Jak lita Funtana S90 a co do ni dat?

Taky vás už nebaví jen tak poletovat? Zkuste létat akrobacii nebo si o tom aspoň tady povídat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#196 Příspěvek od pkotatko »

trubka je 32 mm.
Taky se připojím do tohoto tématu. Funtanu S90 jsem koupil v SCZ bazaru s motorem ASP 180 čtyřtakt ( možná se tu objeví i původní majitel ? ) vybavenou i servy Hitec. Byla ve velmi slušném stavu a tak jsem po ni skočil. S motorem byly trochu problémy. Ne že by byl špatný, ale spíš jsem mu nepřišel na chuť. Osadil jsem do ní OSMax 120 AX. Výfuk s kolenem otočeným o devadesát stupňů. Nyní jsem hodně spokojenej.
Jen jedna věc mi nejde na rozum a vůbec netuším jak ji odstranit.
V horizontálním letu na rychlosti nebo za větru mi kmitá jakoby za směrovkou. Prostě jako bych kvedlal směrovkou.
Těžiště, vůle, servo atd vše zkontrolováno a je ok. Žádný jiný neduh nemá.
Poradíte?
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#197 Příspěvek od Kerberos »

a zkusit silnější servo ? mě to pomohlo, sice ne u funtany, ale pomohlo. za letu se model vlnil
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#198 Příspěvek od pkotatko »

Je tam Hitec HS945MG. To by snad mělo stačit. :(
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#199 Příspěvek od RadimHnilica »

To kmitání může způsobovat velká vyvažovací plocha SOP a stím spojená vůle na servu a na náhonech kormidla. doporučuju zkusit více našponovat lanka k SOP.Popř výměnu serva za digitál které dle mých zkušeností nemají takové vůle na servu.
Radim
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#200 Příspěvek od pkotatko »

Ano, je pravda, že ta vyvažovací plocha je poměrně dost velká. Servo je ale umístěno vzadu, krátké táhlo, kulové klouby. Servo má ale trochu vůli v převodovce. Zkusím tedy jiné. Díky za rady.
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#201 Příspěvek od RadimHnilica »

pkotatko píše:Ano, je pravda, že ta vyvažovací plocha je poměrně dost velká. Servo je ale umístěno vzadu, krátké táhlo, kulové klouby. Servo má ale trochu vůli v převodovce. Zkusím tedy jiné. Díky za rady.
táhlo je jen z jedné strany??
Radim
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#202 Příspěvek od pkotatko »

Ano. Táhlo je jen z jedné strany. Nicméně směrovka je, zdá se, dostatečně tuhá. Když za to beru fakt docela silou, tak se směrovka hýbe do stran o cca 5mm. Vůle je ale jednoznačně v převodovce serva. Všude jinde je to naprosto bez vůle a směrovka nepruží.
Zkusím vyměnit převody za nové. Neznám historii tohoto serva a je možné, že už má dost za sebou.
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#203 Příspěvek od RadimHnilica »

pkotatko píše:Ano. Táhlo je jen z jedné strany. Nicméně směrovka je, zdá se, dostatečně tuhá. Když za to beru fakt docela silou, tak se směrovka hýbe do stran o cca 5mm. Vůle je ale jednoznačně v převodovce serva. Všude jinde je to naprosto bez vůle a směrovka nepruží.
Zkusím vyměnit převody za nové. Neznám historii tohoto serva a je možné, že už má dost za sebou.

Popř se pokusit vymezit vůlí serva na táhle (předpětí na servu) znamená to sice že by bylo i v neutrálu stále v záběru ale mohlo by to pomoci nemám to ale vyzkoušené u jednostraného náhonu
Radim
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#204 Příspěvek od pkotatko »

Díky. Zkusím nejdřív odstranit tu vůli v servu. A nebo vyměním servo. Mám něco v šuplíku :)
Pak se uvidí. Já měl hlavně strach, abych se nedověděl něco ve smyslu "jo to je normální, to tyhle éra dělaj protože maj malou příčnou stabilitu atd.". :evil:
Pokud to bude jen vůlema, tak žádnej problém.
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#205 Příspěvek od RadimHnilica »

pkotatko píše:Díky. Zkusím nejdřív odstranit tu vůli v servu. A nebo vyměním servo. Mám něco v šuplíku :)
Pak se uvidí. Já měl hlavně strach, abych se nedověděl něco ve smyslu "jo to je normální, to tyhle éra dělaj protože maj malou příčnou stabilitu atd.". :evil:
Pokud to bude jen vůlema, tak žádnej problém.

u jednoho z akrobatů který byl ale určen na přesnou a ne na 3D jsem po všech laborováních nakonec vyvažovací plochu uřezal a nalepil ke stabilizátoru a teprve potom bylo plávání ocasu odstraněno
Radim
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#206 Příspěvek od pkotatko »

Díky za postřehy. Nějak se s tím poperu. :D
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#207 Příspěvek od pkotatko »

Tak a problém je vyřešen. Funtana je v modelářském nebi. Rušení :D
Zamotaly se mi nějak ruce :D
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#208 Příspěvek od RadimHnilica »

tak to je škoda ale i to se stává :cry:
Radim
cizak

Re:

#209 Příspěvek od cizak »

miglosch píše:jojo presne tak je to motor YAMADA a nejsou drahy jen ty motory ale i jejich provoz protoze nitro neco stoji a ty motory se krmi az 30% :!:

Neprovozoval to někdo na 1-5% Nitra , na moje rekreační poletování bych kousek výkonu klidně oželil ... Uvažuji nákup čtařtaktní Yamady 70-91 jen nějak nemůžu najít 91 u jediného prodejce co jsem sehnal http://www.yamada.co.at/store/index.php ... ry&path=35
Odpovědět

Zpět na „Akrobacie a 3D létání“