Regulátor se zahřívá

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
zelkar

Re: Regulátor se zahřívá

#16 Příspěvek od zelkar »

YenyaKas píše: Nicméně pokud se uvádí proud z BEC 2 A, špičkově 3 A, tak bych - možná naivně - předpokládal, že to 2 A bude trvalý proud, který BEC bude schopen poskytnout.
To je bohužel dost rozšířený omyl. Pokud je to lineární BEC, je na něm ztrátový výkon, který se prostě musí uchladit.
Tento výkon závisí na odběru a na tom, o kolik se musí srazit napětí.

Pokud ovšem BEC výrazně hřeje i naprázdno, asi to normální nebude.
FrSky / Dingo, F5J ...
YenyaKas
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od YenyaKas »

No ano, já bych předpokládal, že když u regulátoru uvádí trvalý proud (třeba) 2A, tak to znamená nejen co jsou schopny jednotlivé součástky dělat v ideální kouli ve vakuu :-), ale co ten konkrétní regulátor jako celek je schopen poskytnout v té konfiguraci a s tím chladičem, který právě na sobě má.
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6
coro

#18 Příspěvek od coro »

YenyaKas píše:Jde nějak odhadnout z ΔT a třeba povrchu ztrátový výkon, ať nemusím sestavovat nějaké měření?

odhad by možno stačil podľa grafu čo dal mior - (U-5V)xI a max teplota je otázna, ale asi nebude 100 ani 120, to sú interné, povrchovú by som skorej počítal 80 že je možno blízko vypnutiu..? Mala by rásť lineárne s výkonom.
zelkar

#19 Příspěvek od zelkar »

YenyaKas píše:No ano, já bych předpokládal, že když u regulátoru uvádí trvalý proud (třeba) 2A, tak to znamená nejen co jsou schopny jednotlivé součástky dělat v ideální kouli ve vakuu :-), ale co ten konkrétní regulátor jako celek je schopen poskytnout v té konfiguraci a s tím chladičem, který právě na sobě má.
O to právě jde: Tento předpoklad je u lineárních BEC mylný :mrgreen:
FrSky / Dingo, F5J ...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od jyrry »

YenyaKas píše: co jsou schopny jednotlivé součástky dělat v ideální kouli ve vakuu ....

Tak tam by byly lineary teprve v ..... protoze vakuum neodvadi teplo... v tom reglu alespon chvili vydrzi nez ohreji plosnak, okolni soucastky, smrstovacku... :)
jyrry.webnode.cz
Lark

#21 Příspěvek od Lark »

Tohle je pořád jen akademická debata bez podkladů. To je takový problém změřit ty skutečné odběry v různých režimech? Taky pořád není jasné jestli se ti hřeje BEC, nebo něco úplně jiného. Taky může být na výstupu elit, který má svod a ztrátový proud teče přes něj. Takhle se dá těžko něco posuzovat.
Bez měření není vědění.
coro

#22 Příspěvek od coro »

no mne atmel procíky napríklad žrali prúd a hriali, keď im zhorel AD prevodník.. alebo aj referenčka..? ak by pri riadení detekoval len prechod nulou, možno by taký regl ešte stále dokázal fungovať.. no.. možno nie a je to zlý nápad lebo by nevedel aké je napätie/počet článkov, ale kto vie...
Pred praktickými testami musím varovať, že keď som ja skúšal pri akej teplote sa bec vypne, a dal som trochu vyšší prúd (možno 1 ampér, neviem už) ale zďaleka nie toľko čo mal povolený max, tak prskol a magické šedé médium na ktoré to fungovalo opustilo obal.
edit: tu je napísané viac:
viewtopic.php?t=18505
YenyaKas
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od YenyaKas »

Tak jsem to změřil(*). Úplně samostatně (jen 3S baterka) má regulátor odběr 230 mA. Po připojení Rx a osvětlení stoupne na 450 mA (odběr na straně BEC jsem teda odhadl víceméně dobře). Příkon 230 mA na 12 V = 2.75 W naprázdno se mi jeví přemrštěné, asi teda s tím regulátorem něco bude. No nic, objednán nový od soudruhů z Číny, možná fakt někde unikl magický kouř z továrny.

BTW, bez připojeného Rx měl regulátor snahu pípat motorem, což generovalo nějakých 100 mA navíc (velmi hrubý odhad - můj multimetr dělá tak 3 měření za sekundu, čili asi takový má low-pass filtr na vstupu, a ten regulátor určitě pípal kratší dobu než 1/3 s). Zajímavý je pro mě už ten fakt, že to pípání bylo na tom měřáku vidět.

Tož tak.

(*) tip pro příští generace: deans-T konektor jde zapojit "obráceně" vzhůru nohama vodorovnýma částma toho T tak, že je na pevno spojený jen jeden pól, a každá strana druhého pólu trčí na opačné straně toho celku. Mezi to pak už jednoduše jde dát výkonový odpor a měřit na něm napětí. Já jsem používal odpor 1R5/5W.
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6
Lark

#24 Příspěvek od Lark »

Když ten regl pískal bez signálu z Rx, tak to ještě zkus změřit s připojeným prijímačem, ale bez serv a toho osvětlení. Těch 230mA naprázdno se mi zdá hodně, ale může to být i tím, že je bez signálu v nějakém neurčitém stavu.
coro

#25 Příspěvek od coro »

no v neurčitom stave asi je, nevieme konkrétne v akom, no ale podľa mňa je to určite chorý stav, to nemá byť..

Zo zvedavosti som pripojil Turnigy Plush 25A na lab zdroj nastavený na 12V so stiahnutým prúdom.
Pri zvyšovaní prúdu od nuly, sa držalo napätie na 2,5V postupne rástlo k 3,1V až po prúd 140mA.
Nešlo o nijaké nabíjanie kondíku, nechal som to dosť dlho a opakoval pokus viackrát.
Potom čo som povolil prúd nad 140mA zrazu odber spadol na 20mA a samozrejme napätie skočilo na nastavených 12,0V.
Takže _niečo_ tam malo problém s obmedzeným prúdom a buď kmitalo alebo niekadiaľ (ale so stratou až 3V) skratovalo..
Lark

#26 Příspěvek od Lark »

Tím že jsi postupně zvyšoval omezení proudu a díky tomu napětí postupně stoupalo skoro od nuly, ten procesor asi dělal psí kusy a kdo ví co se v něm a jeho periferiích vlastně dělo. Až když přelezlo napětí jeho minimální hodnotu, tak se asi restartnul a naběh do normálního režimu. Takové pokusy bych asi radši nedělal, protože by se mohlo i zakouřit. :lol:
YenyaKas
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od YenyaKas »

Lark píše:Tím že jsi postupně zvyšoval omezení proudu a díky tomu napětí postupně stoupalo skoro od nuly, ten procesor asi dělal psí kusy a kdo ví co se v něm a jeho periferiích vlastně dělo. Až když přelezlo napětí jeho minimální hodnotu, tak se asi restartnul a naběh do normálního režimu. Takové pokusy bych asi radši nedělal, protože by se mohlo i zakouřit. :lol:

Tak. Jednou mě takhle unikl magický kouř z MOSFETu ve step-up měniči řízeném MCU, protože jsem zapomněl ve firmwaru přepnout pin pro řízení toho MOSFETu do režimu výstup. A jak měla po zapnutí gate nedefinovanou hodnotu, tak MOSFET trochu propouštěl, ale u toho se o to víc hřál. Do ostré verze jsem pak přidal pull-down odpor ke gate, aby stav po zapnutí nezávisel na tom, co zrovna dělá MCU. U těchto věcí s brown-out pokusy fakt opatrně.
YenyaKas
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od YenyaKas »

Rozdělal jsem ten setový regulátor: po zapojení se skutečně výrazně hřeje jeden MOSFET (a nic jiného). BEC je na druhé straně desky, ze tří lineárních regulátorů zapojených paralelně.

Dorazil preventivně objednaný regulátor z Číny. http://www.ebay.com/itm/172482662482Dimenzovaný je na 30A (setový na 20A), BEC píšou 3A. Je o dost menší, tak kdoví kolik toho snese. Klidový odběr má 44 mA, po zapojení všech serv a osvětlení 250 mA. Ovšem stabilizace těch 5 V je nějaká asi méně robustní - když nějakou dobu (minutu?) intenzivně kvedlám všemi servy, začnou LEDky poblikávat, a nakonec se Rx zresetuje. Když pokračuju v kvedlání, dostane se Rx do nějakého nedefinovaného stavu, kdy nejspíš na všechny výstupy posílá nejkratší možné pulzy a na nic dalšího nereaguje - všechna serva se posunou do krajní polohy. Tak se zdá, že ten regulátor má horší/slabší BEC než ten původní.

No nic, asi zatím LEDky odpojím a výhledově budu 5V vyrábět nějakým skutečným měničem napětí. Připravil jsem si na to samostatné dva dráty od baterkového konektoru.

EDIT: nebo se můžou přehřívat H-bridge v servech a pak mít větší odběr? Je pravda, že se starým regulátorem jsem kvedlací test nedělal, a že první cca minutu kvedlání to funguje.
Lark

#29 Příspěvek od Lark »

Viděl bych to spíš na menší zatížitelnost toho BECu. Ověřit si to můžeš napájením Rx a serv a těch LEDek, nějakého 4čl. NiMH (Bez připojeného regulátoru !!!). Ztráty v můstku serv by se v závislosti na teplotě neměly objevovat. Ty by měly být záviské jen na strmosti hran, a ta se asi nijak zásadně s teplotou nemění.
YenyaKas
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od YenyaKas »

Připojil jsem 5V část k USB nabíječce (5V/2A), a při intenzivnějším kvedlání páčkama LEDky poblikávají. Je teda pravda že od USB nabíječky to mám přes několik spojů, takže kdoví jaký proud je to schopno přenášet. Nicméně proudové nárazy od serv jsou asi fakt velké. Natěžil jsem ze starého mainboardu kondenzátory 680 uF a zkusil je zapojit paralelně k napájení. Tohle je z hlediska blikání LEDek o něco lepší, ale furt ne ideální. Začínám mít pocit, že problém není v tom trvalém odběru LEDek (to je fakt do 200 mA), ale v proudovém nárazu více serv naráz. Jaký je vlastně špičkový odběr takového obyčejného setového 9g serva?
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“