Pomoc detonační motor MVVS 2,5 DFS

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
sam355

#31 Příspěvek od sam355 »

Jen perlička:
dneska jsem vyzvedl od jednoho šikovného známého upravenou MVVS 10 ze žhavíka na diesel a poslal to kamarádovi. To je další mezi námi. Jen tak dál :wink:
Petr :wink:
Petr
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od RiMr »

Mno, taky se přidám, dneska jsem si nechal poslat ze Zlína motory co byly ve sklepě uskladněny "na nevidím". S některými z nich jsem jako mod. elév létal. Nejvíc se "těším" na Jenu 2,5 (výrobce Carl Zeis :D ), ta šla startovat naprosto ležérně... :D
No a na tu si udělám nějaké žbrblavého historika, asi Nomáda, ten se mi moc líbí, akorát ještě nevím v jaké velikosti aby to ta Jena utáhla protože to není žádná výkonná pila, ale takový hodný brumla. Ale tahala na pylonu třímetrovou Leticii, tak žádného vyloženě prcka dělat nebudu...
Takže, éteru ZDAR! :D :D
Lark

#33 Příspěvek od Lark »

A bacha na prsty :lol: Od 2,5 Jeny mám památku na kloubku dodnes.
Astir

#34 Příspěvek od Astir »

Ahoj všem.Mám doma motorek MVVS 1,5D,který bych chtěl oživit.Nevíte někdo,v jakém poměru se míchá éter,ricín a petrolej?
DAF
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od DAF »

to Astir: čti např. zde http://www.rcmania.cz/modules.php?name= ... ic&t=28288 . Určitě odpověď najdeš. Když to prohledáš, podobných vláken tu najdeš povícero.
Hitec Aurora 9X
Astir

#36 Příspěvek od Astir »

Mockrát dík! 8)
idoktor

#37 Příspěvek od idoktor »

Něco z toho tu možná už zaznělo ale přidám nějaké své zkušenosti. Já dělám do dneška, od svích 12let, dnes je mi 21, jen upoutaný éra (UŠ, SUM, Rodeo 2,5). A na UŠkách sme začínali s dieslama 2,5cm. Kompresi sme seřizovali tak jak tady někdo psal, povolit o 3/4 otáčky. Jehlu sem otvíraly na 3 otáčky. Výkon docela zvíší amilnitrid 3-5% (podle počasí) a používáme tlakování nádrže z klikové skříně, což někteří kritizovali, že motor potom "zleniví" a nechce sám sát. Pokud byl již motor zaběhnutý, což nám dělal pan Pavel Klíma, tak kolikrát naskočí na první brknurí. Stačí, s odpojeným tlakováním, nastříknout na zavřený píst a do sání. Pak do toho "pořádně praštit", to je hodně důležitý :lol: a motor téměř vždy zavrčí a tím se zahřeje a líp chytá. Pak se opět nastříkne a nasadí tlakování, pak by měl chytit. Nepříjemný je když se přechlastá, což se stává často, pokud dlouho nechytá. Když je přechlastanej, je lepší odpojit tlakování a kývavým otáčením vrtule palivo vylit.
VTjr

Re:

#38 Příspěvek od VTjr »

MichoCZ píše:Moc dík za návod. Současně s tím Brňákem jsem zkoušel nahodit i prehistorický MK-17. Nastříknul jsem palivo přímo nad píst a ten aj párkrát jakože naznačil, že by jako jo. Jenže má ulomenou jehlu a byla tam jen narafičená takže to jet nemůže dýl než tak tři výbuchy než upadne. Nemá náhodou někdo plonkoví to zadní víko?

No a ten Brňák se mi nějak nezdá. Když ho pomalu protáčím tak se mi jaksi zdá, že tlak uniká kolem pístu rovnou do výfuku. Jako by byl ten válec nějaký drážkovaný nebo poškrábaný. Není to sice markantní ztráta tlaku, ale asi to správně nebude a proto to nechce chytat. Taky si nejsem jistý jak moc je dobře, že i při naprosto povoleném štelování protipístu v horní úvrati jsou dva body, kdy se překonává odpor. U MK-17 při povoleném protipístu tento jev nepozoruju. Tam jde vše hladce.

Jehlu na MK-17 můžeš klidně vyměnit za náhradní jehlu k MVVS RC karburátorům. Je tam stejný závit M4, jen asi bude muset být víc přivřená.

Co se týče té MVVS dvaapůlky, tak to co opisuješ je absolutně v pořádku. Na rozdíl od MK-17 měly MVVS motory výraznější kuželovitost výbrusu válce, to znamená, že v horní úvrati je píst velice těsný, protože válec je tam o pár tisícin mm menšího průměru, naopak od poloviny k dolní úvrati jde píst naprosto lehce a je doslova volný. Tohle je standartní vlastnost všech dvoutaktů, ktré mají písty bez kroužků a výbrusy v provedení píst z litiny- vložka z oceli, ABC (píst z hliníkové slitiny a mosazná vložka tvrdě chromovaná) nebo AAC (i vložka z Al slitiny taky chromovaná). Pokud vím, tak detoňáky se všechny dělaly v té nejstarší kombinaci litina-ocel. Ale motory, které měly hliníkový píst s litinovými pístními kroužky měly ocelovou vložku rovnou bez kuželovitosti.
Jinak to že při pomalém protáčení uniká stalčený vzduch kolem pístu je normální. Mj. v porovnání s motory s kroužky je to minimum - u těch kroužkových někdy ani není pořádně cítit komprese, jak to fučí.
Vtip je v tom, že při rychlém protáčení za běhu to nestihne vyfučet.
Jinak protáčení motorú bez paliva motorům vysloveně škodí (zejména ABC a AAC): A především to není radno dělat u nových nezaběhnutých motorů. Jednak se může poškodit zrkadlo výbrusu válce (u ABC a AAC ta chrómová vrstva) a taky se zbytečně namáhají pouzdra ok ojnice. Při pomalém protáčení totiž dochází k suchému tění i když je motor namazán kapkama oleje nebo palivem - olejový film se pomalým tlakem naruší a povrchy se zadřou.
Taky hledání polohy protipístu v kontaktu s pístem v horní úvrati je dost riskantní a vcelku zbytečný postup. Nejlepší je začít startovat s menší kompresí a postupně trochu přitahovat než ten motor nezačne bafat. U MVVSek není třeba stříkat palivo pod píst stříkačkou přes výfuk, stačí jen ucpat palcem difuzer a s otevřenou jehlou (asi na 2-3 otáčky) protočit 3-krát ve směru chodu. pak ještě protočit 3-ktát s otevřeným difuzerem a startovat skutečně prudkými švihy (to se ale člověk musí naučit).
Ja v současnosti dávam přednost elektrickému startéru - s ním to jde naprosto spolehlivě ať je motor studený nebo teplý.
Nejlepší je najít někoho zkušeného, ať ten motor natočí a seřídí a ukáže co a jak. Pak už jen pŕed každým startem ubrat asi půl otočky komprese a přidat 1/2 až 1 otočku bohatosti. Když motor naskočí, tak se postupně přidává komprese a ubírá bohatost jehlou. Motor zvyšuje otáčky na maximum. Když přestane na další kompresi reagovat, tak je potěba jí mírně vrátit až na mez, kdy otáčky začínají klesat. To je režim, který motoru nejvíc prospívá a taky dává největší výkon. Přílišní komprese namáhá klikový mechanizmus a značná část výkonu se spotřebovává na stlačování směsi.
Častým nešvarem některých značek detoňáků byly buď příliš volné protipísty (např Jena, nebo MK-17, kde se nejvíc osvědčili kontramatkové jistíci páčky na regulačním šroubu), ale ještě horší (zejména pro začátečníky) když byly příliš těsné. Bohužel jsem se setkal s tím, že poslední vyrobené MVVSky trpěly tímto nešvarem (asi v důsledku tlaku trhu na cenu již výrobce se nevěnoval kompletaci dílů náležitou péči). Sám jsem před 10 lety koupil dvaapůlku DFR, na které nešlo hnout protipísten ani pomocí kleští. Samozřejmě že se taky nevracel dokonce ani u běžícího motoru. Tam nezbývá nic jiného než buď ten motor reklamovat u výrobce (pokud je ještě v záruce) nebo ho rozebrat, protipíst vyrazit kladivem pomocí bukového, hliníkového nebo měděného špalíku a obrousit na menší průměr si o 2 až 3 tisíciny mm. To je nejlépe dělat v soustruhu mezi hroty pomocí pásku jemného smirku (zrnitosti 400 a více). Pozor, nesmí se z jeho povrhu udělat soudek (čili uprostřed větší průměr než na krajích), naopak nevadí pokud se mírně podbrousí střední část a kraje se nechají těsnější. Kdysi jsme měli podobné problémy s ruskými motory Stryž a opatrně jsme brousili protipísty ručně na obyčejném brusném kamínku :-)
Naposledy upravil(a) VTjr dne pát 29.06.2012 12:46, celkem upraveno 1 x.
VTjr

Re: Detoňáky

#39 Příspěvek od VTjr »

JENDA01 píše:
sam355 píše:Nazdar,
jsem rád, že se detoňáky vůbec někdo zaobírá a zaplať pánbů, že je toho v poslední době čím dál víc. Ono postavit model z čínské stavebnice (sesadir pár dílů a prolejt vteřiňákem :wink: )a osadit ho pak levnou pohonou jednotkou nejni nikterak složité, ale postavit třeba éro podle plánu z r. 1943, nebo starší - při použití předepsaného materiálu a s ním pak létat s detoňákem to je už kus umění. Bohužel se ani já nevyhnu a dám do toho RC výbavu. Je to kus umění a historie. Pomalu zapomínám na ovládání křidélky a přesto lítám na malém prostoru a potahování fólií jsem snad už úplně zapoměl... Můžete si někdo ťukat na čelo, ale zkuste to taky...jde to :wink:
Petr :wink:

Ahoj,

jak jsem tě tak četl tak mi úplně zavoněla ta vůně při ohýbání babusu.
Zaplť pámbuh že jsou lidi kteří tu -klasiku- udržují při životě. Není nad krásnou prostorovou konstrukci ze -žblinek-. :D Dneska ti -lítači - ani nevědí co pod tim vixvalandem nebo jak se ty folie jmenují mají. Asi jsem se nechal trochu uníst. Nechtěl jsem nikoho urazit ale ta komerce tu modelařinu notně degraduje. Vono nacpat do toho vixvalandovýho eroplánu nějakou -high techniku- o vyspělosti modeláře nic neříka. Ono je to jako z hudbou. Spousta odnoží ale klasika zůstane klasikou. A docela mě těší že pro ty - dýzly- jsou zapálený i mladý kluci. Ale jsou i takový jak se mi to stalo, a ani jsem tomu nechtěl věřit. Přišel si ke mě jeden- modelář- :wink: pro el. motor a když viděl na stole rozdělanej balsovej model tak se ptal co je to za matriál :lol: . Jako kdyby se pekař ptal co je to za býlí prášek :D na tom válu.

s pozdravem

Jenda

No, ja si neťukám, taky mi je za tou dobou, kdy se všechno stavěôo tak trochu líto. Mnozí dnešní modeláři jsou vlastne jenom "piloti". Je pravda, že většinou řídí modely mnohem lépe, než my, kdeyž jsme před dvaceti-třiceti lety museli trávit 100-krát víc času v dílně než na letišti :-(
Na druhé straně mít ty dnešní možnosti (zejména simulátory na PC), tak kolik modelů by jsme nerozbili?
Ja si myslím, že je i pro zarytého "modeláře-stavitele" je vhodný určitý kompromis. Tedy občas i něco koupit (třeba i nejakého povedeného elektrického houboleta) a s tím si udržovat pilotskou kondici. A taky je mnohem míň líto, když se rozbije byť i poměrně drahý, ale kupovaný model, než model vlastnoručně postavený, ktrý má pro jeho tvůrce často přímo nevyčíslitelnou hodnotu. :-)
Díky tomu se pak ten stavitel-konstruktér, když vyveze své nové éro z dílny nemusí o nej třást a dávať ho zalétávat zkušenejším, nebo ho hned při prvním letu PROMĚNIT V HROMADU TŘíSEK.
Na druhé straně dnešní pseudomodeláři "piloti" často nedovedou ani chtit do ruky lupenkovou pilku, mají problém s výměnou serva a proti naší generaci jsou to často nešikové a techničtí analfabeti. Taky k těm modelům aji vztah jen jaksi z pohledu jejich pořizovací ceny (když je bohatej táta, tak ani to ne). Kdysi tá "řehole" př ticíích hodinách strávených při stavbě, byla dokonalým sítem, která spolehlivě vytřídila skutečné modeláře. Navíc ty dovednosti, které modelář-stavitel získal se mu mnohokrát v živote neuvěřitelně hodili. Dnes politikové s oblibou volají po reformě školství, prý málo podporuje kreativní myšlení. No, nevím. My jsme se ve škole učili a pak jsme pěstovali svoji kreativitu při stavbě modelú, nebo při jiných koníčcích, Dnes, když se díky modelářskému biznysu, stávají naše děti spíše jen konsumenty není škola ani tím nejlepším programem a osnovami tu kreativitu v nich vypěstovat. Bohužel výsledkem je, že pokusy o výchovu ke kreativitě v podstatě selhávají, ale selháva i učení poznatků. Poznatky jsou potřeba a nic z toho, co si mladý člověk zapamatuje není zbytečné. Je sice pravda, že všehno je na webu, ale v situaci kdy má člověk rychle řešit nejaký problém rozhoduje hlavně to, co má v hlavě.
veka1
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc detonační motor MVVS 2,5 DFS

#40 Příspěvek od veka1 »

Pro VTjr

Chlape, píšeš hezky...to jo.

Lehkým problém však může být hodně vysoké datum ( koukni se na letopočet ,kdy byli napsány příspěvky, na které reaguješ) a navíc, Jenda 01 se na tebe už jen usmívá z nebeských výšin. Jo,jo... Jenda už mezi námi není :( .

PS. mj . za Jedou01, se minulý týden odebral taky Ivan Najman - dělal pro nás fajnové kolečka - už nebude.

http://www.axis4.info/Detail.aspx?firma=480759

veka1
Naposledy upravil(a) veka1 dne čtv 15.12.2011 0:26, celkem upraveno 1 x.
VTjr

#41 Příspěvek od VTjr »

veka1 píše:Pro VTjr

Chlape, píšeš hezky...

Problémem je však hodně vysoké datum ( koukni se na letopočet ,kdy byli napsány příspěvky, na které reaguješ) a navíc, Jenda 01 se na tebe už jen usmívá z nebeských výšin. Jo,jo... Jenda už mezi námi není :( .

veka1

Máš samozřejmě pravdu, ja si to taky všim, dokonce jsem i zvažoval, zda má cenu tam psát, ale téma mě zaujalo a řekl jsem si, že to snad někomu pomůže. Web je pln různých volovin, takže jedna navíc nikomu neublíží (nehledě k tomu, že si neskromně myslím, že až takové voloviny nepíšu). To že Jenda01 to má jaksi za sebou a už žádnej detoňák asi nenahodí, je mi líto, ale nemohl jsem to védět. Krom toho nevidím nic špatného na tom se k nejakým tématům vracet. Ja vím, že spalovákům (alespoň v malých kubatůrách) zvoní hrana zrovna jako tomu Jendovi, ale rozdíl mezi vrkajícím elektroletem a ječícím spalovákem je asi jako mezi instantní a tureckou kávou. Prostě kdo má rád "turka" ten "nesku" sice vypije, ale furt to pro něj nebude ono.

Příjemný večer :-)
veka1
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od veka1 »

Zdar...jo,jo souhlasím.
Moje první věta v předchozím příspěvku neni ironie,... myslím to vážně, jen piš dál, mladí kluci to potřebjí.
Kdo jiný jim řešení těhle problémů má popsat,když ne my, co jme si tim prošli v reálu.
Taky se občas snažím něco ze svých zkušeností na zdejší forum napsat... do hrobu to nemá cenu nosit. :)

veka1
VTjr

#43 Příspěvek od VTjr »

veka1 píše:Zdar...jo,jo souhlasím.
Moje první věta v předchozím příspěvku neni ironie,... myslím to vážně, jen piš dál, mladí kluci to potřebjí.
Kdo jiný jim řešení těhle problémů má popsat,když ne my, co jme si tim prošli v reálu.
Taky se občas snažím něco ze svých zkušeností na zdejší forum napsat... do hrobu to nemá cenu nosit. :)

veka1

Dík za uznání :-)
Jak asi vidíš, jsem na tomhle fóru nováčkem a přispívám jen sporadicky. Zatím jsem se nedopracoval k tomu, abych založil nové téma, prostě na to ani není čas. Ja spíše jen procházím různá, i stará témata (např malé spalováky), co mě zajímají a někdy se prostě neudržím a něco okomentuji, jako dnes. Ale to je spíše vyjimka, jsem na večerní směně v práci, kdy občas vyměním něco v mašině a mám vždy chvilku času na čtení a diskutování na netu. Jinak ale na to moc času nemám. Taky jsem si pak všiml, že když jsem psal ten delší příspěvek o startování detoňáků, tak jsem si spletl na koho vlastně reaguji - ta reakce měla být na první citaci, na nejakého Petra a ne na toho zesnulého Jendu. Ale to už nechám tak nechce se mi to upravovat.
Jinak tohle je jedno z mála diskusních fór, kde se dají přispěvky upravovat. Na většině fór se na odeslaném příspěvku už nedá nic změnit. U politických "tlacháren" je to stejně jedno, tady občas je důležitá i technická přesnost, takže kvituji to, že opravovat překlepy je povoleno.

Dnes končím.

P.S. ještě jedna malá otázka. Co je to za status "platící přispívatel" na tomhle fóru? To si platíš nejakou reklamu, nebo co? Asi kladu otázku, kterou bych prostudováním pravidel fóra určitě někde našel, ale prosté se mi to nechce teď někde hledat, chce se mi spát, tak promiň.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od veka1 »

Stručná informace na poslední dotaz ... viz SZ. Ještě stručnější zde = platím. :)

veka1
RCModely
Kontaktovat uživatele:

Re:

#45 Příspěvek od RCModely »

amerlock píše:Pokud dokážeš jakožto začátečník detoňáka nastartovat,tak to je docela úspěch.Já jsem tento motor také používal a mám vyzkoušeno,že pokud se ti podaří správně motor seřídit(to je u detoňáku docela problém se standartním palivem),tak start teplého motoru je mnohem snazší než u žhavíku.Ale musíš mít seřízený jak maximální výkon,tak volnoběh.A jak to dělám? Jednoduše doplním palivo do nádrže,dám plný plyn,ucpu palcem karbec a cca10x plynule protočím motor(tím nasaji palivo).Potom stáhnu plyn na volnoběh a většinou na druhé brnknutí do vrtule chytne a jede.A teď k palivu,pokud jsi z Brna a nebo blízkého okolí,dalo by se domluvit s Pavlem Klímou,on by ti palivo klidně nanitroval,potom ti motor pojede stabilněji,měkčeji a půjde lépe seřídit. To je teď asi tak vše co mě napadá za rady.

Jedná se o detonační motor, tam se palivo nenitruje! Max. se přidává amilnitrát.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“