Futaba T12FG 2,4GHz

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
ST
Kontaktovat uživatele:

Re: Futaba T12FG 2,4GHz

#181 Příspěvek od ST »

Podsvícení displaye T12FG nemá , co by si chtěl v týhle cenový relaci za nadstandart ? :roll: :evil:
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
baui

#182 Příspěvek od baui »

Kluci, kratky dotazek... Je mozne na T12FG spoustet casovac logickymi spinaci? Jde mi o moznost navazani casovace na dva spinace, kde jeden bude volit letovy rezim a druhy chcipat motor. Helinari asi tusi, kam mirim. Z manualu mi to neni jednoznacne jasne a nemam nikde po okoli to radio fyzicky k dispozici na test...
Tom
Vlado C

Re:

#183 Příspěvek od Vlado C »

zdzd píše:Hele jsou to nejlíp investované prachy. Jiné rádio s takovým poměrem výkon/cena není.

V com vidis vyhody tejto Futaby v porovnani s Graupnerom Mx20 za situacie ze chces standardne pouzivat telemetriu u roznych druhov eroplanov (e-akrobaty 1,2-1,4 m, hotlinery, deskace Zoom/Flash, polomakety 3-4 m vetronov do termiky) za letu na meranie/varovanie ale aj na tuning. Nechcem zomriet celkom hlupy. :roll: :D Vdaka. :D
Nike II (hotliner), SU29 EPP (RCfactory), FOX 2300 EPP, Stryker FQ27, Yak 54 CZ, Eclipse 7
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#184 Příspěvek od JirkaA »

Vlado C píše:
zdzd píše:Hele jsou to nejlíp investované prachy. Jiné rádio s takovým poměrem výkon/cena není.

V com vidis vyhody tejto Futaby v porovnani s Graupnerom Mx20 za situacie ze chces standardne pouzivat telemetriu u roznych druhov eroplanov (e-akrobaty 1,2-1,4 m, hotlinery, deskace Zoom/Flash, polomakety 3-4 m vetronov do termiky) za letu na meranie/varovanie ale aj na tuning. Nechcem zomriet celkom hlupy. :roll: :D Vdaka. :D

No ja teda nevim, dneska se uz neda litat bez telemetrie?
OK2WY
zdzd

Re: Re:

#185 Příspěvek od zdzd »

Vlado C píše:

Telemetrie není nic zásadního, jde o doplňkovou funkci. Základním prvkem RC je, jak již z názvu vyplývá, řízení. A spolehlivost řízení a jeho možnosti jsou prioritou. Telemetrie je něco jako podsvícený displej. Občas užitečné, občas k ničemu, na řízení nulový vliv.

Pokud na ní trváš, kup si telemetrický přijímač, telemetrický box a máš vystaráno. Dáš ho tam, kde potřebuješ. Kde je k ničemu, použiješ standard.
zdzd

#186 Příspěvek od zdzd »

baui píše:Kluci, kratky dotazek... Je mozne na T12FG spoustet casovac logickymi spinaci? Jde mi o moznost navazani casovace na dva spinace, kde jeden bude volit letovy rezim a druhy chcipat motor. Helinari asi tusi, kam mirim. Z manualu mi to neni jednoznacne jasne a nemam nikde po okoli to radio fyzicky k dispozici na test...

Jde to. Případně ti můžu poslat program některé mé heliny pro inspiraci.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#187 Příspěvek od AR1 »

Telemetrie není nic zásadního, jde o doplňkovou funkci. Základním prvkem RC je, jak již z názvu vyplývá, řízení. A spolehlivost řízení a jeho možnosti jsou prioritou. Telemetrie je něco jako podsvícený displej. Občas užitečné, občas k ničemu, na řízení nulový vliv.

Pokud na ní trváš, kup si telemetrický přijímač, telemetrický box a máš vystaráno. Dáš ho tam, kde potřebuješ. Kde je k ničemu, použiješ standard.

Nemůžu s Tebou až tak souhlasit. Mám T12FG, super. Ale dnes bych telemetriii požadoval. Vyjma stavu palubních aku musí elektrikáře zajímat i stav pohonných aku, a třeba spotřebovaný náboj. A to jsou věci, jak sám říkáš, o spolehlivosti řízení. (nakonec, i u benzínu jsme si zapojil telemetrii mezi napájení a přijímač abych viděl, jaký proud mi z baterek tahá palubní síť.) GSP, vario atd beru jako doplňek.

Ale tak všichni máme možnost volby.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
baui

#188 Příspěvek od baui »

zdzd píše:Jde to. Případně ti můžu poslat program některé mé heliny pro inspiraci.

Diky za odpoved ;) Nakonec jsem zvolil 8FG.

Vlado C: Tvoje oduvodneni pouziti telemetrie v radiu nedava smysl. Telemetrie za ucelem odpipani alarmu po spotrebovanem naboji - ano, fajn. Ale tuning je nesmysl. Abys mohl neco ladit, potrebujes videt pred sebou casovou zavislost parametru x na parametru y, pripadne parametru z, bz, ks a fn ( :lol: ). To ti radio neposkytne a ladeni na zaklade jedne okamzite hodnoty je na nic. Tudiz potrebujes stejne externi box, lepe s rekorderem a vystaci ti bohate EagleTree. Tim se maze rozdil mezi vysilaci a cela sranda se toci zpet k prvotnimu "umozni mi tohle radio lip ridit model?".
Tom
Vlado C

#189 Příspěvek od Vlado C »

AR1 píše:

Nemůžu s Tebou až tak souhlasit. Mám T12FG, super. Ale dnes bych telemetriii požadoval. Vyjma stavu palubních aku musí elektrikáře zajímat i stav pohonných aku, a třeba spotřebovaný náboj. A to jsou věci, jak sám říkáš, o spolehlivosti řízení. (nakonec, i u benzínu jsme si zapojil telemetrii mezi napájení a přijímač abych viděl, jaký proud mi z baterek tahá palubní síť.) GSP, vario atd beru jako doplňek.

Moj nazor je iny. :) Ja tvrdim ze telemetria je rovnocenna sucast systemu riadenia. Je stale nedocenena a nie celkom pochopena a castou verejnosti pochopitelne odmietana. Napriek tomu vyznamne zvysuje (hovorim najma o strednej cenovej kategorii cca 300-600€) spolahlivost prevadzky lebo tzv HW spolahlivost uz nie je velmi mozne zvysovat (vyvoj HW pre klasicke ciste riadenia v podstate dosiel do konca a situacia je u vacsich znaciek v podstate rovnaka) ale prevadzkovu spolahlivost ide zvysovat dost citelne. Okrem toho je to aj vynikajuci tuningovy nastroj a vyborny pomocnik o ziskavani prehladu na palube (vyska, velkost stupania a prip aj rychlost) ktory zvysuje napr vykony pri vyhladavani termiky, unikoch zo stupakov, zlepsuje orientaciu pri modeloch na hranici viditelnosti alebo prechodne neviditelnych (v mraku). A vselico dalsieho nielen u vetronov a e-vetronov.

Proste uz dnes si niektori nevedia predstavit lietanie bez telemetrie a RC system strednej cenovej kategorie je dnes bez nej takmer nepredajny a do 2 rokov bude nepredajny.
Dnes poriadny RC system musi mat telemetriu integrovanu, moznost vyuzivat viacero prijmacov s roznym poctom kanalov, mal by nahravat cely let s moznostou jeho vyhodnocovania na PC, mal by byt schopny vyuzivat co najviac prvkov RC systemu zakupeneho predtym (Hitec to ma vydarene), podla moznosti by mal byt schopny vyuzivat na zobrazovanie na letisku aj bezne osobne elektronicke zariadenia (notebook, smart phone, tablety) mal by mat nastavitelnu zvukovu signalizaciu a takisto vibracnu signalizaciu.
Zda sa ze vyrobcovia to uz pochopili, niektori skor (Spektrum, Hitec a pod.) niektori neskor (Gaupner Hott, Jeti) a niektori este stale nie (Futaba? - stale len jeden prijmac?).
Je z toho celkom pekna vojnicka medzi vyrobcami a prejavuje sa to prijemne aj na cenach (Graupner Hott a Futaba Fasstest- 14 kanalova) a to je mile pre nas vsetkych.
Mna osobne najviac prekvapilo ze ju ide nainstalovat aj na moju archaicku Eclipse 7 z roku 2003. (Aj so zvukovou signalizaciou :) )

To si mysli moja malickost. :) Korekcie mojich nazorov su vitane. :)
Nike II (hotliner), SU29 EPP (RCfactory), FOX 2300 EPP, Stryker FQ27, Yak 54 CZ, Eclipse 7
Vlado C

#190 Příspěvek od Vlado C »

AR1 píše:

Moj nazor je iny. :) Ja tvrdim ze telemetria je rovnocenna sucast systemu riadenia. Je stale nedocenena a nie celkom pochopena a castou verejnosti pochopitelne odmietana. Napriek tomu vyznamne zvysuje (hovorim najma o strednej cenovej kategorii cca 300-600€) spolahlivost prevadzky lebo tzv HW spolahlivost uz nie je velmi mozne zvysovat (vyvoj HW pre klasicke ciste riadenia v podstate dosiel do konca a situacia je u vacsich znaciek v podstate rovnaka) ale prevadzkovu spolahlivost ide zvysovat dost citelne. Okrem toho je to aj vynikajuci tuningovy nastroj a vyborny pomocnik o ziskavani prehladu na palube (vyska, velkost stupania a prip aj rychlost) ktory zvysuje napr vykony pri vyhladavani termiky, unikoch zo stupakov, zlepsuje orientaciu pri modeloch na hranici viditelnosti alebo prechodne neviditelnych (v mraku). A vselico dalsieho nielen u vetronov a e-vetronov.

Proste uz dnes si niektori nevedia predstavit lietanie bez telemetrie a RC system strednej cenovej kategorie je dnes bez nej takmer nepredajny a do 2 rokov bude nepredajny.
Dnes poriadny RC system musi mat telemetriu integrovanu, moznost vyuzivat viacero prijmacov s roznym poctom kanalov, mal by nahravat cely let s moznostou jeho vyhodnocovania na PC, mal by byt schopny vyuzivat co najviac prvkov RC systemu zakupeneho predtym (Hitec to ma vydarene), podla moznosti by mal byt schopny vyuzivat na zobrazovanie na letisku aj bezne osobne elektronicke zariadenia (notebook, smart phone, tablety) mal by mat nastavitelnu zvukovu signalizaciu a takisto vibracnu signalizaciu.
Zda sa ze vyrobcovia to uz pochopili, niektori skor (Spektrum, Hitec a pod.) niektori neskor (Gaupner Hott, Jeti) a niektori este stale nie (Futaba? - stale len jeden prijmac?).
Je z toho celkom pekna vojnicka medzi vyrobcami a prejavuje sa to prijemne aj na cenach (Graupner Hott a Futaba Fasstest- 14 kanalova) a to je mile pre nas vsetkych.
Mna osobne najviac prekvapilo ze ju ide nainstalovat aj na moju archaicku Eclipse 7 z roku 2003. (Aj so zvukovou signalizaciou :) )

To si mysli moja malickost. :) Korekcie mojich nazorov su vitane. :)
ST
Kontaktovat uživatele:

#191 Příspěvek od ST »

Jo taky mě sere, že moje F12 FG už nepůjde přeflashovat na telemetrii. Nenadělám s tím už nic. Já šel cestou T-BOX od robbe s tím, že to časem nějak popostrčí. Zatím mám spárovány dva telemetrické přijímače a tak nějak mi to stačí. Já už nejdu tou cestou, že musím mít doma kvantum mrdek na lítání. Prostě mi stačí 2 pořádný éra se kterými tu telemetrii využiju. Jak to bude dál se uvidí. Jinak já šel hlavně cestou spolehlivosti přenosu a nepřeberné možnosti softu a tady měla v době kdy jsem T12 kupoval jednoznačně No 1.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
caleb

#192 Příspěvek od caleb »

ST píše:Jo taky mě sere, že moje F12 FG už nepůjde přeflashovat na telemetrii. Nenadělám s tím už nic. Já šel cestou T-BOX od robbe s tím, že to časem nějak popostrčí. Zatím mám spárovány dva telemetrické přijímače a tak nějak mi to stačí. Já už nejdu tou cestou, že musím mít doma kvantum mrdek na lítání. Prostě mi stačí 2 pořádný éra se kterými tu telemetrii využiju. Jak to bude dál se uvidí. Jinak já šel hlavně cestou spolehlivosti přenosu a nepřeberné možnosti softu a tady měla v době kdy jsem T12 kupoval jednoznačně No 1.

Naprosto s tebou souhlasím. :wink:
Mě třeba telemetrie taky chybí.
Momentálně používám Altis V3,jasně,není to telemetrie s přenosem na zem,ale výrobce myslím něco připravuje.Takže počkám.Jinak bych asi šel cestou WI-FI RX-BOX 2.4 GHZ FASSTEST a telefonem s androidem.
Boban :wink:
Futaba T-12FG 2,4GHzJumper T16F3F CohenApis 100"Nimbus 100RunnerHottWing EVO 1200
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#193 Příspěvek od Genagen »

zdzd píše:Telemetrie není nic zásadního, jde o doplňkovou funkci. Základním prvkem RC je, jak již z názvu vyplývá, řízení.

Kamarad co leta dospela letadla rika, ze sebemensi vec, ktera zvysi bezpecnost letu je vyznamna :-)
baui

#194 Příspěvek od baui »

Genagen píše:Kamarad co leta dospela letadla rika, ze sebemensi vec, ktera zvysi bezpecnost letu je vyznamna :-)

Kamarád na dospělých letadlech ví, co je to sledovat přístroje a hlavně jak a to i bez IFR kvalifikace. RC pilot je úplně jiné zvíře a pokud je tvůj kamarád uvědomělý pilot, tohle ti potvrdí.
Chápání telemetrie jako koukání na dislej není něco, co by bezpečnost letu zvýšilo, spíš naopak. Samozřejmě když budeme řešit nastavitelné alarmy (třeba nízké napětí baterie, špatný signál atd) a TM je uvažována jako doplněk, dá se o bezpečnosti mluvit. Ty ostatní udělátka s ní nemají nic společného.
Tom
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#195 Příspěvek od Genagen »

baui píše:Samozřejmě když budeme řešit nastavitelné alarmy (třeba nízké napětí baterie, špatný signál atd) a TM je uvažována jako doplněk, dá se o bezpečnosti mluvit. Ty ostatní udělátka s ní nemají nic společného.

To je diskuse, jak kdyz prisla digitalni fotografie :-)

To koukani na display jsem nemyslel - moje kognitivni schopnosti jeste nejsou tak zdevastovane :-) TM, ktera jenom neco zobrazuje na display je nanic. Smysluplna TM musi logovat, hlasit a alarmovat :-)

TM ti kontroluje spoustu veci - ktere zvysuji bezpecnost (napeti prijmace, sila signalu, proud/teplota reglu, kapacita baterek). Jasne, ze bez toho muzes litat. Ale neoddiskutovatelny narust bezpecnosti tam je. A tohle popirat, povazuji za hloupe.

BTW ten muj kamarad leta i RC.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“