba, abyste si to pohlídali sami. Věřte, že pokles pár desetin voltů na BEC není problém, pokud jsou serva žravější. V takovém případě doporučuji to, co doporučuje i sám Kontronik a to použití vhodného "záložního" článku. Například malé NiMH.

Když použiješ jakýkoli jiný přijímač jakékoli značky, tak je součástí takový ten vícežilový kabel, který zapojíš do bezpádla a potom podle barviček do jednotlivých kanálů v přijímači. Potom je to jako jakýkoli jiný přijímač a chová se naprosto standardně. Zde potom neplatí ono pravidlo s 5.5V pro BEC. To platí jen u samotných satelitů Spectrum.

Už to tu bylo mnohokrát, ale opakování matka moudrosti.
Na stole HC/Démon škubat servy může a je to v pořádku!!!
Za letu škubání není v pořádku!

Z pohledu bezpádla jsme udělali maximum, abychom škubání za letu eliminovali. Nejsme ale schopni postihnout vše, co se děje mimo bezpádlo :( V takovém případě když si Spektrum usmyslí, že si cukne, tak už takový signál dostaneme. Nemůžeme ale dělat práci za Spektrum, které na svůj signál ser*. A je mnoho důvodů, proč si Spektrum jen tak něco se signálem udělá, stačí se zeptat pana google na Spektrum a máte čtení na dlouhé zimní večery. Podle mě nemá Spektrum v helinách co dělat, ale to jiná diskuze, kterou zde prosím nerozvádějme. Bude zbytečný flame, kde opět nic nevyřešíme. Doporučuji se řídit radami výše.
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
petrct
Kontaktovat uživatele:

#446 Příspěvek od petrct »

dik za rady , už jsem to zvládnul :oops:
Chase360 SniperII LA 700 Agile 7,2 Rytmus Max
http://petrct.rajce.idnes.cz/
http://www.helitesin.cz/
ZeXx86
Kontaktovat uživatele:

#447 Příspěvek od ZeXx86 »

Ja mam zkusenosti takove, ze Spektrum funguje co se tyce prijmu signalu priblizne stejne dobre jako Futaba. Co se tyce rychlosti, je na tom lepe Futaba uz z principu, jakym posila data kanalu.
Rozdil v jejich implementaci v bezpadlu je takovy, ze S-BUS je jednodussi na zpracovani, o neco malo presnejsi. Je to tak z toho duvodu, ze se o vse postara prijimac a pres S-BUS uz se posilaji plne zpracovane data.
U Spektrum satelitu, resp. DSM protokolu je to slozitejsi - je to jen "cast prijimace". Vystupni data v satelitu neprochazi zadnym dalsim zpracovanim a overenim. To je na jednotce, jak si s tim poradi. Se Spektrum prijimacem to pochopitelne bude stejne jako u Futaby.
Protoze DSM protokol umoznuje alespon detekovat nespravne ramce, da se spolehlive rict, ktere jsou spravne.
A k tomu se daji dodelat vlastni kontrolni algoritmy, ktere proveri, ze data, ktera by tam poslal jsou "blbost" a pilot neni schopen toto provest.
Nespravne ramce se jednoduse zahodi a k zadnym kopancum tedy nikdy nedojde. Spolu se zminenym kontrolnim algoritmem pak nemusi dochazet ke kopancum se statikou, nebo to alespon omezit. Ani pri vadnem kabliku by v zadnem pripade nemelo dochazet ke kopancum. Maximalne k prerusenim v rizeni.
S obojim mam celkem dost zkusenosti a nemohu rict, ze je po strance prenosu signalu/protokolu neco horsi/lepsi.
Satelit je podle me vice odolny statice nez prijimac, protoze neobsauje dalsi procesor.
A kdyz uz je tam statika, tak zacne prijimac ci satelit blikat. Takze pokud neblika, neni to s nejvetsi pravdepodobnosti zpusobeno statikou ani poklesem napeti. Satelit potrebuje ke svemu behu ~3V, zalezi pak na jednotce, jakou ma regulaci napeti a zvladne v zavislosti na vstupnim udrzet ty 3V. Napeti klesa bezne i k 4V a bezpadlo by s tim melo pocitat. Tak tvrdy BEC vetsina nema.
Spirit System
PetrPPP

#448 Příspěvek od PetrPPP »

Také se zapojím do debaty z pohledu uživatele HC3SX (a také i Spirita). Popíšu to pouze z mého pohledu běžného uživatele, o čem by měl každý Spektrumák vědět:

HC3SX má tu "vlastnost" že Spektrum satelity neimplementuje tak jako přijímač. Když dojde ke ztrátě signálu, tak Spektrum přijímač i satelit po reinicializaci začnou blikat, aby bylo vidět že došlo ke ztrátě signálu. Když u HC3SX vypnu vysílač, najede FailSafe ale po zapnutí vysílače satelit začne normálně svítit, jako by se nechumelilo. Správně by měl začít blikat, aby o tom uživatel věděl. Stejná signalizace je i při poklesu napětí a také při vypnutí a zapnutí heli když nedojde zároveň k vypnutí vysílače.

(Spirit má toto ošetřeno a chová se zcela stejně jako přijímač Spektrum - bliká jak má)
Spectrum DX8, Goblin 700 HC3SX
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#449 Příspěvek od Arcicorsa »

Dovolím si reagovat z vlastní zkušenosti.. Kombinace HC3SX a Spektrum satelitů je dle mého pohledu sebevražda.... Když jsem to zkoušel naposledy tak jsem málem 2x rozbil helinu jelikož jsem přestal řídit + odstavený motor :? , kopance do řízení jsou někdy hodně jindy vůbec... Problém se nevyřešil (už to neřeším) ani s jiným satelitem či BECem.. Zajímavé je že když jsem dal místo HC3 Robirda + satelit (jediná změna na heli byla bezpádlová jednotka) tak to šlape jako hodinky do teď, tím pádem u mě žádná statika a jiné vysvětlení nepochodí.. Takže ať se na mě nikdo nezlobí když řeknu že Captron nějak moc neřeší (nebo neumí) pořádnou implementaci protokolu Spektrum.. Docela dlouho jsem se přes to nemohl přenést a byl jsem dost na Captron naštvaný ale už na to dlabu a radši létám, provozuji s ním standardní přijímač a jsem naprosto spokojen.. Ovšem HC3 jako bezpádlo je 100% luxus!!!
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
OPR
Kontaktovat uživatele:

#450 Příspěvek od OPR »

Arcicorsa píše:Dovolím si reagovat z vlastní zkušenosti.. Kombinace HC3SX a Spektrum satelitů je dle mého pohledu sebevražda.... Když jsem to zkoušel naposledy tak jsem málem 2x rozbil helinu jelikož jsem přestal řídit + odstavený motor :? , kopance do řízení jsou někdy hodně jindy vůbec... Problém se nevyřešil (už to neřeším) ani s jiným satelitem či BECem.. Zajímavé je že když jsem dal místo HC3 Robirda + satelit (jediná změna na heli byla bezpádlová jednotka) tak to šlape jako hodinky do teď, tím pádem u mě žádná statika a jiné vysvětlení nepochodí.. Takže ať se na mě nikdo nezlobí když řeknu že Captron nějak moc neřeší (nebo neumí) pořádnou implementaci protokolu Spektrum.. ..

Budeš za živa třikrát upálen a na po čtvrté se Tě zeptají, zda nechceš změnit výpověď. :lol: :lol: :lol: Pokud ne, tak Tě sežerou (taky za živa) :lol:
Odpovědět

Zpět na „Heli - technika“