vrtulníky začínáme

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Fenius
Kontaktovat uživatele:

#211 Příspěvek od Fenius »

buki píše:Když jsem s tím praštil, tak to bylo vždy na ruce a nikdy né na vysílač.

To je fenomén doby, všetko zhadzovať na niečiu vinu...

Aby to nebol OT, tak ja som mal sedmičku ale musel som ju vymeniť za osmičku, kvôli f5j a som s ňou veľmi spokojný...
Relax

#212 Příspěvek od Relax »

Ze T7C nejsem smutnej, rádio je to s ohledem na to co zvládal starej Flash5X velkej krok kupředu, jenom mě ve variantě heli zarazila ta preference prodávajícího pro T8FG. Teď postupně stavím a programuju Trexe, nemám ale pocit že by mi něco chybělo :-) Jak rádio vypadá jsem navíc nikdy neprožíval, na lítání to žádný vliv nemá.

Jediná drobnost mi chybí. Flash zobrazüje číselné hodnoty trimů a při sladění dvou vysílačů ( k zácviku na kabelu ) to byla pohoda. Kolega plánuje T7C nebo starší T6, ( = šance si heli zkusit na kabelu ) ale ty trimy jsou u těchhle Futab pouze v relaci optického posunutí na základní čáře, naštěstí včetně dvojitého pípnutí na středu. Nastavit přesně druhý vysílač je proto složitější než u Flashe, naštěstí ne zase tak častá situace.
buki

#213 Příspěvek od buki »

S trimy máš pravdu.Sladí se to ale stejně na zemi, kde máš vizuelní kontrolu jestli po přepnutí na druhý vysílač se to hne.Žít se bez toho dá. Nejdůležitější je podle mne, jak se osadí heli.Vždy jsem preferoval kvalitu a co kdo má leta odzkoušené. Pak nic neřešíš a lítáš, protože se nic nepo....
Relax

#214 Příspěvek od Relax »

Mám trochu hokej s nastavováním Tx, Manuál na T7C není zrovna moc intuitivní, navíc schemata displeje jsou německá a já mám v Tx aktivní angličtinu. Řada věcí se v manuálu vztahuje na spalovací heli, odlišnosti pro elektro jsou naprosto náznakové....
Pro totálního začátečníka s heli jako já to tedy není zrovna zábava na chvilku.... Velkou část už jsem sice překousnul, taky díky zpětné vazbě v simulátoru, kde hned vidím co jsem nastavováním provedl :-)

Nastavit 3G bude pak už podle návodu trochu složitější, Trexe proto nechám donastavit a zkontrolovat v servisu u Houšky. Proč ? Během toho nastavování se s tím už má poskakovat, což bych tedy radši svěřil někomu kdo sakra ví co se děje a jak na to. Samozřejmě to ale nic nemění na tom že bych tomu všemu měl dostatečně rozumět až se něco potento………

Křivky, visení, Iddle 1 a 2 už zvládám, teď se snažím zorientovat v Mixech. Nemám bohužel žádnou literatura, manuál k T7C sice popisuje jak co nastavit, ale ne vždy srozumitelně proč .....

Typ cykliky má Trex450Pro HR3, trochu mi trvalo pochopit proč mi serva nechodí v H-1 jako v simulátoru Phoenix. Govenor se setovým regulátorem radši nepoužiju, budu lítat na křivky.

Nastavení dráhy cykliky ( SWASH HR3 ) chápu jako nastavení rozsahu chodu desky cykliky ( tak aby se deska pohybovala zcela volně i při krajních polohách klopení/klonění ) s tím, že se tak dá v % nastavit vlastně její výkon ( nebo utlumit ).

Pak jsou věci, u nichž si nejsem jistý zda a jak se aktivně používají a zda jsou nezbytný. Nastavit se dá mraky parametrů, můžou se ale vzájemně negovat nebo podporovat....

1/ Mix Pitch-vyrovnávací motor ( HECK-MIX ). ??? Když má heli 3G Gyro ???
2/ Mix Cykliky přes výstup gyra do přijímače s nastavováním + event. přepínáním citlivosti gyra dvou nebo třípolohovým spínačem. ???
3/ Visení-plyn ( HOV-THR a visení-pitch ( HOV-PIT ) Visení jsem naprogramoval přes křivky …… Co je lepší ???
4/ Mix Cyklika-plyn ( SWASH-THR), tam je asi vazba na ten SWASH HR3 mix viz nahoře pro klonění a klopení - pro jednotlivé křivky N,1 a 2 a to v %. V manuálu je překlad opět nic moc…..
5/ Volně programovatelné propojovací Mixy V-Mix 1-3 . U letadel se mixují například křidélka se směrovkou apod. kdy se vylepší trajektorie letu v zatáčkách apod. Používá se něco obdobného i u heli ?

Je toho celkem dost :-)
z.zemanek

#215 Příspěvek od z.zemanek »

Dík za reakce, vypadá to tedy spíš na tu osmičku, dále jít nechci, na to nemám a nechci si rvát zbytek vlasů kvůli ušetřeným třem litrům na sedmičce.

Ale jsou i jiní výrobci, co vy na to?

A co zbytek, serva (DIGI, metal, carbon), gyro pro začátek alespon funkční, ne hned za třiapůl a více?...
Spotřební materiál: servo za tři doláče vyhodím,servo za litr? = budu shánět náhradní kolečka ostošest a stojí ty kolca jak levné modré servo.

Zatím mám X Copter CX-CT6B ze setu, peru se s ní ale funkční jak se zdá, pro začátky je. A to programování na poli přes notas se mi nejeví až tak nepřekonatelné.
Stejně tam jedu autem. A menu je přehledné, nemusím listovat v nabídce, jen kliknu na co chci. A doma si dopředu mohu nadělat nepřeberně nastavení a trochu si je roztřídit a seřadit, nesmysly mazat hned na poli. Ale nemohu srovnávat s jinými, bo je nemám.
CopterX CX450 Black Angel,
DX8,GAMA,Radian,Nano CP X,
z.zemanek

#216 Příspěvek od z.zemanek »

Jo a hokej v tom mám taky, ale zlepšuje se to a stejně je venku počasí na... že by psa nevyhnal.
Jen snad toho, co musí toho psa živit. Neměl si ho pořizovat !!!!!!!!!
Ale to je asi i s tím co lítá
CopterX CX450 Black Angel,
DX8,GAMA,Radian,Nano CP X,
silcom

#217 Příspěvek od silcom »

buki píše:Jak píše Psena, tak se s ním ztotožňuji. Sedmička bohatě stačí.Všechno je to hlavně o rukách. Dražší, co vní všechno se dá nastavit vevyužiješ.Kor dnes při stále častějších bezpádlových systémech.

Takisto súhlasím. Ale zas na druhej strane - je to naozaj na hrane, síce stále mám jeden kanál voľný a to aj napriek tomu, že mám aj jedno bezpádlo. A a ak ten voľný kanál v budúcnosti trebárs využijem na prepínanie letových režimov (V-bar), tak som tým pádom vyčerpal všetky. A na zhadzovanie bomb alebo strieľanie raketami už neostane :-)))

V čase, keď som sa rozhodoval pre kúpu Tx som pôvodne uvažoval o 6kanálovom Spektrume - kamoš ho mal a v porovnaní s mojim vtedajším rádiom z RTF setu to bola hotová pecka. Nakoniec som rád, že ma v obchode presvedčili o 7ch Futabe - nie je to high-end, ale zatiaľ maximálna spokojnosť. Dokonca sa ukázala aj ako dodatočne odolná voči pádom, dvakrát mi padla na asfalt (to bolo na 100% na ruky) a jediné, čo sa poškodilo bol dekel na baterky - ten mi dokonca chlapci z Robbe zaslali gratis!!
a.hanes

#218 Příspěvek od a.hanes »

tak tu si rozhodne vyberieš :

http://www.efox-shop.com/rc-modellbau-r ... s-c-242_83

metal, digital za 5 eur, alebo to iste ale v oblečení futaba 9 eur..

samozrejme poštu neplatíš :P :P :P :P :P
hanzi
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“