Nabijac RAYTRONIC C14

Nabíječky, zdroje, přístroje
Zpráva
Autor
Zero
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od Zero »

To se to kapánek prodražilo :( čekal jsem že zdroj bude zálečitost cca 200kč :( nojo,z debility člověk neuteče,že já taky někdy něco čekám levně :lol: :lol: :lol:
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=307&amode=
prosek

#32 Příspěvek od prosek »

Zero, podívej se na stránku s nabíječkou z UH máš tam i zdroj.
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

#33 Příspěvek od rampa_mckvak »

Vrátíme se k RAYtronicu C14
Až teď jsem se dostal k tomu nabití. Takže čemu nerozumím je - baterka Lipo s kapacitou 2200mAh 3s/11.1V a displej ukazuje CHGCAPA 1947
CHGPEAK 1261 a každej článek má hodnotu 4,19
Jo a bylo to její první nabití - tý baterky.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Doktor »

Co je na tom divného! :? :)
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

#35 Příspěvek od rampa_mckvak »

Co? Když mám kapacitu baterky 2200, tak proč se to nabilo jen na 1947?
A 11.1/3=3.7 a ne 4.19. V těhlech věcech se prostě navyznám.
Zero
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Zero »

myslíš že ta baterka byla na stráč vybitá?to jsem teda fakt nikde neviděl že by prodávali ÚPLNĚ vybitý baterky,uvidíš po prvním použití
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Doktor »

:roll: :D
3,7V je napětí "jmenovité". Při nabíjení aku Lixx se jmenovitým napětím 3,7V se aku nabíjí na 4,2V.
Aku Li-Pol nelze vybít do "mrtě" (alespoň né mockrát). Vždy bys měl dobíjet nižší kapacitu než je jmenovitá! Pokud dobíjíš kapacitu o velikosti blízké kapacitě jmenovité, tak aku vybíjíš na moc nízké napětí (snižuješ životnost, rozchází se Ti jednotlivé články). Ideálně bys neměl dobíjet více než 90% kapacity jmenovité. Spíš méně.

Jinak připomínka od "Zera" je správná. Aku Li-Pol by se měla prodávat částečně nabitá. Takže bys měl dodat při prvním dobití daleko méně Ah než 1,947!
rampa_mckvak

#38 Příspěvek od rampa_mckvak »

jo už to asi začínám chápat.
Takže na nabíječce nastavím né 2200 ale 90% ztoho, což je 1980, nebo méně. Jestli jsem to pochopil.
díkes za vysvětlení.

Ps: ta baterka určitě nebyla vybitá. Jen jsem nastavil na nabíječce ty hodnoty a nechal to nabit-dobít.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Doktor »

Pochopils to špatně!
Na nabíječce nastav normálně nab. proud o hodnotě 2200mAh (tedy 2,2A). Dodanou kapacitu Ty ovlivníš tím, že si nastavíš regl aby vypínal tak, že Ti v aku zbyde min. 10% kapacity jmenovité (tedy cca 220mAh). Pak to dáš nabít proudem 2,2A a nabíječka by měla dodat do aku cca 1980mAh. Čim méně budeš dobíjet (kapacitu) a čim více bude (kapacity) zůstávat v aku nespotřebovaných, tak tim pro aku lépe. Stačí se držet asi v rozpětí 80-90% dobíjené kapacity vůči kapacitě jmenovité. Nabíječka ukončí nabíjení vždy na základě dosaženého napětí na čl. 4,2V, nikoli na základě dodané kapacity!

Pokud si při prvním nabití dodal do aku 1947mAh, tak baterka určitě nebyla nabitá (částečně). To svědčí o "kvalitě" prodejce. Ale já Li-Pol nepoužívam, tak se možná pletu. Zda je standardem dodávat aku Li-Pol téměř vybité skutečně nevim.
Stewen

#40 Příspěvek od Stewen »

teraz by to bolo treba podla moznoti premerat voltmetrom, ci ta baterka ma naozaj 4,2
lebo tym sa tato tema otvorila - PilotVP mal podla nabijacky 4,2V na clanok, ako aj ty, ale podla voltmetra mal 5,25
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Marek71 »

To teda naozaj nie je. Aspoň napr. HC posiela LiPo nabité približne na 3,8V na čl., ak sa dobre pamatám.

Doktor píše:Zda je standardem dodávat aku Li-Pol téměř vybité skutečně nevim.
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
Zero
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Zero »

Já když jsem objednával z HC 2s 500mah tak to tam dobilo 248mah,čili 1/2,to jak to pelikán dodává si myslím že není zrovna ideální
Doktor
Kontaktovat uživatele:

Re: Nabijac RAYTRONIC C14

#43 Příspěvek od Doktor »

PilotVP píše:Tak tato nabijacka ma vytaca do nepricetnosti ...

Naladoval som 2-clanok 1100mAh (predtym som ho vybil na 6.3V), nabijalo sa to cca. 1hod, korektne sa to vyplo pri 8.4V (nabijac ukazal rovnake nabitie obidvoch clankov na 4.2V) ale ked som to pripojil k voltmetru tak ten ukazal 10.5V, tak som zobral iny voltmeter a ten tiez ukazal 10.5V
Jeden sa z toho moze zblaznit ...

Schválně vem ty dva multimetry a změř s nima třeba olověnou aku v nenastartovaném autě (moto), nebo cokoli jiného kde znáš zhruba napětí.
kf

#44 Příspěvek od kf »

Opravdu to chce porovnat měřáky, ale s někým, kdo má přesný měřák, který používá pro profesionální účely. Bohužel, i když máme hlouběji do kapsy a používáme LiPol rekreačně, nemůžeme měřit baterie, kde záleží v podstatě na setinách voltu měřákem ze supermarketu, kterej tam leží mezi vokurkama a fuseklema. Vím, o čem mluvím, elektronikou se živím a mezi měřákama, je takovej rozdíl, že je to až nepochopitelný. Ten ze supermarketu je kuriozní dokonce v tom, že měřené napětí je závislé na napětí napájecí baterie ( toho měřáku ). Ani bych tomu neříkal měřák, je to spíš indikátor, jestli napětí je, nebo není. Přitom má dost funkcí a tváří se na první pohled docela chytře. Ale od žádného běžného měřáku nemůžeme chtít přesné měření na setinu voltu, vždy jsou nějaká procenta nepřesnosti.
rampa_mckvak

#45 Příspěvek od rampa_mckvak »

Doktor píše:Pochopils to špatně!
Na nabíječce nastav normálně nab. proud o hodnotě 2200mAh (tedy 2,2A). Dodanou kapacitu Ty ovlivníš tím, že si nastavíš regl aby vypínal tak, že Ti v aku zbyde min. 10% kapacity jmenovité (tedy cca 220mAh). Pak to dáš nabít proudem 2,2A a nabíječka by měla dodat do aku cca 1980mAh. Čim méně budeš dobíjet (kapacitu) a čim více bude (kapacity) zůstávat v aku nespotřebovaných, tak tim pro aku lépe. Stačí se držet asi v rozpětí 80-90% dobíjené kapacity vůči kapacitě jmenovité. Nabíječka ukončí nabíjení vždy na základě dosaženého napětí na čl. 4,2V, nikoli na základě dodané kapacity!

Pokud si při prvním nabití dodal do aku 1947mAh, tak baterka určitě nebyla nabitá (částečně). To svědčí o "kvalitě" prodejce. Ale já Li-Pol nepoužívam, tak se možná pletu. Zda je standardem dodávat aku Li-Pol téměř vybité skutečně nevim.

Díky za trpělivost s blbem jako jsem já :oops:
Zítra jdu k elektrikáři s voltmetrem a potom jdám vědět co naměřil.
A co se týče mé baterky nabitosti, vybitosti při prodeji, tak doufejme, že to byl případ, který se stává max. jednou za 10 let :D
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“