F3K Thowt - stavba a první dojmy

RC házedla - kategorie, která má hodně blízko k "opravdovému" sportu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Andrews
Kontaktovat uživatele:

Re: F3K Thowt - stavba a první dojmy

#121 Příspěvek od Andrews »

Super foto reportáž! Čerpám inspiraci, teď už jen sehnat čas :)
midge

#122 Příspěvek od midge »

Blíží se finále, takhle dopadly náhony. Použil jsem nit Dyna Tec 0,3 mm. V místě prostupu výškovkové nitě kozlíkem je více materiálu, než na zbytku trupu. Proto nemám záměrně instalovanou průchodku. Otvor je začištěn a napuštěn pryskyřicí. Nit jde téměř v přímce bez zlomu.
PRD_8366.JPG

PRD_8364.JPG

PRD_8367.JPG

Nit je zalepena do koncovek táhel. Zkoušel jsem i samotnou nit fixovanou na páce serva šroubkem s plochou hlavou, ale když jsem trochu zabral (mimo model), nit vždycky kousek popojela. Z této koncovky jsem nebyl schopen nit po zalepení vytrhnout, jedině odvrtat.
PRD_8357.JPG
midge

#123 Příspěvek od midge »

Model je hotov, čekám na přijímač Duplex R5L indoor EX. (doplněno: tento přijímač má i přes označení indoor dle údajů výrobce plnohodnotný dosah). Už ho mám měsíc objednaný, Jeťáci asi mají ještě vánoce. Pokud bude potřeba dovažovat, asi model vybavím nějakými elektronickými bazmeky od Lomcováka, když už jsem ušetřil těch 30,- za konektor :) Je to můj první model v této kategorii, tak jsem zvědav, co to se mnou udělá, až poprvé vrhnu.
PRD_8370.JPG

PRD_8371.JPG
Naposledy upravil(a) midge dne pon 27.01.2014 15:12, celkem upraveno 2 x.
Andrews
Kontaktovat uživatele:

#124 Příspěvek od Andrews »

Plánuješ anténu nějak vyvést ven, nebo necháš vevnitř?
Zvažuji jestli objednat přijímač s dlouhou anténou, nebo prodloužit stávající krátké na koax a udělat třeba dipól pod křídlem, aby nepřekážel při chytání.
midge

#125 Příspěvek od midge »

Přijímač, který tam plánuji má krátké anténky. Bude umístěn ve špici nad baterkami. Anténky rozhodně nechám v trupu. Je to malý model, takže nějaké lítání moc daleko nepřipadá v úvahu.
JMalik

#126 Příspěvek od JMalik »

Sestavil jsi to a zdokumentoval super :wink:
Hnidopich tam najde věci, které by se daly vylepšit, ale jinak třeba já tam nevidím zásadní problém.
(Mysli na to, že tohle létá dost daleko a vrací se to nízko nad zemí, nepodceňuj úplně ten přijímač.)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
onca
Kontaktovat uživatele:

#127 Příspěvek od onca »

Když už je Thowt takto vymazlený, tak bych ještě doporučoval vyrobit zavětrování klapek.
Předek trupu je z kevlaru, takže se antén v trupu nemusíte bát. Mám to taky tak.
RCgliders.cz
midge

#128 Příspěvek od midge »

Když už je Thowt takto vymazlený, tak bych ještě doporučoval vyrobit zavětrování klapek.

Taky o tom ještě přemýšlím. Jaký způsob zavětrování doporučujete ?
Časem asi ještě nainstaluji zátěžovou trubku, jako jsem viděl u vás, akorát nevím, jak (za co a kde) ji máte vlepenou do trupu ?
A poslední (zatím) dotaz: jaké létáte těžiště ? Těch 80 mm je tzv. na jistotu pro začátečníky a máte to víc vzadu, nebo kam jste dospěli ? Jde mi o to, abych zbytečně neblbnul s dovažováním a pak to zase nelifroval ven.
pepin

#129 Příspěvek od pepin »

midge píše:Taky o tom ještě přemýšlím. Jaký způsob zavětrování doporučujete ?
.

dětskej pudr mám, ten ti mohu pujčit, jinak jsou to další 3 pětky v háji, doba je zlá, tak koukej šetřit :D
JMalik

#130 Příspěvek od JMalik »

midge píše:Taky o tom ještě přemýšlím. Jaký způsob zavětrování doporučujete ?
Časem asi ještě nainstaluji zátěžovou trubku, jako jsem viděl u vás, akorát nevím, jak (za co a kde) ji máte vlepenou do trupu ?
A poslední (zatím) dotaz: jaké létáte těžiště ? Těch 80 mm je tzv. na jistotu pro začátečníky a máte to víc vzadu, nebo kam jste dospěli ? Jde mi o to, abych zbytečně neblbnul s dovažováním a pak to zase nelifroval ven.

1) řežu si proužek potřebné šířky z izolepy ( Scotch crystal). Jinou šířku potřebuješ na SOP a VOP, jinou na flaperony. "Nalepím" to na dva proužky voskové folie, zaříznu oběstrany ( aby to byl rovný, stejně široký proužek), jeden z proužků voskové folie odstraním a v té šířce to zapudruji dětským zásypem, druhou nezapudrovanou stranou to nalepím.
Nesmíš to vůbec natahovat, jinak se to zvlní. Takhle to jde udělat hodně dobře :wink:
2) zátěžovou trubku si dobře rozmysli, na nesoutěžní létání to není tak nutné, musíš to mít dobře instalované , aby to nevadilo náhonům, konektoru křídla..... a každopádně i prázdná trubka je nějaká hmotnost navíc
3) To těžiště silně závisí na technice pilotáže, na tom jak vysoko hážeš, jakou požaduješ stabilitu při kroužení, jaký absolutní výkon v klidném ovzduší...... Tohle budeš muset odladit, nedá se říct univerzální poloha pro všechny. Já mám třeba na Káčkách těžiště dost extrémně vzadu. Je to dobré v klidu, při turbulentních podmínkách dost zase ztrácím v kroužení, ale tam si říkám, že to vystoupám jenom pomaleji :wink: Někam to určitě dáš cca dobře a potom je to o názoru jak chceš létat.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#131 Příspěvek od maroslong »

"Zavetrenie" som robil takto. Na čistý kus skla som natiahol potrebný kus pásky Scotch Crystal lepidlom hore a na koncoch prychytil páskou. Potom postupne prilepil rovnaký kus pásky lepidlom dolu s presahom asi 12 mm. Následne rozrezal v strede a prípadne aj na krajoch, čím vznikli dva pásy lepivé na polovici šírky, ktoré som prilepil na krídlo. Urobiť to ale čisto a bez bubliniek je dosť náročné. Potom som zohnal Scotch Crystal so šírkou 12 mm, takže ju používam bez rezania na všetko. Dal som flaperony na plnú výchyľku dole, nalepil potrebný kus s presahom asi 6 mm na krídlo a presahujúcu časť dôkladne natrel jemným štetcom detským zásypom alebo mikrobalónmi. Je to oveľa jednoduchšie, ale vo vlhkom sychravom počasí sa stávalo, že sa zavetrenie lepilo na flaperony. Teraz používam spôsob odkukaný zo Steigeisna. Na sklo primerane napnem a na koncoch prilepím páskou kus audiopásky, aktívnou vrstvou dole. Potom cez neho postupne prilepím Scotch Crystal lepidlom dole tak, aby boli hrany na jednej strane zarovno. Hotový pás nalepím na krídlo. Chce to prax, ale dá sa to urobiť úplne bez bublín a rezania. Navyše používam pásku Basch Chrome Maxima II, ktorá je takmer čierna a výsledok vyzerá aj funguje perfektne. Zavetrujem samozrejme aj chvost.
Andrews
Kontaktovat uživatele:

#132 Příspěvek od Andrews »

Tak jsem začal a narazil na:
Jak pevně mají držet křídla na trupu? Jde mi o to, že když chytnu za trup a zkusím rotovat podle osy, tak je vidět, že křídlo lehce "plave". Přední hrana křídla se opírala o vybrání a tak jsem to dopiloval. Zlepšilo se to, ale stále to není napevno. Má se křídlo vypodložit, aby vzniklo ideální lože?
Andrews
Kontaktovat uživatele:

#133 Příspěvek od Andrews »

Tak jsem se do toho pustil a až skoro hotovo :) Velké díky #Beckerovi, za jeho instruktáž pro začátečníka o tom jak to dělají velcí kluci :wink:
Moje postřehy k realizaci:

t03.jpg

VOP jsem nakonec udělal na dva polyamidové šroubky 3mm a 2mm. Závit šel vyříznout bez problémů. Musel jsem, ale dost brousit, abych se dostal do roviny. Časem přijde stejně přilepit.
t04.jpg

t02.jpg

Náhon je nakonec udělal Dyneemou, kterou jsem nechal 14 dní vyvěšenou s 2kg závažím. Jen jsem jí dostal necelé dva metry a tak mi to teda dalo než jsem to tak tak zavázal. Zejtra jdu koupit novou a uzlíky trochu posunu. Pružinky jsou po dvou a to 0.3mm . Chtěl jsem dát jen jednu a silnější, ale zatím jsem nesehnal ;(
VOP páka je za kozlíkem zapuštěna do trubky. Chtělo to ještě delší páku ... SOP aktuálně chodí +-7mm a tak nevím jestli posunout o dírku dolů, abych se dostal na +-10mm . Když to vezmu rukou tak -10mm je stejně max a víc zářez ohybu nedá.
VOP dělá cca +-8mm. Laminování byla moje premiéra a moc spokojenej nejsem, hlavně kolík nedopadl nic moc :oops:
t01.jpg

D60 vyšly OK a táhlo drátem. Přijdou ještě přelepit červenou izolepou. Rozsah křidélek je cca +20mm -35mm a budu ho omezovat v rádiu. Ještě zkusím posunout o dírku dolů na páce serva, abych využil co nejvíc jeho dráhu.
Konektor do křídla nakonec zkrácený konektor http://www.gme.cz/dutinkova-lista-xinya-bl210g-p832-069 , protože servo konektory, které jsem tam chtěl nechat nastojato vedle sebe se ukázaly moc vysoké a ani po zbroušení to nebylo ono. V trupu je protikus a to na volno.
Zavětrování všeho Scotch Crystalkou přes sebe.

Celková váha s prozatímním přijímačem 273g i s vyvážením kolíku. Zatím jsem neřešil těžiště, protože čekám na finální příjímač, který bude ještě o 3g lehčí...
Co je mi nepovedlo je třeba zapuštění pák na křídle. Obával jsem se poškození křídla a pantu, který je něčím vyztužen, takže jsou přilepený jen povrchově :( VOP a SOP šly zaříznou bez problémů.
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#134 Příspěvek od lakotamm »

Chlapi ako lepíte výškovku? Pozerám že sedielko na trupe rovné moc nieje, závit M3 vo výškovke je krivý.... :roll:
Chcelo by to druhú výškovku.
Nejak by som to zalepil, ale nechcem vymýšľať už vymyslené.
Vďaka. :wink:
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
JMalik

#135 Příspěvek od JMalik »

lakotamm píše:Chlapi ako lepíte výškovku? Pozerám že sedielko na trupe rovné moc nieje, závit M3 vo výškovke je krivý.... :roll:
Chcelo by to druhú výškovku.
Nejak by som to zalepil, ale nechcem vymýšľať už vymyslené.
Vďaka. :wink:

No, asi to máš voĺako pomýlené :wink:
Závit je v sedélku na trupu a ve výškovce je jenom díra. Pokud ti to nesedí, tak převrtáš tu díru ve výškovce, případně to dolaminuješ epoxidem s bavlnou a napasuješ to přesně na sebe. Nesmí tam být mezi VOP a sedélkem vakl, musí to lícovat absolutně rovně jak na ose trupu, tak vůči křídlu.
Nelep to natvrdo, použij ten šroubek.
Odpovědět

Zpět na „F3K/HLG/DLG“