Michalll - kondolence.......... bohužel dneska sem po delší odmlce na toto téma taky napíšu.......
Pochvaloval jsem si HC3SX na 550, naprostá spokojenost a na pěkně seřízené heli nebylo kde hledat chyby. Dnes jsem plánoval minimálně 6 startů, slíbil jsem předvést známému 450 a 550 ale na kopec jsem se dostal o hoďku později kdy už tam lítali s elektroletama. Známe se léta byl nesmysl lítat společně takže jsem poprosil o letové okno po jednom startu s komárem a sršněm a pak domů. Všechno naprosto OK, heli se líbily. Odpoledne jsem s jiným známým podrandili s elektroletama za Prahou, heli zůstala doma. Už jsem se celkem smířil s tím že s 550 polítám zítra po ránu. Jenomže dneska bylo jak v červnu, váhal jsem a neodolal, vytáhlo mě to znova na kopec a tradá do vzduchu. Na kopci pár lidí s pejskama, lítal jsem ale nad údolím k Motolu kde není nikdo. Už při první baterce se ke mě přitočil velitel psího výcviku a že má doma taky vrtulníček, a kolik tohle stojí a co to umí ..... známe to všichni. Povídat u řízení nemám nikdy problém, heli už mám dost v ruce. Netrvalo dlouho a diskuze dospěla k záchrannému systému a rozhodnutí to předvést názorně. Od nastavení Pavlem Bozděchem to proběhlo tak zhruba po třicáté, vždycky záměrně s cílem si zvykat. V nějakých 30 metrech ned údolím jsem 550 převrátil přes záda, do toho trochu křidýlka aby to vypadalo věrohodně a cvaknul jsem záchranu. 550 okamžitě srovnala horizont a v invertu začala stoupat, přes výškovku jsem jí hned přehodil z invertu do normální polohy a chystal se vypnout záchranu.
tady musím upřesnit, že na Futabě FF7 mám záchranu na pružinovém spínači Instruktor žák, který je vpravo shora a dole, nad ním je klasický dvoupolohový spínač kde je autorotace. Trochu jsem si byl vědom rizika mít tyhle dvě funkce poblíž sebe a plánoval jsem dát autorotaci buď jako první polohu ze tří letových režimů - Vypnuto, Iddle 1 2100ot a Iddle 2 2400ot, a nebo na jiný volný spínač. V euforii z lítání jsem na to ale úplně zapomněl a dneska se mi to vymstilo s plnou parádou.....
Naprosto netuším PROČ a jak mě to napadlo, ale záchranu jsem nevypnul povolením tlaku na pružinu = ukazovák dolů jako obvykle. Prst jsem dal podél boku vysílače ještě výš, spínač sice pěkně cvaknul dolů čímž jsem odstavil záchranu, jenomže jsem zavadil bočně o spínač autorotace a ......... vypnul motor .............

To byl šok .... heli ve 40 metrech nad zemí, vteřina dvě než mi došlo co se vlastně děje a cvaknul jsem autorotaci zpátky. Bohužel minimum zkušeností s touhle prekérní situací, takže místo co bych hlavně udržel otáčky rotoru, asi tam byl kolektiv do plusu a rotor hodně vytratil takže heli přestávala reagovat na řízení. To už byla zhruba 25-30 metrů nad zemí a motor nenabíhal..... V podstatě volným pádem se celkem pomalu sypala dolů a zmizela mi v údolí. Přes keře na hraně plochy nebylo místo dopadu vidět, tlumená rána. Než jsem se smířil s tím že je to na zemi a vypnul motor, zaječelo to a převodové kolo jsem čísnul jako bonus své neskutečné blbosti.
Naštěstí heli spadla na celkem silnou vrstvu starých travin a škody nejsou zdaleka tak hrozivé jak jsem čekal poklusem dolů. Při pádu už se asi nic netočilo, a heli zřejmě spadla na levou přední část podvozku. Přerazila se přední noha, ohnutá levá lyže a naštíplý roh levé bočnice vpředu. Kabinka bez škrábance, jeden list se poškodil u kořene vyvrácením v gripu, druhý je netknutý ale radši spíš na výměnu. Celá sestava nosného rotoru včetně obou os, serv bez vůlí a táhel vypadají bez následků, stejně tak celý ocas včetmě trubky a vrtulky s listy nevykazuje nic, všechno rovný. No a pak to hlavní kolo, lehce číslý a výměna jasná. Gyro a rádio chodí. Až se to roztočí, uvidím samozřejmě reálný stav věci.
Bočnici zvažuju opravit odebráním roztřepeného uhlíku frézkou a zesílením destičkama z obou stran včetně prošroubkování a vylitím chybějícího uhlíku kvalitním epoxy. Nárazem se bočnice rozštípla viz detaily na odkazu. Kupovat ale hned nové bočnice za cca 2660 v ČR nebo o něco méně venku není možná nezbytné, uvidím jestli mi ale opravu odborníci vůbec odsouhlasí

Už trochu vyprchaly bezprostřední emoce, jsem prostě pitomec. Jak vidno i s HC3SX se dá spadnout, nejsem ostatně první a zřejmě ani poslední. V tomto konkrétním případě za to HC ale naprosto nemůže, chce to jenom zvládat jak a kde ho zapínat a právě proto to sem dávám pro následovatele tohoto zázraku........... Já jsem s ním i tak spokojenej, jako dobrou pojistkou i náhradou za obecně nepříliš oblíbený Phoenix

Možná bych si na něm ale měl nejdřív pořádně nacvičit autorotace, které jak neměly smysl u 450 tak tady můžou být velmi k užitku - dneska jsem v tom ttoálně vybouchnul.....
http://relax450.rajce.idnes.cz/TREX5503G/#IMG_2191.jpga 5 dalších snímků