kasssy píše:[
.. mě tak napadlo ,že ten tvůj motůrek, by za určitých okolností mohl klidně vláčet po obloze i tuhle poletuchu: viewtopic.php?f=119&t=43711
nebo třeba tuhle...
veka1
To je ten Major s počátku tohoto vlákna kde byl jen v kostře?
hotovej vypadá moc hezky, tak nějak elegantně, tvarově čistě....[/quote]
.. jo, je to on.
Zalítl jsem ho nejdříve s motorem PJS 550 ,který odpovídá tak cca spalováku 0,8ccm. Lítá to pěkně (skoro historicky) stoupá cca 3-4m /s. Klesá cca 0,5-1,5m/s dle počasí.
Pak jsem do něj namontoval AXI 2814/12,což by mohl být ekvivalent lepší spalovací 2,5 nebo běžné 3,5 ky.
Ted mám skoro historické letadlo ,které stoupá za vrtulí cca11-15m/s. Po hlavě bez motoru valí ca 25-30m/s. Když nastavím ve střemhlavém letu plný plyn, tak se dostanu na 40m/s. Ve 20m nad zemí natvrdo přitáhnu... a dobrý . Křídlo jsem počítal na 10G. Při pevnostní zkoušce bylo naloženo 12kg , prohnutí jsem si skoro nevšiml.
Ten kus co je na fotkách, má za sebou dva kolmé zápichy do zeměkoule ( bez následného opravování) . Protože je pooráno, země relativně měkká a sypká , stačilo vyměnit vrtuli a lítal jsem dál (nerozumná hazardní pilotáž se nevypláci ).
Ta retro poletucha je schopna lítat řízeně na zádech, zvládá oba druhy přemetů, výkruty, spirály ,vývrtku a vítr do 10m/s. Když páčkování nebaví,ve 300m nastavím poloměr kruhů , odložím vysílač a mám cca 4-5 min na kafe, než začnu opět páčkovat ( předpokladem je večerní klid) .
Jediný neduh je odskaování při přistání a nemožnost vzletů ze země s použitím originál podvozku.
Ustoupil jsem od "maketovosti" , podvozek nahradil méně předsunutým a letadlo se chová způsobně i při pohybu po zemi.
veka1