Moje začátky s heli....

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
psena
Kontaktovat uživatele:

#271 Příspěvek od psena »

Stejne jak tu kdosi nedavno psal, jsem dneska skoro zakrtkoval do lanu slunecnic diky tomu, ze jsem vzal nenabitou baterku. Docela jsem ocenil, ze jsem neprepnul na normalni ochranu baterie, ale ze to mam na vysokou, ale i tak, az sem ubytek vykonu pocitil (vicemene jsem zrovna visel, takze nez me to doslo...) tak jsem se sotva stacil tryskem vratit a pristat temer volnym padem s packou plynu na sever...
Je to samozrejme tim, ze mam uz baterek povicero ale hlavne ne vzdy litam uplne vsechny, pak vznika zmatek a pamatovat si, kterou jsem lital a pak jeste kterou jsem nabil je nekdy tezky.
Nic, asi je zacnu kontrolovat, sve hlave uz verit nemuzu. :roll:
bigsam72

#272 Příspěvek od bigsam72 »

psena píše:Stejne jak tu kdosi nedavno psal, jsem dneska skoro zakrtkoval do lanu slunecnic diky tomu, ze jsem vzal nenabitou baterku. Docela jsem ocenil, ze jsem neprepnul na normalni ochranu baterie, ale ze to mam na vysokou, ale i tak, az sem ubytek vykonu pocitil (vicemene jsem zrovna visel, takze nez me to doslo...) tak jsem se sotva stacil tryskem vratit a pristat temer volnym padem s packou plynu na sever...
Je to samozrejme tim, ze mam uz baterek povicero ale hlavne ne vzdy litam uplne vsechny, pak vznika zmatek a pamatovat si, kterou jsem lital a pak jeste kterou jsem nabil je nekdy tezky.
Nic, asi je zacnu kontrolovat, sve hlave uz verit nemuzu. :roll:

Ja si koupil za 30$ z HobbyCity logger, takze to jenom pred danim do heli cvaknu na balancak od baterky a vidim jestli je nabita/vybita. Kolega na letisti pouziva jednoduchej trik kdy nabitou baterku( doma v klidu ) oznaci kouskem izolacky a pred letanim ji z ni strhne.
<b>TORO 900, Blade 400 3D,Blade mSR, TREX 450 Pro,HK500GT - slepa cesta, TREX500 ESP, TREX 600 ESP,TREX 600 NSP</b>
zdzd

#273 Příspěvek od zdzd »

gamer007
Kontaktovat uživatele:

#274 Příspěvek od gamer007 »

Konec tohohle videa ukazuje jak jsem před rokem na svým začátku taky přistával na vypínající motor :lol: Jěště dnes si pomatuju, jak mi to ten den krásně šlo, takže jsem přistál bez nehody. A možná BLC40 vypíná o něco pomaleji než Align regl...Prej hej hej hej, baterka :lol: :lol: :lol:
Většinou si pomatuju který baterky jsou nabitý, ale začíná v tom bejt pomalu bordel ( 10 packů ), občas když si nejsem jistej použiju ten bazmekt z HC co ukáže volty na článku za tři babky...
T-rex 600EFL, Prôtos 500, Miniprôtos, Solo Pro 180, Ansmann X2, Beatle110BS
Futaba T8FG,GT3C
psena
Kontaktovat uživatele:

#275 Příspěvek od psena »

Jo diky, nez lepeni pasky se me lip jevi opravdu nejakej merak na letiste.
Jeste jsem predtim zapomel napsat, ze po tom doletu na krev jsem mel clanky na 3,20 V coz si myslim jeste neni katastrofa, zajimavejsi bylo, ze jsem do baterky 2200 mAh dostal 2400mAh :)
Kenny McCormick

#276 Příspěvek od Kenny McCormick »

tiez som uz to takto vybil. Baterka to prezila bez ujmy, mam tri packy z jednej varky a vybijaju sa rovnako.
Ja pred odchodom z domu kontrolujem vsetky baterky, ako su nabite, multimetrom.
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
martys

#277 Příspěvek od martys »

před časem jsem si přehodil letové režimy na jiný přepínač (trojpolohový), ale nějak jsem zapoměl si taky přenastavit na nový přepínač stopky.........no říkal jsem si, že létám už nějak dlouho, že ten čas nějak neběží :D ale naštěstí jsem v pořádku s umírajícím vrtákem přistál. A že lipolky teda padaj sakra rychle :?

S tou kontrolou baterie před letem budu muset taky něco udělat, mám sice jenom dvě, které točím, ale stejně...
VBC Racing, Sanwa, Team Orion
spritetom

#278 Příspěvek od spritetom »

Tak já tenhle týden aspiruju minimálně na titul idiot nebo blbec týdne.

Včera jsem zkoušel obrátit polohu páčky na otáčení vrtulníku na vysílačce a přehodil jsem do reversu jinou a to na plyn. vrtulník jsem měl u sebe na stole na zahradě, když se mi po přehození špatné páčky rozjel na plný plyn a vyletěl rychle směrem nahoru, kde se statečně porval s kovovou konstrukcí slunečníku.

Než mi došlo co se stalo (bylo to tak max 2 vteřiny) tak už vrtulník usoudil, že slunečník dostal co si zasloužil a začal sekat trávu na zemi vedle stolu, než mi docvaklo co jsem podělal a páčkou na vysílačce ho vypnul.
Orvané všechny listy, orvané spodní ozubené kolo a nevím možná ještě něco dalšího.

Nestihnul jsem to pořádně zjistit, protože dneska jsem zaperlil ještě víc, vzal jsem druhý easycopter, co mám teď už jen na díly :( a vzhledem k jeho lepšímu stavu jsem do něj nandal všechno co bylo zdravé a nebo v lepším stavu a nasadil jsem přijímač s gyrem a po zapojení jsem to chtěl zkusit.
Vždycky jsem kontroloval, jestli jsem kablíky správně zapojil,ale vzhledem k tomu že pokračoval můj den blbec, jsem to neudělal a místo toho jsem zkontroloval všechny šroubky a táhla a šel na start.
Pi startu mě překvapilo, že se po mírném přidání lynu točí jiná vrtule než obvykle, myslím že to byla ta horní a to nejlepší mělo teprve přijít.

Než jsem to stačil obhlídnout z blízka, v kabině se rohořel krásný ohníček, který vesele hořel i po odpojení baterky. tak rychle jsem ještě kapotáž sundanou neměl jako dneska,ale stejně to odnesl minimálně přijímač, který vypadá jako spálený špekáček.

Kdo hádá, že jsem prohodil kabely od motorů, tipuje správně, problém byl v tom, že jeden motor měl plus kabel nahoře a druhý ho měl dole a tím že jsem je prohodil, jsem to napojil plusem na mínus a mínusem na plus.
Držte mi palce, přijímač mám ještě jeden a zítra ho dovezu z práce a uvidím konečný rozsah škod, jestli to neoddělalo i motory nebo ještě něco dalšího.

Serva reagují, jen motory jsou mrtvé.

Na lítání mi zbyl jen jeden miniaturní tříkanálový chcípák, co je ještě na infra a lítá stejně jako já vyšívám.
:x
Před týdnem jsem lítal jak šutr, teď lítám jak postřelená kachna :)
arda1
Kontaktovat uživatele:

#279 Příspěvek od arda1 »

Pokud dobře chápu tak jsi u motoru přehodil kontakty? To znamená že se točila vrtule opačně?
ICQ 638556901
psena
Kontaktovat uživatele:

#280 Příspěvek od psena »

Tak neco pridam, po 5ti baterkach se bavim s kamosama na letisti a mam vrtulnik jen visu asi metr nad zemi na Idle 2 a najednou udelam miniaturni pohyb packou plynu a vrtulnik se riti k zemi. I kdyz jsem zareagoval, tak jsem buchl do zeme, pootocila se me trubka a vrtulka delala v podstate druhej rotor, nicmene vrtulnik se jaksi doplizil na pristavaci plochu. Vsechno jsem srovnal a sel si zalitat jeste zkusebne jednu baterku, jo osmicky to litalo docela pekne, ale sel jsem na zada a najednou bzum dolu, normalne jsem zesekl travu , ktera ma tak 3 cm :lol: , tim jsem se bez sveho zapricineni zaradil mezi nejvetsi svetovy esa rc heli sveta :D Kluci co to videli, tak nestihli ani zarvat hruzou.
Celkove se to proste chovalo jaksi divne hlavne pri vysokych otackach a ostrych krivkach.
Ted jsem prisel dom a po vseobecne kontrole jsem zjistil, ze jsem mel
takovou malou vuli na hlave :) http://www.youtube.com/watch?v=KyygJgQjFDI
Procko je proste nejlepsi... vule ktera meni uhel cca o 3 stupne a furt to lita, jen jsem se klukum zminil, ze to je nejaky divny :lol:
spritetom

#281 Příspěvek od spritetom »

arda1 píše:Pokud dobře chápu tak jsi u motoru přehodil kontakty? To znamená že se točila vrtule opačně?

Ano u obou motorů jsem přehodil kontakty a vrtule se nejspíš fakt točily obráceně,ale byl to takový fofr, že si to fakt nepamatuju. Čekal bych, že se motory jen budou točit opačným směrem,ale že z toho bude hned ohýnek v kabince bych netipoval.
Za chvíli budu vědět, jestli to odnesla "jen" ta část vedle přijímače, včera jsem se špatně vyjádřil a nebo i motory. Nevím jak se tomu odborně říká,ale vede do toho napájení z baterky a jsou do toho zapojené motory a pak z toho vedou dva svazky kabelů do asi přijímače, aspoň to na přijímač tipuju, protože to má na sobě krystal.

PS : tak jsem to našel na netu a včera jsem uvařil řídící jednotku.

http://www.rcshop.eu/ridici-jednotka-3in1-pq03-easy-copter-v8-p-10751.html?zenid=771fb3798df5865e000f2ae12dd166de
spritetom

#282 Příspěvek od spritetom »

a mám po ptákách, vyměnil jsem řídící jednotku, serva fungovala a i oba motory se rozběhly,ale po tak 5 vteřinách se zastavily a momentálně nereagují ani serva.

Takže, asi odešel přijímač a možná i řídící jednotka, po napojení baterky se nic neděje a já mám před sebou dvě možnosti, buď zainvestovat cca 1200 kč aby mi to lítalo a nebo se poohlédnout po něčem jiném.
Vzhledem k tomu, že šetříme prašule na dovolenou, si asi delší dobu nezalítám. :(
arda1
Kontaktovat uživatele:

#283 Příspěvek od arda1 »

Jde o to že pokud ty motory připojíš obráceně tak to nemůže odpálit nic na jednotce. Teda pokud na nich není antiparalelní dioda.
ICQ 638556901
spritetom

#284 Příspěvek od spritetom »

arda1 píše:Jde o to že pokud ty motory připojíš obráceně tak to nemůže odpálit nic na jednotce. Teda pokud na nich není antiparalelní dioda.

Já nevím, nejsem žádný odborník přes elektriku, motor bych musel vyfotit, na netu je nafocený blbě, že není vidět vršek motoru. z Řídící jednotky se včera parádně zakouřilo a shořela mi část plastového pouzdra.
Dneska to bylo bez kouře a i bez ohně,ale vrtulník najednou přestal reagovat úplně.
Snažil jsem se doladit mírné otáčení i při plném trimu a místo toho nelítám vůbec. :(
arda1
Kontaktovat uživatele:

#285 Příspěvek od arda1 »

Nemáš ICQ? Nebo pokud ne tak to nafoť -já tam ale diodu nemám.
ICQ 638556901
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“