PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zamčeno
Zpráva
Autor
coro

#2101 Příspěvek od coro »

To porovnanie od MGM je odveci, účelové... Nehovorím že to v niektorých bodoch nesedí, hovorím ale že to je snaha o zovšeobecnenie úplne odtrhnutá od reality.
Ten človek predáva Lipolky, nie A123. :-)

Konkrétnejšie - tam píšu že napätie Lipol pri vybíjaní prúdom 15C je 3,5V.. a tu v strome niekto písal že ho pár sekúnd po štarte vypol regulátor nastavený na 3,1V..
Porovnal by som aj napätie Lipol za letu, po vybití aspoň 50 percent kapacity.
Porovnal by som napätie Lipol a A123 po dvoch rokoch občasného lietania..
Porovnal by som hlavne Lipol a A123 z pohľadu potrebnej starostlivosti, skladovania...
Nejaké riziko? Jo, a ide zima, niekto lieta aj v zime..

Nikto netvrdí že A123 sú "lepšie" ako Lipo - je tisíc detailov ktoré určujú, čo je pre koho vhodnejšie. Mám model kde ideál boli NiCD - pri Lipo alebo A123, je príliš ľahký a olovo sa mi tam už do trupu k baterkám rozumne nezmestí..

Kde je hmotnosť kritická, patria väčšinou Lipo. Ale tie kvalitné nie sú lacné.
A aby sa dosiahla rozumná životnosť, nemali by sa vybíjať pod 80 percent. Navyše využiteľná kapacita pri vyššom odbere klesá - porovnanie hmotnosti a využiteľnej energie napríklad aspoň po 50-tich letoch, už môže byť prekvapivo vyrovnané.

Ďalšia vec, je dosiahnutie potrebného maximálneho výkonu, napríklad pre stúpanie alebo akrobatický obrat, pričom nie je podstatná kapacita. Koľko budú vážiť a stáť Lipol ktoré dajú na pár sekúnd 500W bez poškodenia? Myslím na vetroň ktorý stúpa napríklad 10 sekúnd.

Lietam len tak pre radosť - Koľko stojí jeden let modelu pri Lipol? a koľko pri A123?
coro

#2102 Příspěvek od coro »

k tým otáčkam - motor rovnakej hmotnosti (čiže rozmerov) pri nižšom KV by mal mať viac závitov medi na vinutí. Z toho vyplýva že drôt je dlhší a tenší aby sa do rovnakého priestoru zmestil. Z toho vyplýva jeho vyšší odpor, z neho vyššia strata napätia, z toho teda menšie užitočné napätie a teda menšie otáčky....
strahlung

#2103 Příspěvek od strahlung »

Já jsem neuvažoval v katergoriích lepší-horší. Jen jsem hledal vysvětlení, proč je s A123 vhodný motor s Kv 1500. Ano, setové lipolky opravdu jsou hrozné. Jsou mimo kategorie kvality. Já mám na lipolce normální kvality na plný knedlík (17A) skoro až do konce zhruba 3,5V, a to je opravdu víc, než řekněme 2,9V na A123 za srovnatelných okolností. Není to lipolka z kategorie velmi drahé, je to základní kvalita Turnigy za 9$

S tím drátem je třeba si uvědomit, že víc závitů znamená při stejném momentu, tedy stejném NI, menší I. Už jsem o tom dříve psal v SZ. Takže při stejné konstrukci motoru a jiném počtu závitů je při stejném momentu stejný ztrátový výkon na vinutí. Jen jsem poznamenal, že podobný motor s vyšším Kv by mohl mít trochu jinou konstrukci, mohl by být měkčí, stavěný na "slabší" vrtuli, a s tou "silnější" by měl na plný výkon horší účinnost.
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu
coro

#2104 Příspěvek od coro »

Popisy na hobbycity sa mi zdajú nekonzistentné...

Dovolím si povedať, že tento A20-10s motor je z tých "mäkších",
ak sedia tieto staré parametre: ?!?
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=687768
tak má 0,18Ohm vinutie a maximum účinnosti okolo 6A.
Bez zmerania otáčok sa nikam nedostaneme, letový prejav je subjektívna vec a z príkonu sa na vrtuľu mohlo dostaž len dosť malé percento.

Ten Dualsky XM2830CA-10 má odpor vinutia polovičný, 90mOhm.
mrsairus

#2105 Příspěvek od mrsairus »

takze mozem kupit z HC tieto baterky? http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10187&Product_Name=Turnigy_1300mAh_3S_20C_Lipo_Pack_%28DE_Warehouse%29

vydrzi to aspon 15 min lietat ako setova?
motor mam turnigy 1500kv ak by niekto nepamatal, a bola by vhodna pre tento motor ta baterka?

a nabijala by sa tiez setovou nabijackou? alebo kupit toto? http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7028&Product_Name=Turnigy_Accucel-6_50W_5A_Balancer/Charger
coro

#2106 Příspěvek od coro »

1300mAh sa tam asi zmestia do pôvodného držiaku, ale väčšia kapacita by bola lepšie - ak chceš lietať rovnako dlho ako s pôvodnou, tak tá bola 1500mAh. Aj prúd potom baterka s väčšou kapacitou lepšie znesie.
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... _Lipo_Pack
Inak "DE Warehouse" znamená sklad v nemecku - ale odtiaľ posielajú len do nemecka takže si objednaj normálne, bez toho "DE".
Ja radím až 1800mAh. Stačí 20C, nielen kvoli cene.
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... _Lipo_Pack
Akurát na rozmer aku bude treba prispôsobiť držiak.

Nabíjačka je pre každé normálne lipolky presne rovnaká - akú máš, alebo akú si kúpiš. Čím lepšia tým lepšie....
mrsairus

#2107 Příspěvek od mrsairus »

a ta nabijacka co som uviedol je dobra? mate ju niekto?
strahlung

#2108 Příspěvek od strahlung »

coro píše:1300mAh sa tam asi zmestia do pôvodného držiaku, ale väčšia kapacita by bola lepšie - ak chceš lietať rovnako dlho ako s pôvodnou, tak tá bola 1500mAh.

Fakt je, že i při vyšším napětí ta tvrdší baterka dá při 1300mAh papírově trochu méně energie, než měkká 1500mAh. Sice se ta tvrdší dá lépe vyždímat, ale to nelze doporučit. Rozdíl v napětí je zhruba +10%, rozdíl v akumulovaném náboji je cca -15%. Takže celkově -5%. Reálně to možná bude odpovídat. Hmotnost je nepatrně nižší - možná jsem tu někde psal, kolik váží setová, a už si to nepamatuji. Pokud bych věděl, že si udělám vlastní lože motoru, které otevře větší prostor pro baterku, možná bych uvažoval, jestli by tam nevlezla i ta delší 1500mAh. Já bych řekl, že je to mrmlání o ničem. Kapacita se liší tak nepatrně, že to skoro nestojí za řeč. Aspoň ne mně. Mohu potvrdit, že do setové Cessny bez úprav vleze bez problémů 1300mAh - delší už sotva.
strahlung

#2109 Příspěvek od strahlung »

coro píše:Popisy na hobbycity sa mi zdajú nekonzistentné...

Bez zmerania otáčok sa nikam nedostaneme, letový prejav je subjektívna vec a z príkonu sa na vrtuľu mohlo dostaž len dosť malé percento.

Ten Dualsky XM2830CA-10 má odpor vinutia polovičný, 90mOhm.

Ona ta trvdost motoru, pokud u jednoho nepředpokládáme zásadně špatnou kvalitu, je při stejném Kv dána hlavně jeho rozměry. A pokud ty jsou stejné, tak bych si troufl odhadnout, že motor s větším proudem naprázdno bude mít menší odpor vinutí a bude tvrdší. A pokud má větší proud naprázdno, logicky by měl mít maximální účinnost při větším proudu, i kdyby byl odpor vinutí stejný. A on stejný nebude, spíš bude navíc i trochu menší - prostě je ten motor jinak optimalizovaný. Ten Dualsky tomu asi odpovídá a papírově je navíc i opravdu kvalitnější. Třeba má silnější magnety, kvalitnější plechy... Nic proti. On je i nepatrně větší a těžší, což vede na vyšší tvrdost. Dejme tomu, že papírové údaje opravdu sedí. Pak je to vedle KDA22-10S z HC lepší a dražší alternativa. Tedy pokud to chceme hodně ždímat a mít maximální účinnost při 14A.

Letový projev beru podle srovnání se setovým motorem - pokud srovnávám, už je to objektivní :) . Se setovým pohonem Cessna na vrtuli nevisela. Ale oba motory jsou stavěné na obdobnou vrtuli a jsou stejně velké (setový možná dokonce těžší), takže jaký velký rozdíl. Když srovnávám samotné motory na setovém acu, tak se to trochu liší, ale poměrně málo. KDA dokáže stáhnout setové acu na 3,1V snadněji a dříve, než jak to pípalo se setovým ve staré Cessně - tak snadno, že setový acu je skoro nepoužitelný. Já myslím, že setový motor neměl ke Kv 1200 moc daleko. Zásadní rozdíl setového a mého pohonu je ve tvrdosti acu.
strahlung

#2110 Příspěvek od strahlung »

coro píše:Popisy na hobbycity sa mi zdajú nekonzistentné...

No on ten proud 6A pro maximální účinnost je na netu v tabulce, resp. v grafu, které jsou pro dvojčlánek. Takže pro trojčlánek by to bylo 9A. Ale stále je to méně než 14A, o tom žádná. Je to asi spojeno s
1. větším proudem naprázdno
2. větší hmotností
3. vyšší kvalitou výrobku
strahlung

#2111 Příspěvek od strahlung »

Tak nevím. Koukal jsem teď dlouze na net a jednak jsem znechucený sdílností výrobců motorů (resp. těch, kteří používají příslušné obchodní značky), jednak mi motory určitých základních parametrů (rozměry, Kv) připadají i ostatními parametry víceméně stejné. Stránky drahých Hoffman Magnetics jsou nedostupné, Dualsky jako by existoval jen na fórech...

Schválně jsem se koukal na RAY, AXI atd. a porovnával s KDA22-10S. Třeba RAY C2830/09 s Kv 1300 má sice menší odpor vinutí - jen 112mOhm, ale také váží celých 60g a naprázdno bere 1,5A. AXI 2212/20 už vypadá zajímavěji, s Kv 1150 a s R 135mOhm při 57g bere naprázdno jen 0,7A. Podle pověsti i podle ceny je to ostatně špička ve kvalitě, viděl jsem ho za 1424Kč. Ale pokud bych šel s hmotností naopak pod KDA22-10S, tak AXI 2208/34 má při 45g a Kv 1100 odpor už 260mOhm. O kvalitě svědčí spíš jen proud naprázdno 0,35A a toho lze kvalitními tenkými plechy a provedením vinutí asi opravdu dosáhnout. Levné motory jako KDA22-10S jsou na tom s odporem vinutí podobně, rozdíl je spíš asi ve kvalitě ložisek, v přesnosti výroby a v proudu naprázdno, který není významným kritériem "síly" modelu.

Ovšem Hoffman magnetics s Kv 1360 má podle HC při 52g a proudu naprázdno 0,9A odpor jen 67mOhm, což už je i při tom vyšším Kv neobyčejný úspěch. On také nestojí obvyklých 15$, ale 69$. Ono to vypadá, že mj. neplýtvali hmotností na zbytečnostech a udělali solidní elektromagnetický systém, k tomu kvalitní materiály... Prostě z těch střípků, co se kde najdou, to zdánlivě přece jen vypadá, že kvalita motorů se občas papírově opravdu projeví ať už v proudu naprázdno, nebo překvapivě i v odporu vinutí. Pokud by byly ty údaje pravdivé a např. pojem odpor vinutí by byl chápán shodným způsobem, ať už jakýmkoliv, tak by za značně víc peněz bylo možno získat motor značně lepší. Kdybych místo KDA22-10S s Kv papírově 1200 (podle měření snad prý 1250) koupil Hoffman magnetics Kv 1360, byl bych o litr lehčí a papírově by Cessna na vrtuli nevisela, ale svižně letěla vzhůru, a to navíc s pomalejším ohřevem vinutí.
Jenže ono je to podezřelé. Když kouknu na skoro stejný motor Hoffman magnetics Kv 1090 vážící 50g a s proudem naprázdno 0,9A, tak ten už má odpor 173mOhm, rovněž za 69$. To jsou stále dobré hodnoty (o trochu lepší než u KDA22-10S za 15$), ale naprosto nesouhlasí s jejich motorem Kv 1360. Ten by měl mít úměrně proud naprázdno řekněme 1,3A a odpor vinutí řekněme 110mOhm, tedy skoro dvojnásobek deklarované hodnoty 67mOhm. Něco tady nehraje a vzhledem ke zdrojům dostupných údajů bych rezignoval na věrohodnost neobvykle příznivých parametrů. Nevím, jestli ten zmíněný Dualsky má jen 90mOhm - viděl jsem ten údaj jen v jediné velice obsáhlé tabulce zahrnující milion motorů různých výrobců. Možná ten odpor takový nějak záhadně opravdu má za cenu hodně vysokého odběru naprázdno, a to i přes vysokou kvalitu plechů. A možná nemá, těžko říct. Třeba jsou ty údaje špatně nebo je v nich "odpor vinutí" jinak definován. Celé je to nevěrohodné.

I nadále předpokládám, že motor určitých rozměrů s určitým Kv má prostě určitý výkon bez ohledu na název a cenu.
Dost se dá hýbat s proudem naprázdno. Tenčí plechy, kvalitnější materíál atd.
Ale se snižováním odporu vinutí (byť na úkor proudu naprázdno) to není tak snadné. Dají se zvětšit magnety (tedy zvětšit magnetizace plechů) na úkor velikosti něčeho jiného, ale plechy se beztak nesmějí přesytit. Dá se zvyšovat počet pólů a snižovat počet závitů (tedy zvyšovat frekvence magnetizace plechů), ale ono to nepřináší efekt donekonečna. Přesnou výrobou se dá zmenšit vzduchová mezera, ale ani to není průlom v parametrech.

Nic mě nepřesvědčilo, že od dražšího motoru mohu očekávat úměrně vyšší výkon. :( :( :(
Naposledy upravil(a) strahlung dne stř 11.11.2009 11:01, celkem upraveno 1 x.
coro

#2112 Příspěvek od coro »

ten Dualsky mám z doby keď som o nejakom hobbycity nevedel ani že existuje, nepovažujem ho za špičku.. Ale zlý nie je. Naopak, je príjemný, tichý, a v podstate spoľahlivý... Ložiská aj osku má už dávno vymenené.. No ale teraz som pozeral jeho parametre v DriveCalc a tam vyzerá horšie ako mi pripadá v skutočnosti.
Napriek tomu že mám aj v podstate rovnaký Ray CD2830 s podobným KV. Teda v porovnaní s ním je Fualsky veľká špička.... Ten Ray okrem toho že hádzal a odpadol z neho magnet, mal vo vlastnostiach aj ďalšie drobné detaily ako napríklad prúd naprázdno 1,5A (pri 10V)...

Takže Dualsky OK, ale mne sa zdala letová rýchlosť príliš malá ako dôsledok nízkych otáčok. Je to vidno na tom že prúd po rozbehnutí modelu za letu klesá oproti odberu na zemi.
No a musím poznamenať že som v Cessne mal na krátku dobu aj Turnigy SK 2826 s KV:1350, a kým nezhorel pripadal mi super... Myslím že to sú v princípe špičkové motory a v praxi je hlavný problém len v detaile - v izolácii vodičov vinutia, ktoré sa časom skratujú (platí pre konkrétny kus a prípadne možno jednu konkrétnu sériu).
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=7873
A teraz tam mám TR2632 s KV:1500 a zatiaľ sa drží, a MNE to osobne vyhovuje - s poznámkou že lietam na nižšie napätie ako má kvalitný 3s Lipo.
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=8503

Už dlho si píšeme o KV..
Dovolil by som si to zakončiť názorom, že podstatnejší je zrejme pokles napätia (na mojich A123, alebo na starých Lipo, alebo aj u iných u originál setovej sady), ktorý pri prudkom náraste prúdu (ako dôsledok potrebného výkonu na zvyšovanie otáčok vrtule, navyše podporeného klesajúcou účinnosťou motora pri vyššej záťaži), môže hodnotu KV zamaskovať .
strahlung

#2113 Příspěvek od strahlung »

coro píše:...No a musím poznamenať že som v Cessne mal na krátku dobu aj Turnigy SK 2826 s KV:1350, a kým nezhorel pripadal mi super...

Ještě pro vysvětlení - při jakém napájení ? Už s A123?

Jak jsem se tak probíral v různých "pramenech", byly údaje jednotlivých motorů u různých prodejců buď jako celek vzájemně převzaté, nebo se hodnoty i dost lišily. A hodně motorů má "vylepšený" odpor vinutí tím, že v názvu uvádějí o hodně nižší Kv, než jaké pak případně někde nenápadně přiznají v parametrech - všiml jsem si toho hlavně u Hoffman Megnetics. Jako by někdo chytře přepočítal Kv na předpokládanou zátěž ... a někdo méně podnikavý ne.

Jediné, co těm obchodníkům lze opravdu věřit, je cena.
coro

#2114 Příspěvek od coro »

Myslím že sa musím priznať že pri 4s A123 a navyše som ťahal ľahký vetroň dosť do výšky...
strahlung

#2115 Příspěvek od strahlung »

coro píše:Myslím že sa musím priznať že pri 4s A123 a navyše som ťahal ľahký vetroň dosť do výšky...

Aha :D . Je mi to povědomé, už jsem to dříve četl. Ale ne, já myslel při jakém napájení to bylo v Cessně super. Prodření izolace asi na okolnostech ani moc nezáviselo.
Zamčeno

Zpět na „Stavebnice“