Barva kompozitního modelu

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Fenius
Kontaktovat uživatele:

Re: Barva kompozitního modelu

#16 Příspěvek od Fenius »

LV píše:Dovolím si polemizovať. Mám kompozitové modely od viacerých česko-slovenských výrobcov. Môžem ich v liehu aj utopiť.

Mám stejnou zkušenost.
dudaj

#17 Příspěvek od dudaj »

Pokud je barva použita přímo do formy, měla by být 2K , aby se nenarušila epoxidem při laminování. Pak vydrží v pohodě i líh.
Pokud je nástřik dodatečně na hotový laminát, pak tam už může být teoreticky "cokoli" .

Je fakt, že mi za určitých podmínek při stříkání do formy fungovali i jednosložkové barvy, ale jistotu , že odformuji jsem stoprocentní neměl.

Použití barev, které neodolají lihu nemusí být o úspoře peněz. Důvod může být i výborné krycí vlastnosti a tím úspora na hmotnosti.
Na výrobce bych se v tomto okamžiku nezlobil. Spíš na sebe, že jsem to nezkusil někde, kde to nebude vidět.
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od HavelAircraft »

Přidám se za výrobce laminátů.
Není nutné do forem stříkat 2k barvy. Vpodstatě ani barvy s vyšší odolností proti chemickým látkám. Některé barvy tak jdou běžně použít. Jaké sem psát nebudu.
Teď druhá věc. Pro modely které jsou jako elektro nebo dokonce bez motoru, nevidím jediný důvod používat vícesložkové barvy s chemickou odolností.
A kupodivu některé jednosložkové barvy ve sprejích kryjí lépe než dvousložkové a tudíž model může být lehčí.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
LV
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od LV »

HavelAircraft píše:Přidám se za výrobce laminátů.
Není nutné do forem stříkat 2k barvy. Vpodstatě ani barvy s vyšší odolností proti chemickým látkám. Některé barvy tak jdou běžně použít. Jaké sem psát nebudu.
Teď druhá věc. Pro modely které jsou jako elektro nebo dokonce bez motoru, nevidím jediný důvod používat vícesložkové barvy s chemickou odolností.
A kupodivu některé jednosložkové barvy ve sprejích kryjí lépe než dvousložkové a tudíž model může být lehčí.

Takže si úplne mimo.
Predstav si rozdiel v odolnosti proti oderu u kvalitných 2K a jednozložkových.
Kompozitové modely treba tiež čistiť. Vyčistiť lepidlo po páskach jarovou vodou je jaksi zdĺhavé.
Argument že sprejové lepšie kryjú a tým pádom sú ľahšie by obstál možno u haloviek, alebo F5J. V žiadnej inej kategórii rozdiel 15g nie je rozhodujúci. O zaleštení jemných škrabancov u jednozložkových nemôže byť ani reč. Ide to, ale ako...
Našťastie je tu ešte zopár výrobcov 2K farieb kde sa dá kúpiť aj nie EKO varianta.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
miglosch
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od miglosch »

blesk píše:Už je pozdě na pranýřování, už si leda můžu rvát vlasy, ale stejně by mě zajímalo zda je to anomálie (chybně zvolená barva/postup výrobcem) nebo je to běžné a zatím jsem měl štěstí.

Na kompozitu od jednoho českého výrobce, jsem měnil servo a krytka serva byla přilepená na oboustrance, jak jsem ji oddělal, tak tam troška lepidla zůstala, v dobré víře jsem to chtěl očistit kapkou lihu na papírové utěrce a výsledek?

Tak třeba to bude varování pro ostatní, aby to prvně někde zkusili bokem. Laminátové listy na heli a haubny letadel jsem tak normálně čistil... a nebo mám nějaký super líh...

Ahoj, není to Ariane V6 od Tučka? Pokud ano tak o tomto problému se smýváním barev se tady na fóru už psalo. Bohužel akrylové spreje jsou většinou lihem smývatelné a to i když je na nich napsáno že jsou odolné alkoholu. Smyje je technický líh, 98% čistý líh, až se 60% čistým lihem jsem byl úspěšný a barvu nesmyl (nepíšu teď o Ariane).

Taky se mi stalo u jiného výrobce, že trup dostříkával místně (doopravoval) po vyloupnutí z forem dodatečně a na části trupu kde byla barva pod gelcoatem tak smýt lihem nešla, ale kde to dostříkaval tak mi to zůstalo na ubrousku stejně jako tobě...

Jak píše LV, toto je špatně a barvy by technickým lihem jít smývat u laminátů neměly. Pokud ano je někde něco špatně a rozhodně to není problém u zákazníka. Prošlo mi rukama taky dost laminátů a až na tu jednu výjimku je vždy čistím technickým lihem bez problémů.

Ty jo a nestříká snad Tuček ty akrylové barvy na Ariane V6 až dodatečně? skoro by to tomu odpovídalo že je barva na povrchu a ne pod gelcoatem, tedy pokud to je tak na celém modelu...
dudaj

#21 Příspěvek od dudaj »

LV píše:Takže si úplne mimo.
Predstav si rozdiel v odolnosti proti oderu u kvalitných 2K a jednozložkových.
.

Mám s něčím zkušenosti, které ty jsi nezkusil.
Například jsem do formy nastříkal akrylátovou vodou ředitelnou barvu Denas. Samotná barva je velmi měkká po zaschnutí .
Laminátový výrobek je ale povrchově značně tvrdý - naprosto nesrovnatelně s běžnou aplikací samotné barvy.
Je to způsobeno tím, že do porů vyschlé barvy se prosytil laminační epoxid a zajistil tu tvrdost.
Prosím vem na vědomí, že tady nepopisuji věci, které jsem neodzkoušel a neprotestoval.
radek munzar

#22 Příspěvek od radek munzar »

Taky se mi stalo u jiného výrobce, že trup dostříkával místně (doopravoval) po vyloupnutí z forem dodatečně a na části trupu kde byla barva pod gelcoatem tak smýt lihem nešla, ale kde to dostříkaval tak mi to zůstalo na ubrousku stejně jako tobě...

...... jak barva po gelcoatem? Můžeš to trochu objasnit??
Raďas
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od HavelAircraft »

Lv. Myslím že úplně mimo jsi ty. Ale to je vlastně jedno.
Je to tvůj názor.
Jinak technologii stříkání 1k sprejem jsem zkoušel taky.
Nebudeš tomu věřit ale jsou kategorie kde to funguje a dostačuje.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
LV
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od LV »

HavelAircraft píše:Jinak technologii stříkání 1k sprejem jsem zkoušel taky.
Nebudeš tomu věřit ale jsou kategorie kde to funguje a dostačuje.

Tiež to mám odskúšané.
Určite sú kategórie výroby kde to použiteľné je. Nie však kompozitové modely.
www.elektromodely.sk
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Celeron »

Že líh žere barvy krom dvousložkových epoxydů a polyuretanů jsem věděl, ale že technickej benzín rozpouští barvu na krytu motoru stavebnice Spacewalkeru od Sigu, když je vyloženě na benzínovej motor je poněkud podivný. A podivnější je, že i při mytí červenýho Solartexu benzínem hadr zčervená. Žlutej to nedělá.
Isoroku Jamamoto

#26 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

Celeron píše:Že líh žere barvy krom dvousložkových epoxydů a polyuretanů jsem věděl, ale že technickej benzín rozpouští barvu na krytu motoru stavebnice Spacewalkeru od Sigu, když je vyloženě na benzínovej motor je poněkud podivný. A podivnější je, že i při mytí červenýho Solartexu benzínem hadr zčervená. Žlutej to nedělá.

To jsem si myslel taky, dokud jsem si technickým lihem nenarušil lesk na křídle kompozitového F3K (Destiny), docela jsem na to čuměl, thisiskurvalife :o a nechápal jsem co jsem jako udělal špatně, ale ten líh na férovku naleptal i dvousložkový epoxid, předpokládám L285 nebo Letoxit. Asi nejbezpečnější budou nějaké čističe na bázi saponátů co se používají na jízdní kola, naředit do rozprašovače a přejet ubrouskem. Už mě to vyléčilo používat na čištění jakékoliv echt rozpouštědla.
dudaj

#27 Příspěvek od dudaj »

Isoroku Jamamoto píše: ale ten líh na férovku naleptal i dvousložkový epoxid, předpokládám L285 nebo Letoxit. .

Do forem jako první nejde laminovací pryskyřice . Takže jsi ji ani nemohl naleptat. Asi se jednalo o nějakou barvu, předpokládám že u těchto lehkých výrobků se nepoužívá ani gelcoat. Přečti si diskuzi výše.
LV
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od LV »

dudaj píše:Do forem jako první nejde laminovací pryskyřice . Takže jsi ji ani nemohl naleptat. Asi se jednalo o nějakou barvu, předpokládám že u těchto lehkých výrobků se nepoužívá ani gelcoat. Přečti si diskuzi výše.

Možno si to pomýlil s lakom na priznanom uhlíku.
Ale čiastočne má pravdu. Ale to musíš nechať epoxid namočený hodiny, dni a potom začne degradovať. Epoxid v kelímku kde som mal niekedy zarobený a následne vytvrdený epoxid teraz mám naliaty lieh do ktorého namáčam náradie a ten vytvrdený epoxid sa pomaly drolí a už je takmer polovica vydrolená.
www.elektromodely.sk
dudaj

#29 Příspěvek od dudaj »

LV píše:
Ale čiastočne má pravdu. Ale to musíš nechať epoxid namočený hodiny, dni a potom začne degradovať. Epoxid v kelímku kde som mal niekedy zarobený a následne vytvrdený epoxid teraz mám naliaty lieh do ktorého namáčam náradie a ten vytvrdený epoxid sa pomaly drolí a už je takmer polovica vydrolená.

Schválně vyzkouším. Ale mohou k tomu být dva důvody. Málo vytvrdlý epoxid - on se vytvrzuje do konečné pevnosti několik dní.
A druhá, že ho v kelímku bylo málo a u stěn nebyl ideálně rozmíchaný. Ale jak říkám mám kelímků s vytvrdlým epoxidem dost, takže to zkusím.
Isoroku Jamamoto

#30 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

LV píše:Možno si to pomýlil s lakom na priznanom uhlíku.

Ano, asi to byla nějaká vrstvička laku nebo vosku, která dělala ten lesk, klasické celouhlíkové F3K křídlo, jen uhlík, bez barvy. Ten lesk to ztratilo a odhalilo to póry v materiálu, zase žádný drama, ale nečekal jsem že tohle natropí obyčejný líh. Takže ani na káčko lihem rozhodně ne..
Odpovědět

Zpět na „Dílna“