Nitro spalovací motor pro generování elektřiny
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
- ufon13
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nitro spalovací motor pro generování elektřiny
to , že ti tady někdo napíše že to je blbost neznamená vcelku nic a pokud se přes podobné názory přeneseš zjistíš , že se to řeší i jinde např i jako vysokoškolské práce viz tady:
https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace ... e_id=54519
BLDC motor se použít jako generátor dá celkem jednoduše jako zdroj pro žárovku s jednoduchým 3 fázovým diodovým usměrnovačem , pro ledky by to chtělo mezičlánek který by uměl vyrovnávat napětové špičky.
že to funguje is modelářským spalovákem je vidět např tady:
https://www.youtube.com/watch?v=HL1wzOx_JbU
to jak se to dá vyrobit pro model jako strojovnu je tady:
https://www.youtube.com/watch?v=XalE7jHu4qM
Pro tvé pokusy a tebou stanovený účel by stačilo do setrvačníku spalováku vložit neodymové magnety tak aby se střídala polarita a vedle tohoto rotujícího setrváku nainstalovat cívku ve které by se generovalo střídavé napětí za chodu motoru. To by myslím při tvém plánovaném odběru ani motor moc nepoznal a usměrnění by nebylo složité (odborníci se jistě vyjádří) pak ještě malý měnič s výstupem na jednočláneček liion a je to vyřešené.
https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace ... e_id=54519
BLDC motor se použít jako generátor dá celkem jednoduše jako zdroj pro žárovku s jednoduchým 3 fázovým diodovým usměrnovačem , pro ledky by to chtělo mezičlánek který by uměl vyrovnávat napětové špičky.
že to funguje is modelářským spalovákem je vidět např tady:
https://www.youtube.com/watch?v=HL1wzOx_JbU
to jak se to dá vyrobit pro model jako strojovnu je tady:
https://www.youtube.com/watch?v=XalE7jHu4qM
Pro tvé pokusy a tebou stanovený účel by stačilo do setrvačníku spalováku vložit neodymové magnety tak aby se střídala polarita a vedle tohoto rotujícího setrváku nainstalovat cívku ve které by se generovalo střídavé napětí za chodu motoru. To by myslím při tvém plánovaném odběru ani motor moc nepoznal a usměrnění by nebylo složité (odborníci se jistě vyjádří) pak ještě malý měnič s výstupem na jednočláneček liion a je to vyřešené.
Ufone - ty jezdíš tyhle spalováky? Pro mě za mě ať si tam dá co chce dle hesla proč to udělat naprosto jednoduše (akumulátor) když to jde složitě že? Opakuji - je to na tohle použití naprostý nesmysl - Radek
ICQ 638556901
arda1 píše:Ufone - ty jezdíš tyhle spalováky? Pro mě za mě ať si tam dá co chce dle hesla proč to udělat naprosto jednoduše (akumulátor) když to jde složitě že? Opakuji - je to na tohle použití naprostý nesmysl - Radek
Není to tak jednoduchý s tím akumulátorem, jak se vám zdá. Já totiž uvažuji o osvětlení o výkonu 5-10W. Když vezmu těch 10W, tak pro 3 článkovou Lipol bude odběr skoro 1A. Chtěl bych vydrž tak 5 hodin, abych to nemusel furt nabíjet. Vychází mi, že potřebuji aku o kapacitě 5000mAh. Velikost a hmotnost takové aku je mnohem větší než malinký BLDC motor použitý jako generátor.
- JosefSvejk
Jen pro zajímavost: Kolik stojí 5 hodin provozu toho nitra? Kde budeš v noci jezdit 5 hodin s nitro autíčkem? Víš, že 10W ledka potřebuje docela velký chladič? Nebylo by lepší modelařit tak nějak "normálně"?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
raptor181 píše:Není to tak jednoduchý s tím akumulátorem, jak se vám zdá. Já totiž uvažuji o osvětlení o výkonu 5-10W. Když vezmu těch 10W, tak pro 3 článkovou Lipol bude odběr skoro 1A. Chtěl bych vydrž tak 5 hodin, abych to nemusel furt nabíjet. Vychází mi, že potřebuji aku o kapacitě 5000mAh. Velikost a hmotnost takové aku je mnohem větší než malinký BLDC motor použitý jako generátor.
Takže to bude závod - 20 min jízda , 10 min odpočinek -což je 5 hodin provozu - 7,5 hodin celkem.
To jest celou noc ?
5 nebo 10 W je dost rozdíl. No a kdyby to byly dvě světla po 2 W , tak to svítí už dost dobře .
Prostě poloviční čas jízdy, poloviční výkon a dvě baterky a jsme úplně někde jinde ve výpočtech.
JosefSvejk píše:Jen pro zajímavost: Kolik stojí 5 hodin provozu toho nitra? Kde budeš v noci jezdit 5 hodin s nitro autíčkem? Víš, že 10W ledka potřebuje docela velký chladič? Nebylo by lepší modelařit tak nějak "normálně"?
5 hodin provozu bude stát tak okolo 700 Kč. Já tam nechci dát 10W LED ale chci aby celé osvětlení mělo příkon 10W.
dudaj píše:
Takže to bude závod - 20 min jízda , 10 min odpočinek -což je 5 hodin provozu - 7,5 hodin celkem.
To jest celou noc ?
5 nebo 10 W je dost rozdíl. No a kdyby to byly dvě světla po 2 W , tak to svítí už dost dobře .
Prostě poloviční čas jízdy, poloviční výkon a dvě baterky a jsme úplně někde jinde ve výpočtech.
To by znamenalo aku okolo 1250mAh. Hmotnost takové aku je asi 110g. Hmotnost BLDC motoru, který bych použil jako generátor je asi 10g + nějaká upevňovací konstrukce. Jde mi o to. že bych tak s minimální přidanou hmotností získal relativně vysoký elektrický výkon.
Kluci tohle už je lepší jako býval Dikobraz
-Radek
ICQ 638556901
To je dobré, chlapci.
Zrovna dnes mě klínil hlavu, že chce rady můj jeden bývalý kolega.
Objevil někde žhavíka 6,5 ccm, a že prý by si postavil malou elektrocentrálku, kterou bude tahat po bytech, sklepech, chatách a domech, když bude potřebovat 230 V 50 Hz pro své ruční nářadí.
Ježto již mám trpělivosti poskrovnu, řešil jsem debatu jen dvoustupňově, tj.
- nesmysl
- konec řeči na tohle téma
Nasrán odkvačil, prý jsem jej hluboce zklamal...

---
EDIT:
... no... mrknu na RCalbum a - aha, jo... zase...
Doufám, že to poletí na Smetiště....

Objevil někde žhavíka 6,5 ccm, a že prý by si postavil malou elektrocentrálku, kterou bude tahat po bytech, sklepech, chatách a domech, když bude potřebovat 230 V 50 Hz pro své ruční nářadí.
- nesmysl
---
EDIT:
Tichý dotaz - jaká je řádově životnost toho spalovacího motoru?
Ak je to myslene len ako pridavny generator pre napajanie trebars osvetlenia, ako raptor181 pise, tak nieco podobne sa realizuje napr. u benzinovych heli, kde generator sluzi na napajanie komplet elektroniky, takze prevadzka heli sa potom zuzuje len na dolievanie benzinu. Nejake info aj tu:
http://www.helifreak.com/showthread.php?t=700567
http://www.helifreak.com/showthread.php?t=700567
Gaui 100,Rex 450,Prôtos 500,Frenzy TZ 50,Logo 600SE,FX18 DSM2,JR 9 DSM2,
MAX,Rival,BN-2 Islander
MAX,Rival,BN-2 Islander
Jo u heli s tím experimentoval třeba už kdysi Aeroomni - ale tam jde o to že ona má de fakto po dobu letu konstatní točky jako třeba elektrocentrála - kdežto u autíčka to jde od volnoběhu až po nějakých 30 000 . Radek
ICQ 638556901
corona píše:To je dobré, chlapci.
- nesmysl
---
EDIT:
![]()
Tak tohle je totální blbost. To by byla hodně drahá elektřina. Podle mě to ale nemá nic společného s mým záměrem.
raptor181 píše:Tak tohle je totální blbost. To by byla hodně drahá elektřina.
Tak teď jsi to total zabil - já už nemůžu
ICQ 638556901
arda1 píše:Jo u heli s tím experimentoval třeba už kdysi Aeroomni - ale tam jde o to že ona má de fakto po dobu letu konstatní točky jako třeba elektrocentrála - kdežto u autíčka to jde od volnoběhu až po nějakých 30 000 . Radek
Jo přesně to vidím jako zatím největší problém. Napětí na generátoru bude kolísat ve velkém rozsahu. Jiný problém v tom nevidím.
raptor181 píše:Tak tohle je totální blbost. To by byla hodně drahá elektřina. Podle mě to ale nemá nic společného s mým záměrem.
Ale právěže má...
Dej pořádný LED a akumulátor, nezkoušej slepý cesty....
.