Graupner MC-24

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
miho

#16 Příspěvek od miho »

Já mám MC-22s. Rok jsem uvažoval o tom samém a nakonec se rozhodl pro JETI s tím, že jsem úplně odstranil modul na 35 Mhz. Musím říct, že jsem spokojený, zejména teď, když jsem začal používat i telemetrii (moduly MUI 50 a ještě koupím MU-3). Už bych to neměnil a přijímače na 35 MHz jsem poměrně v pohodě prodal. Návod jsem použil ze stránek JETI včetně výměny anténího držáku.
martinre
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od martinre »

kerim píše:
martinre píše:Ahoj, do svoji MC-24 jsem si koupil modul ASSAN, s trochou upravy pasuje misto toho puvodniho na 35Mhz, takze jde kdykoliv dat zpet na 35. Je jasny, ze ASSAN neni zadnej slagr, ale na to moje litani bohate staci a cena oproti IFS je minimalni. Duplex dela taky primo modul do tohodle radia.

Doporucuju prohlidnout tyhle fotky:
http://rc-model.rajce.idnes.cz/Pasmo_2% ... esni_doby/

ta s tim Assanem v nativni uprave ja ta moje. Po pul 4 mesicich intenzivniho pouzivani nebyl jedinej problem.

Martin

Ahojky Martine..Hledám spíše originální zástavbu do vysílače a kvalitní přijímač s telemetrií .Jen čekám na informace a zkušenosti,protože přijímačů je spousta .O duplexu vím a do ASSANA bych asi nešel..jukni na tohle vlákno:
http://www.pina.cz/2008/07/24/video-tes ... c-systemu/

Jo to sem cetl, neni to ale uz moc aktualni. S tou kvalitou je to jasny, do velkyho a drahyho era bych to taky nikdy nedal. Ale moznost vymeny modulu mi umoznuje si tam kdykoliv dat neco lepsiho. Nejspis si tam casem necham dat to IFS.
kerim

#18 Příspěvek od kerim »

uvažuju o tomhle řešení..jen zatím netuším jak tento asi velmi dobrý přijímač umístit do celouhlíkového trupu.
http://www.astramodel.cz/podrobnosti_pr ... =SPMMS2040
martinre
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od martinre »

Tahle varianta Spektra vypada dobre. To sem ani nevedel, ze to delaj. 8O
tester1
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od tester1 »

U nás už všichni létáme na 2.4. Já osobně mám Assana. Od té doby bouráme už jen vlastní blbostí. Jednoznačně doporučuji !
Mig 15 (Alfamodel), FW 190A (LM model), Fokker Dr.1 (VA models), Twinstar (Multiplex), Supermarine Spitfire (FMS), BF 109G (Parkzone), P-47 Thunderbolt (E-flite)
miho

#21 Příspěvek od miho »

Ono totiž IFS se moc nepovedlo a tak má Graupner nový systém. http://www.graupner.de/filerootdir/down ... screen.pdf
Asi bude fakt dobrý, jen ty ceny.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Dejfak »

Je to legrace, tady se někdo štourá v různých značkách a říká že by si to do velkého letadla nedal, že je to nebezpečné.
Není to tak dlouho co se létalo na 35MHz i s takto velkými letadly a to bylo v pořádku. Opravdu se toho tolik změnilo? To znamená že do velkého letadla systém na 35MHz nepatří? Nebo se toho tolik změnilo a přidalo tolik rušení? Opravdu je tolik nehod s ASSANEM a FUTABA NIC?
Je sice hezké že někdo něco takového udělá ale dá se to brát jako objektivní záležitost?
Když se poptáte na zkušenost různých lidí, ve finále je to jedno. At s tím či jiným systémem vždy se najde někdo komu to funguje a někdo komu ne, at je to Assan, futaba nebo Spectrum.
Test sice hezký, je to věc každého. Každému se líbí něco jiného ale kdybych si vybíral systém 2.4 tak tenhle test by mě neovlivnil.
Říkat že takovéhle rušení je v praxi normální?
Tak nebudu létat u radioamatéra a kolem jeho antény.
Když se jedná o bezpečnost tak by se pilot podle toho měl zařídit, větší letadla by neměla létat mezi barákama.
A pochybuji že takové rušení bude něde na nějakém plácku mezi polema kde by se tato letadla i jiná měla pouštět. :wink:
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
steno1883

#23 Příspěvek od steno1883 »

kerim píše:
steno1883 píše:Jak se vlastně ten tatík prohřešil, pokud lítal? Spíš náhoda, která dokáže být blbec.

Jak se prohřešil?? 8O 8O Napadá mne otázka.Jak dlouho lítáš s modely?
Když patra modelářů litá na určené letištní ploše už pár hodin a přijde tam kdokoliv z řad modelářů i vánočních modelářů...tak jeho první otázkou musí být jaké kanály jsou osazeny,případně které jsou volné a ne hned po příchodu zapnout vysílačku s čerstvě vytáhnutým modelem z kočárku.8O 8O :twisted:

Pokud to bylo na letišti, tak to beru. A aby nezůstala bez odpovědi tvá otázka, 40 let.
kerim

#24 Příspěvek od kerim »

Dejfak píše:Je to legrace, tady se někdo štourá v různých značkách a říká že by si to do velkého letadla nedal, že je to nebezpečné.
Není to tak dlouho co se létalo na 35MHz i s takto velkými letadly a to bylo v pořádku. Opravdu se toho tolik změnilo? To znamená že do velkého letadla systém na 35MHz nepatří? Nebo se toho tolik změnilo a přidalo tolik rušení? Opravdu je tolik nehod s ASSANEM a FUTABA NIC?
Je sice hezké že někdo něco takového udělá ale dá se to brát jako objektivní záležitost?

Hledám zástavbu do vysílače MC-24 na 2.4 GHz .Nevím jestli Futaba dělá výměnný modul ke konkurenci.Vše je možné :)Do vysílače bych dal asi (Spektrum DSM2 - modul Air DM12 ),ale nejsem rozhodnutý s přijímačem..tady váhám.Lítal jsem přes deset let na 35 MHz a úplně bez problémů s přijímačema MC-20/35S a to kanál vedle kanálu(10kHz).
Bohužel v pásmu 35MHz se vyrábí spousta vysílačů v tzv.hračkách.Ne všichni jsou obeznámeni s pravidly mod.provozu,dosahem,možností rušení atd.Pak nastane případ jako ten múj.Proto 2.4GHz.Až budeš vodit éro za 35litrů a víc a ne zateplovací systém a pak spadneš na lidskou blbost, tak budeš přemýšlet stejně jako já...
Naposledy upravil(a) kerim dne sob 02.01.2010 14:48, celkem upraveno 2 x.
kerim

#25 Příspěvek od kerim »

steno1883 píše:
kerim píše:
steno1883 píše:Jak se vlastně ten tatík prohřešil, pokud lítal? Spíš náhoda, která dokáže být blbec.

Jak se prohřešil?? 8O 8O Napadá mne otázka.Jak dlouho lítáš s modely?
Když patra modelářů litá na určené letištní ploše už pár hodin a přijde tam kdokoliv z řad modelářů i vánočních modelářů...tak jeho první otázkou musí být jaké kanály jsou osazeny,případně které jsou volné a ne hned po příchodu zapnout vysílačku s čerstvě vytáhnutým modelem z kočárku.8O 8O :twisted:

Pokud to bylo na letišti, tak to beru. A aby nezůstala bez odpovědi tvá otázka, 40 let.

jojojo :) přehlédl jsem "pokud lítal"...bohužel nelítal..přišel a zapl :twisted: :twisted: Ještě teď to rozdejchávám 8O .Je pro pořádek..38let modelařím :D
Surgical

#26 Příspěvek od Surgical »

Jak nejsi rozhodnut s přijímačem???
U 2,4 GHz jsou jednotlivé systémy navzájem NEKOMPATIBILNÍ a to tak, že absolutně.
Když si do vysílače strčíš VF modul, který vysílá v systému Spectrum DSM2, jsi odkázán pouze a jen na přijímače Spectrum. Když tam strčíš Assana, přijímače jiné, než Assan mu rozumět taky nebudou.
Totéž Futaba FASST, totéž Jeti Duplex, totéž MGM a kterékoli další systémy.
Takže při rozhodování o systému rozhoduje mj. též nabídka a spektrum použitelných přijímačů, které jsou použitelné a dostupné pro různá použití se zvoleným systémem....

P.S. jj, taky už nejsem, bohužel, žádný mladík a pamatuju, když jsem při návštěvě Prahy běžně parkoval na Václaváku a cestou nepotkal víc než 15-20 aut....
Doby, kdy RC souprava byla cosi jako svatý grál, k jejímuž provozování navíc bylo potřebné povolení telekomunikačního úřadu, většinou vázané navíc na členství s v branné organizaci Národní fronty a pravděpodobnost, že v jedné lokalitě se nachází víc než jeden modelář s RC soupravou, byla zanedbatelná.
Ale tak tomu již dávno není a s prodejem hraček a celkové finanční dostupnosti a uživatelské volnosti se prostě zaneřádění éteru nedá čelit jinak, než smířením s tímto faktem a přizpůsobením se mu.

A systémy na 2,4GHz takové řešení nabízejí....
Naposledy upravil(a) Surgical dne pát 01.01.2010 15:48, celkem upraveno 1 x.
steno1883

#27 Příspěvek od steno1883 »

Jasný. A ten vztek taky chápu.
kerim

#28 Příspěvek od kerim »

Surgical píše:Jak nejsi rozhodnut s přijímačem???

Dobře to chápu.Položím tedy otázku jinak..jaký systém je asi nejlepší(stabilita vůči rušení) a k tomu adekvátní přijímač s telemetrií?
Surgical

#29 Příspěvek od Surgical »

No, telemetrie. Takže tu má v současnosti PRO LETADLA použitelnou a funkční JETI, ostatní zatím víc slibují, než mají reálně, ale to se jistě časem změní.

Co se týče spolehlivosti. Tak Amerika (USA) lítá v drtivé většině na Spectrum. U nás je mezi skalními v módě Futaba, ale Spectrum není zanedbatelné svým podílem, jakož i JETI Duplex aj. Spolehlivost u obou systémů je srovnatelná, samozřejmě jsou známy zvýšené požadavky na stabilitu napájení přijímačů a eliminace připadných výpadků, ale to je taky věc už mockrát omletá a snad i vyřešená.....
miho

#30 Příspěvek od miho »

kerim píše:
Surgical píše:Jak nejsi rozhodnut s přijímačem???

Dobře to chápu.Položím tedy otázku jinak..jaký systém je asi nejlepší(stabilita vůči rušení) a k tomu adekvátní přijímač s telemetrií?

Tahle otázka tu zase rozdmýchá zbytečné emoce. Fakta jsou podle mě jen tři.
1) většinou je pravda, že renomovaná firma, má většinou lepší technologii a kvalitu výrobu a použití materiálu (součástek) - nemusí to být vždy pravda, ale většinou to tak je - z toho plyne ve spojením se značkou vyšší cena
2) prakticky všechny systémy jsou funkční a když pomineme začátky, tak i funkčně vyladěné (kdo ho používá, je s ním spokojen)
3) záleží, co konkrétně od systému mimo řízení chci já (telemetrie, satelitní přijímače, výběr typů přijímaču, apod.)
Na základě tohoto, způsobu montáže do jeho vysílače a vlastních finančních možností a sympatií si už musí každý vybrat sám. Nesetkal jsem se ale s tím, že by někdo kritizoval systém, který používá (alespoň zásadně).
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“