Délka kabelů od nabíječky
- Standa Stuchlý
Re: Délka kabelů od nabíječky
pokud Ti to mechanicky v modelu vyhovuje, tak jo, ale v modelu je nějaký kabel u baterky pro funkci skoro bezvýznamný. Tady se ale řešil kabel u nabíječky a to je o něčem úplně jiném.
Grugh píše:... Kabely teče celkem vysoký proud. A podle Ohmova zákona takový kabel vytváří napěťové ztráty, přímo úměrné délce kabelu (a nepřímo úměrné jeho průřezu)...
Při nabíjení jsou ty proudy řádově menší než při vybíjení.
Případné balancování při nabíjení řeší servisní konektor kterým tečou proudy nepatrné.
Ukončení nabíjení je stejně při malém proudu (na "silovém" vedení), tak ten napěťový úbytek je pak zanedbatelný.
Můj názor.
jyrry.webnode.cz
- Standa Stuchlý
slyšeli jste slovo boží. Naprostý souhlas.
No, zapomnel jsem uvést že se délka a/nebo menší průřez projeví na době nabíjení - zkrátí se trochu fáze CC protože vlivem toho úbytku bude na nabíječce dříve dosaženo koncového napětí, fáze CV se naopak prodlouží; celkově bych tipnul že se doba nabíjení natáhne, výsledek (plné nabití) to řekl bych neovlivní.
jyrry.webnode.cz
- JosefSvejk
Pozor ale při nabíjení bez balancování. Příliš velký odpor nabíjecích kabelů může mít na svědomí zbytečné prodlužování nabíjení. Zkrátka "přiměřeně".
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
- Standa Stuchlý
JosefSvejk píše:Pozor ale při nabíjení bez balancování. Příliš velký odpor nabíjecích kabelů může mít na svědomí zbytečné prodlužování nabíjení. Zkrátka "přiměřeně".
Švejku, rozveď to. Jak velký odpor by to musel být?
- JosefSvejk
------------------------
- Standa Stuchlý
Omlouvám se.
Nabíjím 3S lipolku 5ti A. Jaký odpor kabelů mi prodlouží nabíjení, aby mne to sr..o? Poníženě prosím, poraď mi.
Nabíjím 3S lipolku 5ti A. Jaký odpor kabelů mi prodlouží nabíjení, aby mne to sr..o? Poníženě prosím, poraď mi.
Ale pánové....
On by to musel být docela extrém, třeba takový 1mm2 má na metr asi 18mOhm, pokud by nabíjecí kabely byly ten metr a nabíjelo se 5000mAh proudem 2C tak by se něco málo projevilo ale bude to zanedbatelné; servokabel 22AWG na to asi nikdo nepoužije aby to bylo výrazně znatelné... Takže ta debata je spíš akademická
P.S. piju u toho pivko
P.P.S. relevantní odpověď na původní dotaz by mohla znít - pokud to prodloužení nebude extrémně dlouhé a extrémně slabé, nevadí to.
On by to musel být docela extrém, třeba takový 1mm2 má na metr asi 18mOhm, pokud by nabíjecí kabely byly ten metr a nabíjelo se 5000mAh proudem 2C tak by se něco málo projevilo ale bude to zanedbatelné; servokabel 22AWG na to asi nikdo nepoužije aby to bylo výrazně znatelné... Takže ta debata je spíš akademická
P.S. piju u toho pivko
P.P.S. relevantní odpověď na původní dotaz by mohla znít - pokud to prodloužení nebude extrémně dlouhé a extrémně slabé, nevadí to.
jyrry.webnode.cz
- Standa Stuchlý
Tak si odpovím sám. Pokud se mi zvedne odpor kabelů třeba díky konektorům o 0,1 ohmů což je dost, sníží se mi proud asi o 0,2A což je bezvýznamný čas. Možná 1 či 2 min. a to stejně nepoznám, protože baterka není vždy stejně vybitá.
Při navýšení odporu pro mé prasáctví o 1 ohn se proud sníží o asi 2A a to snad na nsbíječce vidím. A hned řeším. Zase mne čas nabíjení nemrzí. Předpokládám práci s nabíječkou moderní vybavenou informačním panelem.
Ta já nevím....
Při navýšení odporu pro mé prasáctví o 1 ohn se proud sníží o asi 2A a to snad na nsbíječce vidím. A hned řeším. Zase mne čas nabíjení nemrzí. Předpokládám práci s nabíječkou moderní vybavenou informačním panelem.
Ta já nevím....
- Standa Stuchlý
Jirko, už mne se...š. Napiš taky někdy nějakou blbost, abych s Tebou nemusel jen souhlasit. 
- JosefSvejk
Problém při nabíjení bez balancéru je v měření napětí. Ale třeba ti to vysvětlí někdo střízlivější.
- Standa Stuchlý
no já nevím, ale zrovna při měření napětí je mi odpor šumafuk. Ten se uplatní až při proudu. A Jak píše Jiří, musel by to být opravdu extrém.
No, ono trochu záleží na tom jestli nabíječka napětí měří při tekoucím proudu nebo jestli si dá pauzu a měří v ní...
Pokud nechá proud zapnutý, naměří třeba 4,20V na svorkách i když na aku je o úbytky na vodičích méně. Přejde do CV fáze a jak se proud do aku v této fázi snižuje, ta diference bude čím dál tím menší až bude tak malá že to bude úplně jedno
Jestli si na měření dá pauzu bez proudu, naměří okamžité napětí na aku neovlivněné úbytkem na vodičích a pokračuje dál. I v tomto případě jde celkem o nic.
Teda myslím si to.
Pokud nechá proud zapnutý, naměří třeba 4,20V na svorkách i když na aku je o úbytky na vodičích méně. Přejde do CV fáze a jak se proud do aku v této fázi snižuje, ta diference bude čím dál tím menší až bude tak malá že to bude úplně jedno
Jestli si na měření dá pauzu bez proudu, naměří okamžité napětí na aku neovlivněné úbytkem na vodičích a pokračuje dál. I v tomto případě jde celkem o nic.
Teda myslím si to.
jyrry.webnode.cz
- Standa Stuchlý
tak jsem si něco spočítal.
Předpokládejme kabely dlouhé 10m s průřezem 4mm. Vyšel mi celkový odpor vedení 0,085ohmů, což je naprostý bezvýznamný odpor. Jak jsem výše psal, při nabíjení 3S lipol 5ti Ampéry se mi sníží díky tomuto vedení proud na 4,82Ampér.
Myslím, že tady není významný problém.
Předpokládejme kabely dlouhé 10m s průřezem 4mm. Vyšel mi celkový odpor vedení 0,085ohmů, což je naprostý bezvýznamný odpor. Jak jsem výše psal, při nabíjení 3S lipol 5ti Ampéry se mi sníží díky tomuto vedení proud na 4,82Ampér.
Myslím, že tady není významný problém.