ovládání křidélek - začátečník

Taky vás už nebaví jen tak poletovat? Zkuste létat akrobacii nebo si o tom aspoň tady povídat.
Zpráva
Autor
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od RadimHnilica »

meilon píše:Radime točíme se v kruhu. To co jsi napsal, jsem si od začátku myslel, jen jsem nevěděl jestli je to správně a jestli to něčemu do budoucna nevadí. Jak jsem říkal , bohužel jsem tu sám, takže se nemám s kým radit. Budu to zkoušet na simu, ale takhle mi to příjde logický - tedy rozšířit to co umím a moc to neměnit.

Tak tady máš jednoznačnou odpověď : NEVADÍ!

přidej si křidélka na volnou pozici tedy vlevo k páce plynu a letéj.

Je to Mode 4
Radim
meilon

#17 Příspěvek od meilon »

O.K. tak jsem rád, že nejsem úplně blbej

díky Radime
ro.bo

#18 Příspěvek od ro.bo »

Prečítaj si tento článok možno Ti to trochu pomôže je to zo stránok RCM-Pelikán

Přiřazení funkcí a směru pohybu ovladačů (mód) má svoje zákonitosti – v současnosti se nejvíce používají dva následující systémy:
Mód 1 – na pravém ovladači je plyn a křidélka, na levém výškovka a směrovka (u nás přes 90 %)
Mód 2 – na pravém ovladači je výškovka a křidélka, na levém plyn a směrovka
Daleko méně potom
Mód 3 – na pravém ovladači je plyn a směrovka, na levém výškovka a křidélka
Mód 4 – na pravém ovladači je výškovka a směrovka, na levém plyn a křidélka.
Ivoš
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Ivoš »

Klidně můžeš pokračovat tak, jak to máš - jen místo směrovky, kterou jsi používal doposud, budeš mít křidélka a směrovku si doplníš na levou ruku, tedy Mod 2. Je pravda, že s tímto uspořádáním létá méně modelářů, což může vadit, pokud by Ti v budoucnu zalétával model nějaký kolega. Na druhé straně Mod 2 používají docela často modeláři, kteří současně létají skutečná letadla - na pravé ruce máš vlastně knipl letadla. Ovšem Tvoje přeučené leváctví do toho vnáší vlastní ego... A že by K + V na jednom kniplu bylo nějaké výrazné omezení pro akrobacii, to se mi nezdá. U pořádné akrobacie stejně řídíš všechno a většinou současně.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od RiMr »

No já lítám na mode 2, ale uvažuju i na základě tohoto vlákna, že udělám závažné životné rozhodnutí a přeonačím se na 1...
Sice je to srovnatelné pouze se změnou pohlaví, po těch 15 letech, ale zkusit se má všechno... :D :D :D
Mám prostě někdy pocit jakože to není ono... :-)
Sice změna módu na DX6i není úplně snadná, ale jde to... Zkusím to v simu, pak na Turnigy Rogue co na mě teď čeká na poště a na základě toho se roozhodnu, jestli zkusím s mode 1 i nějakého akrobata.
Ach jo, tak vám teda pěkně děkuju :D :D :D
geo
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od geo »

Souhlas s Ivošem - návyk z velkýho - levá plyn pravá knipl tedy výškovka a křidýlka, bohužel nejsou nohy tak se to naučí levá. Myslím, že když si přehodíš směrovku doleva a křidýlka doprava, tak se nemusíš nic násilně přeučovat - půjde Ti to samo. Já mám takovýhle nastavení a s akrobacií to nemá dle mého nic společnýho. Možná se mnou nebudou kluci souhlasit, ale u éra řízeného třemi - M S V - klidne levý M, V+S vpravo, u M Kř V S vlevo M+S vpravo V+Kř a nemůžeš mít problém. Jen mne zaráží termín Američan - na Trenéru Z 126,226,326,526 to takhle bylo a pokud mne má chabá paměť neklame je to český éro.
geo
kf

#22 Příspěvek od kf »

Hele kluci , znám třeba člověka, kterej létá s obrácenou výškovkou. Prostě samouk, dost letadel rozbil, ale teď létá slušně. Takže proč né mód 4. Jde o to, jak to komu vyhovuje. Radim mě trochu překvapil, že v tomhle módu létá dost lidí. Já za ty léta znám lidí spoustu, včetně akrobatickejch reprezentantů, na letišti je nás někdy jako na manifestaci a s módem 4 nikoho neznám. Takže je skutečně asi nejlepší se přizpůsobit většině na letišti, pokud budu do budoucna vyžadovat pomoc. Pokud ne, je to věcí zvyku. Pro mě bylo nejlepší se přeučit, protože si éra poměrně často půjčujeme.
kf

#23 Příspěvek od kf »

. Jen mne zaráží termín Američan - na Trenéru Z 126,226,326,526 to takhle bylo a pokud mne má chabá paměť neklame je to český éro.[/quote]

No to je tak na všech letadlech, co znám ( i na americkejch ), termín Američan jsem použil, protože modeláři v Americe létají převážně v módu 2, v Evropě zase nejčastějc ta jednička.
Prasopes

#24 Příspěvek od Prasopes »

Sdílím názor s Radimem. Nepřeučovat se, jen si zvyknout na křidýlka na páce plynu . Nejlíp na simu . S letadlama ovládanýma křidýlkama se sice lítá jinak ale jedině dobře že umíš používat směrovku . Já si zas naopak zvykl na křidýlka a VOP a směrovka mi moc neříká i když jen občas by se sakra hodila , blbej zvyk ze simu , občas ji tam hodim i když tam nemám servo :-) Lítám mod 1.
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od RadimHnilica »

geo píše: Já mám takovýhle nastavení a s akrobacií to nemá dle mého nic společnýho.
zkušenost je nepřenositelná, já neříkám že to takhle nejde ale vždy se osvědčilo mít základné prvky řízení tedy Křidélka a VOP rozděleny!!

nebudu už o tom diskutovat ale zkuste si představit co dělají ruce při akr.obratech vemme třeba jeden z jednodušších - osmibodový výkrut :idea:
Radim
geo
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od geo »

Jasně Radime, to byl můj názor, já se dostal k normální akrobacii a nejlepší mašinu na který jsem se to tenkrát učil byl "Kraťas", 50tku už mi komunista nedovolil. Takže já mám s RC řízením problém stále, chybí mi "prdel", násobky a při kvedlání na kniplech sebou kroutím... Vis na vrtuli jak už tady někdo napsal prý létají akrobati, co vlastně chtějí vrtulník :) Ale vždyť snad všichni lítáme pro radost, tak co člověk to názor. Tak promiňte starci...
geo
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od RadimHnilica »

geo píše:Jasně Radime, to byl můj názor, já se dostal k normální akrobacii a nejlepší mašinu na který jsem se to tenkrát učil byl "Kraťas", 50tku už mi komunista nedovolil. Takže já mám s RC řízením problém stále, chybí mi "prdel", násobky a při kvedlání na kniplech sebou kroutím... Vis na vrtuli jak už tady někdo napsal prý létají akrobati, co vlastně chtějí vrtulník :) Ale vždyť snad všichni lítáme pro radost, tak co člověk to názor. Tak promiňte starci...

není se za co omlouvat nikdo se na nikoho nezlobí
Radim
meilon

#28 Příspěvek od meilon »

Teda , to se tu ta diskuze rozjela. :-D
Nechám vpravo vop a sop a vlevo plyn a křidýlka a ono to nějak dopadne.
Určitě ale nebudu muset přemýšlet o pravý ruce, protože to mám zažitý a budu se soustředit na levou. ono to něco udělá. Stejně si ale budu muset nejdřív počkat na výměnu přijímače, na kterým mi zdechnul plyn, takže zatím budu zkoušet simulátor.

Každopádně díky za názory Jarda
JMalik

#29 Příspěvek od JMalik »

Radime,
on jěště křidélka NIKDY NELÉTAL,může mít mode 4,ale ten je dost exotický(i ve světě). Není proti logice zvolit častěji používaný mode 2.
Začátečníci to na modu 2 mívají normálně i tak- nemá to křidélka,řídí směrovku pravým knyplem.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od RiMr »

Tak jsem zkoušel na simulátoru z plezíru lítat na Mod1 (lítám 15 let Mod2) a hrůza :) :) :)
Prostě už se nepřeonačím... Tak jsem si to bezpečně vyzkoušel a mám klid...
Největší sranda je, když si při nízkém průletu instinktivně trošku přidám plyn a místo toho to zapichnu jak vidle do hnoje :) :) :)
Ještě že existuje ten sim...
Odpovědět

Zpět na „Akrobacie a 3D létání“