Poskládání LiPo/LiFe akumulátoru dle rozměrů?
Re: Poskládání LiPo/LiFe akumulátoru dle rozměrů?
Díky, zase jsem o něco chytřejší.
To potom nevadí, že je to ve skutečnosti 12,8V, jelikož každý kdo má "11,1V", na tomhle jezdí a v pohodě.
To potom nevadí, že je to ve skutečnosti 12,8V, jelikož každý kdo má "11,1V", na tomhle jezdí a v pohodě.
Jo, tak nějak to bude
Když tomu nerozumíš, tak stačí vědět, že na těch baterkách výrobce udává tak zvaný nominál. Ten je nižší, než maximum čerstvě po nabití. Proto to asi JMalika zmátlo, protože si asi myslel, že víš o čem mluvíš, když říkáš to "maximum" a "minimum".
Stejně by ale bylo lepší se trošičku pozajímat a aspoň porozumnět
A k tomu měření u kamaráda:
Je dobré vědět, aby nedošlo ke zmatení, kdy tu baterku měřil. Tím nemyslím kalendářní datum a čas, ale stav baterky - byla po použití vybitá, čerstvě nabitá nebo to byla právě zakoupená a ještě ani jednou nepoužitá baterie?
LiPo baterky se totiž prodávají nabité jen na tak zvanou storage úroveň, což je cca 60% kapacity - její napětí je díky tomu velmi blízké právě tomu nominálu, který je na ní napsaný. Proto taky novou LiPo baterii před prvním použitím musíš vždy správně nabít. A pokud baterku dlouhodobě nepoužíváš, třeba schováš zbraň po sezoně, pak by se ta LiPo baterka měla uskladnit nabitá znovu jen na tu storage úroveň. Tím se zvyšuje její životnost.
EDIT: Tohle celé nedorozumnějí je IMHO ukázkový příklad toho, proč se především v případě LiPo nebo LiFe baterií zpravidla nediskutuje o napětí (to každý znalý zná
), ale potřebná baterie se označuje počet článků v ní - tedy se říká například 2S nebo 3S.
Když tomu nerozumíš, tak stačí vědět, že na těch baterkách výrobce udává tak zvaný nominál. Ten je nižší, než maximum čerstvě po nabití. Proto to asi JMalika zmátlo, protože si asi myslel, že víš o čem mluvíš, když říkáš to "maximum" a "minimum".
Stejně by ale bylo lepší se trošičku pozajímat a aspoň porozumnět
A k tomu měření u kamaráda:
Je dobré vědět, aby nedošlo ke zmatení, kdy tu baterku měřil. Tím nemyslím kalendářní datum a čas, ale stav baterky - byla po použití vybitá, čerstvě nabitá nebo to byla právě zakoupená a ještě ani jednou nepoužitá baterie?
LiPo baterky se totiž prodávají nabité jen na tak zvanou storage úroveň, což je cca 60% kapacity - její napětí je díky tomu velmi blízké právě tomu nominálu, který je na ní napsaný. Proto taky novou LiPo baterii před prvním použitím musíš vždy správně nabít. A pokud baterku dlouhodobě nepoužíváš, třeba schováš zbraň po sezoně, pak by se ta LiPo baterka měla uskladnit nabitá znovu jen na tu storage úroveň. Tím se zvyšuje její životnost.
EDIT: Tohle celé nedorozumnějí je IMHO ukázkový příklad toho, proč se především v případě LiPo nebo LiFe baterií zpravidla nediskutuje o napětí (to každý znalý zná
Tím minimem a maximem jsem myslel, že třeba LiFe baterie jdou poskládat tak, aby měli 9,9V, s tím, že LiPo jdou poskládat na 7,4, 11,1 a vyšší, a tím jsem chtěl říct, že baterie by neměla mít nižší napětí než 9,9V, ale zase nechci aby se tady postovali 17ti voltové, ale maximálně nominál 11,1
Dnes jsem se ptal kamaráda, a potvrzuje jen to, cos napsal - baterii měřil ihned poté, co mu přišla, tedy jak ty říkáš, měla nějakých 60%, tzn. to by těch 11,1V odpovídalo.
Pokud bych to tak chtěl dělat, že po sezóně mám baterku uložit v 60% procentech kapacity, toho mám docílit jak? Není to tak jednoduché, vybít baterku pouze na 60%
EDIT
Já měl za to, že když napíšu 9,9V až 11,1V že to pochopíte tak, jak jsem to napsal, ne že baterka musí mít napětí v tomhle rozsahu. (to je vůbec možné?)
Dnes jsem se ptal kamaráda, a potvrzuje jen to, cos napsal - baterii měřil ihned poté, co mu přišla, tedy jak ty říkáš, měla nějakých 60%, tzn. to by těch 11,1V odpovídalo.
Pokud bych to tak chtěl dělat, že po sezóně mám baterku uložit v 60% procentech kapacity, toho mám docílit jak? Není to tak jednoduché, vybít baterku pouze na 60%
EDIT
Já měl za to, že když napíšu 9,9V až 11,1V že to pochopíte tak, jak jsem to napsal, ne že baterka musí mít napětí v tomhle rozsahu. (to je vůbec možné?)
Ještě bych prosil o jednu prosbičku ...
Je velký rozdíl v kapacitě u 1800mAh vs. 2200mAh?
Resp.
http://www.emotors.cz/elsa/eshop/5-1-BA ... mAh-2S-25C
vs
http://www.emotors.cz/elsa/eshop/5-1-BA ... LiPol-Pack
Baterka bude na dvoudenní soft akci, a bojím se, jestli těch 1800mAh není málo. Nebo to bude naopak vydrží ještě déle, díky tomu, že to má vybíjecí proudy o dost vyšší?
Díky za info ... Kolik kvér odebírá proudů opravdu nevím, tak prosím aspoň o teoretickou odpověď.
Je velký rozdíl v kapacitě u 1800mAh vs. 2200mAh?
Resp.
http://www.emotors.cz/elsa/eshop/5-1-BA ... mAh-2S-25C
vs
http://www.emotors.cz/elsa/eshop/5-1-BA ... LiPol-Pack
Baterka bude na dvoudenní soft akci, a bojím se, jestli těch 1800mAh není málo. Nebo to bude naopak vydrží ještě déle, díky tomu, že to má vybíjecí proudy o dost vyšší?
Díky za info ... Kolik kvér odebírá proudů opravdu nevím, tak prosím aspoň o teoretickou odpověď.
Konig píše:Já měl za to, že když napíšu 9,9V až 11,1V že to pochopíte tak, jak jsem to napsal, ne že baterka musí mít napětí v tomhle rozsahu. (to je vůbec možné?)
Jak vidíš, někdo pochopil, někdo ne. Používej 2S / 3S a pochopí snad každý
Vybití baterky na storage úroveň umí zajistit každá slušná LiPo nabíječka. Nastavíš si na ní nabíjení v režimu storage a nabíječka se postará o zbytek. V praxi to funguje tak, že je jedno, jestli jsou ty baterky v daném okamžiku nabité nebo vybité - nabíječka si je změří a sama se rozhodne, jestli na těch 60% musí trochu víc nabít nebo jestli má naopak baterky na tuhle hodnotu vybít.
Jinak bys potřeboval měřák a kontrolovat napětí. Je to sice jen hrubý postup a vopruz, ale jde to - používej baterii ve zbrani, ale čas od času ji změř napětí. Až napětí klesne na nominál, jsi plus minus na storage úrovni
Já už LiPo mám, jen chci kupovat novou.
Nabíječku mám zcela základní...http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 2S_3S.html
A tam režimy jaksi nemám :/
Jak je to s rozdílem 2S 2200mAh 25-35C vs. 3S 30-60C 1800mAh? Udělá těch 400mAh hodně, nebo ne?
Nabíječku mám zcela základní...http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 2S_3S.html
A tam režimy jaksi nemám :/
Jak je to s rozdílem 2S 2200mAh 25-35C vs. 3S 30-60C 1800mAh? Udělá těch 400mAh hodně, nebo ne?
Konig píše:Je velký rozdíl v kapacitě u 1800mAh vs. 2200mAh?
Rozdíl je právě těch 400 mAh
Já vím, že je to blbá odpověď. Ale co cheš vědět víc, když se ptáš na dobu provozu a na rozdíl mezi těmi dvěmi kapacitami, přitom neznáš ani tu nejzákladnější věc - proudový odběr spotřebiče (tvé zbraně)
Ale dobrá, trochu teorie (ve výpočtech budu dost zaokrouhlovat):
LiPo baterie, pokud chceš aby dobře a dlouho sloužila, se v provozu nechá vybíjet do cca 80% odevzdané kapacity, tedy 20% tam musíš nechat. Ta první ti tím pádem odevzdá v provozu plus minus 1400 mAh a ta druhá plus minus 1800 mAh.
Bereme-li tvou první baterku jako základ, pak celkový čas, po který těch odevzdatelných 1400 mAh udrží zbraň v chodu, považujme za 100%. Ta druhá kapacitnější baterka ti tedy ve stejné zbrani poskytne o cca 30% času více.
Jinými slovy, jako příklad, pokud ti ta tvoje první baterka s nominální kapacitou 1800 mAh vydrží cca 12 hodin běžného zabíjení nepřítele, pak ta druhá s nominální kapacitou 2200 mAh vydrží zabíjet něco přes 15 hodin.
EDIT: Omlouvám se, ale když jsem tohle psal, tak jsem si nevšiml, že v dotazu porovnáváš nejen různé kapacity, ale i různý počet článků. Takže ta moje zde uvedená teorie platí pro porovnání mezi 2S/1800mAh a 2S/2200mAh.
Naposledy upravil(a) FlyBear dne úte 30.08.2011 14:47, celkem upraveno 1 x.
Dobrá, děkuji za informace...Vím, že je to jako bavit se s tatarem, když o funkčnosti LiPo akumulátoru mám minimální informace (aneb znám základní pravidla při práci s LiPo a to je zhruba vše), ale budu se vynasnažit se o LiPo naučit i něco více ...
Konig píše:Nabíječku mám zcela základní... A tam režimy jaksi nemám :/
No a zabilo by tě (
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__14857__HobbyKing_50watt_5A_X_Charger_Balancer.html
LiPo jsou skvělá věc. Budou ale dobře sloužit, jen když se o ně budeš aspoň trochu starat - a rozumná nabíječka k tomu bezpochyby patří. A ta, kterou máš, rozhodně rozumná není - to je jen takový nouzák.
Ještě poznámka: LiPo baterky ztrácejí výkon za nízkých teplot. Pokud bojuješ i v zimě, pak se ti může stát, že LiPo vysadí při teplotách klesajících k nule, o mrazu ani nemluvím.
Z Kongu nejspíš budu zase objednávat, tak vezmu i novou nabíječku...
Obecně nízké teploty nejsou dobré ani pro zbraně samotné, takže se snažím vyhýbat hrát v nízkých teplotách.
Obecně nízké teploty nejsou dobré ani pro zbraně samotné, takže se snažím vyhýbat hrát v nízkých teplotách.
Nevím, jestli je to prakticky dobře proveditelné, protože neznám tvou výzbroj ani výstroj a nevím jak složitý je úkon výměny baterie.
Ale třeba by k tomu šlo přistoupit jako k běžnému úkonu přebíjení a nosit s sebou více menších LiPo baterií ukrytých v kapsách blíž k tělu. V případě potřeby ve vhodný okamžik baterii ve zbrani vyměnit.
Tím bys vyřešil jak potřebnou kapacitu pro vícedenní boje, tak otázku teploty baterie.
LiPo baterie má obrovskou výhodu:
- Nemusí se nabíjet těsně před použitím a přesto podá prakticky plný výkon (vydrží ready po mnoho dní).
- Nemusí se plně vybíjet, klidně ji můžeš použít jen pro část její kapacity a pak znovu nebo nechat dobíjet i ne zcela vybitou. To vše opakovaně beze ztráty jejích vlastností.
Ale třeba by k tomu šlo přistoupit jako k běžnému úkonu přebíjení a nosit s sebou více menších LiPo baterií ukrytých v kapsách blíž k tělu. V případě potřeby ve vhodný okamžik baterii ve zbrani vyměnit.
Tím bys vyřešil jak potřebnou kapacitu pro vícedenní boje, tak otázku teploty baterie.
LiPo baterie má obrovskou výhodu:
- Nemusí se nabíjet těsně před použitím a přesto podá prakticky plný výkon (vydrží ready po mnoho dní).
- Nemusí se plně vybíjet, klidně ji můžeš použít jen pro část její kapacity a pak znovu nebo nechat dobíjet i ne zcela vybitou. To vše opakovaně beze ztráty jejích vlastností.
Konig píše:Z Kongu nejspíš budu zase objednávat, tak vezmu i novou nabíječku...
Tak si zrovna vem k tomu 3S i hlídač napětí http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=7223 ať jí zas nepodvybiješ.
Co se týká výdrže 2S 2200 vs. 3S 1800. Řekl bych že to u tý 1800 bude tak 1/2 času. Neboť při zvýšení napětí na pohonném aku ti asi stoupne i odebíraný proud na motorku.
Jo a pak mi pošli fotku jaks tam ten 3S nacpal. Mě se to nepovedlo.
To Fly Bear : Výměna baterky v G36 se sklopnou pažbou je celkem opruz (vím, mám doma verzi E2). Zvlášť když je ta baterka natěsno.
Optima II /2,4 GHz..Solius /2,4 GHz.
Šlehač NE SoloPro 328
Šlehač NE SoloPro 328
Já do té 3S nakonec nepůjdu, jelikož chci ať mi to něco vydrží, a maximální kapacita 1800mAh není moc ... A více baterek se mi zase kupovat nechce, abych to pak střídal... Nechávám si 7,4V/2200mAh, a pokud se mi to někdy bude zdát málo, tak ve dvojčlánku můžu koupit i vyšší kapacitu, a rozměry stále budou dobré.
otass píše:Co se týká výdrže 2S 2200 vs. 3S 1800. Řekl bych že to u tý 1800 bude tak 1/2 času. Neboť při zvýšení napětí na pohonném aku ti asi stoupne i odebíraný proud na motorku.
Tímhle bych si nebyl tak jistý. Ale neznám konstrukci toho pohonu ani zapojení jeho regulace (je-li nějaká). Obecně vzato: pokud by ten pohon měl poskytnout nějaký výkon, aby něčím točil určitou silou na určitých otáčkách, pak při zvýšení napětí se naopak proud sníží. Tím pádem by to vydrželo běžet ještě déle...
Pokud tam regulace neni a je tam například jen napřímo zapojenej ss motor, pak se s vyšším napětím zvednou otáčky a zvedne si i podávaný výkon. Ale je otázka, jak moc se ten výkon zvedne a jestli tedy povýšení výkonu vykryje už samo vyšší napětí nebo jestli se i zvýší odebíraný proud. Klidně ten vzrůst výkonu může být dost nízký na to, aby i v tomhle případě odebíraný proud klesl...
otass píše:To Fly Bear : Výměna baterky v G36 se sklopnou pažbou je celkem opruz (vím, mám doma verzi E2). Zvlášť když je ta baterka natěsno.
Tím pádem ten můj návrh na přebíjení baterek samozřejmě nemá smysl.