Klub příznivců RC paraglidingu

Měkká křídla nad hlavou, RC i volné. Vrchlíky, krosny i tříkolky. Rozumy, tipy a všemožné triky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: Klub příznivců RC paraglidingu

#1456 Příspěvek od pepin »

graup15 píše: stř 30.04.2025 20:43 No a když nechodí, tak je to čirá flustrace...jako dneska.
Hodinu lítám po okolí jak soudruzi v germánii a termika nic.....a navíc se to tak divně hrnulo, jak kdyby ten vzduch byl o pulku řidší.
Prostě hnus...
Já to samý předvčirem když jsi ten den psal že to chodilo jak z praku.

Dal jsem dvě baterky, co jsem nanalital na motor tak jsem nenalítal. Ono je ten vzduch hodně přehřatý a spíš než termický bubliny je to spíš o periodě velkoplošnýho stoupáku nebo klesáku. Ale ono to pak neni moc zábavný ani když se trefiš když to stoupá, bo to stoupá celoplošně všude---si se asi právě trefil když to nosilo všude okolo hlavy.

Ale to celoplošný klesáni to je opravdu beznaděj,dvě baterky a mazal jsem zase domu, to nemělo vubec smysl.

Jak je teplo i večer--přez noc. tak je to v háji.
Isoroku Jamamoto

#1457 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

graup15 píše: stř 30.04.2025 20:43 No a když nechodí, tak je to čirá flustrace...jako dneska.
Hodinu lítám po okolí jak soudruzi v germánii a termika nic.....a navíc se to tak divně hrnulo, jak kdyby ten vzduch byl o pulku řidší.
Prostě hnus...
Znám, znám...když to nechodí, tak to prostě nechodí.....letos chci provozovat hike and fly.........občas holt jen hike and hike.. :)
Isoroku Jamamoto

#1458 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

Divně se to hrne, protože to schytává splachovák, takový ten pocit, že to tahá hadr za sebou...znám. Taky takové to jalové počasí, kdy to sice vypadá,
ale v tom vzduchu je úplné prd, bída a zmar...občas chvíle naděje, vario si zapípá......už už.....teď, tak už pojď........a velké kulové. A tak pořád dokola. :D
Přesně znám, geniálně nasírací :) ...čekám ale, že takové plonkové dny jsou i s F5J.
graup15

#1459 Příspěvek od graup15 »

Jo jsou, jen díky mnohonasobně lepší klouzavosti a hlavně 4x menší opadavosti vytěží F5J i relativně sračkove počasí.
Prostě to chce kombinovat poletuchy podle stavu luftu.
pepin

#1460 Příspěvek od pepin »

graup15 píše: čtv 01.05.2025 9:04 Jo jsou, jen díky mnohonasobně lepší klouzavosti a hlavně 4x menší opadavosti vytěží F5J i relativně sračkove počasí.
Prostě to chce kombinovat poletuchy podle stavu luftu.
To sice jo, ale problém je v tom, že je to v těch přehřátejch dnech ta výměna vzduchu teplej za studenej celoplošný, když se trefíš do periody kdy ten vzduch stoupá--spíš to budí dojem, že to ero má super klouzavost--klesá bud pomalu, nebo drží nulku plus občas ho to někde trochu nadkopne, když se ale trefíš kdy ten vzduch klesá--jakmile vypneš motor--ocas pod trupem a jen se to hrne k zemi.

Je to vidět i podle dravcu který to točit určitě uměj--pokud se nějaký objeví, je vidět jak jen spíš drží pár minut výšku a pak zase zmizí do pryč.

Dnes to opět stálo za prd--bud celoplošně pár minut všude, nebo změna a klesák všude---je i vidět, že se ten vzduch nad zemí vubec netetelí.
graup15

#1461 Příspěvek od graup15 »

Jak píšeš...je to o intervalu... dnes CrossAlps V2 letěl první hodinu vcelku dobře..a druhou hodinu jsem nezapnul motor. Prostě tyhle hadry v jednu chvíli proklínáš jak na hovno letí a v druhé chvíli je bezmezně miluješ..protože opravdu není vubec žádný problém se pohybovat maličko výš..tak aby jsi do další oblasti stoupání doletěl.
1032.jpg
Takže za mne, dnes parádní polétání s hadroněm. Ale jsem rozhodnutý..ještě koupím jeden trošku modernější vrchlík pro Rockat V2 lehačku.
Ale další už bude Eternity F5J..u té nebudu tak často nadávat ....,že to neletí vpřed.
Ono Rc.Para gliding má jeden velký problém...a to je klouzavost. Ta je tak extremně na hovno , že se vubec divím,že se stím tak dobře dá létat :-)
pepin

#1462 Příspěvek od pepin »

graup15 píše: čtv 01.05.2025 15:01 Jak píšeš...je to o intervalu... dnes CrossAlps V2 letěl první hodinu vcelku dobře..a druhou hodinu jsem nezapnul motor.

Joo, ono to dnes ---netrefil jsem se do period tak, že by to bylo uplně blbý, ale byla to neskutečná nuda, bud to tahalo všude ocas, nebo to zase po pulhodinový pauze všude a pořád lítalo, jsem i zkusil prohodit era a zkusit easyglidera--trup ocas aesyglider, ale křídla vakuovaný 3m rozpětí--váha tuším něco 700g, stejně na hovno--normálně s nim točím bubliny tak 30m nad zemí i mín a přeskakuju z jedný bubliny třeba na vrknutí motorem do druhý--dnes ani prd, navíc jak to je lehký, ani nešlo bez motoru smysluplně přeletět o pár metru jinam když jsem se trefil do celoplošnýho klesáku.
pepin

#1463 Příspěvek od pepin »

graup15 píše: čtv 01.05.2025 15:01 Ono Rc.Para gliding má jeden velký problém...a to je klouzavost. Ta je tak extremně na hovno , že se vubec divím,že se stím tak dobře dá létat :-)
Škoda, že je to tak drahý, do obytnáku mám pocit, že by to pro mě bylo asi i možná docela fajn alternativa ke koloběžkám, nebo serfu když nefouká--jako že zábavnější, než jen větron který se mi do auta ještě velikostně vejde abych ho tam mohl vozit pořád stylem--občas je fajn, že mám pod postelí ero, s kterým si mohu zalétat, navíc s kusem hadru v batohu by se fakt líp přejelo z kempu někam na louku na koloběžce než s letadlem--ona je to teda totál uchylárna --paragliding, je jedno, jestli skutečný, nebo rc, ale na to kempování by to pro mě bylo trochu něco jinýho, než rc větron--takový zpestření, ale za 30 a víc K na to fakt peču.
graup15

#1464 Příspěvek od graup15 »

To si nevybereš...dneska překrásný den. Jen malinká chybka...vítr předpověď-slabý 2-6m/s. Což znamená přeloženo z řeči kmene rosniček, že 10s je těch 2m/s a 10 minut funí jako kráva. Zkušebně jsem vytáhl Infinity Thunderstorm.. (letovka cca 1950g). Tvl... poštolka jako vyšitá. Taky to letělo vpřed 2km/h. Tři otočky ve stoupáku a ero bylo 300m daleko...prostě hnus.
Takže i když tady lítali velké větroně jako stíhačky a kolikrát jsem je viděl,jak dotáčejí až do základny, tak s F5J se lítat rozumně nedalo.
pepin

#1465 Příspěvek od pepin »

Ja to dnes kuli větru uplně vzdal, trochu jsem zvažoval že bych se dnes cestou do Plzně na inlajny dnes s Alenou přespalo na Jz svahu u koněprus a ještě bych dnes stihal poletat, ale i v 17 hodin pořád funělo docela dost, tak jsme se zajeli zašit na noc na jv svah za vítr.

Ted je po 22 hodině a venku vedro od toho jižního větru jako v létě.
graup15

#1466 Příspěvek od graup15 »

No , myslím,že když si nějaký lehce olétaný F5J pořídíš, neprohloupíš.
Vystartil jsem v 9:00 kdy by ty bublinky se v tom neudrželi ani náhodou, tak aspoň dvacetiminutovka než začalo fučat.
9_rano.jpg
pepin

#1467 Příspěvek od pepin »

graup15 píše: sob 03.05.2025 14:09 No , myslím,že když si nějaký lehce olétaný F5J pořídíš, neprohloupíš.
Vystartil jsem v 9:00 kdy by ty bublinky se v tom neudrželi ani náhodou, tak aspoň dvacetiminutovka než začalo fučat.9_rano.jpg
mě to s těma učelovkama nebaví létat--je to prostě jen učelový--HNUSNÝ LETADLO--roura a z ní křídla, mám od reicharda toho 3,6m Nimbuse, létá to nádherně--myšleno, tisíckrát líp, než třeba muj na 3m roztažený kuličkový culáris, ale prostě nebaví--čumim na hnusný ero--prostě není to ani náznakem cosi, co je ve skutečné velikosti skutečný větron, stejný to mám třeba s těma mojema prehistorickejma véčkovejma kompozitama--jako jo, lítá to, ale je to prostě vizuálně divný.

Jsem ted před měsícem vyrubal z ASW 28 4,2m veškerý zhovadilosti, jako vyklápěcí podvozek--400g mínus, zkusil jsem dát místo ocelový kulatiny co by spojky křídla mám pocit určitě né méně než 800G uhlíkovou kulatinu--90g--není to na divočinu, ale fakt spokojenost--vítr tak max 6m v nárazech--tedy když naletím termiku nemizím do pryč za hlavu jak formule jedna, nechá se to neskutečně dojit při kroužení v termice na křídle--pohledově je z toho ve vzduchu pohybově skutečný větron, dokonce mi díky snížení váhy o cca 1,5kg už přijde i absolutně v poho sedat jen na brzdový štíty---jak jsem snížil váhu, tak přez štíty super opadá, ale už se tak nerozjíždí do rychlosti---rozhodně to ale není ero, který hodíš na rovině bez rozběhu do sraček.

jinak dnes jsem si přivezl domu obyč čínský bezkomorový paragliding, ted to tady tak nějak zprovoznuji, ale si myslím, že to pro mě nebude, jako super, že se ten padák dá sbalit do batohu, ale ta tříkolka to je beznaděj, abych ji mohl jen tak někam zastrčit v autě--obytnáku, je to hrozně veliký, neforemný--překážející.

určitě to zprovozním, ale si myslím, že to kloudně nevymyslím a nepujde upravit tak, aby to šlo v autě--ta tříkolka jen někam zastrčit--do auta neforemnej krám.jak kulatý kastroly na vaření.
pepin

#1468 Příspěvek od pepin »

graup15 píše: sob 03.05.2025 14:09 No , myslím,že když si nějaký lehce olétaný F5J pořídíš, neprohloupíš.
nooo, já ho v podstatě mám, na trup výškovku plus směrovku z easyblidera jsem narouboval vakuovaný křídla který jsem protáhnul nástavcema na rozpětí 3m--hmotím v letovce cca 700g, točit bubliny ve 30m no probléma pokud jsou, ale zase když to fakt nosí, tak tě to nebaví, jak je to zadarmo---mám to ero udělaný jen ovládaná směrovka a naklápění křídel--vyhovuje mi u některých letadel že poskládat je raz dva--regl tam používám s reverzem--když přistávám, jen si vrknu a ero zastavim na místě i bez klapek.
zdzd

#1469 Příspěvek od zdzd »

pepin píše: sob 03.05.2025 17:28
určitě to zprovozním, ale si myslím, že to kloudně nevymyslím a nepujde upravit tak, aby to šlo v autě--ta tříkolka jen někam zastrčit--do auta neforemnej krám.jak kulatý kastroly na vaření.
A musíš na tom mít tříkolku?
pepin

#1470 Příspěvek od pepin »

zdzd píše: sob 03.05.2025 17:53 A musíš na tom mít tříkolku?
to já zatím právě nevim--jestli když to spadne na zem, třeba nepodařený start, tak to ty ocelový nohy přez kola tříkolky trochu odtluměj--zásadní oser a v mém případě opravdu zásadní kuli uskladnění vidím v té obruči okolo vrtule--netuším, jestli by to bylo někdy provozuschopné i bez ní.

než jsem to viděl na vlastní oči byla moje vize---třeba novodurová trubka, v ní všechno--baterky, serva vzadu motor se sklopkou

nějaký panáček nebo lehačka mi absolutně nezajímá--skladný padák a skladný pohon--cosi jako roura vzadu se sklopkou asi ideál, ale to netuším, jestli bude reálně provozovatelné---posekanej od vrtule nechci být ani občas--rozmotávat provazky namotaný do vrtule se obávám nedám ani jednou---jsem to prostě pořídil, abych si líp ujasnil, jestli je to opravdu taková hovadina jako si myslím.

Ale zkusit to zprovoznit bych chtěl--teoreticky, vzit si to do batohu cestou na koloběžce a cestou někde chvilku polétat je teoreticky reálnější, než balit do batohu větroně stylem--třeba s ním někde cestou i polétám .
to podvěšené pods křídlem bych ale musel nějak--jen učelově zminimalizovat na to nejnutnější a hodinu to taky nikde nehodlám montovat dohromady.
Odpovědět

Zpět na „Paragliding“