uhlíková vrtule z HK

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
JMalik

Re: uhlíková vrtule z HK

#16 Příspěvek od JMalik »

radi5 píše:Já osobně bych si nekoupil uhlíkovou vrtuli v této velikosti nikdy a žádnou.

Velkou uhlíkovou vrtuli mám na velkém letadle. Je to samozřejmě vyrobené v jiné kvalitě a za úplně jiné ceny.
Potom mám dřevěnou vrtuli na zatahovací pylonové jednotce skutečného 15-ti metrového větroně. Kdysi jsem uvažoval, že bych jí vyměnil za uhlíkovou s vyšší účinností. Výrobce se mě zeptal, jestli vidím v jaké rovině se ta vrtule otáčí. Tak jsem to šel prozkoumat. Točí se mi to koncema listů 20cm nad hlavou. Tak jsem o tom už neuvažoval :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
radi5

#17 Příspěvek od radi5 »

Kamarád měl uhlíkovou vrtuli na rogale a stálo ho to život - a to byla po revizi. Já jsem asi paranoidní, ale dovnitř toho kompozitu nikdo nevidí. Pokud jde o učinnost, tak ok. Ale pokud jde o bezpečnost jako takovou, tak i obyčejná dřevěná vrtule se mi jeví jako lepší řešení....
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od HavelAircraft »

Kdo z vás tu vrtuli fyzicky viděl. Že ji hned hážete do koše??
Navíc kdo můžete posuzovat kvalitu kompozitů ze kterých jsou různé vrtule?
To co jsem popsal je normální způsob vyvážení vrtule. Nebo znáte nějaký lepší??
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
radi5

#19 Příspěvek od radi5 »

Za sebe netvrdím, že je apriori špatná. Jen to, že provoz dřevěná vrtule je bezpečnější.
JMalik

#20 Příspěvek od JMalik »

HavelAircraft píše:......To co jsem popsal je normální způsob vyvážení vrtule. Nebo znáte nějaký lepší??

Ještě jednou se radši ujistím, že jsem tomu dobře rozuměl.
Za normální způsob vyvážení kompozitové vrtule ( nebo jakékoliv jiné) považuješ vyvrtat do konce listu díru a vlepit tam olovo?
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
HonzaS

#21 Příspěvek od HonzaS »

Mam to preventivne zamknout uz ted? :lol: protoze dotazy typu "a jak vis ze cina za par usd jsou shity kdyz jsi to nemel v ruce" uz tu parkrat byly... Me stacilo videt rozlamany levny cinsky listi na heli. Oni kvalitni kompozit umi, jen pak stoji prakticky stejne jako cesky. Coz neni tento pripad :lol:
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
JMalik

#22 Příspěvek od JMalik »

Nezamykej to.
Mě by docela zajímalo, kolik lidí vrtá do konce listu díru kam pak vlepuje olovo. Buď jsem trotl, který si myslí, že vrtule se vyvažují lakováním, případně škrabáním (ne kompozit), nebo je ten způsob vyvažování dírou a olovem "normální", ale potom než někomu budu házet hotlinera, nebo se motat kolem velkého akrobata se nejdřív zeptám jak vyvažoval tu vrtuli.
JJ02

#23 Příspěvek od JJ02 »

JMalik píše:Mě by docela zajímalo, kolik lidí vrtá do konce listu díru kam pak vlepuje olovo.

ULL vrtule jsou navrtané všechny, jednak z důvodu odvětrání- vyrovnání atmosférického tlaku a vyvažují se nalitím epoxidu nebo přilepením olova uvnitř listu.
Modelářské vrtule o okolo průměru 30" jsou taky odvětrané a dovažované stejně.
Modelářské vrtulníkové listy i 3D listy jsou taky vrtané a dovažované olovem.
JMalik píše: Buď jsem trotl, který si myslí, že vrtule se vyvažují lakováním, případně škrabáním (ne kompozit), nebo je ten způsob vyvažování dírou a olovem "normální", ale potom než někomu budu házet hotlinera, nebo se motat kolem velkého akrobata se nejdřív zeptám jak vyvažoval tu vrtuli.

Hotlinerové vrtule se nedovažují, ty se párují.
Vyvažovat vrtuli lakováním jedoho listu, změnit profil listu a tím i aerodynamické síly? To bych určitě nedělal.
Vím ale, že i renomovaní výrobci vrtulí taky občas nalakují list z důvodu dovážení.
JMalik

#24 Příspěvek od JMalik »

JJ02 píše:
ULL vrtule jsou navrtané všechny, jednak z důvodu odvětrání- vyrovnání atmosférického tlaku a vyvažují se nalitím epoxidu nebo přilepením olova uvnitř listu.

Je ti doufám jasné, že leješ vyvažovací hmotu dovnitř listu.
( konkrétně tuhle vrtuli mám namontovanou).
Já mluvím o tom, který trotl vrtá díru do konce listu a vlepuje tam olovo.
Lněnička
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Lněnička »

Ještě bys´mohl provoz "pojistit" tak, že by špičky listů neměly rychlost větší než asi 235 m/s.
Když k tomu pak připočteš rychlost letu, tak se dostaneš na cca 250 m/s a to je Machovo číslo kolem 0,75. A tam a dál už se pak dějí věci při různých letových obratech, nevídané.
Je to však na Tvoji zodpovědnost.
Statické vyvážení vrtulí samo o sobě nestačí. Měla by být vyvážena i dynamicky. Ale z čeho a jak je udělaná ví možná jen její výrobce.
J.Lněnička
JJ02

#26 Příspěvek od JJ02 »

JMalik píše:Je ti doufám jasné, že leješ vyvažovací hmotu dovnitř listu.
( konkrétně tuhle vrtuli mám namontovanou).
Já mluvím o tom, který trotl vrtá díru do konce listu a vlepuje tam olovo.

Já neleju dovnitř listu nic, já je nedělám. :D
Jen jsem ti psal jak se vrtule dovažují a nazvat Mejzlíka, Tošovského, Novotného a další výrobce trotly mě přijde trochu odvážné.
Jestli s tím vrtáním a vyvažováním máš problém, tak ze svého ULL sundej uhlíkovou vrtuli, namontuj dřevěnku a budeš mít klid.
JJ02

#27 Příspěvek od JJ02 »

Lněnička píše:Ještě bys´mohl provoz "pojistit" tak, že by špičky listů neměly rychlost větší než asi 235 m/s.
Když k tomu pak připočteš rychlost letu, tak se dostaneš na cca 250 m/s a to je Machovo číslo kolem 0,75. A tam a dál už se pak dějí věci při různých letových obratech, nevídané.
Je to však na Tvoji zodpovědnost.
Statické vyvážení vrtulí samo o sobě nestačí. Měla by být vyvážena i dynamicky. Ale z čeho a jak je udělaná ví možná jen její výrobce.
J.Lněnička

Správně píšete "Měla by být "
Pokud vím, tak ani vrtule velikosti ULL se dynamicky nevyvažují. Při výrobě se pouze dbá na rovnoměrné nasycení tkanin a pak se předpokládá že všechny vyrobené listy jsou stejné.
Někteří výrobci si se statickým vyvážením moc hlavu nelámou, natož s dynamickým.
JMalik

#28 Příspěvek od JMalik »

JJ02 píše:
Já neleju dovnitř listu nic, já je nedělám. :D
Jen jsem ti psal jak se vrtule dovažují a nazvat Mejzlíka, Tošovského, Novotného a další výrobce trotly mě přijde trochu odvážné.
Jestli s tím vrtáním a vyvažováním máš problém, tak ze svého ULL sundej uhlíkovou vrtuli, namontuj dřevěnku a budeš mít klid.

Spešl pro Tebe:
Nikdo z těchhle výrobců vrtulí nevyvažuje vrtuli tak, že v hotové kompozitové vrtuli vyvrtá na konci listu díru a vlepí tam olovo. Díru tam vyvrtá a vlepí olovo jenom trotl. Je to takhle dost jasné?
JMalik

#29 Příspěvek od JMalik »

JJ02 píše:Vyvažovat vrtuli lakováním jedoho listu, změnit profil listu a tím i aerodynamické síly? To bych určitě nedělal.
Vím ale, že i renomovaní výrobci vrtulí taky občas nalakují list z důvodu dovážení.

Viděl jsi vůbec někdy vyváženou dřevěnou vrtuli ? Dovedeš si představit o kolik změníš dovážením lakem profil listu? Vždyť takové přesnosti nedosáhneš ani měrkama a to už vůbec nemluvím o tom, že i ta lepená dřevěná vrtule stále pracuje a zkroucení je řádově větší, než devastace profilu lakováním.
(Škoda stráveného času, vyrob nějakou vrtuli, nebo se na to dojeď aspoň podívat, hlavně ne tyhle teorie)
JJ02

#30 Příspěvek od JJ02 »

JMalik píše:Viděl jsi vůbec někdy vyváženou dřevěnou vrtuli ?
Zde byla řeč o dřevěných vrtulích?
JMalik píše:Dovedeš si představit o kolik změníš dovážením lakem profil listu? Vždyť takové přesnosti nedosáhneš ani měrkama a to už vůbec nemluvím o tom, že i ta lepená dřevěná vrtule stále pracuje a zkroucení je řádově větší, než devastace profilu lakováním.
Nejde o to o kolik ten profil na kompozitové vrtuli změníš, jde o to že ho změníš. Je to jako bys udělal na jednom křídle letadla tlusčí profil než na druhém křídle.
Jestli ale výrobce má vrtuli vybroušenou na koleně tak je úplně jedno co a kam nastříká.
JMalik píše:(Škoda stráveného času, vyrob nějakou vrtuli, nebo se na to dojeď aspoň podívat, hlavně ne tyhle teorie)
Dělal jsem formu na listy vrtule pro ULL a vyráběl první testovací kousky. Dělal jsem listy na sklopné vrtule.
Byl jsem konzultantem pro technologie výroby modelářských vrtulníkových listů. Ty taky?
JMalik píše:Nikdo z těchhle výrobců vrtulí nevyvažuje vrtuli tak, že v hotové kompozitové vrtuli vyvrtá na konci listu díru a vlepí tam olovo. Díru tam vyvrtá a vlepí olovo jenom trotl. Je to takhle dost jasné?

A jak myslíš že se dělají a dovažují 3D listy pro vrtulníky se změněným těžištěm. Navrtají konec listu a do náběžné hrany zastrčí váleček olova o průměru 1mm třeba 5cm dlouhý a zalepí.

Spešl pro tebe:
Už dost těch tvých teorií
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“