plán ... protizákonné ?

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
dusi
Kontaktovat uživatele:

Re: plán ... protizákonné ?

#16 Příspěvek od dusi »

ellik píše:
HERRI píše:No, protizákonné. Dojdeme ke slovíčkaření. Protizákonné je např. užívat software, který si nekoupil. Ale není protizákonné jeho držení. Mohu mít tuny CD v kanceláři a v konečném důsledku mi nic nemohou. Jo, budou "zkoumat" mé PC a CD leta, ale nakonec mi nic nemohou neb nedokáží užívaní v rozporu se zákony. Jen sem je měl v kanclu....
Pokud zveřejním plánek chránený autorskými právy ke studiu, jak který uzel udělali jiní a k pochlubení se, že ho mám, ale neprodávám a nepoužívám k průmyslové výrobě, tak bych celkem rád viděl případné soudní pokračovaní :wink:
A konečně, odstranění plánku po žádosti oprávněného majitele je projevem účinné lítosti a taky bych rád viděl dokazování způsobené škody :wink:

Pokud chces radit, tak si nejdriv zjisti, jak je to doopravdy. Legalni je mit doma CD napr. se shareware, ale u komercnich programu je vetsinou nelegalni i kopie programu, presto, ze neni instalovana (napr. Microsoft to ma u drtive vetsiny SW)

Na začiatok by možno bolo dobre ujasniť, ktoré zákony platia v ČR a aké v SR.
Doma môžeš mať akékoľvek CD s akýmkoľvek programom, trestné je neoprávnenie užívanie. MS si môže písať čo chce, pokiaľ som soft nekúpil, nesúhlasil som s licenciou. Mám doma kópiu CD s ich programom a MS sa môže.... u nás platia naše zákony a nie americké licencie.
A potom, jedna vec je dodržiavanie zákonov a druhá efektívne vynútenie dodržiavania.
Takže kým začne a prebehne súd, potrvá to aj tri roky a pred hlavným pojednávaním to tam už nebude, teda nie je trestný postih a v občianskom by musel niekto dokázať, že mu vznikla škoda a že ju zavinil konkrétny človek...

Myslím ale, že sa tu bavíme, že niekto vystaví plán bez úmyslu niekomu poškodiť. Mna by potešilo, keby podľa môjho plánu vzniklo veľa modelov. Pripomínam, že sa nebavíme o tom, že kdosi šlohne plán a začne produkovať modely na kšeft.

Takže na mojom webe sa objaví postupne veľa plánov na rôzne modely a pokaiľ sa neozve niekto, že je to jeho plán a nedokáže svoje vlastníctvo, nemám strach. Výhradu tam ale asi napíšem 8)
Ďusi
DepronTeam
Taranis X9D+ (TGY-i6, FC-16),TopmodelCZ Astra, EPP JAK-7, Algol, E-III, B-25
helbo
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od helbo »

...

tak ja to už dáko proriešim, ale myslím si, že ho tam môžem bez problémov zavesiť...
DAF
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od DAF »

Ahoy zákonní i protizákonní. Pokud majitel dá souhlas se zveřejněním, neznámená to, že to volně může zveřejňovat kdokoliv další. Kopie pro sebe ano, šíření - problém. Podívejte se např na stahování programů freewarů. Všude je doložka o souhlasu s podmínkami užívání. Když si půjdete okopírovat svůj vlastní plán, v ceně kopie zaplatíte poplatek nějakému svazu autorů (nikoho nezajímá, že je to vaše a pro vás). Domnívám se, že vložit "mušku" nebude nic proti ničemu. Jinak při brouzdání netem jsem našel plán, který někdo nabízí ke koupi a chtěl jsem si ho jen pro zajímavost vytisknout, nešlo to. Nevím jak se to dělá, ale to by(aspoň) částečně mohlo problém řešit.
helbo
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od helbo »

no, to viem spraviť aj ja, aby si ho mohli pozreť a nie vytlačiť, ale to je ľuďom na dve veci... ako starý môže byť plán na model VEGA TERMIK, pozrem či na ňom nieje náhodou rok
helbo
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od helbo »

tak na pláne je malým písmom dole v rohu 1988, to nieje až tak staré :), ale plán vyzerá na viac :)
dusi
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od dusi »

DAF píše:Pokud majitel dá souhlas se zveřejněním, neznámená to, že to volně může zveřejňovat kdokoliv další.

Neměl by tam zákaz někde napsat? :wink:
DAF píše:Když si půjdete okopírovat svůj vlastní plán, v ceně kopie zaplatíte poplatek nějakému svazu autorů (nikoho nezajímá, že je to vaše a pro vás).

Tak to pleteš švestky s jabkama.
Tuhle "pirátskou daň" si prosadili lenoši v ochranných svazech jako kompenzaci za to, že "stejně všichni kopírujou". To není žádný poplatek za kopírovaní pro svou potřebu.
Já to považuji za předplatné za budoucí kopírování chráněných děl. Zaplaceno už mám, tak co. :twisted:
Ďusi
DepronTeam
DAF
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od DAF »

dusi
"Tak to pleteš švestky s jabkama. Tuhle "pirátskou daň" si prosadili lenoši v ochranných svazech jako kompenzaci za to, že "stejně všichni kopírujou".

já to nepletu, vím to. podle těch našňořených panáků ze svazů když si pustíš rádio a poslouchá ho kromě tebe a tvé rodiny ještě někdo třetí, tak podle nich děláš veřejnou produkci a měl bys zaplatit autorské poplatky. Pokud jednou něco koupím a udělám kopii pro sebe neměl bych nic dalšího platit. Stejně nedokážu pochopit jak tu "daň" dál rozdělujou, nikdo neregistruje co jsem kopíroval, aby to dali tomu pravému.
flyhawk
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od flyhawk »

dusi píše:
Takže na mojom webe sa objaví postupne veľa plánov na rôzne modely a pokaiľ sa neozve niekto, že je to jeho plán a nedokáže svoje vlastníctvo, nemám strach. Výhradu tam ale asi napíšem 8)

co myslis tou vyhradou? celkom by ma to zaujimalo
dusi
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od dusi »

flyhawk píše:
dusi píše:

co myslis tou vyhradou? celkom by ma to zaujimalo

Bude to na webe, len čo sa k tomu dostanem.
Sledujte nás! :P
Ďusi
DepronTeam
HERRI
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od HERRI »

8O
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“