Vliv vzdálenosti nádrže od karburátoru

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
veka1
Kontaktovat uživatele:

Re: Vliv vzdálenosti nádrže od karburátoru

#16 Příspěvek od veka1 »

shake13 píše:
hellgogo píše:Palivovová hadička má vnitřní průměr 2mm je to málo?

Je to malo. 3mm by bolo urcite lepsie.

Vnitřní průměr ( světlost) 3mm ...to máš z vlastní zkušenosti 8O ? Pro jakou kubaturu motoru?

veka1
shake13

#17 Příspěvek od shake13 »

veka1 píše: Vnitřní průměr ( světlost) 3mm ...to máš z vlastní zkušenosti 8O ? Pro jakou kubaturu motoru?

veka1

No ty si toho este malo videl 8O :? . Skus dat na heli 50-ku 2mm hadice. A to su len 8cc motory. Na 3,5 som pouzival 2mm hadice, ale uz na 7,5cc 3mm.
Gaui 100,Rex 450,Prôtos 500,Frenzy TZ 50,Logo 600SE,FX18 DSM2,JR 9 DSM2,
MAX,Rival,BN-2 Islander
veka1
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od veka1 »

shake13 píše:
veka1 píše: Vnitřní průměr ( světlost) 3mm ...to máš z vlastní zkušenosti 8O ? Pro jakou kubaturu motoru?

veka1

No ty si toho este malo videl 8O :? . Skus dat na heli 50-ku 2mm hadice. A to su len 8cc motory. Na 3,5 som pouzival 2mm hadice, ale uz na 7,5cc 3mm.

..no jo , máš pravdu . Jaké používate hadice vo vrtulníku mě doposud nezajímalo. Příšti týden se kouknu abych nezaostával.

A měl by si pro to nějaké rozumné vysvětlení ( tlaky , rychlosti , vzájemé poměry velikosti vstupního průřezu potrubí v nádrži a výstupného průřezu v trysce karburátoru, vliv délky a průřezu potrubí na hydraulický odpor proudícího paliva, tj. " seškrcení průřezu potrubí " mezní vrstvou ...)?
Celkem mě to zajímá , přesto že u mě zatím nestala potřeba praktického ověření. Třeba se to bude v budoucnosti hodit. :wink:

veka1
hellgogo

#19 Příspěvek od hellgogo »

TomasTR píše:Návod je na mých stránkách, tak si ho stáhni.

Díky, tak podle toho návodu má byt hlavní jehla otevřena o 1-1,5 otáčky já ji měl o 4 a svíčka byla spálená. Takže asi nádrž daleko a malá hadička = chudá směs. Předělám nádrž a vyměním hadičku.
Díky všem za rady dám vědět jak to dopadlo.
honza1621

#20 Příspěvek od honza1621 »

shake13 píše:

veka1

Ja používám na 60 MW turbinu trubku 400 mm :) , ale to je na vysokotlakou páru a ta do mixéru nejde :lol:

Navážet se do veka1 , no nevím :roll: , asi jsem už starej :(
Naposledy upravil(a) honza1621 dne ned 29.01.2012 12:16, celkem upraveno 1 x.
Jsem pořád malej kluk,kterej má radost z toho, že mu jeho výtvor občas letí.

A jak ten čas letí :-(
shake13

#21 Příspěvek od shake13 »

veka1 píše:( tlaky , rychlosti , vzájemé poměry velikosti vstupního průřezu potrubí v nádrži a výstupného průřezu v trysce karburátoru, vliv délky a průřezu potrubí na hydraulický odpor proudícího paliva, tj. " seškrcení průřezu potrubí " mezní vrstvou ...)?
Celkem mě to zajímá , přesto že u mě zatím nestala potřeba praktického ověření. Třeba se to bude v budoucnosti hodit. :wink:

veka1

No este ti tam z tej hydrodynamiky kopec pojmov chyba, aby si viac ohuril svojimi vedomostami 8) tu pritomne obecenstvo. Na mna si dojem nejak neurobil :mrgreen: Ak mas dojem ze mensi priemer nema na prietok kvapaliny vliv, tak skus do svojeho modelu namontovat nejake kapilary :idea: a potom nam daj vediet :) .
MAX,Rival,BN-2 Islander
Lark

#22 Příspěvek od Lark »

No to mě taky zajímá. Jaký trubičky máš na nádrži a jak tu trojku zajišťuješ, aby těsnila. Pouč nás, ať neumřu blbej.
Já mám 2mm na dvou 7,5ccm (MVVS a OSmax) a dokonce i na MVVS 12,7 mám taky jen 2mm. Je ale divný, že i ta 12,7 šlape jak hodinky :lol:
veka1
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od veka1 »

pro shake13
Priateľu , nemám za cieľ niekoho ohurovať, ani nemám patent na rozum.
Jednoducho ma zaujalo tvoje tvrdenie. Je celkom možné, že máš pravdu. Rád by som si prečítal konštruktívne vysvetlenie (prípadne doložené nejakými meraniami) toho,čo si napísal .

Z praktického hľadiska mi ide o to, aby si uviedol , akú spotrebu mal stejný motor s hadičkou pr.2mm a na akú hodnotu spotreba vzrástla s hadičkou pr.3mm.
Stačí keď napíšeš, že povodná spotreba ( nižší výkon) napr. 25cm3/ min sa po zvačšení priemeru zvýšila na 50cm3/min ( výkon sa zvýšil). To za predpokladu stejného paliva a že si na karburátore nevymenil trysku,ktorá má na 3,5 i na 8ccm motore rovnakú vstupnú svetlosť (pr) 1,8mm.Zoškrtenie prierezu trysky regulačnou ihlou nebudeme uvažovat - beriem, že je otvorená na maximum ,čo dá.
Potom možeme s kľudom povedať,že zvačšenie priemeru znížilo hydraulické ztraty v palivovom potrubí a bolo prínosom k riešeniu problému.

Podla mna je rozhodujúce, akou rýchlosťou sa palivo s určitou viskozitou v hadičke pohybuje. Je daná rozdielom tlaku v karburátore a na vstupe do palivového potrubia (v nádrži ) a hydralickými ztratami.
Rýchlosť prúdu v potrubí s určitým rozmerom a kvalitou povrchu rozhoduje o tom , či je prúdenie laminárne, alebo už turbulentné (nad hodnotu Re čísla cca 2300 , sa obvykle uvažuje o turbulentnom prúdení tj.zvýšené ztraty v potrubí ).
Od toho potom závisí s akým celkovým odporom potrubia známej dlžky musím počítať (podla toho zvačším jeho priemer a upravím rozmery dalších škrtiacich prvkov v potrubí), aby mi vyšiel žiadaný prietok na výstupe tj. v tryske karburátoru. Tebe to však nemusím vysvetlovat,ty to vieš , nie?

Aby som sa dostal do obrazu ,stačí mi , keď napíšeš , o kolko sa zvýšili otáčky (výkon ) a spotreba stejného motora , ked si zvačšil priemer hadičky z 2 na 3mm, pro nezmenenej dlžke potrubia a povodnom karburátore , prípadne ako motor zareaguje, keď priemer necháš na 2mm a dlžku hadičiek zkrátiš napr. na polovičku povodnej.
Proste čo je výhodnejšie, prípadne nutné, z pohľadu výkonnosti a prevádzkovej spoľahlivosti.

Pozn. znižovaním rýchlosti prúdenia ( a zvyšovne priemeru potrubia pri konštantnej spotrebe tomu napomáha) pod vplyvom vibrácii naviac často dochádza k odtrhávaniu paliva od stien hadičiek. Výsledkom je prívodné potrubie naplnené palivovou penou,ale to je len pridružený jav.

veka1
shake13

#24 Příspěvek od shake13 »

Lark píše:No to mě taky zajímá. Jaký trubičky máš na nádrži a jak tu trojku zajišťuješ, aby těsnila. Pouč nás, ať neumřu blbej.

Toz abys neumrel blbej, tak normalne silikonove a drzia dobre aj bez zaistenia.
veka1 píše:pro shake13
Priateľu , nemám za cieľ niekoho ohurovať, ani nemám patent na rozum.
Jednoducho ma zaujalo tvoje tvrdenie. Je celkom možné, že máš pravdu. Rád by som si prečítal konštruktívne vysvetlenie (prípadne doložené nejakými meraniami) toho,čo si napísal .......

veka1

Necitim potrebu niekomu nieco dokazovat. Vam funguju 2-ky hadice, ja s uspechom pouzivam 3-ky. Fyzikalne zakony funguju. Kto chce ich vyuzije vo svoj prospech, kto nechce, nemusi. Zakladatel vlakna dostal tipy na vylepsenie svojho problemu, no a teraz je uz na nom, co si z napisaneho vyberie.
MAX,Rival,BN-2 Islander
Lark

#25 Příspěvek od Lark »

Na to zajištění jsem se ptal proto, protože nádrže pro tyto kubatůry (kolem 300 ml) mají standartně trubičky s vnějším průměrem 3mm, takže 2 hadička spolehlivě drží bez zajišťování. Trojku bych tam bez zajištění nedal. Takže mě napadlo jestli nenahrazuješ orig.trubičky za silnější, nebo nepoužíváš nějaké sponky?
veka1
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od veka1 »

shake13

...veľmi pekne ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď. Teraz tomu už rozumiem.

veka1
zdendaK

#27 Příspěvek od zdendaK »

Ta 3mm hadička byla hlavně myšlena s ohledem na délku . Pokud bude mít nádrž hned za motorovou přepážkou , tak 2mm může být Ok.
T-REX 700N/ Goblin 700Spirit ,PROTOS, EXTRA 330L 3W157 futaba FG12 2,4Ghz
shake13

#28 Příspěvek od shake13 »

Lark píše:Na to zajištění jsem se ptal proto, protože nádrže pro tyto kubatůry (kolem 300 ml) mají standartně trubičky s vnějším průměrem 3mm, takže 2 hadička spolehlivě drží bez zajišťování. Trojku bych tam bez zajištění nedal. Takže mě napadlo jestli nenahrazuješ orig.trubičky za silnější, nebo nepoužíváš nějaké sponky?

Moze byt. Poznam tie nadrze. Ja mam vsade koncovky s priemerom 4mm s kuzelom a hranou. Tam to drzi spolahlivo. Ale aj tam by to mozna islo pouzit, ak by sa priemer hadice zmensil navlecenim z vonkajsej strany trebars kusku buzirky, ktora zmensi jej priemer, a ta sa potom ztuha nasadi na trubicku.
veka1 píše:shake13

...veľmi pekne ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď. Teraz tomu už rozumiem.

veka1

Nemas zac. Tak ako som napisal, kto che vyskusa a kto nechce, nemusi.
MAX,Rival,BN-2 Islander
hellgogo

#29 Příspěvek od hellgogo »

Tak je předěláno, nádrž mám hned za motorem, hadička je 10cm blíž už to nejde :-) Hadičku jsem dal raději 3mm, pro jistotu. S testováním počkám až poleví ty mrazy. Jenom nevím, jak teď budu zjišťovat kolik mám paliva v nádrži. Jak to děláte vy?
CharlieCh

#30 Příspěvek od CharlieCh »

2 shake13
hmmmm, celkem konstruktivní debata z tvojí strany, hodil by se's nám do vlády. A být sprostý zrovna na takového člověka, jako je veka, modeláře tělem i duší, který tu řadě lidiček fundovaně a nezištně pomohl a pomáhá... :( . Pardom za OT, ale toto mi vadí. CharlieCh
...s větrem o závod.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“