Můj názor na FPV

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#121 Příspěvek od aviatik666 »

Pánové FPVéčkaři ruku na srdce, FPV je velice svádějící ke sraní na pravidla. :wink:
Lukash
Kontaktovat uživatele:

#122 Příspěvek od Lukash »

Jen bych to rád upřesnil. Nenapsal jsem, že seru na všechny pravidla, seru jen na ty debilní. A pokud tedy někdo zakáže létání na poli, pak takové pravidlo vyhodnotím jako debilní a seru na něj.
pp
Kontaktovat uživatele:

#123 Příspěvek od pp »

ale, ale Lukasi...
nikdo nezakaze litani na poli...
ale klidne se muze stat, ze ti na Tvem poli omezi vysku nebo ti zakazou litat prave na tom Tvem poli, protoze si nekdo jiny (armada nebo civilni letci) rezervoval pro dany den a hodinu to pole pro sebe...
a risknes to, ze pujdes litat a v tu chvili pres tebe prohuci v 60m AGL 2 Gripeny nebo letka vrtulniku?
:oops:
rika ti neco NOTAM?
Lukash
Kontaktovat uživatele:

#124 Příspěvek od Lukash »

NOTAM mi nic neříká.
Ale je tu spousta doomsayerů, kteří jsou přesvědčeni o tom, že když někdo použije výkon videovysílače 200mw, tak to povede k tomu, že nám zakážou i lítání v hale...
DAF
Kontaktovat uživatele:

#125 Příspěvek od DAF »

top lukash Jako správná potrefená husa se ozývám, samozřejmě, že zákaz až k hale je přitažený za vlasy. Ale uvědom si, že stačí mít pár malérů a zákazy začnou. Pokud si dobře pamatuju, tak v původním návrhu těch různých doplňků bylo něco v tom smyslu, že v Praze a okolí (viz řízený prostor) se nebude moct létat vůbec, jen po povolení ŘLP, mělo se to vztahovat na veškerou leteckomodelářskou činnost, t.j. i na haly. Prostor měl být nahoře někde od Mělníka dolů po Příbram a od Kladna někam, už nevím kam. S námi se nikdo mazat nebude, nemáme žádné "odbory", modelářské komory, či tomu podobné profesní sdružení. SMČR se může pokusit o něco, ale... Je otázka, na kolik budou aktivní a jak budou silně bojovat. V každém případě pokud se budou jednotlivci chovat nezodpovědně, NIKDO, opakuji NIKDO se s námi bavit nebude.
Hitec Aurora 9X
pp
Kontaktovat uživatele:

#126 Příspěvek od pp »

Lukash píše:NOTAM mi nic neříká.
Ale je tu spousta doomsayerů, kteří jsou přesvědčeni o tom, že když někdo použije výkon videovysílače 200mw, tak to povede k tomu, že nám zakážou i lítání v hale...

co je NOTAM
a
co je Webriefing
U webriefingu jsou důležité všechny vybarvené objekty a taky ty dlouhé nudle. Výhoda Webriefingu je, že jsou na stánce všechny potřebné informace pohromadě.

Jak to tak vidím, budu muset pro modeláře spáchat nějakou kuchařku jak to číst....

PS: já jsem jeden z doomsayerů :wink: ne sice pro výkon 200mW (to si vyřeší ČTÚ snadno a rychle takže pro mně nezajímavé) ale mám na to názor stejně jako DAF. (možná i proto, že se tomu věnuju už 2 roky a taky mám už nějaký drobný přehled jaký je vývoj regulačních rámců pro bezpilotní prostředky v EU a jak v tomhle postupuje ÚCL) 8)

... tak to povede k tomu, že nám zakážou i lítání v hale...

už to tu nakousnul DAF - v první verzi regulace v r.2008 skutečně zakázali lítání v hale. Když zjistili, že to přehnali, tak se to snažili různě obkecávat, ale napsáno to bylo černé na bílém. Celá Praha tak měla oficiálně zákaz lítání v halách. (si pánové neuvědomili, že CTR začíná od země a vzduch v halách patří do CTR taky... a CTR Ruzyně to je obrovský koláč přes celou Prahu a sahá to až za přilehlé vesnice (takže aniž bys chtěl, tak ses přesně trefil) )
bitovod

#127 Příspěvek od bitovod »

pp píše:už to tu nakousnul DAF - v první verzi regulace v r.2008 skutečně zakázali lítání v hale. Když zjistili, že to přehnali, tak se to snažili různě obkecávat, ale napsáno to bylo černé na bílém. Celá Praha tak měla oficiálně zákaz lítání v halách. (si pánové neuvědomili, že CTR začíná od země a vzduch v halách patří do CTR taky... a CTR Ruzyně to je obrovský koláč přes celou Prahu a sahá to až za přilehlé vesnice (takže aniž bys chtěl, tak ses přesně trefil) )

No a co se potom dělo? Předpokládám, že všichni zákonů dbalí a ctní modeláři zabalili nádobíčko a dal si rok pauzu, protože befél je befél, byť debilní. A nebo si -zcela logicky a v souhlasu s Lukashem- řekli, že někomu přeskočilo a vědomě (nebo nevědomě, třeba pro mne je to novinka) na to dlabali? Mám dojem, že b) je správně...

A když to doženu ad absurdum - když jsem si v tu dobu postavil barák, tak vzduch v něm byl pak taky CTR, takže by bylo celkem v pořádku, kdyby mi to tam prohučel A320 nebo Gripen v nízkém průletu - a já pak mohl jenom držet hubu, protože ten vzduch byl přece podle zákona jeho? (nemluvě o tom, že by si ten Gripen o ten můj barák asi taky trochu ublížil, takže by mě ještě popotahovali za ohrožení)

Je to hodně přitažený za vlasy, samozřejmě, ale opravdu něco takového bylo míněno vážně? A divíš se, že pak nikdo nechce respektovat zákony? Ono se pak těžko rozlišuje, jestli je ten zákon debilní jen proto, že se někdo blbě vyspal a nedával bacha na to, co odkud opisuje, nebo proto, že to tak skutečně "výkonná moc" myslela, požadovala a bude vymáhat.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
DAF
Kontaktovat uživatele:

#128 Příspěvek od DAF »

Skutečně tam tyhle blbosti byly. Zatím, opakuju zatím, je to dáno k ledu. více může říci pp. Ovšem stát se může cokoliv a jestli na nás budou chodit stížnosti, může to platit v té nejhorší variantě. Tím, že to zatím zeačalo platit, tak nikdo nic nikde balit nemusel. Jen na okraj, určitě každý z vás máte v sousedství kverulanta, takový člověk se na zákazu našeho koníčku může podepsat nejvíc. Pracuju s lidmi a takové kverulanty znám. Stačí, když se jich pár dá dohromady a je to všechno v hajz...pytli. Určitě jste zaregistrovali "boj" majitelů vodních skůtrů se zákonodárci. Utnuli jim všechno, tak jezdili na černo. Byly z toho boje a pokuty. Rozumější je vyčlenit určitý prostor, kde se mohou pohybovat "beztrestně". Nám se v nejčernější variantě může stát něco podobného, ale protože většina z nás není nikde organizovaná, budeme těžko prosazovat své právo na život (ten modelářský).
Pokud jde o mě a dodržování zákonů, patřím k tzv. umírněným dodržovačům, na padesátce jezdím 60, stopky a červené dodržuju, parkuju, kde je to povoleno, jen vyjímečně na modré zóně Prahy 2, 3, nebo 7, a to jen na nezbytně nutnou dobu, abych nedostal botičku.
P.S. to Lukash, nejsem o tom přesvědčen, jen z toho mám obavu.
Hitec Aurora 9X
zdekar

#129 Příspěvek od zdekar »

pp píše:co je NOTAM
a
co je Webriefing
U webriefingu jsou důležité všechny vybarvené objekty a taky ty dlouhé nudle. Výhoda Webriefingu je, že jsou na stánce všechny potřebné informace pohromadě.

Jak to tak vidím, budu muset pro modeláře spáchat nějakou kuchařku jak to číst....

Takže ty vybarvené jsou pro daný den aktivní a nevybarvené jsou vypnuté?
(trochu mi to připomíná Battle Royale :) )
Asi by to opravdu chtělo nějaký návod jak to číst...
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
venry

#130 Příspěvek od venry »

[quote="pp"]

webriefingu jsou důležité všechny vybarvené objekty a taky ty dlouhé nudle. Výhoda Webriefingu je, že jsou na stánce všechny potřebné informace pohromadě.

Na tý mapě doporučuji vypnout TMA ať to nevypadá tak hrůzostrašně.TMA jeho spodní hranice je nad 1000 feetů coš je cca 300 metrů a tak vysoko asi většina c modelářů už nelíta často :wink:
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“