DJI NAZA

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zamčeno
Zpráva
Autor
ananas

Re: DJI NAZA

#1111 Příspěvek od ananas »

Motory ani regle to nejsou mě to taky nikam neuletělo jak některým to chytne pety do pryč, ale propadlo se jedno rameno a už to letělo na zem ;-) zhruba stejný pád... testoval jsem motory a regle sólo na servotestu s opalec většími vrtulemi než používám a na plný výkon no a po 15min žádné vynechání.. motory zahřáté na 65°C ale stále jeli.. tak motory a regle můžu jednoznačně vyloučit..

no abyses s tím phantomem nedivil já vylítak kolem 50 baterek uplně bez problémů no a pak jednoho krásného dne kdy ještě ktomu byl nejmenší vánek ve kterém jsem zatím létal a BOOM :-D ono takové překvápko.. a pak tomu věř.. tolik peněz a ted se trošku tluču do hlavy že sem nešel do Ardu :-D
stanleyy

#1112 Příspěvek od stanleyy »

ananas píše:Motory ani regle to nejsou mě to taky nikam neuletělo jak některým to chytne pety do pryč, ale propadlo se jedno rameno a už to letělo na zem ;-) zhruba stejný pád... testoval jsem motory a regle sólo na servotestu s opalec většími vrtulemi než používám a na plný výkon no a po 15min žádné vynechání.. motory zahřáté na 65°C ale stále jeli.. tak motory a regle můžu jednoznačně vyloučit..

no abyses s tím phantomem nedivil já vylítak kolem 50 baterek uplně bez problémů no a pak jednoho krásného dne kdy ještě ktomu byl nejmenší vánek ve kterém jsem zatím létal a BOOM :-D ono takové překvápko.. a pak tomu věř.. tolik peněz a ted se trošku tluču do hlavy že sem nešel do Ardu :-D

ja som kedysi "siel do Ardu" a quad skoncil na druzstve 500 metrov od miesta startu... na kusy....
FY680 hexa + GHT 3axis + Nex5, QAV400 + 3axis H3-2D, 433/2.4/5.8 GHz, T14/Taranis, EZUHF, Dominator
gardenroute

#1113 Příspěvek od gardenroute »

Na zahranicnich forech je plno prispevku lidi, kteri kdyz po trapeni s ARDU zkouseli a presli napr. na Phantoma, a pripadali si jako v Jirikove videni. Tak tedy nevim, nebo nerozumim, jak jsi to myslel s stim tlucenim do hlavy...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
stanleyy

#1114 Příspěvek od stanleyy »

Naza ma celkovo asi najlepsie letove vlastnosti - lietal som s kadecim, ale naza, hlavne v "trojkovej" verzii ma uplne luxusnu stabilizaciu...
Horsie je, ze par ludom vratane mna to padlo - to ma na tom stve najviac.
FY680 hexa + GHT 3axis + Nex5, QAV400 + 3axis H3-2D, 433/2.4/5.8 GHz, T14/Taranis, EZUHF, Dominator
tomashr

#1115 Příspěvek od tomashr »

gardenroute píše:Na zahranicnich forech je plno prispevku lidi, kteri kdyz po trapeni s ARDU zkouseli a presli napr. na Phantoma, a pripadali si jako v Jirikove videni. Tak tedy nevim, nebo nerozumim, jak jsi to myslel s stim tlucenim do hlavy...

Tohle je trochu o lidech - NAZA je proti Ardu nesrovnatelně blbuvzdornější a k jejímu rozlétání ti stačí daleko méně vědomostí. Když ale některé záludnosti Ardupilota pochopíš, tak máš najednou zařízení, které umí za půlku ceny NAZA daleko více...
Tímhle mimochodem ale NAZA ani jeho uživatele ani v nejmenším nekritizuji, naopak si myslím, že je velmi správné dělat takto user friendly zařízení a naprosto chápu ty, kdo si ho koupí, ušetřený čas je často k nezaplacení :D
Blbé je jen, že se jim zřejmě při aktualizaci vloudil nějaký bug, což tu jednoduchost a spolehlivost poněkud znehodnocuje :(
gardenroute

#1116 Příspěvek od gardenroute »

Ja tedy nevim, pokud to ma byt "autopilot se stabilizaci" (jak to oznacuje DJI, 3DRobotics i jini), tak by melo jit o to, aby to bylo zasadne user friendly, co nejvice spolehlive a robustni (tim myslim SW).

Pokud to ma byt autopilot se stabilizaci, tak by to nemelo byt o chapani zaludnosti, a dlouholetych zkusenosti s tim. U Ardu o to jde asi dost. Ale urcite bude dost lidi, kterym to nevadi rado to ladi a porad opravuji :?
tomashr

#1117 Příspěvek od tomashr »

Zase si Ardupilot nedémonizuj - pokud koupíš hotový z UK v krabičce, tak v podstatě pro první let v základní konfiguraci o moc víc práce než s NAZA nepotřebuješ. Přirozeně ale když koupíš ten z RC Timeru nasypaný v pytlíku s konektory "DIY", tak pak už pro tebe mikropájka musí být samozřejmost :-)
Ladění je možného dost v každém případě, ale nutno dodat, že dost věcí se nedá stavět proti NAZA, protože prostě NAZA ty funkce nemá. Navíc máš třeba telemetrii, waypointy, OSD (to byl slušný opruz), bastlení vyžadují některé volitelné senzory atd. Základní nastavení pro nový cvičný quadcopter jen s GPS, ale bez jakýchkoli dalších věcí, jsem ale po nějakých předchozích zkušenostech měl asi za 20 minut a v podstatě fungovalo hned, to zas taková věda není :-)
Jinak sw je u APM dnes už velmi stabilní a spolehlivý, v minulosti to asi bylo horší, ale to mě minulo :-)
jirka_d

#1118 Příspěvek od jirka_d »

upraveno,,
Naposledy upravil(a) jirka_d dne čtv 11.07.2013 7:01, celkem upraveno 1 x.
majkos

#1119 Příspěvek od majkos »

Duffs píše:Mrzí ma, že ti to padlo ale páči sa mi ako sa ti pekne tie hliníkové ramená ohli :D

no ohnuly se pěkně:) ale asi z toho udělám sekačku na trávu, protože za poslední měsíc jsem měl totálku s hexanem a včera jsem dokončil tohoto quada a teď zase tohle..už mě to nebaví neustále opravovat..bojím se že to dám do šolichu a zase mi to zhučí :(
Maxi swift, Swift II, Hexacopter 850R, Quadcopter s multiwii
zskal
Kontaktovat uživatele:

#1120 Příspěvek od zskal »

majkos píše:Takže bacha, včera jsem nahrál novou verzi 3.14 a dneska mi to po deseti minutách poklidného letu spadlo na placku, propadla se jedna strana a už se s tím nedalo nic dělat, takže problém nejspíš přetrvává, jsem hodně naštvaný protože to byl můj druhý let od posledního pádu zrovna po opravení :( takže přehrávám na starou verzi co tam byla od výroby...

Pořádně si projdi veškeré kabelové spoje u regulátorů a motorů. Mě to takhle přesně spadlo s fw. 2.02...Nasadil jsem si lupu na oči a hledal až jsem našel. Tohle ti fw neudělal.
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
jirka_d

#1121 Příspěvek od jirka_d »

Včera jsem byl s Nazou v nové lokalitě. Byl jsem zvědav za jak dlouho a kolik satelitů se chytí. Po připojení akumulátoru proběhla inicializace, potom blikala ledka zeleně a červeně. Koukal jsem na červenou - načítaní satelitů a pokuřoval. Napřed si červená několikrát zablikala trikrát, po chvíli 2x a pak se střídal dvojblik a jednoblik.
To ale není to hlavní. Asi po 5 až 6 minutách kdy se mi nepodařilo načíst 6 satelitů, se Naza sama od sebe zresetovala, zablikala inicializační sekvence a začala znovu načítat satelity - 3x bliknutí červené.
Jestli se něco podobného stane za letu je to možný důvod havárie.
Naza je 14 dní stará, mám s ní pár startů bez pádu a sw nahraný v pátek v.3.14
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#1122 Příspěvek od koulinek »

To je zajímavý poznatek. I za letu může dojít k poklesu počtu satelitů a pokud by to v nějaké spojitosti mohlo znamenat reset jednotky pak je to závažný problém zejména tedy v lokalitě kde se již problémově získává lock při inicializaci. V lokalitě kde létám se mi zamknou satelity po připojení aku cca do 20 vteřin, létám stále dvojkovou řadu firmware.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
jirka_d

#1123 Příspěvek od jirka_d »

Protože jsem byl dost nabuzený, tak jsem na 5 satelitů odstartoval, vylítal 1 baterku ve výšce 2m, ale vše v pořádku. Naza poslouchala jak hodinky.
gardenroute

#1124 Příspěvek od gardenroute »

jirka_d píše:Včera jsem byl s Nazou v nové lokalitě.......Naza sama od sebe zresetovala, zablikala inicializační sekvence a začala znovu načítat satelity - 3x bliknutí červené.
Jestli se něco podobného stane za letu je to možný důvod havárie.
Naza je 14 dní stará, mám s ní pár startů bez pádu a sw nahraný v pátek v.3.14
Dělal jsi na úvod manuální kalibraci kompasu ? DJI to vždy na nové lokalitě (po převozu) doporučuje, viz Collinovo video někdy z 3,4/2013.
Nemohl ten reset být důvodem nějakého HW problému ? Reset kvůli FW (za letu) by mohl být skutečně dost fatálním průserem pro všechny uživatele NAZA... Jakou NAZA přesně máš ? A co k ní vše připojené ?
stanleyy

#1125 Příspěvek od stanleyy »

Tak uz ma s Nazou problem aj Trappy z Black Sheepu - ale vraj si to DJI pekne odserie :)

"ok, before I post the rest of this, let's consider that we test and fly around 20 brand spanking new NAZAs each week, and this is the first occurrence since 4 months. also, this has no connection to the TBS DISCOVERY.

On of our customer's built quads flew off into the HK sunset last Friday. The quad started to act up right off the ground, I went to zero throttle immediately but it started to climb. Immediately I hit ATTI mode which had no effect whatsoever. Roll and yaw still worked, but I was starting to lose roll authority. Since it started banking left I tried to roll her around to get her to hit our building, but just a couple of moments after I hit the rudder she just hit full throttle and left. This was a V1 Naza, V1 software, V1 GPS. I'm ****ing pissed at DJI for producing a firmware where such a slip-up is even possible. they're a big company, they can afford to hire a monkey to just youtube their brand and forward any of these issues DIRECTLY to their engineers. it's a $1500 damage for us, luckily we test this in a somewhat unpopulated corner of HK and luckily the wall it smacked into was already banged up from centuries of abuse and luckily the old lady the barn belongs to is a huge fan of TBS.

Needless to say ... if Naza starts acting up, drifting or anything of that sort, we've got a stick on hand now ready to throw at the quad to pluck it out of the air. Coincidentally, we'll use that exact same stick to beat the living shit out of the DJI rep everytime this happens from now on. and we'll put an extra eye out for weird behavior during calibration and the first flights. there is no reason to believe that this just happens out of the blue, in fact my theory is that the hardware will get to that point right off the bat, maybe on the first or 2nd hard throttle input or bank. even more so, this is an issue that is to be solved at QC, and it better be solved quickly. DJI will hear us loud and clear this week, they're just lucky my contact guy is on vacation for the first half of this week.

And just in case this has not been said enough times already: This has absolutely no relation to the TBS DISCOVERY or any of the work we've done. If this were a TBS product with such a serious QC issue, you can be rest assured that even the cockroach in our sewers would be told to stop slacking around and look for a solution. "
Zamčeno

Zpět na „Coptery - elektronika“