DJI - F305, F306, F308 Phantom 2

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Zamčeno
Zpráva
Autor
OK2BUH

Re: DJI - F305, F306 Phantom 2

#1216 Příspěvek od OK2BUH »

raging píše:Mirku,já měl před rokem P1,teď už osmý měsíc mám P2 Visiona,vždy jsem udělal vše dle návodu a dobrých rad tady z fora -aktualizace SW,kalibrace,atd;ani jeden mi nikdy necoural ani ve městě v zástavbě,na fleku stál v těsné blízkosti železnice(hlavní tah na Ostravu) a taktéž i tady u nás u lesa 8)
U DJI Phantomů je tohle normální :D

No tak vyhlásíme soutěž v "courání". Koupíme flašku, dáme ji na stoleček a komu vydrží stát celou baterku nad flaškou (myslím koptéru), tak tu flašku vyhraje. :)
gardenroute

#1217 Příspěvek od gardenroute »

dt píše:...Nesouhlasím. Courá taky. Sice to není +-2m (resp. s tak velkým couráním jsem se nesetkal), ale půl metru až metr úplně v klidu ujede během dejme tomu 10 vteřin, pokud je kolísavá kvalita příjmu GPS...
Ale takovou odchylku beru jako skoro nic, ve srovnani s necim, co driftuje ±2m. V beznych dobrych podmínkách, kdy mam fixovano kolem 9-11 satelitu by se to nemelo stavat...
Ale zpet k puvodnimu meritu věci, urcite není ta výchylka takova, abychom museli před přistáním rezim GPS ATTi prepinat do ATTi, protoze tomu drift nedovoli. Ja to proste neznam a delat nemusim.
OK2BUH píše:To omezení na 6 satelitů není v modulu ale v softwaru NAZA... To courání musí být u všech modulů stejné, akcelerometry to nezachrání, ty dokážou kompenzovat jen krátkodobé odchylky, třeba nárazy větru...
Nemyslim, ze je to konkretni implementaci FW v NAZA, 6 satelitu je dano jako bezpecne minimum pro 3D GPS fix (ve skutecnosti by měly postacit 4 satelity, v praxi dle prijimace 6-9 satelitu), pro 2D fix vystačí obvykle 3 satelity.
A to courani - skutecne to není stabilizovano pouze GPS, ale odchylky resi jak akcelerometry, tak gyroskopy, opet ve 3 osách...
Petr_K píše:Vůbec nechápu, proč je ten modul GPS tak drahý, když vlastně nedokáže korektně fungovat už s 5 satelity, to snad i modul GPS v mobilu je lepší, než to co dávaj do Phantoma.
Ano technicke minimum pro 3D fix jsou 4 satelity, nicmene z ruznych duvodu je to ruzne implementovano, u nejakych "pozemnich" navigačních jednotek to není nijak kriticke, ale pro něco, co ma přes fly-by-wire stabilizovat něco letajiciho to musí byt spolehlive a bezpecne.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
hravec

#1218 Příspěvek od hravec »

Petr_K píše:Vůbec nechápu, proč je ten modul GPS tak drahý, když vlastně nedokáže korektně fungovat už s 5 satelity, to snad i modul GPS v mobilu je lepší, než to co dávaj do Phantoma.

nesrovnávej nesrovnatelné, v mobilu je úplně něco jiného, nehledě na využití Asistované GPS, tedy i dle mobilních buněk, za další, mapové podklady pro navigace jsou většinou přednastaveny, aby poloha byla na cestě - silnici ... zkrátka dalo by se o tom psát daleko víc, stručně tedy, nesrovnávat nesrovnatelné.... další věc, že spousta aplikací ani nevyžaduje nadmořskou výšku, některé ji dokonce berou z mapových podkladů a když nadmořskou tak +/-, kdežto let a stabilizovaný let je zcela, ale zcela něco jiného.... a bez podpory mapových podkladů!

mimochodem, po včerejší debatě, kdy jsem dnes startoval z Doliny Vrata, kde okolní hory jsou o cca 1 200 až 2 000m vyšší, jsem napřed mobilem pomocí aplikace pro Geokešing zjišťoval počet satelitů, psalo to 5/11 - potom na mobilu mojí a psalo to 4/11 -zkusil jsem tedy nastartovat ptáka, a ejhle 8 satelitů na první brnknutí....stoupal jsem až do 380 m (obálka nastavena na 400 m) - to už jsem je neviděl ani náhodou kde je... a satelitů bylo 10 .... ale ten sestup dolů 2 m/s to je doba... když jsem zjisitil dle FPV že nemám zapnuté nahrávání, to byla doba....., druhý vzlet jen do 350 m se zapnutou kamerou, nahoře pěkné poryvy, ale stál na místě jako přibitý....

malá ukázka, screen z videa cca 350 m nad terénem, Dolina Vrata, v dálce Severní stěna Triglavu - nejvyšší skalní masiv Alp! - výška přes 1 500 m

Obrázek
Naposledy upravil(a) hravec dne pát 29.08.2014 21:37, celkem upraveno 4 x.
F306 Phantom 2 s H3-3D, FPV 5,8 GHz 400 mW, 7" monitor diverz., iOSD mini, MarcoPolo, Waterbuoy
OK2BUH

#1219 Příspěvek od OK2BUH »

Já nepochybuju o tom, že Phantom to má vymakané. Takový běžný GPS drift je vidět tady, ty 2 m tam jsou. Pokud máte někdo lepší výsledky, dejte sem video.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kPwTXd8SkxM[/youtube]
hravec

#1220 Příspěvek od hravec »

tak toto už není drift ale pěknej poryv a gimbal drží jako přibitý ....

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WS2p5ME1Osg[/youtube]
F306 Phantom 2 s H3-3D, FPV 5,8 GHz 400 mW, 7" monitor diverz., iOSD mini, MarcoPolo, Waterbuoy
zskal
Kontaktovat uživatele:

#1221 Příspěvek od zskal »

raging píše:...ani jeden mi nikdy necoural ani ve městě v zástavbě,na fleku stál v těsné blízkosti železnice(hlavní tah na Ostravu) a taktéž i tady u nás u lesa 8)
U DJI Phantomů je tohle normální :D

..Nejen u Phantomů...pokud má Naza lock 6+ satelitů, tak s ní jen tak něco nepohne... :wink:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oj7yjjGjjQg[/youtube]
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
OK2BUH

#1222 Příspěvek od OK2BUH »

hravec píše:tak toto už není drift ale pěknej poryv a gimbal drží jako přibitý ..

Drží dokonale, gratuluji. Toto beru, to je perfektní práce akcelerometrů a gyroskopů, které se vyrovnaly s krátkodobým kopancem. Mě šlo ale spíš o trvalé působení stejnoměrného větru. Tam žádné akcelerometry nepomohou, ty měří zrychlení což je vlastně prvá derivace pohybu. Pomohou při kopancích, ale při trvalém působení větru to stojí jen na GPS. Žádné zařízení nemůže být přesnější než je systém GPS samotný. Takže trvám na tom, že dlouhodobý drift se za ideálních podmínek vejde do 2m a sebelepší stroj s tím nic neudělá.
Petr_K
Kontaktovat uživatele:

#1223 Příspěvek od Petr_K »

Má někdo zkušenosti s kevlarovými vrtulemi 9443 na P2? Zajímali by mě poznatky, je mi jasné, že se to bude muset dovážit. Ale jestli to má vůbec smysl pořizovat.
Předem děkuji za informace.
gardenroute

#1224 Příspěvek od gardenroute »

Petr_K píše:Má někdo zkušenosti s kevlarovými vrtulemi 9443 na P2? Zajímali by mě poznatky, je mi jasné, že se to bude muset dovážit. Ale jestli to má vůbec smysl pořizovat.
Předem děkuji za informace.
Petre, NAZA je vice optimalizovana pro mekke vrtule, ty kevlarove, stejne jako CF jsou sice dobré, ale nic lepšího s nimi na P2 asi nepředvedeš.

Jednoznacne Ti doporucuji nove 9450 (o kterých pisi v samostatnem vlakne), jsou jiz na trhu (mozna i u nas), a pro P2 jsou velkym prinosem. Sice malinko kratsi letovy cas (u P2 irevelantni), ale vyrazne lepsi stabilita a vykon, zejména ve vytahu, na coz si rada z Vas stěžovala (a nekteri i padali).
Petr_K
Kontaktovat uživatele:

#1225 Příspěvek od Petr_K »

jj, ta 9450 určitě pořídím, ale čekám, až se objeví někde v dostupnosti a bez cla a těch věcí kolem. U nás jsem je zatím nikde neviděl, koukal jsem jak na dji.cz, tak do telinku. Snad se brzy dostanou i na náš trh.
Pokud by někdo věděl, kde se u nás dají sehnat, tak budu jen rád za link.
texmur

#1226 Příspěvek od texmur »

Phantom 4, ipad air2 cellular, tracker RF V16
gardenroute

#1227 Příspěvek od gardenroute »

Nechci to ted hledat, ale jsou jiz opravdu bezne ke koupi, v rade vlaken o nich na PP a RCG je rada linku... U nas asi ne, je to ale problém tech distributoru, prip. dealeru, není to pro ne asi zajimave :?
Treba tady jsou originaly
Dag2B3

#1228 Příspěvek od Dag2B3 »

Petře ty kevlary na P2 Ti můžu půjčit na zkoušku. Jsou ůplně nový a nelétaný, takže nevím jak se s nimi P2 chová. Buď mi zavolej kdy půjdeme létat, mohu Ti půjčit na zkoušku taky ty klony baterek, nebo to necháme až na sraz. Už jsi zkoušel tu autonabíječku na P2? Já se k tomu taky ještě nedostal. Mě poslali nabíječku na 3baterky najednou bez toho dělícího kabelu tak to musím reklamovat.
Petr_K
Kontaktovat uživatele:

#1229 Příspěvek od Petr_K »

Díky všem za uvedené linky na vrtule, ale nejspíš to už odložím na podzim a nechám si je přivézt z jůesej .... jen jestli to do té doby vydržím čekat 8) ... nebo jestli se do té doby nezačnou prodávat na zdejším trhu.
Nicméně jsem na to zvědavý, jestli to bude opravdu jiné ve srovnání se stávajícími vrtulemi.
gardenroute

#1230 Příspěvek od gardenroute »

Petr_K píše:...Nicméně jsem na to zvědavý, jestli to bude opravdu jiné ve srovnání se stávajícími vrtulemi.
Na 9450 je již dost pozitivních recenzí na PP a RCG, které je pro P2 jednoznačně doporučují...To, kdyby někdo ještě váhal, a zejména ti, kteří měli potíže nebo dokonce padali :D
Zamčeno

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“