Blade mCPX II - tipy, triky, nastavení a opravy

Vrtulníky do velikosti 450
Zamčeno
Zpráva
Autor
Cadfael
Kontaktovat uživatele:

Re: Blade mCPX II - tipy, triky, nastavení a opravy

#136 Příspěvek od Cadfael »

super, díky moc :) To jsi mě opravdu potěšil, byl jsem z toho hodně smutný. Ale s tou baterkou nevím - jde mi zasunout tak do poloviny, a bojím se, že kdybych ji zatlačil víc, tak ulomím držák. Je mi ale jasné, že pokud ji nechám v polovině, změní mi těžiště a let nedopadne dobře. Budu zkoušet ji zasunout dál. Ještě jednou díky za uklidnění a krásné svátky Vám všem.
vylizplech

#137 Příspěvek od vylizplech »

Tobě taky a Všem ostatním hezkého a bohatého Ježíška,hodně zdraví a štěstí,a co nejméně pádů a hodně bezvětrných dní :) :wink: .
ST
Kontaktovat uživatele:

#138 Příspěvek od ST »

Baterka musí být zasunuta až nadoraz viz obrázek. Já si jinak dneska nadělil vlastní karbonovou ploutvičku. :)
Přílohy
mCPX.jpg
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Jarmil

#139 Příspěvek od Jarmil »

Tak šťastný a veselý všem, hlavně dětem, mě už by stačilo jen to žrádlo a něco na zapití :D . Jinak jsem taky svrbění nevydržel, akorát fučelo, tak to byl spíš boj s větrnými mlýny. Jinak co se týče táhel, jak psal nedávno Radecek, díry u cykliky se u nových táhel projely a po každém pádu už vypadne. Při letu drží. Myslel jsem, že to bude na škodu, ale spíš to hodnotím kladně, dlouho jsem žádné nezlomil. Člověk nasadí a letí dál. V držáku listů nevypadává.
RadekCe

#140 Příspěvek od RadekCe »

Cadfael píše:Ale s tou baterkou nevím - jde mi zasunout tak do poloviny, a bojím se, že kdybych ji zatlačil víc, tak ulomím držák.

V návodu to je špatně, má to být zatlačeno "jen" po ty boční černé výstupky na baterce. Jde to nacpat až na doraz, ale je to jedna z deformačních zón a při nárazu ti to tam zajede samo. Kdyby to bylo na doraz, tak už to nemá kam zajet :wink:.

Jarmil píše:Jinak co se týče táhel, jak psal nedávno Radecek, díry u cykliky se u nových táhel projely a po každém pádu už vypadne.

V pátek jsem v měl štěstí. Ptal jsem se v jedné prodejně na táhla a paní našla asi 3 měsíce pro někoho odložené, které si nevyzvedl a jsou to ty originál (nemají dírku skrz) :D.

Jinak včera 10 štědrodenních baterek na mokrém sněhu, takže jsem vrťase trochu okoupal před večeří :).
PS: Jak s tím pořád blbnu v invertu, tak už zapomínám lítat normálně a pak se divím, že mi letí nahoru, když chci přistát :lol:.

HEZKÉ SVÁTKY A DO NOVÉHO ROKU VŠE NEJ.
RadekCe
Přílohy
na_snehu.jpg
Blade 130X, FPV Quady QX90, 200, 210, 250, Mini Prôtos FBL Brain
DX7s, Phoenix
vylizplech

#141 Příspěvek od vylizplech »

ohledně té baterie jsem to taky tak myslel po ty černé výstupky to zatlačit,dál už ne,to jsem ho špatně pochopil
Cadfael
Kontaktovat uživatele:

#142 Příspěvek od Cadfael »

jasně, díky. Mě zmátl ten obrázek v návodu. Naštěstí to fakt nejde dát normálně dál, než po ty výstupky.
alexa

#143 Příspěvek od alexa »

Ahoj vsem tady. Jsem tu uplne novy. Ale procetl jsem tady vse za dva dny. Pod stromeckem mi pristal tenhle drobek tak to tu procitam. Upravy jsem taky nejaky udelal dle doporuceni. Gumicky na cepy a sundani zadniho padla. Prodlouzeni ocasu zatim ne. Teprve se ucim a zkousim. Nikdy jsem vrtulnik nemel a nelital. Litam normalni letadla, vetrone, akrobaty, elektro, benziny atd...., ale tohle je neco uplne jinyho. Simulator na PC me nebavi tak to zkousim na ostro. Nastaveni a napipani do DX7 jsem zvladnul bez problemu dle navodu a ruznych rad jak je doporuceno. Vrtasek jsem taky trochu musel poladit. Musel jsem na pravym servu trochu zasroubovat tahlo aby listy byly soumerne v neutralu a taky zadni servo, jelikoz po zvednuti sel hned do couvani. Ted uz se chova stabilne.
Od zeme se odlepuje na prvni carce nad neutralem. V neutralu jsou listy na koncich listu cca 3mm pod rovinou. Listy jsem osadil ty s temi stabilizatory. Zdaji se mi vyvazenejsi a lepsi. Takze serizeno by to asi bylo dobre si myslim.
Ted jenom to uridit. Potreboval bych jeste jednu ruku, nebo nekoho kdo mi bude hlidat aspon rotor. Jak do neceho hrabnu tak uz musim hrabat do vseho a najednou. No asi jde o rutinu dostat to do prstu. Po dvou dnech testovani, ladeni a stelovani to dokazu zvednout par centimetru nad podlahu v obyvaku a par sekund to udrzet na miste. To beru jako uspech, jelikoz jeste vcera sem tady s tim jezdil po zemi jak s autickem :-) , jeste jsem s tim neprasknul. Jenom jsem manzelce trohu usekal kytku a ozdoby na stromku a malem zabil papoucha. No pomalu to snad pujde.
Trapim to zatim do par centimetru nad podlahou tak do vysky zatim nejdu. Jednak neni plac v obyvaku mam asi 3x3m volnyho placu a taky jeste to nemam v rukach abych lital po pokoji. Jsem rad ze to zvednu na pul metru a par vterin to tam udrzim.
Baterky mam ty dve origo. Kupoval jsem to na prochymodel.cz a bral k tomu i ty Hyperiony, ale zrovna nebyly, tak je doposlou. Zatim jsem nabijel kazdou asi 10x. Vydrzi tak na 7 minut poskakovani po podlaze.

Chtel jsem se zeptat na par veci:
1/Jak se nejlip ucit. Jestli v ST modu nebo normalne. Bojim se v ST modu ze zazmatkuju a prispendlim ho do podlahy, coz se mi jednou pekne povedlo. Nebylo to z vysky, bylo to z par centimetru, ale lyzinka napraskla. Zatim to zkousim v normalnim modu.
2/Trochu kloni porad doleva po odlepeni, ale to uz se mi nepovedlo na tahlech doladit. Asi je to normalni. Musim hned po roztoceni rotoru hrabat do kloneni. Zvykam si na to a pocitam s tim.
3/Musim vzdycky trimem o ctyri zoubky doleva na smerovku. Jinak se toci dokola. Zkousel jsem zkroutit zadni vrtulku, nepomohlo to. Ani sundani padla ne. Tak taky nevim jestli to mam nejak resit, nebo proste po zapnuti vysilace ctyrikrat pipnout doleva a smitec. Jenom nesmim zapomenout po odpojeni baterky pred pripojenim novy dat trim do nuly. To se pak neda ridit. Po opetovnem natrimovani zase jde rovne.

Diky za rady.
seltino

#144 Příspěvek od seltino »

Ahoj, nejprve gratuluji k ježíškovi a správnému volbě dárku :)
Co se týče toho utíkání na sranu, bude pravděpodobněji způsoběno proudem vzduchu od rotoru, protože lítáš moc nízko. Musíš s vrtulníkem letět výš, kde už nebude těmito turbulencemi ovlivňován. Co se týče normal modu a ST modu. Záleží na tobě jak chceš lítat, osobně bych doporučoval lítat v ST režimu aby jsi si zvykl na práci s kolektivem, ikdyž pro bytové prostory a ruky začátečníka to nebude asi úplně ideální.
Co se týč utíkání ocasu, tak s tím ti moc neporadím, většinou mi to dělalo jen při slábnoucí baterii, když byly baterky OK nedělalo to. Třeba bude stačit jen pár ran a ono se to srovná :)
MiniP, Protos,Goblin500,Agile 5.5,Sky Hero Spy,KDS Chase 360,Logo480XX,Devil420,HD502,OMP M2,OXY5meg
RadekCe

#145 Příspěvek od RadekCe »

Vítej v klubu :D.

Je těžké radit, jak začít? Někdo začíná na SIMu, jiný zase velkým vrtulníkem ... každý si nakonec najde svou cestu. Nejdůležitější je, aby to člověka bavilo :-).

Já mám třeba postup, že nové věci se učím na SIMu, pak na mCP X a nakonec se 450kou. Když jsem ale začínal, tak to bylo v opačném pořadí, ale z toho už jsem se vyléčil :wink:. Shrnul bych to asi následovně: určitě začínej v normal režimu, jak píšeš ... na trénink visu klidně v obýváku, ale první pokus o lítání si nech na venek z důvodu velkého prostoru a nejlépe nad trávou.

Co se týče tvých dotazů, tak ve vzduchu už by mělo klonit jen tím směrem, kterým dáš knipl a nemělo by se to vracet zpět. Směrovku mám taky řešenou trimem, ale to jen z důvodu setovky, která nemá potenciometr kniplu v nule.

PS: Než jsem to dopsal, tak ti první odpověď přišla, takže o odpovědi nebude nouze :lol:.
Naposledy upravil(a) RadekCe dne pon 26.12.2011 22:02, celkem upraveno 1 x.
Blade 130X, FPV Quady QX90, 200, 210, 250, Mini Prôtos FBL Brain
DX7s, Phoenix
baui

#146 Příspěvek od baui »

Ahoj, vítej na fóru a gratulace k nové hračce ;)

To, že je potřeba neustále korigovat ve všech rovinách je pro vrtulníky naprosto přirozené. Vrtulník je svojí podstatou nestabilní mechanismus, který, jakmile ho vyvedeš jedním ovládacím povelem z rovnováhy, je třeba ho do ní opět dostat kompenzací ostatními povely. Neexistuje u něj to, co znáš z letadel - pustíš kniply a nějak se to srovná. Jakákoli rovnováha je čistě tvoje práce, nerovnováha je naopak vrozená. Tolik k obecnému.

K tvým dotazům:
ad1) Já lítal chvíli v normálu, než mi došlo, že to nemá cenu. Radši jsem obětoval týden trénování na simu tak, abych při každém náznaku pádu důsledně cvakal throttle hold. Od té doby mám první režim jako nastavovací a už jsem v něm neodstartoval. Důležité pozitivum stunt/idle up/jakkoliv to nazýváš je, že hlavní rotor točí pořád stejně, tudíž nedává tak zabrat gyru.

ad2) Zase normální chování, pokud to není opravdu velké klonění. V důsledku účinku vyrovnávacího rotoru je vrtulník tlačený doleva a proto ho musíš srovnávat kloněním vpravo. Proto taky visí trochu nakloněný doprava.

ad3) Tohle je zvláštní problém. Běžně se točil proti směru tahu vrtulky a to bylo způsobené slabou baterkou. Ale že je potřeba trimovat doleva..? Zkontroluj si (s trimem v nule) na monitoru ve vysílačce, jestli máš v neutrální poloze kniplu směrovky kanál směrovky skutečně v nule.
Tom
alexa

#147 Příspěvek od alexa »

Dekuji vsem za odpovedi.
Je to tak jak jsem si myslel, tedy. To kloneni doleva pri vzletu je opravdu jen pri vzletu. Jakmile ho zvednu vys a packou srovnam doprava, tak uz tam zustane kde ho ustavim. Opravdu to asi bude proudem vzduchu u zeme.
Co se tyce toho toceni, tak v TX opravdu v monitoru polohy serv je smerovka presne na prostredku. Jak roztocim rotor, tak se toci po smeru hodinovych rucicek. Musim trimovat doleva ctyri pipnuti. Ale ted si uvedomulu, ze mi to zacalo delat az po tom, co jsem sundal tu zadni ploutev. Zitra ji zkusim nasadit zpatky.

Jinak jsem udelal nejaky fotky vychylek a neutralu tak na to prosim kouknete jestli to tak asi je dobre. Osobne se mi to takhle zda asi nejstabilnejsi po tech upravach delek tahel.

celek.jpg

Diky.
Fin123

#148 Příspěvek od Fin123 »

Dobrý den, na štědrý den jsem se stal také majitelem skvělé heliny Blade mCPX II - mod 2. Jenomže mi nejde spárovat. Všechno jsem si přečetl několikrát a spárování provedl mockrát, všechno probíhá dle dodaného manuálu(blikání atd...), jenomže když chci vzlétnout a přidám plyn, místo roztočení rotoru se natačí listy do maxima a zpět. Prostě plyn není plyn. Postup spárování jsem opakoval několikrát ale se stejným výsledkem. Nemám žádné skušenosti. předtím jsem měl vcelku jednoduchý koaxiál. Děkuji za radu
DaveLister

#149 Příspěvek od DaveLister »

Postup parovani si mozna udelal spravne ale pro spatny typ vysilacky:)
Pokud mas setovku musis to sparovat pro nepocitacovou vysilacku. Pokud mas nejakou chytrejsi vysilacku tak je tam trochu jiny postup.
Potom vsechno musi jit jak ma
Synergy E7 | Gaui NX4 | Trex 450 PRO 6s | Futaba T14SG
cabincrew

#150 Příspěvek od cabincrew »

Ja uz sice nejaky ten mesiac mcpx mam, a tu sa pohybujem celkom aktivne, ale aj ja prihodim do kotla:

1. preco davat dole tu ploutev? aky to ma vyznam?

2. O akych "tuning" gumyckach to tu stale hovorite? :)
Zamčeno

Zpět na „Heli - do 450“