petrovo píše:>> Má-li někdo něco k "rozhýbání", či své praktické zkušenosti, sem s nimy...
Spíše by mne zajímalo, jestli někomu tento konkrétní modul pracuje tak, jak má.
Provedené testyTebou v úvodu tohoto tématu zmíněný modul
Turnigy be found lost model beeper mám také a otestoval jsem ho s 8-mi kanálovým přijímačem
Turnigy V2 (2,4Ghz), který nemá nastavitelné fail safe a při ztrátě spojení Rx/Tx není na jeho výstupech 1 až 3 a 6 až 8 žádný signál pro serva zatímco na výstupech 4 a 5 je fail safe režim hold tj. trvale držen signál v pozici/stavu jako byl těsně před ztrátou spojení.
Test s modulem připojeným na výstup přijímače bez fail safePokud je tento modul zapojen na výstup 1 zmíněného přijímače pak když za provozu vysílačky i přijímače vypnu vysílačku tak dojde ke ztrátě spojení mezi Rx/Tx a na výstupu 1 přijímače není žádný signál pro servo. Modul signalizuje ihned po vypnutí vysílačky tj. při ztrátě signálu pro servo na výstupu přijímače je odezva modulu prakticky okamžitá.
Test s modulem připojeným na výstup přijímače s fail safe holdPokud je tento modul zapojen na výstup 4 zmíněného přijímače pak když za provozu vysílačky i přijímače vypnu vysílačku tak dojde ke ztrátě spojení mezi Rx/Tx, ale na výstupu 4 přijímače je hold tj. trvale držen signál v pozici/stavu jako byl těsně před ztrátou spojení. Modul nesignalizuje vůbec ani když počkám třeba několik minut.
Test s modulem připojeným na servotesterKromě výše uvedených testů se zmíněným přijímačem jsem dále tento modul otestoval i na
servotesteru GWS MT-1 s tím, že jsem nastavil signál v jednom případě na 1500 us a ve druhém případě na 1400 us a v obou případech jsem čekal několik minut zda modul bude detekovat stále stejný signál jako výpadek, ale ani v jednom případě modul nesignalizoval ani při čekání několik minut. Jakmile jsem na servotesteru vypnul výstupní signál pro servo tak modul začal ihned signalizovat.
Test signalizace modulu při poklesu napětíNakonec jsem provedl i test signalizace poklesu napájecího napětí modulu pod 4V. Modul, který jsem testoval signalizuje už při poklesu napětí pod cca 4,1V.
Tip ohledně intenzity zvukuPokud jde o intenzitu zvuku tak tento modul má sirénku překrytou dost masivní průhlednou smršťovací bužírkou v níž je pouze malý otvor. Po odstranění bužírky tak, aby byla celá horní část sirénky volná se intenzita zvuku pocitově zlepšila. Ukázka původního stavu (vlevo) a stavu po odstranění části bužírky (vpravo) je na obrázku
viz tento odkaz. Další vylepšení může být třeba v tom, že se těch modulů na model umístí víc třeba dva nebo tři. Připojení k přijímači může být přes Y kabely na jeden kanál. Moduly mohou být na modelu v různých pozicích tak, aby sirénky mířily různými směry.
ZávěrZ výše uvedeného je patrné, že modul
Turnigy be found lost model beeper, který mám signalizuje při poklesu napájecího napětí viz výše zmíněný test a kromě toho signalizuje při výpadku spojení mezi Rx/Tx pouze pokud na příslušném výstupu přijímače, na který je zapojen není žádný signál pro servo. Při aktivním fail safe ať už plném nebo hold na příslušném výstupu dle mého názoru tento modul nedetekuje žádný výpadek spojení ani když je po několik minut trvale držen stejný signál. Totéž potvrzují i někteří další uživatelé tohoto modulu v diskusi k němu přímo na webu Hobbykingu. Dle mého názoru to není závada, ale vlastnost tohoto modulu.
Pokud chceš tento modul použít v modelu na výstupu přijímače, na kterém při ztrátě spojení Rx/Tx nebude žádné fail safe tj. ani nastavená pozice ani hold, ale pouze ztráta signálu pro servo, pak bude k aktivaci modulu za provozu vysílačky i přijímače stačit vypnout vysílačku a modul by měl ihned začít signalizovat a stejné by to mělo být i pokud by došlo ke ztrátě spojení třeba zastíněním přijímače tj. pokud by model třeba zalétl někam mimo dohled.
Pokud chceš tento modul použít v modelu a mít současně i nastavitelnou pozici fail safe jen na některých kanálech, ale tvůj přijímač to neumožňuje tj. má možnost jen fail safe zcela vypnout a nebo jej mít na všech kanálech aktivní pak použij přijímač s deaktivovaným fail safe a na jeden z výstupů přijímače, na kterém nebude použito externí fail safe zapoj tento modul. Pak na některé jiné výstupy kde chceš mít fail safe např. křidélka, směrovka, výškovka zapoj externí fail safe moduly třeba
viz tento odkaz a teprve na ně příslušná serva. Pokud jde o kanál plynu a jde-li o elektropohon tak většina současných regulátorů sama odstaví motor při ztrátě signálu na výstupu přijímače tj. fail safe s odstavením elektromotoru by ti měl při výpadku signálu na výstupu přijímače do réglu fungovat přímo v réglu bez nutnosti ho řešit externím fail safe. K aktivaci modulu za provozu vysílačky i přijímače bude také stačit vypnout vysílačku a modul by měl ihned začít signalizovat a stejné by to mělo být i pokud by došlo ke ztrátě spojení třeba zastíněním přijímače tj. pokud by model třeba zalétl někam mimo dohled. Přitom pokud dojde ke ztrátě spojení ve vzduchu tak externí fail safe moduly zapojené na ostatních kanálech zabezpečí funkci fail safe i když samotný přijímač ji bude mít zcela deaktivovánu.