Mini H FPV quad 250

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jindraj
Kontaktovat uživatele:

Re: Mini H FPV quad 250

#2386 Příspěvek od jindraj »

troiac píše:Ano chcem stroj na blbnutie...
Mozno vyskusam aj folow me [mozno raz za rok] ale to len tak zo zvedavosti co to bude robit kedze suciastky uz doma mam a nemusim nic kupovat len preto to chcem skusit.
No a gimbal tam rozhodne davat nebudem.
Tak dufam ze uz sa chapeme.
Takze aky lahky setup doporucujes?
Dakujem.

bude to FPV?
chceš spíš jančit na rychlosti nebo spíš lítat něco jako parkur/průzkum?
troiac

#2387 Příspěvek od troiac »

Ano FPV parkur/prieskum.
Rychlost nemusi byt zavratna aj tak to zatial neviem.
X8 Quad Pixhawk 2Tricopter APM 2.6Race Omnibus F4 Quad HKpilot32
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#2388 Příspěvek od jindraj »

ok

R8M - zvolil bych nějaký robusní, ale lehký jednoduchý rám kategorie quad 250 ... třeba Lumenier QAV250 nebo Blackout mini H nebo jejich klony - s uhlíkovými verzemi ušetříš hmotnost ale připlatíš si. Ten Lumenier QAV250 je z nich asi nejodolnější (což se ti na začátku dost hodí), ale díky tomu není z těhle potvor ten nejlehčí ... jeho hmotnost bych bral jako pomyslný strop toho, co chceš - ten tebou odkazovaný má o 30g víc než G10verze a o 60g víc než uhlíková verze toho Lumeniera - a to některé ty rámy jsou i lehčí. To jen tak pro srovnání.

FPV kamera ... nějaká lehká malá (max 12g) ccd - třeba Surveilzone HS1177 nebo RunCam 2040M apod. stačí ti 600TVL ... jde o přehled, hmotnost a minimální lag, ne o HD kvalitu. Totéž videovysílač ... třeba já používám ImmersionRC ... ale spíš jen že je mám a jsou kvalitní tak je nechci dát do šuplíku, ale jsou zbytečně velké ... dnes už bych vzal něco menšího (třeba Lumenier TX5G2R Mini 200mW 5.8GHz , nebo nějaký jeho ekvivalent od AOMWAY)

regulátory - opět se dá hodně ušetřit hmotnosti i místa bez kompromisu ve výkonu ... ideálně KISS18A, pokud chceš ušetřit koruny tak DYS16A / RCTIMER16A (ty jsou stejné) s BLHeli FW - velikost je podobná jako KISS ale jsou levnější.

Motory - ty cos odkazoval by hmotnostně a výkonově vyhověly. nevím jak jsou na tom s kvalitou. každopádně to chce tuhle třídu (2204/2300) nebo trochu lehčí (1806/2300). Opět bych pátral po kvalitě (aby neměly moc vibrací) a po hmotnosti (s jedním motorem bys neměl jít přes 25g - 20by bylo optimální)

Baterie - proti tvému návrhu uber - pokud nepotřebuješ rychlost, tak vyhoví jakákoliv 3s 1300mAh - s větší baterkou sice poletíš déle ale ne o mnoho. zkus se s 3s baterkou vejít do 100g a nebo těsně okolo pokud nepotřebuješ trhat rychlostní rekordy tak to snese i malá (třeba s deklarovanými 25/50c).

vrtule - plastové HQ5030 budou na začátek fajn, časem můžeš přiložit.

desku bych jak jsem psal vzal nějakou NAZE nebo CC3D - jejich FW (OpenPilot / CleanFlight) je na tyhle potvůrky laděn vyvíjen ... ta AMP ti jistě taky poletí, ale neslyšel jsem o nikom kdo by ji používal na blbnutí. I když jistě někdo takový bude, tak ale šance najít k tomu nějakou podporu pro tenhle účel bude složitější. Nedávej tam žádné GPS a tak ... to u FPV fakt nepotřebuješ ... s tím 5G8 signálem stejně neulítneš tak daleko, abys potřeboval nějaké RTH fíčury.

při volbě kamery a videovysílače a desky uvažuj nad tím, co je čím napájeno a jaké napětí snese. Ideálem je, když dokážeš třeba využít dobrý filtrovaný zdroj 5V ve vTx a z toho živit 5V jak kameru, tak desku a Rx. tím ušetříš další místo a hmotnost, když nebudeš vozit další zbytečný BEC.

hrubým odhadem tímhle přístupem dokáže ušetřit kolem 150g + na koptéře proti tomu setupu cos psal a to je u těhle prcků moc znát - budeš létat déle, lehčeji. Ale ber to spíš jen jako návrh směru jakým uvažovat. Dá se změnit ledacos a na něco rezignovat, ale potřebuješ pak vědět co tě to bude stát. třeba s 6" rámy a vrtulemi a pomalejšími motory bys dosáhl delších časů, ale obětuješ trochu obratnosti, a tak podobně. Já třeba také nelpím na extrémní úspoře a buržoazně si na 250tce vozím OSD s měřením proudu co váží asi 10g, ale nejde se takhle chovat u každé fíčurky co se nabízí :)
troiac

#2389 Příspěvek od troiac »

Dik za vycerpavajuci popis.
Urcite sa budem inspirovat inak tu multistar baterku som uz aj ja zavrhol lebo napr turnigy 3S 1300mA stoji o polovicu menej a da sa najst pod 100g ako pises.
Ten ram je trochu draksi ako som mal v plne ale popremyslam. :)
Este raz diki.
X8 Quad Pixhawk 2Tricopter APM 2.6Race Omnibus F4 Quad HKpilot32
qeex

#2390 Příspěvek od qeex »

Tak jak tu doporucovali ostatni, mrkni naa Diatone #37, ten je cenove prijatelnejsi. Karbon verze ma 85g (qav250 od lumieru v karbonu ma 122g, coz je pul baterky), doporucuju power board plato, to origo karbonove je tenke a praska pri vetsich karambolech, po vymene za tlustsi pdb verzi drzi a prezilo uz opravdu hodne. S motory dys 1806 a esc dys 16a jsem se dostal na vahu 248g bez baterie s fpv (lt200 set s kamerou). S 1300mah baterkou to pri klidnem litani dava 11minut. S 2200mah baterkou pres 15 minut. Ale to je opravdu klidne litani kolem hlavy pri nastavovani, ale zase to neni viseni na miste. Pak uz jsem to nemeril.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#2391 Příspěvek od jindraj »

qeex píše:Tak jak tu doporucovali ostatni, mrkni naa Diatone #37, ten je cenove prijatelnejsi. Karbon verze ma 85g (qav250 od lumieru v karbonu ma 122g, coz je pul baterky), doporucuju power board plato, to origo karbonove je tenke a praska pri vetsich karambolech, po vymene za tlustsi pdb verzi drzi a prezilo uz opravdu hodne. S motory dys 1806 a esc dys 16a jsem se dostal na vahu 248g bez baterie s fpv (lt200 set s kamerou). S 1300mah baterkou to pri klidnem litani dava 11minut. S 2200mah baterkou pres 15 minut. Ale to je opravdu klidne litani kolem hlavy pri nastavovani, ale zase to neni viseni na miste. Pak uz jsem to nemeril.

s tím rámem jak jsem psal je samozřejmě pravda, že sežene ledacos lehčího. Ale opravdu se přimlouvám za to, aby odlehčení nešlo u rámu do krajnosti. Na začátku bude těch karambolů dost a chce to něco, co je bude tolerovat. Každé ubrání materiálu znamená větší zranitelnost a to zvlášť u těch šroubovacích rámů. Ten Lumenier jsem zmínil při plném vědomí toho, že není rekordman ve váze (i jsem to říkal), ale je to při ještě snesitelné hmotnosti opravdu bez přehánění tank, což jednomu pomáhá (letím a vím, že se zas tak moc nemusím bát učit se chybami). Kdo viděl železný profil altánu ohnutý v Podolánce Davidovým QAVem 250 nebo když jsem trefil branku, která ostatní strojky obvykle sundavala a QAV jí namísto toho rozstřelil :), tak má hrubou představu co tyhle rámy vydrží. Ale nijak jej neprosazuji - určitě se najdou i jiné robusní. Jen upozorňuji, že ta úspora hmtnosti by nemusela být u prvého modelu téhle kategorie (nevyhnutelně otloukánka) úplně bezbřehá :)
qeex

#2392 Příspěvek od qeex »

Diatone litaji kamaradi co zacinali, sposta lidi ho i v tomto vlakne hodnoti velmi dobre. Jedine co jsme za posledni mesice zvladli zdemolovat je to stredove karbon plato. Jinak se likviduje vse ostatni. Vrtule nepocitam, kamarad uz vymenil vsechny motory (sunnysky 2204, ohle osky,) a zatim zadne ramena.
Nerikam ze lumier je horsi, ale tohle je takove ekonomicka varianta.
zzutec

#2393 Příspěvek od zzutec »

Taky bych pro začátek volil nějaký levnější rám, Od diatone mám 180tku rám a ten co vydržel se až někdy divím, že nejdu z létání s hromadou ohrabků. Je jasné, že to děla i hmotnost je rozdíl nabourat 400g a 600g.
Pokdu by ale chtěl tank za rozumnou cenu tak bych asi volil ZMR se 4mm tlustýma ramenama šírší verzi které ochrání i 22xx motory.

motory:

Dys 1806 vydrží hodně, do teď jsem na nich létal. Já osobně už bych teď bral něco od RCX, protože jsou balancované, což si dělat doma na koleně je jednak strašný opruz a druhak se to stejně nikdy nepovede jak mašině.

ESC DYS SNxxA už bych teď nebral jsou lepší varianty za podobný peníz. např. Little Bee (Zeus) 20A, nebo těžší hobbywing rotorX 15A nebo rotorX20A.

Desku všichni radí správně AMP je prostě na něco jiného.

Pokud používáš FrSky protokol a pokud máš vysílačku na D16 tak tam vidím jen jednu volbu X4R, proti D4R je fakt citelný rozdíl v ovládání. Pak bych ale nebral Naze32 a jeho klony, protože nemají invertor, tam bych šáhl po CC3D, která je navíc levnejší.
holda29
Kontaktovat uživatele:

#2394 Příspěvek od holda29 »

Díky všem za trpělivé rady, nakonec se mi narodila nová ZMR250, říkám jí zde nepublikovatelným výrazem, který vychází z názvu rámu :)

Zčásti je to pořád bastl, ale některé balíky jdou už 5 týdnů a nebaví mě čekat. Zbývá tak udělat jiné uchycení vTX s prodlužkou a pentalobe anténou, zaflexovat zbylé kabely, vybrat mezi Xiaomi Yi, Mobiusem a Foxeer Legend 1 a sehnat černá plastová brčka na anténky. Případně nechám natisknout bořnice a nějaký bytelnější podvozek.
Na cestě je i full PDB, ale nedorazilo, tak zatím takto, na Vánoce by měl být Taranis, potom se to předělá, na PWM je to dost překabelované.

Mám nějaké problémy s deskou, ale nakonec jsem dnes dal tři baterky. Deska mě ale asi čeká nová. Sice létám na krabici od mikrovlnky ale již nejsem FPV ani koptérový panic :)
Přílohy
20151030_134217.jpg
12190530_10205001012613097_1823487003_o.jpg
zzutec

#2395 Příspěvek od zzutec »

holda29 píše:Díky všem za trpělivé rady, nakonec se mi narodila nová ZMR250, říkám jí zde nepublikovatelným výrazem, který vychází z názvu rámu :)

Zčásti je to pořád bastl, ale některé balíky jdou už 5 týdnů a nebaví mě čekat. Zbývá tak udělat jiné uchycení vTX s prodlužkou a pentalobe anténou, zaflexovat zbylé kabely, vybrat mezi Xiaomi Yi, Mobiusem a Foxeer Legend 1 a sehnat černá plastová brčka na anténky. Případně nechám natisknout bořnice a nějaký bytelnější podvozek.
Na cestě je i full PDB, ale nedorazilo, tak zatím takto, na Vánoce by měl být Taranis, potom se to předělá, na PWM je to dost překabelované.

Mám nějaké problémy s deskou, ale nakonec jsem dnes dal tři baterky. Deska mě ale asi čeká nová. Sice létám na krabici od mikrovlnky ale již nejsem FPV ani koptérový panic :)

Pekné, pěkné. Vidím RCX 2206, jak se ti zdají? 8) Jen škoda,že tam nejsou moje ESC :(
holda29
Kontaktovat uživatele:

#2396 Příspěvek od holda29 »

A jak si s nima dopadl? Nakonec tam jsou BL20a z RCTimeru.
Nemám moc porovnání zatím, ale do 3/4 jdou úplně hla'dounce, pak je tam chvilka, kdy rezonují a na plný zase krásně čistě. Zatím létám na 3s, záhul dostanou až to dostanu do ruky a nasadím 4s :)
zzutec

#2397 Příspěvek od zzutec »

Pošta to nenašla, tak mi proplatí pojištění. Btw "mikrovlnku" mám taky a nemám s tím problém, podle mě záleží na co si člověk zvykne. Připadně si pak člověk koupí nějaké Fatsharky a mkrovlnku má pro diváky.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#2398 Příspěvek od jindraj »

jen pro úplnost naze32 ver.6 už má invertor také. jen na ni ještě zase není cleanflight :)
zzutec

#2399 Příspěvek od zzutec »

jindraj píše:jen pro úplnost naze32 ver.6 už má invertor také. jen na ni ještě zase není cleanflight :)

Jo ten má, ale je to jiný HW. Btw Betaflight na tom jede, takže brzo i CF. Nevidím ale důvod mít na těchto prckách CF a né BF.
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#2400 Příspěvek od jindraj »

no já tam BF mám (tedy BetaFlight ne BaseFlight) ... a hlavní důvod, proč bych byl raději, aby existoval stabilní CF (nejlépe ale se schopnostmi BF) je ten, že ten se nemění tak zatraceně často :) a člověk pak není v pokušení s tím něco zkoušet :)
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“