Tlačná vrtule (APC 6x4E - orientace)

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Odpovědět
Zpráva
Autor
dudaj

Re: Tlačná vrtule (APC 6x4E - orientace)

#121 Příspěvek od dudaj »

StrycAlois píše:Založ si k tomu nové vlákno a ty budeš jediný tazatel i jediný odpovídající.

Možná sis nevšimnul, ale já se tady na foru neptám. Pouze odpovídám :wink: na rozdí od tebe.
leone

Re: Tlacna vrtule (APC 6x4E - orientace)

#122 Příspěvek od leone »

DAF píše: Jinak vekova definice zcela přesně popisuje tažné a tlačné uspořádání.

Mne veľmi pomohol príklad od miora na druhej strane:
mior píše:Pozrime sa na to z pohľadu automobilu - pohon predných kolies (teda pred ťažiskom auta) auto ťahá, zatiaľ čo pohon zadných kolies (teda za ťažiskom auta) auto tlačí - a je úplne šumafuk, či je motor vpredu alebo vzadu alebo dokonca v strede auta!

Tomu ostatnému som neporozumel, nemám ešte také vedomosti.
Tú vonnú tyčinku alebo miorovu naftu som celkom pochopil a mne nateraz stačí.

A prečo?
Lebo ak budú moje modely lietať tak ak jyrryho a miorove, bude mi jedno, či tú naftu smradia na stojatom alebo lietajúcom modeli.
A keďže im to lieta, tak asi tomu rozumejú - to je môj názor lajka a mne stačí.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#123 Příspěvek od DAF »

Leone, ale mior říká trochu jinými slovy to samé, co veka1, jen veka použil do příkladu somára (ne komára :lol: ) a mior auto.
Hitec Aurora 9X
VTjr

#124 Příspěvek od VTjr »

Dávam do pozornosti tyto články
https://www.airspace.cz/akademie_letect ... -vrtulich/ a
https://www.airspace.cz/akademie_letect ... di-vzduch/

A taky zajímavé čtení je tady https://www.microchess.sk/12-letecke-mo ... ie-motory1, i když je tam pár tvrzení se kterými nemohu souhlasit. 8O
Např hned na začátku autor by měl spíš místo příliš malého průměru a stoupání napsat "nevhodného". :wink: No, protože praxe je spíš taková, že ty správné otáčky na vrcholu výkonu vnější charakteristiky spalovací motory nedosáhnou právě kvůli použití aerodynamicky příliš těžké (velké a stoupavé, ale především velké) vrtule.
Pak tam kousek dál píše ještě jeden další nesmysl: "Každá vrtuľa má premenlivé stúpanie v závislosti na vzdialenosti od stredu vrtule – je to z dôvodu optimalizácie jej účinnosti...", autor asi měl na mysli proměnlivý úhel natočení profilu listů, protože právě díky němu je naopak stoupání vrtule v každém průřezu listu stejné. :P
A že je takový úzus, měřit stoupání v místě 70% průměru vrtule, to vůbec neznamená, že by jinde muselo být naměřeno jiné, jde spíš o praktičnost. Na koncích listů je úhel dost malý a měření by bylo zatíženo větší chybou, naopak blíž ke kořenu profil listu nabývá klenutý tvar na spodní straně je obtížné stanovit jeho úhel. Navíc >80% tahu vrtule vyvozuje svoji vnější 1/3 listu, takže tam je pro vlastnost vrtule hodnota toho úhlu nejdůležitější.
K ostatnímu textu nemám zásadnější výhrady. 8)
Naposledy upravil(a) VTjr dne pon 05.10.2020 10:35, celkem upraveno 1 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#125 Příspěvek od VTjr »

dudaj píše:Možná sis nevšimnul, ale já se tady na foru neptám. Pouze odpovídám :wink: na rozdí od tebe.

No, v kontextu Tvého vlastního vyjádření o tom, jak nemáš čas, a proto jen povrchně čteš příspěvky a články na internetu, by asi bylo lepší, kdybys tady méně zmateně odpovídal, ale radši víc četl, tedy pomaleji, důkladněji a s porozuměním. :wink: A taky se občas i zeptal. :roll: Protože právě díky neporozumění vyřčeného nebo napsaného textu vznikají zbytečná nedorozumění a pak i nutnost to dementovat a omlouvat se. :roll: A možná bez toho by tohle vlákno skončilo už na první stránce a nevznikala by tu taková vytočená, vrtulová flame. :P
VTjr

#126 Příspěvek od VTjr »

Tak ještě pár poznámek k tvým odpovědím. 8)
dudaj píše:Protože už jenom to měření anemometrem těsně za vrtulí drženým v ruce je výbornej vtip.

No ten kdo četl ten článek opravdu důkladně a s porozuměním si jistě všiml, že autoři si byli plně vědomi možné chyby takového měření, ale nakonec jiným měřením zjistili, že ta chyba je pro naše účely nevýznamná. :wink:
Vymysli a zrealizuj lepší metodu a pak se vysmívej! :P
dudaj píše:To měření úhlu foťákem taky dobrý.

To fakt nevím, co je na tom směšného? :o Je to normální metoda, dokonce v praxi dost často využívaná, zejména tam, kde jen tak přiložit úhloměr prostě nelze. A taky je velmi přesná. Například při výrobě tvarových obráběcích nástrojů, kde dost záleží na úhlech, poloměrech a celkově na tvaru řezné hrany, se běžně používá průsvitková metoda, tedy na průsvitce je vyobrazený požadovaný tvar a na ni se pak promítá zvětšeně břit reálného nástroje, kterého tvar se pak porovnává a kontroluje zda souhlasí a když tak koriguje. Je to stejná optická metoda jako i mření úhlu podle fotky. 8)
Já bych je za to pochválil a ne se jim vysmíval. :P
dudaj píše:Taky dobrá věta :
„Pro příklad - vrtule 250 má obvod 785. Když ji roztočíš na 15 000 otáček, je to 250 za vteřinu. Konce pak mají 196 m/s. To už jsou dvě třetiny rychlosti zvuku. Větší průměr nebo točky už nemají význam, roste odpor.
Co je to za blbost ? větší průměr znamená větší sílu vrtule. Větší otáčky pak jednoznačně mnohem vyšší výkon !
...
Jenže píšou, že jsou na dvou třetinách rychlosti zvuku. Ve skutečnosti 57% , takže ještě méně.
A ta rychlost je až na vnějším okraji té vrtule. Tam se už stoupání většinou znatelně mírní.

No a k tomu se znova musím vrátit. :|
Prvně, ta Tvoje poslední věta, mírní se úhel, ne stoupání! :P To stoupání, co jsem už napsal, je po celém listu stejné (tedy ideálně mělo by být). :wink:

No a k té rychlosti zvuku. :roll:
Zkus si přečíst ty Lněničkovy články, zejména tento https://www.airspace.cz/akademie_letect ... -vrtulich/
kde se píše (v odstavci pod 4. obrázkem - to abys neztrácel drahocenný čas čtením celého textu, i když by Ti to nepochybně prospělo :lol: ), že z důvodu klenutosti profilu listu na jeho horní straně je rychlost proudění místně vyšší a tedy ta obvodová rychlost by se měla vynásobit koeficientem 1,3 až 1,6. No a když zvolíme ten extrémní případ a již uvedenou obvodovou rychlost 196m/s vynásobíme 1,6, tak dostaneme hodnotu 314m/s a to je k rychlosti zvuku už sakra blízko, tedy >M0,9. I při vynásobení koeficientem 1,3 je to pořád M0,74, tedy 3/4 rychlosti zvuku. :) Taky tam píšou co se stane, když se ta rychlost překročí.
dudaj

#127 Příspěvek od dudaj »

VTjr píše:.........

Tak v první řadě mě nepoučuj, jaký je rozdíl mezi stoupáním a úhlem, vzhledem k tomu, že víš že navrhuji a vyrábím dmychadla. Pochybuji, že to nevíš.
A pokud to víš, tak si odpust provokace. Buď od tý dobroty :wink: .

Ten článek jsem v rychlosti prolít, jenom abych posoudil, jestli je tam něco k tomu, o čem jsem se marně snažil přesvědčit Atto a nakonec i Aloise.
Jelikož se to té problematiky netýkalo, dál mě nezajímal.

Měření foťákem na blízko - to si děláš legraci, nebo netušíš doopravy jak čočka zkreslí a tím zhehodnotí měření. A nepřístupné místo na vrtuli je co ?
Taky vtip.

K dalšímu se vyjadřovat nebudu, protože mám zkušenosti vlastní. Tvoje hrátky s čísly mě nezajímají :lol:

No a protože se celá diskuze strhla kvůli vyjádření Atto, které jsem zpochybnil, tak se tě zeptám na to samé, co Aloise, který pak neodpověděl - asi věděl proč :D .
"ty teda zastáváš názor, že za letu u jmenovaného modelu má nasávaný vzduch před vrtulí nějaký vliv na letové vlastnosti ?"
Miro_V

#128 Příspěvek od Miro_V »

Kolko kecov kvoli otoceniu vrtule 8O

Uz je toho na 9 stranok , a pritom stacila 1-2 vety.

Ako v parlamente :lol:
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
Atto

#129 Příspěvek od Atto »

dudaj píše:... Při velikosti té vrtule a jejího umístění nad křídlem odsává plochu na křídle kolem 5 cm na každou stranu křídla po odečtení trupu. Při rozpětí modelu cca 1,4 m je to zanedbatelná plocha (cca 1% celkové plochy křídel).

dudaj píše:... Takže to bude mít vliv tak na 1/3 hloubky křídla při těch 5 cm.

dudaj píše:... 12/8 a 12/4 při max otáčkách 12700.
obvodová rychlost pak vychází 203 m/s ...

dudaj píše:. Tvoje hrátky s čísly nás nezajímají :lol:

..................................................................................................................................................
dudaj píše:... nakresli schema proudění odsávaného vzduchu od vrtule ...

dudaj píše:Ale ty potřebuješ namalovat nějak pěkně barevný grafy...

dudaj píše:Proto jsem chtěl, abys to nakreslil.

..................................................................................................................................................
dudaj píše:"ty teda zastáváš názor, že za letu u jmenovaného modelu má nasávaný vzduch před vrtulí nějaký vliv na letové vlastnosti ?"

dudaj píše:... Možná to nepatrně zvedne vztlak při nízkých rychlostech ...
dudaj

#130 Příspěvek od dudaj »

Atto píše:..

Děláš si domácí cvičení co stále nechápeš :lol: ?
Akorát se zesměšňuješ :roll:
Vyber dvě věty, které máš pocit že si odporují a já ti odpovím.
Leon

#131 Příspěvek od Leon »

jsem grafoman . . .
V odkazu na Strýcem založeném vlákně je video . . motor není na pylonu, tudíž plocha křídla omývaná tím vším prouděním zviditělněném kouřem z vonné tyčinky je podstatně menší . . psal jsem někde nahoře . .
Zbytek textu v obrázku přiloženém . . .
Končím . . Bylo by na místě citovat jeden z mnoha moudrých citátů pana Wericha . . ale bojím se . . Ale pasoval by sem jak prdelka na nočníček . .
L

směr průvanu 1.jpg
VTjr

#132 Příspěvek od VTjr »

dudaj píše:Tak v první řadě mě nepoučuj, jaký je rozdíl mezi stoupáním a úhlem... tak si odpust provokace.

Jaká provokace? O Tvá dmychadla se nezajímám, takže to opravdu nevím, nebo spíš jen tady z doslechu/kontextu.
Ale když jsi takový expert, tak se vyjadřuj přesně a nepiš to, že stoupání na koncích listů se mírní! Protože to není pravda, stoupání je v každém průřezu listu vrtule stejné. Úhel se mírní! :P
dudaj píše:Měření foťákem na blízko - to si děláš legraci, nebo netušíš doopravy jak čočka zkreslí a tím zhehodnotí měření. A nepřístupné místo na vrtuli je co ?

A Ty víš jak to fotil, zda na blízko, nebo z větší vzdálenosti s zoomem? :roll: Krom toho čočka při focení na blízko zkresluje jen perspektivu a v rozích vzniká vinětace, ale ne vzájemné úhly objektů ležících v jedné rovině a blízko optického středu. Optikou se živím, nejen fotografickou ale i laserovou. Takže tuším toho možná víc než si dovedeš představit a zase Ty tu nepoučuj zkušeného fotografa/optika. :P
dudaj píše:K dalšímu se vyjadřovat nebudu, protože mám zkušenosti vlastní. Tvoje hrátky s čísly mě nezajímají :lol:

Tvé zkušenosti jsi nikde nezveřejnil, takže mne nezajímají, ale ty "hrátky s čísly" jsou z důvěryhodných zdrojů. Pokud máš lepší zkušenosti, tak si dej práci, zpracuj to aspoň tak jako své měření publikoval Mior a pak můžeme o tom diskutovat.
Takhle je to jen Tvé silácké vyjádření, které je mi s prominutím šumafuk.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#133 Příspěvek od DAF »

Leone, je tam jedna zásadní chyba. Schválně, jestli jí poznáš. Nebudu tě napínat, ten model prostě stojí a proud vzduchu je jen od vrtule a křídlo není nijak ofukováno. Proto se to chová tak, jak je na obrázku. Bohužel tu zřejmě nikdo nemá tunel, kam by posadil model, nechal ho ofukovat se zapnutým motorem a udělal z toho záznam. Potom bys zjistil, že se věci mají malinko jinak.
Hitec Aurora 9X
dudaj

#134 Příspěvek od dudaj »

VTjr píše:....

U listů vrtulí se na koncích skutečně zmenšuje stoupání !!
Je k tomu důvod, aby se vzduch "neroztékal" mimo vrtuli a snižuje se tím zatížení motoru.
To by sis ale pár vrtulí musel proměřit :mrgreen: .
Jsou i tací, co to dělají na rotorech dmychadel. Tam to ale postrádá smysl, pokud se třeba nejedná o dvouproudý motor.

Takže ty tvrdíš že z té fotky s párátkem lze odečíst přesně úhel. A že jseš na to odborník.
Hmmmm. :roll:

Rozdíl koeficientu 1,3 a 1,6 vlastně asi není žádný rozdíl prostě plus mínus autobus je to přesně :roll:

A na svou otázku se odpovědi nedočkám . To jsem i očekával :wink:
Leon

#135 Příspěvek od Leon »

DAFe . . vím . . asi jsem to měl víc zdůraznit. Domníval jsem se. že větička "že předpokládaný směr letu" TO vyjádří rovněž jako důležitý . . .
Příště se polepším . . jsou tu někteří tací, kteří číhaj . .
:-)
L
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“