letadlo pro MVVS 2ccm?

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
veka1
Kontaktovat uživatele:

Re: letadlo pro MVVS 2ccm?

#121 Příspěvek od veka1 »

kasssy píše:[
.. mě tak napadlo ,že ten tvůj motůrek, by za určitých okolností mohl klidně vláčet po obloze i tuhle poletuchu: viewtopic.php?f=119&t=43711
nebo třeba tuhle...
veka1

To je ten Major s počátku tohoto vlákna kde byl jen v kostře?
hotovej vypadá moc hezky, tak nějak elegantně, tvarově čistě....[/quote]

.. jo, je to on.

Zalítl jsem ho nejdříve s motorem PJS 550 ,který odpovídá tak cca spalováku 0,8ccm. Lítá to pěkně (skoro historicky) stoupá cca 3-4m /s. Klesá cca 0,5-1,5m/s dle počasí.
Pak jsem do něj namontoval AXI 2814/12,což by mohl být ekvivalent lepší spalovací 2,5 nebo běžné 3,5 ky.
Ted mám skoro historické letadlo ,které stoupá za vrtulí cca11-15m/s. Po hlavě bez motoru valí ca 25-30m/s. Když nastavím ve střemhlavém letu plný plyn, tak se dostanu na 40m/s. Ve 20m nad zemí natvrdo přitáhnu... a dobrý . Křídlo jsem počítal na 10G. Při pevnostní zkoušce bylo naloženo 12kg , prohnutí jsem si skoro nevšiml.
Ten kus co je na fotkách, má za sebou dva kolmé zápichy do zeměkoule ( bez následného opravování) . Protože je pooráno, země relativně měkká a sypká , stačilo vyměnit vrtuli a lítal jsem dál (nerozumná hazardní pilotáž se nevypláci ).
Ta retro poletucha je schopna lítat řízeně na zádech, zvládá oba druhy přemetů, výkruty, spirály ,vývrtku a vítr do 10m/s. Když páčkování nebaví,ve 300m nastavím poloměr kruhů , odložím vysílač a mám cca 4-5 min na kafe, než začnu opět páčkovat ( předpokladem je večerní klid) .

Jediný neduh je odskaování při přistání a nemožnost vzletů ze země s použitím originál podvozku.
Ustoupil jsem od "maketovosti" , podvozek nahradil méně předsunutým a letadlo se chová způsobně i při pohybu po zemi.

veka1
DAF
Kontaktovat uživatele:

#122 Příspěvek od DAF »

kasssy píše:S tou 2V aku bych měl problém s nabíjením.....
a musím investice udržovat v rozunmých mezích... budu mít žhavítko... zatím mám jen ten jeden motor a o další perspektivě zatím nějak neuvažuju, to se časem nějak ukáže jestli mě spalováky chytí....

Chápu možný problém s nabíjemím. To odstraní aspoň trochu "chytrá" nabíječka, která umí nabíjet NiCd, NiMH, LiXX a Pb (případně LiFePo). Pokud poletuješ, dříve, či později se jejímu nákupu stejně nevyhneš. Budeš potřebovat ověřit stav aku, ať už Rx, Tx, případně nějakých pohonných, a to jinak než programovou nabíječkou s displayem neuděláš. Aspoň dvakrát se sezónu dávám každý pack projít cyklem. Už jsem takhle zavčasu vyřadil packy, které se tvářily dobře, ale neprošly testem. Je to také určitá prevence před havárií (nikoliv samospásná). Nabíječky s LEDkama provozuju minimálně.
Zvaž co je výhodné a važ s rozvahou.
to 72ka, určitě se dá obejít bez panelu, el. čerpadla stáréru a dalších vymožeností. Záleží jaké máš motory, jak jsi s nimi "kamarád" atd. Já mám poměrně dost malých motorů a např. WASP .061 (jednička) se bez startéru téměř nedá nahodit. Tedy dá, ale bolí z toho ruka a někdy to trvá dost dlouho. U větších motoru (tak nad 2.0ccm) už takový problém nebývá. U toho prcka stačí plnit stříkačkou, u větších je zas pohodlné to čerpadlo (i třeba mechanické). Asi se shodnem, že použití těhle vymožeností je věcí názoru, zkušeností, možností a třeba i pohodlnosti. Panel mám už nějaký pátek a přešel jsem na něj právě kvůli tomu poslednímu důvodu :lol: .
to veka1 fakt nádherný stroj. Hlavně povrchovka je přímo božská. Mám na tuhle velikost doma jeden OTM 0,8 Colibri, jeden ještě nenahozený WASP, jeden už protočený E-Max a navíc ten MP 0,6 Classic. Případně se mi doma ještě válí jedna 400ka s reglem :wink: .
Hitec Aurora 9X
puma163

#123 Příspěvek od puma163 »

Bimbátko jde dát s přehledem i do pájené plechové nádrže přece, já to tak za komančů měl. Napájí se trubičky, dovnitř se dá hadička s bimbátkem na trubičku a zadekluje se to a zapájí, žádnej problém.
Jinak, taky mám jednu 2 doma v krabici teď. ::)) Tu bych nedal do ničeho co váží víc jak půl kila. ::))) Za sebe bych začal až u 3.5. ta 2 má minimální výkon, nehledě na ladění.
http://www.stream.cz/uservideo/622763-s ... cek-zhavik
A dal jsem ji ven a ted letadýlko čeká na nějakou tu 3.5 minimálně ::))) A ta 2 se asi uleží k smrti ::)))
Každý modelář se stane pilotem, komu se to nepodaří, zůstane modelářem navždy.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#124 Příspěvek od DAF »

To puma 163, hele nebavili jsem se před krátkým časem tady, že ta tvoje dvojka je zdechlá nikoliv uležením, ale spíše vyběháním? Náhodou ta brněnská tak špatná není. Mně tahá éro 1,6 kg, pravda vyhlídkově, ale tahá. Takže kolem kila by mohla i trochu akrobatit. Na visení to zřejmě nebude, ale nějaký ten svislý obrat by to zvládlo. Půl kilové éro by nejspíš nebylo pevnostně vyhovující. Mám ještě Juniora, která má méně než poloviční výkon jak Brno a tahá krásně, řekl bych realisticky 1,4 kg větrák o R=207cm.
A pokud jde o nádrže, určitě to jde i u letovaných, ale dnes už bych si koupil nějakou plastovku, nebo jí vytvořil.
Hitec Aurora 9X
puma163

#125 Příspěvek od puma163 »

Jako jo,ale třeba do nějaké makety se pěkná kovová hodí udělat, já jen, že to jde. nebo někam kde je málo místa, aby se bezezbytku využilo. Já pak zkoušel druhej motor, taky dvojku od kolegy a totéž. I výrobce jak jsem teď mrknul u ní píše výkon půl koně, což je nějakýh 350 W. V mém srdi prostě dvojka umřela :lol: Ale určitě jde použít, jen já za sebe bych do kilovýho letadla ji prostě už nedal. ::))
veka1
Kontaktovat uživatele:

#126 Příspěvek od veka1 »

puma163 píše:Jako jo,ale třeba do nějaké makety se pěkná kovová hodí udělat, já jen, že to jde. nebo někam kde je málo místa, aby se bezezbytku využilo. Já pak zkoušel druhej motor, taky dvojku od kolegy a totéž. I výrobce jak jsem teď mrknul u ní píše výkon půl koně, což je nějakýh 350 W. V mém srdi prostě dvojka umřela :lol: Ale určitě jde použít, jen já za sebe bych do kilovýho letadla ji prostě už nedal. ::))

...možná bys mohl rozlišovat letadla i jinak, než podle hmotnosti a objemu motoru. :wink:
Rozhodující je očekávaný letový projev modelu. Pro historika , nebo kluzák s rozpětím cca 1500-2000mm a hmotnosti 1000g je ta "dvojka" postačující pohon.
V okamžiku, kdy chceš od modelu akrobacii , potřebuješ jít rozměrama i hmotností modelu dolů. To už nemluvím o tom, že pro akrobatický model je potřeba zabezpečit kultivované řízení otáček, což bývá u motorů menších kubatůr občas problém.
Myslím, že při vhodně zvolené kombinaci letadlo /motor , je MVVS 2ccm velice dobrý motor ve své třídě. Když bude ve správné poletuše a v rukách šikovné obsluhy , není důvod ji zatracovat.

PS. např. ten tarokový režim ( viz tvé video) jsou běžně otáčky pro stoupání u historických modelů,tj,žádný ječák ,co to dá...

veka1
DAF
Kontaktovat uživatele:

#127 Příspěvek od DAF »

puma163 píše: I výrobce jak jsem teď mrknul u ní píše výkon půl koně, což je nějakýh 350 W.

Na rozdíl od výroků žlutého muže betálnému borcovi ze Štatlu věřím, že ten jeho motor teho půl koňa má. Mám takovou ideu, protože motorů kolem této kubatury mám povícero, že sestrojím nějakou obyč poletuchu a oprubuju, jak se to s kterým motorem chová. Ovšem je také možné, že z mnoha a mnoha důvodů zůstane jen i té idee.
Hitec Aurora 9X
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#128 Příspěvek od StanleyT28 »

72 ka> No jistě už nevím, jestli jsem ty svíčky odpálil při žhavení, nebo prostě odešly, je to už přes rok. No a startér není tak špatný, když vzpomenu, jak mě nakopal prsty invertně uložený čtyřtakt :lol: :lol: :lol:
Holt ho radši protočím pár sekund startérem, než mu nasát moc a pak dostat, ale třeba je to jen o grifu, nevím, pohodlnost je mrcha :wink:
puma163

#129 Příspěvek od puma163 »

T Veka1: Však já ten motor nezatracuju a nic proti němu nemám. Jsem se díval na youtube schválně jak to lítá a lítá to v pohodě, ale našel jsem jen upoutance. Jako, když už ten motor někdo má a postaví k tomu vhodné leadlo, tak to lítat musí, to je jasný. Já jen, že mě to s tím mým nesedlo dohromady prostě a má tedy něco málo přes kilo. Jinak mám ještě 6.5 v excelovi a ten mě namlsal ::))) Ten má přes dvě kila a dokáže i zaviset chviličku. http://www.stream.cz/uservideo/634521-p ... 28-11-2011 A na příští rok chystám extru 165 cm a v té bude 15 mvvs co mám na skříni. Už se těším jak pes ::)))))
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#130 Příspěvek od TERAZKY »

puma163 píše:T Veka1: Však já ten motor nezatracuju a nic proti němu nemám. Jsem se díval na youtube schválně jak to lítá a lítá to v pohodě, ale našel jsem jen upoutance. Jako, když už ten motor někdo má a postaví k tomu vhodné leadlo, tak to lítat musí, to je jasný. Já jen, že mě to s tím mým nesedlo dohromady prostě a má tedy něco málo přes kilo. Jinak mám ještě 6.5 v excelovi a ten mě namlsal ::))) Ten má přes dvě kila a dokáže i zaviset chviličku. http://www.stream.cz/uservideo/634521-p ... 28-11-2011 A na příští rok chystám extru 165 cm a v té bude 15 mvvs co mám na skříni. Už se těším jak pes ::)))))

To lietanie s Excelom si zvládol veľmi dobre. Mnohým sa ani nesníva aký je to tlak na psychiku, ak lietaš v podmienkach keď si ani na okamžik nemôžeš dovoliť zaletieť za chrbát.

Viem o čom hovorím, držím Ti palce :!: :wink:
... čo purex spojil, človek nerozdeľuj...
kasssy
Kontaktovat uživatele:

#131 Příspěvek od kasssy »

Ahoj, tak "ježíšek" se zastavil a nechal mě pod stromkem nakonec tento model: http://www.kostkamodelcentrum.cz/obchod ... olozek=288
Docela mě to překvapilo, protože jsem toho manželce ukazoval víc a s tímhle jsem moc nepočítal, akorát teď teda nevím, jestli to namotorovat elektricky a ten spalovák použít do nějaký starší poletuchy, kterou bych pro ten účel upravil, nerad bych model hnedle rozmlátil jen kvůli nezkušenosti se spalovákama, nebo nízkýmu výkonu motoru.... to jsou problémy :D
Chybama se člověk učí..hmm asi jsem jeden z nejvzdělanějších lidí...
DAF
Kontaktovat uživatele:

#132 Příspěvek od DAF »

Předpokládám, že to i s tou dvojkou poletovat bude. Šetři na hmotnosti osazení, ale zase ne tak, abys tam dal serva, která jsou sice lehká, ale slabá. Pak také vyvážit maximálně možně vhodným rozložením vybavení (jestli to jde, neznám konstrukci uvnitř), a minimum mrtvé váhy - (olova pro vyvážení). Čím níž se dostaneš, tím lépe. Na vrtuli to viset zcela jistě nebude, ale určitě se s tím vyblbneš i tak. Je otázkou také použití toho tzv. ladněného výfuku. Nevím zda a kolik přidá na výkonu, ale zřejmě nějaký význam mít bude, jinak by to nedělali. Mám ho také, ale protože je zima, tak jsem to nezkoušel (koupil jsem ho teprve na podzim).
P.S. a pak se pochlub, určitě budou zkušenosti s tímhle modelem zajímat více lidí. Držím palce.
Hitec Aurora 9X
puma163

#133 Příspěvek od puma163 »

To terazky : NJN, ale uvažuju do budoucna o nějaké otočné židli ::)) Musím si něco svařit ::))) Ted asi před třemi týdny jsem se s tím excelem strefil sám do sebe při přistávání ::))) křídlem do té židle co na ní sedím ::)) Ale už je opraven :::))) Příští rok bude veseleji. Synové dostali optika 2.4, tak mě nebudou obírat o mou vysílačku a bude příští rok ta extra 165 cm a upravuju ted motor z pily 45 ccm a k němu budu stavět 250 cm pipera a ještě ted mám drak 3D akrobata accord 2200, ale bez výškovky a bude potřebovat opravit trochu křídlo jedno. Ten má 2.2 m a je elektro, ale zpevním ho trochu a dám do něho nějakou levnější, nebo jetou 50ku benzin. Je toho k práci a utrácení celkem dost. Ale letos jsem začal s lítáním, tak myslím, že příští sezonu, pokud to nerozbiju vystačím s tím excelem a tou extrou. Ta extra bude asi trošku škola a to potřebuju ::)))
puma163

#134 Příspěvek od puma163 »

To kassy :) No model je to hezkej. Já za sebe, pokud bych do něho dával spalováka, tak 3.5. Na jaro takhle chystám podobné letadlo, taky dolnoploch, i rozpětí a váha zhruba stejná. S tou dvojkou to opravdu tak tak poletí a nebude žádná rezerva výkonu. Ovšem pokud, nemáš zkušenosti se spalovacím motorem ( jako já letos neměl), tak být na tvém místě asi bych volil jako první spalovák nějaký pohodalet hornoplošník pomalejší. protože určitě se ti stane jako mě, že ti ten motor párkrát chcípne a bude třeba doplachtit. na druhé straně může dobře plachtit i ten model co máš. Po pár letech ale se naučíš s tím motorem zacházet a pak už to bude jistota (téměř), že chcípat nebude. taky je výhodou větší plocha na přistání, kdyby to chcíplo. :)) tak a je Štěpána, jdu dělat oheň do pergoly ::)))
kasssy
Kontaktovat uživatele:

#135 Příspěvek od kasssy »

puma163 píše:To kassy :) No model je to hezkej. Já za sebe, pokud bych do něho dával spalováka, tak 3.5. Na jaro takhle chystám podobné letadlo, taky dolnoploch, i rozpětí a váha zhruba stejná. S tou dvojkou to opravdu tak tak poletí a nebude žádná rezerva výkonu. Ovšem pokud, nemáš zkušenosti se spalovacím motorem ( jako já letos neměl), tak být na tvém místě asi bych volil jako první spalovák nějaký pohodalet hornoplošník pomalejší. protože určitě se ti stane jako mě, že ti ten motor párkrát chcípne a bude třeba doplachtit. na druhé straně může dobře plachtit i ten model co máš. Po pár letech ale se naučíš s tím motorem zacházet a pak už to bude jistota (téměř), že chcípat nebude. taky je výhodou větší plocha na přistání, kdyby to chcíplo. :)) tak a je Štěpána, jdu dělat oheň do pergoly ::)))

Asi to moc dobře klouzat nebude, protože profil se zdá být souměrnej, uvidím, konstrukce je připravená v základu pro elektromotor, tak na spalovák to jde předělat později. Na první prohlídnutí nevypadá model zas tak zle, sice je sem tam povolenej potah, ale horkej vzduch by to měl napravit :) Akorát tam tak trochu chyběl návod, ale napsal jsem Kostkovi, tak nepředpokládám, že by v tom byl problém... jdu ho zvážit "nasucho" :D
Chybama se člověk učí..hmm asi jsem jeden z nejvzdělanějších lidí...
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“