ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
Corado68

Re: ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller

#1411 Příspěvek od Corado68 »

Woita píše:Vyfoť to z druhé strany. Je tam druhý menší plošňáček s feritovou cívkou, nebo tam nic není. V prvním případě tam je měnič napětí (BEC), ve druhém případě ten tvůj modul umí jenom měřit, ale ne napájet.

Tak v tom to asi bude, že to nevie napájať. :(
Tak to teda budem musieť napájať z reglu, a keďže konektor na jump tam nie je budem musieť aj ten jump naletovať na tvrdo.
Přílohy
DSC01395.JPG
quadcopter "homemade" (650 FY-91Q)
Quad 480 APM2,6
Woita
Kontaktovat uživatele:

#1412 Příspěvek od Woita »

jojo, je to tak. Místo měniče jan namalovaný obdélníček. :idea:
Takže BEC, naletovat propojku a frrrrrr..... !
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
skiner

#1413 Příspěvek od skiner »

Uz z tej prvej foto bolo jasne ze to nema BEC :)
Osobne a nie len ja by som ti odporucil do buducna dokupit ten power modul aj s BECom.
Ja som objednaval tento a funguje zatial dobre:
http://www.banggood.com/APM-2_5-Power-M ... 87586.html

Najdes tam aj lacnejsie varianty, ale s tymi skusenosti nemam.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#1414 Příspěvek od Woita »

Taky se přimlouvám za Power modul, funkčnost super!
Jenom pozor, stačí pouze na napájení holé koptery (plus běžné periferie, tak jak je má každý). Já z něj napájel ještě jednoduchý servový gimbal, bylo to OK, ale když jsem analogové 9g servíčko v gimbalu vyměnil za digitál (9g), už to proudově nestačilo, stačilo zavrtět servem, napětí pokleslo a APM se resetovalo. Jednou dvakrát mi koptera díky tomu žuchla na zem, než jsem to odhalil čím to je. Takže dodatečnou elektroniku (serva atd.) napájet pak z nějakého BECu.
Corado68

#1415 Příspěvek od Corado68 »

Vďaka páni idem na to. ;)

Tak to má byť :)
Quad 480 APM2,6
blesk
Kontaktovat uživatele:

#1416 Příspěvek od blesk »

Mám problém.... na APM mi nefunguje kompas... ukazuje hodnody cca od 330° do 40° a ať ho jakkoliv natočím, tak se za chvilku stejně srovná na cca 10°. Dneska jsem aktualizoval FW desky i SW v PC. Při pokusu o kalibraci kompasu mi to napíše že je chyba na jedné ose (po kalibraci) a podle grafiky je i vidět že body jsou rozházené jen na "severní" polokouli.
OK2BUH

#1417 Příspěvek od OK2BUH »

Nemáš tam něco železného? Já jsem musel železné šrouby v blízkosti vyměnit za mosazné. Taky to může dělat třeba stínící kryt uvnitř přijímače nebo FPV vysílače.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#1418 Příspěvek od Woita »

Tak, tak... na kopteru patří všechny šroubky buď antikoro nebo plast. Vezmi si jeden zmagnetovaný šroubek, a vyzkoušej na jakou vzdálenost ti ovlivní kompas (použij školní buzolu nebo ubyč kompas se střelkou). To ovlivnění je drsné.
Když dělám kalibraci kompasu, jdu na pole, daleko od auta a ostatních železných předmětů.
Corado68

#1419 Příspěvek od Corado68 »

Měl jsem podobný problém, hned při oživování telemetrie. Na vzdušný modul se nedostaneš jinak než přímo přes programátor v USB, bez něj se prostě dál nehneš. Přes APM ani pozemní vysílač to nejde. Jestli ten programátor nemáš, tak ho holt budeš muset koupit a nebo sehnat někoho kdo ho má. J8 jsem ho koupil na Aukru, protože jsem ho potřeboval co nejdřív doma. S tím programátorem to pak není žádná věda, je to stejné jako nahrát soft do pozemní části, pak na obou nastavíš default hodnoty a už se sami najdou.

Nazdar páni.
Tak som sa dostal do podobného maléru, len úvod bol trochu iný. Mojim úmyslom bolo zvýšenie výkonu z pôvodných 11 na max 20.
Prepísané, nahrané, uložené a tým som skončil. Remote modul ani náhodou nekomunikuje. Bliká červená občas blikne aj zelená.
Takže ak máte schému toho kábla, potešilo by ma to a verím že aj vyriešilo problém.

Ok, už nie je treba. Spravil som si ho zo starého FY data kábla. Všetko je už funkčné :)
Quad 480 APM2,6
Corado68

#1420 Příspěvek od Corado68 »

Tak sa konečne počasie umúdrilo. Včera som absolvoval prvý vzlet s APM2,6 na starom ráme.
Bez ladenia to poslúchalo presne tak ako som si predstavoval, všetky navolené režimy vykonával v pohode. Akurát som si nenavolil správnu rezervu baterie pre failsafe. Takže mi to po vyčerpaní polovice capacity baterie pristálo.
Ak tento parameter pre vyhlásenie stavu failsafe používate, akú hodnotu používate?
Mám batériu 4000mAh 3S. Nastavené minimálne napätie mám 9,3V a capacitu 25% čo je 1000mAh.
Môžem ísť s capacitou ešte nižšie?
A ešte take dve maličkosti.
1. Pri výmene batérie som mal problem sa znovu pripojiť cez 3DR radio, asi až na 6 pokus.
2. Odarmovanie motorov mi trvá strašne dlho cca 7-10sec. Dá sa ten čas skrátiť?
Quad 480 APM2,6
Woita
Kontaktovat uživatele:

#1421 Příspěvek od Woita »

Tu kapacitu bych zkrátil ještě tak na polovinu, ale nejlepší je, pokud si failsafe odladíš, a to zvlášť napětí a zvlášť kapacitu - tak, aby když to přistane na failsafe baterky, byla baterie akorát vyčerpaná s vhodnou rezervou (zjistíš pak dle nabíječky - kolik dobiješ).

Ten čas na odarmování myslím že uživatelsky změnit nejde (zásahem do kódu určitě jo), ale využij ho na kontrolu přepínačů, že je máš všechny ve správné pozici. Ideální čas.
Corado68

#1422 Příspěvek od Corado68 »

Woita píše:Tu kapacitu bych zkrátil ještě tak na polovinu, ale nejlepší je, pokud si failsafe odladíš, a to zvlášť napětí a zvlášť kapacitu - tak, aby když to přistane na failsafe baterky, byla baterie akorát vyčerpaná s vhodnou rezervou (zjistíš pak dle nabíječky - kolik dobiješ).

Ten čas na odarmování myslím že uživatelsky změnit nejde (zásahem do kódu určitě jo), ale využij ho na kontrolu přepínačů, že je máš všechny ve správné pozici. Ideální čas.

No ja som to potom prestavil na 9,3 V napätie a 500 mAh kapacita (čo je 12,5% z celkovej kapacity batérie) No a dobíjal som plných 4000. Tak neviem či to nieje aj málo.
Quad 480 APM2,6
Woita
Kontaktovat uživatele:

#1423 Příspěvek od Woita »

jestli jsi do 4000Ah baterie nabíjel 4000, tak to je málo. Ono to napětí pod zátěží klesne...
Failsafe teď z havy nevím, na kolik mám nastavené, ale cca dvakrát už mi to bezproblémově přistálo na malé napětí.
Napětí mi za letu hlásí akustická telemetrie, takže přistávám nejpozději při 10,5V (s točícími se motory), pak po přistání je tam kolem 11V. Do baterek pak dobíjím cca 3/4 kapacity, to je myslím pro baterky zdravé. Vybíjením až k nulové kapacitě zkracuješ baterkám životnost.
logout
Kontaktovat uživatele:

#1424 Příspěvek od logout »

Woita píše:řistávám nejpozději při 10,5V

Kde sa to nastavuje? Nech to nemusím hľadať, lebo pípák reve na pol kapacity, ale svedomie mi nedovolí letieť viac. Mám iba meranie napätia.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#1425 Příspěvek od Woita »

logout píše:Woita píše:
řistávám nejpozději při 10,5V

Kde sa to nastavuje? Nech to nemusím hľadať, lebo pípák reve na pol kapacity, ale svedomie mi nedovolí letieť viac. Mám iba meranie napätia.

Nevím jestli jsi mi rozumněl, já psal:
"Napětí mi za letu hlásí akustická telemetrie, takže přistávám nejpozději při 10,5V". Asi došlo k nedorozumnění, měl jsem na mysli telemetrii Aurory a nikoliv telemetrii APMka.
Tohle napětí slyším z repráčku zvukového modulu na Auroře, a nic se na tom nenastavuje (prostě mi taková hezká slečna oznámí z repráčku že "napětí je 10,5V", tak přistávám). Četnost hlášení se nastavuje v telemetrii Aurory, já si dávám hlásit každých 30 vteřin, přijde mi to akorát, neruší to častým povídáním a přitom mi to stačí pro průběžné sledování napětí.

Jestli jsi měl na mysli nastavení varování pípákem na kopteře a následně automatické přistání, tak to se nastavuje myslím v podmínkách Failsafe v APMku. Přesně teď z hlavy nevím, nastavil jsem to jednou a od té doby to funguje. To nemá nic společného s tím mým akustickám hlášením. FailSafe APMka je jenom pojistka, abych nespadnul kdybych tvrdošíjně ignoroval to hlasové hlášení z Aurory.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“