Pohon-? Elipsoid Evolution

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
Mirek12
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od Mirek12 »

tak jsem se vrátil z prvního letu... nervozní jak prvnička , sakra ten motor to dovede rozhulákat takže jednou a dost potom jen tak brnknout a dost na nějaké seřízení je asi brzo jak jsem byl vycvrkanej ale na jednom vracáku mi to chytlo fluter nebo jak se to říká celý křídla se začali plácat po chvilce se to uklidnilo , akorát je pod mrakem takže žádné výšky pěkně u země.. při namixování nějakych křidélek nahoru + výškovka to zvedlo pěkně čámák tak akorát na přemet takže možná s tím budu chvilku vrtat ale asi to nechám bejt. přistával jsem klasika má to kluz snad nekonečnej sem se prošel v obilí malinko mě znervoznila lechce odlepené izolepa na křidélku asi tak 1mm po délce .. to mohlo udělt to obilí.. měl jsem stopky (né na páce plynu) a po jakémsi 10min letu zůstalo na článcích cc 4,02V pohon zcela vlažný.. těžište mám tak cca 65mm uvažuji o malém posunutí dopředu ale nemůžu tak rychle posoudit . jinak potlačit musím hodně když jdu plynem nahoru 8)
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Doktor »

Jestlis to dones domů ve stavu jakos to na letiště přines, tak je to úspěch!:wink:

K těm křidélkám vychýleným nahoru máš Vop mixnutou do potlačena nebo natažena?

Jo a pořád můžeš použít ten mix motor>Vop. Ale nic sem neřek. :wink:
Mirek12
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Mirek12 »

výškovka je do přitáhnutí :?: jo donesl jsem to v porádku :lol: dá se nějak potlačit to rozkmitání ? ikdyž bylo to jen takové testnutí.. ten mix motor výškovka budu také aplikovat
tks
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od tks »

co to je ten "vracák"? to jako kolmo dolů? mi elipsoid flatroval jen jednou a to jsem ho fakt nechtěně pustil kolmo dolů. Je to papírák a tak se s ním musí i lítat. Navíc mám pocit, že to máš zbytečně přemotorované.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
Mirek12
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Mirek12 »

ve stoupání jsem se bokem otočit srovnal se k sobě a nechal model rozjet přidal a křídla za rozvlnili až to dělalo takovej zvuk frrrrr 8O
sharkcom
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od sharkcom »

Ty vole ty s toho děláš piloňák :lol: :lol: Dneska jsem si ho přinesl domů, zítra začku skládat... :!:
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
Mirek12
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Mirek12 »

tak zas nepřehánějte jo... zas tak rychle jsem to nepustil spíš si říkám jestli mi ta gumička mezi křídlama je udrží bezpečne u sebe ale za letu bych chtěl vidět jestli by se to od sebe roztáhlo mají to pěkně přesné kucíí
sharkcom
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od sharkcom »

Vážil jsi to prázdný? Když vemu křídla do ruky, zdají se mi nějaký težký. Ale asi je to jen pocit.
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Doktor »

Mirek12 píše:výškovka je do přitáhnutí :?: jo donesl jsem to v porádku :lol: dá se nějak potlačit to rozkmitání ? ikdyž bylo to jen takové testnutí.. ten mix motor výškovka budu také aplikovat

Pokud dáš křidélka nahoru, tak musíš u větroně Vop potlačit. Tim vychýlením křidélek nahoru ubereš na vztlaku, tim pádem i na klopivém momentu křídla, proto má ocas snahu jít lehce dolů a tudíž to chce ze začátku stoupat. Pokud na Vop přitáhneš, tak to stoupání jenom víc podpoříš. Je to ale jen muj názor tvořený na základě zkušeností s mými modely. Taky tam do toho promluví samotná poloha těžiště modelu. Pokud tam máš nějaké "brutální" výchylky křidélek nahoru, tak s tim zkušenost nemam.

Jinak ten mix motor>Vop ti usnadní práci s kniplem Vop při stoupání. Když to správně odladíš, tak už stačí za letu jen mírné korekce Vop podle toho jak moc letíš na vítr nebo bokem nebo po větru. Pak máš víc času na celkové řízení ve stoupání. Pokud to má víc výkonu než bys chtěl, tak stačí nedávat plnej. Až to dostaneš do ruky, tak přidat. Mix motor>Vop si ale odlaď na plnej plyn.
m2
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od m2 »

Doktor píše:Pokud dáš křidélka nahoru, tak musíš u větroně Vop potlačit.

mal som vetroň od rovnakého výrobcu s rovnakým profilom krídla a pravdepodobne aj rovnakou percentuálnou hĺbkou krídeliek ... a bolo to presne naopak.

treba vyskúšať.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Doktor »

m2 píše:
Doktor píše:Pokud dáš křidélka nahoru, tak musíš u větroně Vop potlačit.

mal som vetroň od rovnakého výrobcu s rovnakým profilom krídla a pravdepodobne aj rovnakou percentuálnou hĺbkou krídeliek ... a bolo to presne naopak.

treba vyskúšať.

Já byl vždycky přesvědčenej o tom, že pokud jdou křidélka lehce dolů, tak Vop musí být vždy přitažena. Víc vztlaku, větší klopivej moment kterej tlačí model na čumec. U všech větroňů mi to tak funguje.

Teď lítam s hornoplochem a tam to chce při pozitivu na křidélkách Vop potlačit.

Takže jak píše "m2". Je třeba to vyzkoušet.

Pokud to má ale snahu (Elipsoid) zvedat čumec nahoru a jít do přemetu, tak bych zkusil lehce potlačit. Ideální je ale začít s Vop v nule a podle chování modelu buď jít cestou tlačení nebo tažení. Zkoušet samozřejmě v bezpečné výšce.
m2
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od m2 »

Doktor píše:Víc vztlaku, větší klopivej moment kterej tlačí model na čumec.

mas ale aj vlastny klopivy moment profilu ... a profil pri vychyleni plochy menis, cim menis aj vlastny klopivy moment plochy.

... keby v tom mal niekto uplne jasno, rad si necham detailne vysvetlit. teraz len viem z praxe, ze sa mi to chova aj tak aj tak podla lietadla...
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Mirek12
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Mirek12 »

tak jsem se vrátil z dalšího letu,, zase jak se to zpustilo malinko po rychlosti tak se křídla rozkmitala frrr a servo HS81 na křidélku v prdeli (bylo nové) tak co s tím je to moc naložené nebo nevím na motor jsem neletěl jenom kluzem a přitáhnutí nahoru a a byl oto v háji... :evil: :evil:
Surgical

#44 Příspěvek od Surgical »

Njn, já vyčesal 81-ky i v EGE, u takhle velkýho éra tam nic jiného, než kov nebo karbonit nepatří....
Prakticky všechny HS-81, které mi zbyly, jsem po podobných příhodách upgradoval kovovými převody a fungují bez problému....oproti tomu HS-82MG jsem měl čtyři a všechny se sr...kakaly, překmitávaly, nedržely středy atd., to zas zlatý 81-ky, ale s kovem....
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Doktor »

Rozkmitala se Ti křídla nebo jen křidélka?

Pokud křidélka, tak použij co možná největší páku na křidélku a co možná nejmenší na servu. Taky táhlo musí být tuhé.

Ale abych nebyl jen chytrej. Když sem lítal Filipa 600, tak sem měl stejný problém. Občas chytila křidélka slušný flutter. Serva taky HS 81. Na důvod sem nepřišel. Od té doby sem HS 81 nekoupil a zatim klid.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“