Můj názor na FPV

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
venry

Můj názor na FPV

#1 Příspěvek od venry »

Možná někoho urazím naštvu či jinak , ale FPV se nezabývám a ani nebudu jsem modelář a již dnes mám jasno že FPV do modelařiny nepatří.
Proč?
Psal mě kolega sleduješ FPV na RC manii ? Píšu ne, neb mě to nijak neoslovilo .Prej ať se na to kouknu hlavně na ty videjka co tam nějaký" idioti" dávaj . Takže jsem si na to sed a opravdu koukám valím bulvy atd.Na jednu stranu modeláři brojí za nějaký pravidla slušnýho lítání s nejmenšímy negativnímy následky pro nás modeláře a na druhou stranu ne svém vlastním modelářském fóru prezentuje různé typy rizikového lítání s porušením všeho čeho se snažíme vyvarovat.Spojení RC Manie s kategorii FPV si myslím byl krok špatným směrem . Ať si FPVéčkaři založí vlastní disk.fórum a tam můžou prezentovat své riskantní chování co hrdlo ráčí.Pro laika či neznalého úředníčka co koukne na RC manii bude FPV a modelařina jedno a to samý chování . FPV by mělo být založeno na čistě profesionální bázi a né na divokém hobby.Prosím berte to jako můj osobní názor
Naposledy upravil(a) venry dne stř 29.09.2010 23:24, celkem upraveno 1 x.
jarda_chabry
Kontaktovat uživatele:

RE

#2 Příspěvek od jarda_chabry »

Takhle kriticky bych to neviděl. FPV prostě k modelům dneska patří a má na rcmanii místo. Pro mě je to zatím moc drahý, ale jednou si to taky koupim. A modeláře, kteří lítají FPV nazývat idioty....to je silný coffe :-( Když nechceš o FPV číst, tak se do toho vlákna nekoukej.
venry

Re: RE

#3 Příspěvek od venry »

jarda_chabry píše:Takhle kriticky bych to neviděl. FPV prostě k modelům dneska patří a má na rcmanii místo. Pro mě je to zatím moc drahý, ale jednou si to taky koupim. A modeláře, kteří lítají FPV nazývat idioty....to je silný coffe :-( Když nechceš o FPV číst, tak se do toho vlákna nekoukej.

Nevím ale FPV dle mne k modelařině nepatří a i zákon se je snaží protlačit spíše k proffi to jen FPVéčkaři se snaží udržet v hobby sektoru z hlediska ekon.nároků pro svůj rádoby koníček

Ps: nenazval jsem všechny FPVéčkaře idioty to jsi snad pochopil .....,
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Jetson »

Většina nových věcí začala jako divoké hobby. I samotné létání. Až to přeroste únosnou míru a zevšední, tak nastoupí úředník a vymyslí (stupidní) vyhlášku. Silniční zákon taky přišel až po autech. A že to je někdy nebezpečné. A co ne?

P.S. Neprovozuji FPV a ani mne nějak zásadně neoslovilo. To už si spustím radši (neRC)simulátor.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Nakadah »

FPV je samostatny pojem, patrici spis k pozorovacim UAV prostredkum. Ja to ani za modelarinu neberu, proste na neco co lita se strci zdroj video signalu a dalsi elektronika pro pozorovaci ucely.

Ja se totiz radeji koukam, jak mnou postaveny model nejake polomakety hezky lita. Maximalne na nej strcim kamerku a mam i zabery z ptaci perspektivy. RC modelareni je pro me litani s modely za jejich prime viditelnosti. Nak
Kamil
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Kamil »

Nakadah píše:RC modelareni je pro me litani s modely za jejich prime viditelnosti. Nak
Moja reč.
tks
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od tks »

Už před léty se někdo vychloubal v modelářském časopise s tím,že do nějakého velkého akrobata namontoval autopilota a gps a jak to prý krásně samo lítá na vytyčené trati. Bral jsem to jako hloupý žert a nechápal jsem, jak to mohli uveřejnit. A dnes je takové lítání běžné a prezentuje se jako normální modelařina. Není tomu tak, toto není modelařina (už proto, že se to lítá s nějakými epp účelovými stroji,k tomu není modelářský um opravdu potřeba). Jsem přesvědčen o tom, že až se něco stane a úřady to začnou řešit, tak tím sejmou i nás, kteří lítáme normálně (byť někde na bezpečné louce, letiště nemaje). Oni vážně nebudou odlišovat podle kategorií, hodí nás do jednoho pytle. A bude to v pytli.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
m2
Kontaktovat uživatele:

Re: Můj názor

#8 Příspěvek od m2 »

venry píše:Ať si FPVéčkaři založí vlastní disk. fórum a tam můžou prezentovat své riskantní chování co hrdlo ráčí.

Až tak riskantne sa podľa mňa nesprávajú, sú oveľa riskantnejšie záležitosti v modelárskom svete, čo sa verejne akceptujú ako únosná miera rizika. Oni sú skôr napajedení legislatívnymi obmedzeniami a tým pádom posmelení vykašľať sa na ne a správať sa ignorantsky. K zákonom aj k ostatným.

Podľa mňa vytlačenie FPV niekam na okraj či preč nie je riešenie. Je dobre, že to niektorí (pp, JirkaA) nevzdali a donekonečna vysvetľujú a vysvetľujú. Iná cesta IMHO nie je. Legislatíva je pre väčšinu španielska dedina, elmag. žiarenie nevidno - a čo oči nevidia, srdce nebolí. Takto odborné vysvetľovanie aspoň rozbíja stereotypnú predstavu o tom, že ak frajerí kamoš, nutne musím frajeriť aj ja. Lebo je to cool. A že zákonné normy sú iba pre zbabelcov.

FPV je novinka. A je vcelku zaujímavá, chytila kopec ľudí. Avšak ak chcú FPV-čkári lietať nad hranicu v súčasnosti technicky povolených parametrov, mali by iniciovať prinajmenšom na telekomunikačnom úrade diskusiu o pridelení vhodného frekvenkčného spektra s definovanými výkonmi na tento účel. Trebárs rovno aj v rámci EU a harmonizácie legislatívy. No a letcký úrad ich možno čoskoro "zomelie" aj bez ich pričinenia, ak sa neposnažia a nezaberú...

Porušovať normy je relatívne jednoduché, oveľa zložitejšie je dostať niečo nové pod legislatívny rámec.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Drondys

#9 Příspěvek od Drondys »

FPV je příchod nové éry do oblasti modelařiny. Můžete o tom diskutovat, můžete s tím nesouhlasit nebo se zapojit, a to je tak asi vše co s tím lze dělat. Uzavřel bych to citátem. 8)

Budete asimilováni. Veškerý odpor je marný.

Obrázek
TURING

#10 Příspěvek od TURING »

Nepristupoval bych k tomu tak smirlive jako m2 - aspon takovy mam z jeho prispevku pocit.

FPV je nelegalni, nejedna se o model, kde letam na primou viditelnost, ale o klasicky bezpilotni prostredek. Ani zvysovani dosahu vysilace neni zakonne. Za dalsi by se na FPV dalo pohlizet jako na prostredek pro nezakonny sber osobnich udaju. (jen vzpomente na problem Google pri sberu dat pro mapy).
atd.

Myslim, ze jen otazka casu, kdy nejaky idiot (tim nemyslim vsechny FPVeckare ! ;-) ) si jen tak z legrace udela "nalet" na nejakou osobu, na auto ... i kdyz nedojde k primemu kontaktu, tak ten ulek muze zpusobit vaznou tragedii.

Az dojde nejakemu maleru nebo si FPV vsimne urednik (a to za chvili nastane, protoze FPV je krasny prispevek do zprav pro Novu, Markizu, Joj s dramatickym komentarem) budeme mit vymalovano vsichni.

A abych to rozsiril, nejde jen o nase FPVeckare, ale i o dalsi "borce" v EU, kteri mohou zavarit i nam v CR nebo SR.
KarelSkala

#11 Příspěvek od KarelSkala »

TURING píše:Nepristupoval bych k tomu tak smirlive jako m2 - aspon takovy mam z jeho prispevku pocit.

FPV je nelegalni, nejedna se o model, kde letam na primou viditelnost, ale o klasicky bezpilotni prostredek. Ani zvysovani dosahu vysilace neni zakonne. Za dalsi by se na FPV dalo pohlizet jako na prostredek pro nezakonny sber osobnich udaju. (jen vzpomente na problem Google pri sberu dat pro mapy).
atd.

Myslim, ze jen otazka casu, kdy nejaky idiot (tim nemyslim vsechny FPVeckare ! ;-) ) si jen tak z legrace udela "nalet" na nejakou osobu, na auto ... i kdyz nedojde k primemu kontaktu, tak ten ulek muze zpusobit vaznou tragedii.

Az dojde nejakemu maleru nebo si FPV vsimne urednik (a to za chvili nastane, protoze FPV je krasny prispevek do zprav pro Novu, Markizu, Joj s dramatickym komentarem) budeme mit vymalovano vsichni.

A abych to rozsiril, nejde jen o nase FPVeckare, ale i o dalsi "borce" v EU, kteri mohou zavarit i nam v CR nebo SR.

To, že se stane tu a tam nějaký ten exces se děje i v úplně jiných oblastech včetně extrémních sportů a jiných záležitostí a i když to v řadě případů už mnohokrát vedlo ke smrtelným úrazům a zdaleka nejen těch přímých účastníků a přesto, že se jedná také jen o různé zájmové činnosti, tak je nikdo nezakázal a ani nezakáže a můžeš si být naprosto jist, že FPV taky nikdo nezakáže a modelařinu už vůbec ne a omezování se není třeba bát. Nějaký úřednický slint, který by měl všechno totálně omezit jako ten X dodatek, který nakonec stáhli, protože si uvědomili jeho naprostou nesmyslnost, nemá žádnou šanci. Pokud by to nestáhli, tak by to vedlo jen k tomu, že by to postupem času tak jako tak začali všichni ignorovat a nebylo by to vůbec k ničemu a nikdo by to neuhlídal. Technika jde prostě i v oblasti modelařiny stále kupředu a to přináší a i v budoucnu bude přinášet stále nové a nové hranice, které se budou překonávat a překračovat. Takový už je život a nikdo na tom nic nezmění. :wink:
pepin

#12 Příspěvek od pepin »

Myslím,že jsme si to už i před tímto tématem které zase bude pouze o tlachání vyjasnili a začalo se to ubírat správným směrem-rady-odkazy-vlastní zkušenosti.Jak psal Tomas C-kdo to nechce provozovat,at si najde jiné téma :evil:
pp
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od pp »

KarelSkala píše:Nějaký úřednický slint, který by měl všechno totálně omezit jako ten X dodatek, který nakonec stáhli, protože si uvědomili jeho naprostou nesmyslnost, nemá žádnou šanci.

POZOR!!! Neznáš pozadí stažení BOMD 2/2008 a Doplňku X !!!

1. D-X nestáhli z důvodu, že by si uvědomili jeho naprostou nesmyslnost
Interpretace že někdo něco stáhnul z důvodu nesmyslnosti není ničím jiným než uváděním lidí v omyl.

2. "Úřednickým slintem" nazýváme D-X protože v něm spatlali všechno dohromady, kašlali na doporučení Eurocontrol JAA Task Force Final Reportu, záměrně si vybrali interpretace, které se jim hodily "do krámu" a to hlavní - smíchali modely letadel s UAV (odmítli rozlišovat specifika modelářského provozu od ostatního provozu)

3. ad 1): D-X stáhnout museli protože se dalo dohromady pár modelářů a ti se kromě vykecávání se na fóru rozhodli, že s tím něco udělají. Jeden z nich, mj. v občanském životě pracuje jako legislativní analytik si dal práci, že nastudoval letecké předpisy a legislativu okolo a zjistil, že si Ministerstvo Dopravy a ÚCL vykládají legislativu poměrně svérázným způsobem a tento způsob výkladu a jejich postup napadnul. Je třeba si uvědomit, že ani ministerstvo nebo úřady nemohou postupovat jak se jim zlíbí a proto D-X je momentálně u ledu.

4. Při analýze legislativy se ale zjistilo, že ani modeláři si vlastně nemůžou dělat co se jim zlíbí a našli jsme judikát Nejvyššího soudu kde se konstatuje, že v případech kdy není k dispozici norma na úrovni zákona nebo vyhlášky, musí soudy při posuzování případů zohlednit ustanovení jiných pravidel, tím myšleno pravidla oborových svazů (v našem případě SMČR) a nařízení mající povahu doporučení. V této chvíli je sice D-X u ledu, ale má povahu dopručení. (a dále viz judikát NS)

5. D-X se napadnul taky proto, že NEJSOU hlášeny případy, kdy by modeláři ohrožovali svým létáním ostatní účastníky provozu. (Štěboholy se ještě musí došetřit, údajně se jedná o porušení podmínek provozu na ploše lidmi, kteří byli s podmínkami předem seznámení a kašlali na to...)

6. O tom, jaký je názor ÚCL na létání UAV mimo dohled se můžete přesvědčit v §3.1.2 Doplňku X (létání mimo vid zakázáno a povoleno pouze ve vyhrazených prostorech (armáda) )

Můj názor: Buďto budete FPV lítat rozumně, sepíšete si nějaké vlastní pravidla (kodex FPV létání, třeba že ve vidu se lédá ve dvojicích, jeden řídí, druhý pozoruje provoz kolem atd... možná něco podobného jak to dělá Raptor52 a bude vidět že se v leteckých předpisech orientujete) a přesvědčíte pana Natha na ÚCL tak možná nějaké vyjímky ukecáme. Nebo si budete lítat jak chcete, s čím chcete a kde se vám zachce (viz Raphael Pirker (trappy) a jeho lítání v jednom z nejvíce zakázaných prostorů v ČR) a pak od vás dá každý ruce pryč a klasičtí modeláři to udělají jako jedni z prvních.
Zastání pak najdete u AVBS (Asociace Výrobců Bezpilotních Systémů), ale to už nebudete modeláři, ale piloti UAV a upozorňuji vás, že Martin Balda je především podnikatel a hodlá žít z povolení a certifikací. Komerční sféra na to zdroje mít bude, budete na to mít taky i vy...?

a doporučuji ještě jednou přečíst bod 6)
KarelSkala

#14 Příspěvek od KarelSkala »

FPV je nová věc, která se stále víc rozšiřuje a i nadále rozšiřovat bude a s tím půjde dolů i cena certifikovaných zařízení, a to tak, že bude stále lidovější a lidovější a stále více lidí si bude moci FPV pořídit a taky se tak bude dít, protože FPV bude pro řadu lidí dost atraktivní. Pokud půjdou ceny certifikací příliš vysoko skončí to tak, že bude naprostá většina lítat FPV bez certifikace a nikdo to neuhlídá. 8)
zdzd

#15 Příspěvek od zdzd »

Základní věc je pochopit, že FPV není modelařina. Jedná se o účelový dálkově řízený nosič kamery. Že to dneska už uveze model je až druhá věc.

A pokud se FPVéčkaři budou chovat jako nezodpovědní idioti, nemůžou v žádném případě počítat s podporou modelářů. A to hned z několika důvodů kde je ohrožují. Hlavně fyzicky zarušováním éteru na nedovolených frekvencích a výkonech, a pak tím, že legislativní řešení jejich průserů dopadne i na modeláře, kteří s tím nemají nic společného.

Vyštípání FPV z modelářského ranku do AVBS mi přijde jako velmi rozumná a doporučeníhodná myšlenka.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“