Nic nového pod sluncem. Na etanol mu to hůř startuje, hůř drží volnoběh a má o něco menší výkon - to přece známe, taky jsme kdysi lítali na denaturák, když metanol byl pro běžného smrtelníka takřka nedostupný.
Jenže jeho test má jednu zásadní metodologickou chybu. V první fázi měří chod na metanolové palivo s 10% nitrometanu. V té druhé na etanol, ale bez nitrometanu.

Smysl by to mělo, kdyby i do etanolu přidal 10% nitra, nebo naopak měl oboje bez nitra. Čili měl by srovnávat srovnatelné. Takhle srovnáva hrušky s jabky. Nakonec i v diskusi pod videem mu někdo toto vytkl. A je docela možné, že kdyby to nitro do etanolového paliva přidal, tak výsledky by byli naprosto srovnatelné. Nebo i ne, ale jedině to by mělo nějakou výpovědní hodnotu. Takhle je to video dobré jen pro naprosto neznalé. Mne ale ten jeho pokus nepřinesl vůbec žádnou novou informaci.
Tedy něco málo přece, to posuvné lože, kterým měří tah. Sice i to je dost amaterské a nedokonalé (za co v diskusi pod videem sklidil značnou kritiku), ale pro hrubé porovnání je to asi dostačující.
Znalost Italštiny mi tam skoro vůbec neschází, oni tam stejně toho moc nenamluví a to málo co řeknou, je vcelku srozumitelné.
A taky, zas až tak na koleně to nedělá. Všimni si, že tam má poměrně velkou frézku a pořádný soustruh. Kéž bych takové měl.

Taky má tu pícku na tavení Al slitin a určitě i jiné stroje. No a taky pracovní nepořádek - no skoro jako bych viděl svůj sklep.
Jenže, ten chlápek by si měl asi něco víc nastudovat z oblasti slevárenství.
Protože když pak v druhé části videa nakonec rozebral ty formy, tak jsem uviděl přesně to, co jsem od samého začátku očekával - totiž velmi nekvalitní odlitky s obrovskými lunkry. Jenže, při takové amatérské konstrukci forem a vtokových soustav, bude asi spíš velkou náhodou, když se mu nějaký opravdu dobrý odlitek vůbec povede.

Tam je jednak zásadní chyba v tom, že to odlévá jako plné kusy.

Kdyby on do těch forem klikových skříní vkládal písková nebo sádrová jádra, a odléval tím pádem jen tenkostěnné odlitky, tak by jejich kvalita byla mnohem, mnohem vyšší.
Dále, když už to odlévá jako plné kusy, tak na to má objemově naprosto nedostatečnou vtokovou soustavu, kde se při tuhnutí odlitku vůbec nemá z čeho doplňovat chybějící tavenina. Protože jak ten materiál tuhne, tak klesá jeho objem, Ali slitiny se značně smršťují a pokud se z masivní vtokové soustavy nemůže průběžně doplňovat tavenina, tak zákonitě vzniknou defekty - tedy bubliny, kaverny, neboli lunkry. Vtok má být ve tvaru kužele aspoň tak dlouhého jako je odlitek sám. a jeho spodní hrdlo by se prěmřem mělo blížit průměru nejširší části odlitku.
Navíc vtoková soustava musí být k budoucímu dílu připojena ze správného směru - zásadně ne z té užší, ale naopak z té silnější strany odlitku. Totiž, když leje ze té strany, kde je přední úžší část klikové skříně, tak ta pochopitelně "zamrzne" jako první, a pak ani ta největší vtoková soustava nad ní už nemůže doplnit taveninu do té větší části odlitku pod ní. Ta se pak samozřejmě kvůli nedostatku materiálu smrští a vzniknou v ní ty obrovské lunkry. Ale kdyby tam měl pískové jádro, a odléval jen takovou "skořápku", tak by nejspíš právě ona tuhla jako první. A pak by byla defacto masivnější právě ta užší přední část skříně a mohlo by se lít i přes ní.
Čili to italské video je poučné spíš tím, jak se to nemá dělat.
Ani mě to bohužel moc neodlehčilo, spíš navedlo k tomu aby promrhal čas napsáním této rozsáhle kritiky.