Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Zamčeno
Zpráva
Autor
Drondys

#106 Příspěvek od Drondys »

KarelSkala píše:Jenomže to je právě to co jsem tady zmiňoval. Není vůbec pravda, že deklarant placené úkony spojené s celním odbavením zásilky činí pouze pokud je cena vyšší než limit. Deklarant musí provádět v emailu zmíněné úkony bez ohledu na cenu a limit pokud si zásilku celní úředník vybere k namátkové kontrole, a to může celní úředník udělat bez ohledu na uvedenou cenu a v tom mailu cos sem dával to bylo vysvětleno. :wink:

Ano je to přesně tak. Z osobní zkušenosti to mohu potvrdit. Stalo se mi to už v minulosti u jedné zásilky, kterou mi doručovalo DHL, protože ve zvolené službě při odesílání nebyla zahrnuta cena za službu celního odbavení a i když byla cena pod limit a CLO ani DPH jsem neplatil, tak jsem musel DHL zaplatit poplatek za celní odbavení.

Řekl bych, že k placeným úkonům deklaranta může dojít kdykoli kdy to celního úředníka napadne, protože celní zákon mu rozhodně nenařizuje, že si nesmí vyžádat další doklady a že musí věřit tomu co je případně na nějakém papíře k té zásilce uvedeno.

Navíc řada zahraničních prodejců tam ani nic nepřikládá a vše objednávka, potvrzení objednávky, potvrzení platby atd. se děje jen elektronickou cestou.

Kromě toho se vztahuje povinnost celního odbavení i na zásilky ze zemí mimo EU mezi soukromými osobami a když posílá někdo někomu něco soukromě tak tam přece nebude přikládat žádnou fakturu a obvykle tam nepíše ani cenu.

Takže jak to tak vypadá tak i když se CLO ani DPH platit nebude tak bude vždy při zastupování placeným deklarantem u služeb, které nemají cenu celního odbavení již v ceně poštovného, hrozit riziko, že se ve vztahu k té či oné zásilce může platit nějaký poplatek za úkony spojené s celním odbavením té zásilky.

Bohužel služby, které mají celní odbavení zahrnuto v ceně patří mezi ty o dost dražší takže pokud se použije služba třeba od jiného
dopravce, která to má v ceně tak se nic neušetří.

Taktéž je dost pakárna i v tom, že pokud se to někdo rozhodne řešit sám, nemůže to vykomunikovat jen emailem a musí to vyřizovat osobně na celnici v Praze což je pro řadu lidí ze vzdálenějších míst nepřijatelné. :cry:
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#107 Příspěvek od Doktor »

Klucí já se to pro sebe pokusim všechno tady napsané shrnout.

1) Jde mi zásilka s hodnotou nižší jak 22€. Celník má dobrej den, nešťourá a dá štempl "bez cla". Následně pošta doručí bez jakéhokoli poplatku.

2) Jde mi zásilka s hodnotou nižší jak 22€. Celník má podezření na podvod. Zásilku neodbaví. Ta je následně uložena do dočasného skladu pošty. Poštou sem informován o příchodu zásilky ze zahraničí, vyzván k doložení potřebných dokladů pro ukončení celního řízení. Nově návrh od pošty, že s tim mailem kterej dokládá cenu (obsah) balíku mi tam za 96,-CZK vč. DPH za tim celníkem skočí a zásilku tak odbaví. Celník deklarovanou hodnotu uzná a pustí balík "bez cla". Pošta následně balík doručí a nechá si vyplatit 96,-CZK za zastupování v celní deklaraci.

3) Jde mi zásilka s hodnotou vyšší jak 22€. Celník má dobrej den, nešťourá. Uvěří deklarované hodnotě uvedené na balíku (faktuře). Vypočítá DPH a případně i clo. Následně pošta doručí se složenkou pro zaplacení DPH + případně cla.

4) Jde mi zásilka s hodnotou vyšší jak 22€. Celník je nasranej že je pondělí a je v háku. Zásilka se mu nezdá. Zásilka putuje do skladu pošty. Pošta mě informuje o tom, že mam u nich balík ze zahraničí, vyzve mě k doložení potřebných dokladů pro ukončení celního řízení. Nově mi nabízí, že mi tam za 96,-CZK s mailem dokládajícím hodnotu zásilky skočí. Fajn. Celník vypočítá DPH + případné clo. Pošta následně balík doručí se složenkou na zaplacení DPH + případné clo + poplatek 96,-CZK za zastupování v celní deklaraci.

Pochopil sem to takto správně nebo sem mimo?
coro

#108 Příspěvek od coro »

Doktor píše:1) Jde mi zásilka s hodnotou nižší jak 22€. Celník má dobrej den, nešťourá a dá štempl "bez cla". Následně pošta doručí bez jakéhokoli poplatku.
...

Ja si myslím, podľa toho čo sa tu písalo, že toto nehrozí -
že colníkovi pošta ten Tvoj balík jednoducho nedá, a ostane ležať v sklade.
LV
Kontaktovat uživatele:

#109 Příspěvek od LV »

Doktor píše:1) Jde mi zásilka s hodnotou nižší jak 22€. Celník má dobrej den, nešťourá a dá štempl "bez cla". Následně pošta doručí bez jakéhokoli poplatku.

Ano
Doktor píše:2) Jde mi zásilka s hodnotou nižší jak 22€. Celník má podezření na podvod. Zásilku neodbaví. Ta je následně uložena do dočasného skladu pošty. Poštou sem informován o příchodu zásilky ze zahraničí, vyzván k doložení potřebných dokladů pro ukončení celního řízení. Nově návrh od pošty, že s tim mailem kterej dokládá cenu (obsah) balíku mi tam za 96,-CZK vč. DPH za tim celníkem skočí a zásilku tak odbaví. Celník deklarovanou hodnotu uzná a pustí balík "bez cla". Pošta následně balík doručí a nechá si vyplatit 96,-CZK za zastupování v celní deklaraci.

Pokial doložená cena (výpis z paypalu a účtu) bude pod 22€ neplatíš nič.
Štúranie je v ich réžii.
Doktor píše:3) Jde mi zásilka s hodnotou vyšší jak 22€. Celník má dobrej den, nešťourá. Uvěří deklarované hodnotě uvedené na balíku (faktuře). Vypočítá DPH a případně i clo. Následně pošta doručí se složenkou pro zaplacení DPH + případně cla.

Sú len dve možnosti.
Buďto možnosť že to prejde bez kontroly nezávisle na cene, alebo možbosť druhá, že to neprejde bez povšimnutia a budeš dokladovať cenu. Ak bude vyššia ako 22€ vrátane poštovného tak zaplatíš DPH + poplatok za deklaráciu
Doktor píše:4) Jde mi zásilka s hodnotou vyšší jak 22€. Celník je nasranej že je pondělí a je v háku. Zásilka se mu nezdá. Zásilka putuje do skladu pošty. Pošta mě informuje o tom, že mam u nich balík ze zahraničí, vyzve mě k doložení potřebných dokladů pro ukončení celního řízení. Nově mi nabízí, že mi tam za 96,-CZK s mailem dokládajícím hodnotu zásilky skočí. Fajn. Celník vypočítá DPH + případné clo. Pošta následně balík doručí se složenkou na zaplacení DPH + případné clo + poplatek 96,-CZK za zastupování v celní deklaraci.

Toto si pochopil správne.
Pošta (kuriér) ťa budú vždy informovať ak to pôjde cez colnicu a dohodnú spôsob deklarácie a cenu poprípade výšku colného dlhu a spôsob platby...
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Drondys

#110 Příspěvek od Drondys »

LV píše:Pokial doložená cena (výpis z paypalu a účtu) bude pod 22€ neplatíš nič. Štúranie je v ich réžii.

Už zde bylo zmíněno, že to není pravda. Jak Česká pošta (viz email přímo od České pošty citovaný bitovodem viz tento odkaz) tak i DHL (moje osobní zkušenost) už účtovaly poplatky za celní odbavení i když byla doložená cena v limitu a CLO ani DPH se neplatilo. :wink:
bitovod

#111 Příspěvek od bitovod »

Drondys píše:
LV píše:Pokial doložená cena (výpis z paypalu a účtu) bude pod 22€ neplatíš nič. Štúranie je v ich réžii.

Už zde bylo zmíněno, že to není pravda. Jak Česká pošta (viz email přímo od České pošty citovaný bitovodem viz tento odkaz) tak i DHL (moje osobní zkušenost) už účtovaly poplatky za celní odbavení i když byla doložená cena v limitu a CLO ani DPH se neplatilo. :wink:

...což v principu znamená (nedělám si o ČP ani ty nejmenší iluze), že šťourat budou vždy, jsou to docela lacino získané peníze a lidi si aspoň rozmyslí, jestli vůbec chtěj venku něco kupovat (byť by to byla blbost za $2).

Mimochodem - z této úpravy budou těžit překupníci, nakupující na HC, kteří clo i DPH platí (měli by) už teď. Udělal jsem si takové malé srovnání u zásilky z HC za cca $60, k tomu poštovné $15, následně DPH a vyclívací poplatek - a kupodivu jsem se dostal na plus mínus stejné peníze, jako kdybych to koupil v ČR u překupníka (s tím rozdílem, že on, má-li skladem, to pošle obratem a mám to za dva dny doma).

Takže záměr podpořit domácí ekonomiku se vlastně docela povedl...
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Drondys

#112 Příspěvek od Drondys »

Doktor píše:Klucí já se to pro sebe pokusim všechno tady napsané shrnout.

1) Jde mi zásilka s hodnotou nižší jak 22€. Celník má dobrej den, nešťourá a dá štempl "bez cla". Následně pošta doručí bez jakéhokoli poplatku.

Ano pokud budeš mít podepsanou plnou moc k zastupování Českou poštou.

Doktor píše:2) Jde mi zásilka s hodnotou nižší jak 22€. Celník má podezření na podvod. Zásilku neodbaví. Ta je následně uložena do dočasného skladu pošty. Poštou sem informován o příchodu zásilky ze zahraničí, vyzván k doložení potřebných dokladů pro ukončení celního řízení. Nově návrh od pošty, že s tim mailem kterej dokládá cenu (obsah) balíku mi tam za 96,-CZK vč. DPH za tim celníkem skočí a zásilku tak odbaví. Celník deklarovanou hodnotu uzná a pustí balík "bez cla". Pošta následně balík doručí a nechá si vyplatit 96,-CZK za zastupování v celní deklaraci.

Ano pokud budeš mít podepsanou plnou moc k zastupování Českou poštou. Pokud ne bude v tom oznámení přiložena i plná moc pro potrzení tvého zastupování Českou poštou. Pokud ji nevyužiješ bude na tobě, aby sis celní odbavení vyřídil buď osobní účastí přímo na proclívací poště PRAHA 120 a nebo prostřednictvím jiné osoby pověřené tebou jinou plnou mocí nebo prostřednictvím jiné firmy tzv. placeného celního deklaranta, se kterým si sjednáš tuto službu a on ti ji pak vyúčtuje.

Doktor píše:3) Jde mi zásilka s hodnotou vyšší jak 22€. Celník má dobrej den, nešťourá. Uvěří deklarované hodnotě uvedené na balíku (faktuře). Vypočítá DPH a případně i clo. Následně pošta doručí se složenkou pro zaplacení DPH + případně cla.

Ano pokud budeš mít podepsanou plnou moc k zastupování Českou poštou. Pokud ne pak ti zřejmě přijde oznámení jako v bodě 2) a postup s dokladováním si vyřídíš buď osobní účastí přímo na proclívací poště PRAHA 120 a nebo prostřednictvím jiné osoby pověřené tebou jinou plnou mocí nebo prostřednictvím jiné firmy tzv. placeného celního deklaranta, se kterým si sjednáš tuto službu a on ti ji pak vyúčtuje.

Doktor píše:4) Jde mi zásilka s hodnotou vyšší jak 22€. Celník je nasranej že je pondělí a je v háku. Zásilka se mu nezdá. Zásilka putuje do skladu pošty. Pošta mě informuje o tom, že mam u nich balík ze zahraničí, vyzve mě k doložení potřebných dokladů pro ukončení celního řízení. Nově mi nabízí, že mi tam za 96,-CZK s mailem dokládajícím hodnotu zásilky skočí. Fajn. Celník vypočítá DPH + případné clo. Pošta následně balík doručí se složenkou na zaplacení DPH + případné clo + poplatek 96,-CZK za zastupování v celní deklaraci.

Ano pokud budeš mít podepsanou plnou moc k zastupování Českou poštou. Pokud ne pak ti přijde oznámení jako v bodě 2) a postup si vyřídíš buď osobní účastí přímo na proclívací poště PRAHA 120 a nebo prostřednictvím jiné osoby pověřené tebou jinou plnou mocí nebo prostřednictvím jiné firmy tzv. placeného celního deklaranta, se kterým si sjednáš tuto službu a on ti ji pak vyúčtuje.
zdekar

#113 Příspěvek od zdekar »

LV píše:

Ano

A to máš potvrzené od někoho z celnice či vedení pošty nebo je to jen tvoje domněnka?

Jde o to jestli se těch 96,- Kč bude platit vždy a za jakoukoliv zásilku mimo EU ať už si to celník vybere k podrobnější analýze nebo ne anebo jestli to bude jen za ty zásilky co si celník vybere. Dejme tomu že si z DealExtreme objednám nějakou malou kravinku s rozměry 1x1x2 cm za $0,5 a pošlou to v té bublinkové obálce. Naprosto jasná věc že to nemůže mít cenu přes 22 euro.

Pokud by to bylo jen za namátkový výběr... tak budiž, ale vybírat to za všechny zásilky??? Navíc na tu celnici to snad nenosej po jednotlivých kusech... no asi se to ukáže až v praxi od 1. dubna.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Drondys

#114 Příspěvek od Drondys »

bitovod píše:...což v principu znamená (nedělám si o ČP ani ty nejmenší iluze), že šťourat budou vždy, jsou to docela lacino získané peníze a lidi si aspoň rozmyslí, jestli vůbec chtěj venku něco kupovat (byť by to byla blbost za $2)...

Popud k zahájení úkonů, za které deklarant pak požaduje poplatky ve zmíněných případech nezávisí na deklarantovi, ale na celním úředníkovi tedy na někom kdo z toho poplatku co pak shrábne deklarant přímo nic nemá. Celní úředníci to nedělali u všech zásilek ani dosud i když klidně mohli. Ani ne tak proto, že by byli tak hodní, ale především proto, že i samotný celní úředník s takovou zásilkou pak má mnohem víc práce a kdyby to začali dělat u všech tak totálně nestíhají. Takže nevěřím tomu, že se to bude stávat u všech zásilek a ani nijak výrazně více než tomu bylo doposud, protože by prostě totálně nestíhali a přece si nebudou celníci "plést bič" sami na sebe. Takže to bude i nadále pouze občasná namátková záležitost. :wink:
Drondys

#115 Příspěvek od Drondys »

zdekar píše:Jde o to jestli se těch 96,- Kč bude platit vždy a za jakoukoliv zásilku mimo EU ať už si to celník vybere k podrobnější analýze nebo ne anebo jestli to bude jen za ty zásilky co si celník vybere. Dejme tomu že si z DealExtreme objednám nějakou malou kravinku s rozměry 1x1x2 cm za $0,5 a pošlou to v té bublinkové obálce. Naprosto jasná věc že to nemůže mít cenu přes 22 euro.

Pokud by to bylo jen za namátkový výběr... tak budiž, ale vybírat to za všechny zásilky??? Navíc na tu celnici to snad nenosej po jednotlivých kusech... no asi se to ukáže až v praxi od 1. dubna.

Podle informací, které k tomu jsou zatím k dispozici od České pošty a kterém mám z osobní zkušenosti s DHL se účtuje poplatek za celní odbavení u zásilek, které to nemají zahrnuty v ceně poštovného a které si celníci vyberou ke kontrole. Plná moc je však vyžadována i když se nakonec poplatek neplatí tj. bez ní to za tebe nevyřídí nikdo a pokud ji nikomu nepodepíšeš tak si to musíš vyřizovat sám a osobně na poště Praha 120.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#116 Příspěvek od Doktor »

No tak to sem zvědavej jak to dopadne. V první dekádě dubna čekam balík >22€.
Takže bez tý podepsaný plný moci Česká pošta nepůjde na celnici s vůbec žádným balíkem. Onen poplatek se tedy bude vztahovat (snad) jen na zásilky u kterých budu muset skrze poštu dokazovat hodnotu zásilky. No uvidíme.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#117 Příspěvek od jyrry »

Drondys píše:
Doktor píše:Klucí já se to pro sebe pokusim všechno tady napsané shrnout.

Ano pokud budeš mít podepsanou plnou moc k zastupování Českou poštou.

Tohle jsem nejak nepobral. Celnik da stempl "bez cla". Aby mi to posta dorucila, tak ji musim podepisovat plnou moc? To snad ne....?????? Doted mi chodi nekolikadolarove ptakoviny z ebay, DX apod. s razitkem "bez cla" treba 3x tydne, to pak budu muset ouradovat????
JMalik

#118 Příspěvek od JMalik »

Doktor píše:No tak to sem zvědavej jak to dopadne. V první dekádě dubna čekam balík >22€.
Takže bez tý podepsaný plný moci Česká pošta nepůjde na celnici s vůbec žádným balíkem. Onen poplatek se tedy bude vztahovat (snad) jen na zásilky u kterých budu muset skrze poštu dokazovat hodnotu zásilky. No uvidíme.

Možná Ti to není úplně jasné.
U balíku nad 22E zacvakáš vždy celní odbavení + poplatky.
U balíku do 22E vyžaduje pošta 96,-Kč za administrativu, možnou celní kontrolu.... Tady bych zatím odmítal cokoliv platit.
Pokud Ti dokážou u balíku do 22E vyšší hodnotu než deklarovanou, tak to zaplatíš i s možnou pokutou.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#119 Příspěvek od Doktor »

Hale tak jaká bude nakonec pravda asi neví nikdo. Nejhorší je, že k tomu nenajdeš žádné oficiální info.
Na stránkách ČP se sice třeba dočteš, že "Česká pošta má oproti plánu několikanásobně vyšší zisk", nebo že "Česká pošta razítkuje velikonočním razítkem s kraslicí", ale jaké změny se chystají v oblasti doručování a proclívání zásilek mimo EU ani ťuk.
Ale určitě je něco logického na tom, že ten poplatek 96,- si bude asi účtovat automaticky u zásilek s vyšší hodnotu než 22€ bez ohledu na to, zda se bude celníkům prokazovat skutečná hodnota zásilky či nikoli. Jestli sem to dobře pochopil, tak celníkům jimi stanovený celní dluh uhradí nejprve pošta a ta ho pak následně bude chtít po adresátu. Pokud to takhle bude skutečně dělat, tak asi né určitě zadarmo.
JMalik

#120 Příspěvek od JMalik »

Doktor píše:......Ale určitě je něco logického na tom, že ten poplatek 96,- si bude asi účtovat automaticky u zásilek s vyšší hodnotu než 22€ bez ohledu na to, zda se bude celníkům prokazovat skutečná hodnota zásilky či nikoli. Jestli sem to dobře pochopil,.......

Doktore :wink:
Ještě jednou a pomalu.
U zásilek nad 22E to neřeš. Vždy to budeš muset nechat vyclít. Žádnou "skutečnou" hodnotu prokazovat nebudeš, to bude ta deklarovaná = ta cena balíku.
Řeší se zásilky do 22E.
Zamčeno

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“