Přechod z ricinu na syntetiku

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
pepinozbrna
Kontaktovat uživatele:

Re: Přechod z ricinu na syntetiku

#31 Příspěvek od pepinozbrna »

Celeron píše:Ještě bys mohl napsat kde, bez toho to jaksi nemá smysl.
Já se bavím celou dobu o Eurošarmu Slatiňany. Není nic složitějšího zvednout telefon a zeptat se na aktuální cenu.

Metyl v kanystru 10l 520,- s spotřebkou a DPH

Sud metylu 160 kg 11,60/kg bez spotřebky a DPH
Spotřebka je stejná, 10,95/ litr ale neptal jsem se, kolik je v sudu litrů ale posledně to bylo 2124,30
Takže cca 26 kaček litr s daněma.
Sud 680 bez DPH, 822 s DPH.
To je za kg a následně litr podstatně míň, než jsem to kupoval já v době metylalkoholový krize. Na dotaz proč ten rozdíl, opakovaný odběr a změna dodavatele, což vysvětluje že v sudu je o 10 kg více. To celkem potěší, dnes se setkáváme spíš s opakem.

To pepinozbrna: Myslíš, že kde koupit, jak a za kolik není relevantní informace?
Jirka

Právě naopak tato informace je určitě k věci a potřebná .... spíš se do tebe navážel někdo jiný .... a ani jeden z vás si to nechtěl nechat líbit.
Nahoru to půjde ... dolů musí.
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Rosta2 »

Mosquito píše:A co tohle kluci http://www.eshop-rychle.cz/www-lovo-oil ... y-olej-1-l. .Dá se to použít do paliva nebo jedině jako projímadlo? :D

Tak to je super informace, cena je taky velmi příznivá a v nákupu aspoň 5L se už i ta cena za dopravu dá snést. Kdysi za totáče jsme zháněli ricinový olej z lékáren a nemocnic, ale někdo nám tehdy říkal, že ten ricín co se používá v lékařství, není moc vhodný jako olej do metylu, že obsahuje nějaké ty balzámy nebo jak se to jmenuje a že ty způsobují zakarbonování motoru atd. Že je vhodný pouze technický ricín jako olej do metylu. Asi měl pravdu, ale byli jsme rádi aspoň za ten lékařský. Ale to už je historie :wink:
Potkan

#33 Příspěvek od Potkan »

To: Mosquito
Taky by mě zajímalo, cena je dosti lákavá :D
Sbach, Solo Sport (žhav. 7,5ccm), F-35 (dmych. 64mm), TORO 900 (+FPV), Duet
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Celeron »

Rosta2 píše:Kdysi za totáče jsme zháněli ricinový olej z lékáren a nemocnic, ale někdo nám tehdy říkal, že ten ricín co se používá v lékařství, není moc vhodný jako olej do metylu, že obsahuje nějaké ty balzámy nebo jak se to jmenuje a že ty způsobují zakarbonování motoru atd. Že je vhodný pouze technický ricín jako olej do metylu. Asi měl pravdu, ale byli jsme rádi aspoň za ten lékařský. Ale to už je historie :wink:

To se opravdu tradovalo, že lékařskej není vhodnej. Ale měli jsme v klubu jednoho známého Mudr. a nebyl problém. :oops: Takže koncem 70-tých let jsme běžně lítali na Spiritus cum, benzino denaturata a sračko-med, což byl lékařskej (nebo spíš veterinální) rycíňák. Pak jsem si udělal jedový povolení na metyl a lítali jsme metyl se sračko-medem. Veškerý žhavící motory, co byly na trhu, MVVS, Tono, HB, HP. Dokonce i jeden čas závodně RC-P a F3D. Až někdy 1986 jsme objevili Řempo v Praze, kde měli technickej rycín. Nikdy se nic nezadřelo a některý motory chodí dodnes. Pokud bylo něco o nevhodnosti pravda, asi to těm motorům nikdo neřekl. :mrgreen:
Jirka
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Celeron »

Dnes jsem se náhodou pohyboval u prodejny Fusch v Hradci Králové Kukleny. Už to není Fusch ale sortiment stejnej. Mají Aerosynth 3, minimum je balení 5 litrů, cena odpuzující 3500,- včetně DPH. Aerosynth 2 vůbec nikde nenašel. Takhle strašně drahý to před cca 4 lety nebylo. :cry: Jen nevím, jestli jsem tenkrát měl Aerosynth 2 a nebo tak podražilo.
Jo a mají i synterickej rycín, už jsem ho taky kdysi kupoval ale technickej ze semínka je levnější.
Jirka
xpetr
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od xpetr »

Aerosynt 2 a 3 stával před elektroérou u Graupnera 1500-1800Kč.
Jantar 3,5m,Biglift 2,8m 80ccm,ASW28 4m,Staudacher O.S.-20ccm, Solius MPX
VTjr

#37 Příspěvek od VTjr »

radi5 píše:Kromě MVVS neznám v posledních 20-ti letech vyráběný běžný letecký žhavík s předepsaným palivem bez nitra nebo méně než 16-ti procenty oleje ... :wink:

Ale vždyť je to jedno, :o dnešní běžné žhavící motory s výbrusy ABC se zas tolik neliší, ať už je to ASP , Evolution, OS, nebo MVVS. I když různí výrobci ve svých návodech k nim píší o palivu různé věci, tak většinou se jistí tak, že oleje doporučí víc než je ve skutečnosti třeba a taky o nitrometanu se vyjadřují porůznu.
Kupříkladu MVVS zakazují méně než 18% ricínu, syntetiku nedoporučují vůbec a nitrometan taky. Výrobci se prostě jistí. Navíc nemohou vědět komu se jejich motor dostane do ruky, nakolik je zkušený a počítají spíš s tím nejhorším. :|

Moje osobní zkušenosti s motorem MVVS 7,5 GFS ABC RC po 120 hodinách provozu jsou ale zcela jiné. :)

Motor byl zabíhán na palivo FAI 20/80 asi hodinu běhu. Pak asi 5 hodin provozován na palivo Tornado Flight 5% nitra (18% maziva), pak asi 20h na vlastní míchané palivo 10% syntetiky (MOLsyn) 5% ricínu a 5% nitrometanu. Postupně jsem snížil mazivo až na 10% syntetiky a 2,5% ricínu, nitrometanu jak kdy, ale nejvíc 10% a nejméně 4%. A na tohle složení má nalétáno dalších téměř 100hodin bez výraznějších známek opotřebení. :wink:
Samozřejmě byla pravidelná údržba, první výměna ložisek po cca 50 hodinách (to už bylo i trochu pozdě), pak ještě 2-krát vždy po 30 hodinách provozu. Ložiska jsem přitom dával naprosto běžná (žádné japonce, ale ZVL, ZKL a italská ISB - co je spíš čína).
Jednou jsem čistil velký nános karbonu na pístu, výfukovém okně a spalovací komoře (to bylo po cca 20 hodinách provozu s laděným výfukem, celkově asi po 80 hodinách životnosti), motor se téměř zadřel - tam doporučuji odkarbonovávat radši každých 5 - 10 hodin. Nicméně ani to na motoru nezanechalo trvalé následky a i po této operaci si odkroutil dalších cca 40 hodin. :)
Taky jednou jsem se spletl a dal do paliva omylem jen poloviční dávku syntetiky, tedy pouhých 5%, ale ricínu bylo správně 2,5% (celkem maziva jen 7,5%), nitra bylo 10% - motor však přitom šlapal jako nikdy. :lol: A svou chybu jsem si uvědomil až po 6 startech a vylétáni 1 litru paliva. Nicméně ani to nezanechalo na motoru žádné následky. :)

Co se nitrování týče, tak pro dobré přechody, stabilitu volnoběhu a chodu v akrobatických obratech považuji 4% jako rozumné minimum. Na stabilitě a přechodech se větší % už moc neprojeví, už je začíná růst výkon, ale výrazněji až nad 10%. Pod 3 až 4% nitra se už úbytek nitra v palivu projevuje mnohem větší citlivostí na bohatost směsi. Ne že by se s tím nedalo létat, ale vyžaduje to pak mnohem jemnější ladění a taky je motor víc citlivý na povětrnostní změny, tedy především tlaku ale i vlhkosti a teploty vzduchu. Takže se musí pořád ladit. Zatím co např s 8% nitra celé měsíce s hlavní jehlou (a už vůbec ne volnoběžnou) ani nehnu.

Jó, a za celou dobu jsem vyměnil jen 5 svíček (Novarossi C6). Ani jednou nebyla spálená, ale vlákno už nevypadalo dobře, takže preventivně doporučuji kontrolovat každých 20 hodin, při provozu s laďákem a na vyšších otáčkách (nad 16 tisíc/min) i častěji. Předejde se tím tomu, aby se vlákno propálilo/uklepalo a pak jeho úlomky poškodily výbrus (nevratně). :wink:

A ještě k ricínu. Za tu dobu 120 hodin provozu jsem spotrěboval při míchání paliva asi 2,5 litru medicínského ricínu (ze starých zásob), 5litrů různé syntetiky (3,5l MOLsynu a asi 1,5 litru P2000) a asi 0,5 litru Rizolu (ricín od Pelikána), když došel medicínský ricín.

A ten problém se zakarbónováním motoru při provozu s laďákem - fakticky jsem neodhalil příčinu. Samozřejmě je možné, že za to mohl i ten medicínský ricín i když tomu přikládám nejmenší váhu. Spíš si myslím, že jsem měl špatně nastavenou délku vzhledem k použité vrtuli a provozním otáčkám, asi měla být roura trochu delším aby optimálně pracovala i v středních otáčkách. To nevím, protože jsem pak zanechal experimenty s ní a vrátil se radši k expanznímu tlumiči. S ním měl motor sice nižší výkon, ale mnohem plynulejší regulaci výkonu bez výrazných skoků, které naopak byly v případě laďáku.
Zkrátka si myslím, že medicínský ricín se dá používat v pohodě ve směsi se syntetikou v poměru 1:3 až 1:4. Dokonce motor nezasýchá ani po delší odstávce a to jsem ani nepoužíval žádné after-runy, nanejvýš jsem do motoru dal pár kapek oleje na zbraně. Přitom syntetika MOLsyn není také žádná výhra, neobsahuje ty antikarbonové a antioxidační přísady jako Aerosynth. Inu ložiska byla po každé výměně trochu nahnědlá, ale jinak motor v pohodě. Výměna ložisek stojí přitom pakatel (3€), jde spíš o tu práci s demontáží motou z modelu a jeho rozebrání. Ale je to dobré jednou za čas udělat a zrevidivat vnitřek motoru (vyčistit, zkontrolovat oka ojnice, nánosy karbonu a pod) - to motoru prospěje.
Naposledy upravil(a) VTjr dne úte 29.03.2016 20:30, celkem upraveno 1 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
marti

#38 Příspěvek od marti »

Dobrý večer všem, právě jsem se vrátil z montáže a po přečtení příspěvků jen krátká reakce.
Napsal jsem, že metyl jsem koupil ca do 32,-/l načež jsem byl přesvědčován že je to určitě bez spotřebky aby pak dotyčný dokladoval cenu ještě nižší. Že se jedná o dodavatele Eurošarm jsem psal v některém předešlém příspěvku.
Trošku mě vadí když se mi někdo snaží rozmlouvat fakta na které mám doklad a dělá ze mě hlupáka.
Napsal jsem,že jiný než Aerosynth 3 už není. Bohužel cena je dost vysoká.
Nitrometan je téma na provozovaný motor. Provozuji 4T motory převážně Laser,ale i O.S. a náhodou jeden ASP, ani jeden nitrometan nevyžaduje. Přechody v pohodě, pravdou je,že ani jeden neprovozuji na hranici výkonosti.
Palivo míchám s 10% syntetiky a ca 3% ricinu. Ten mám ještě kvalitní od Castrolu, ale až dojde uvidíme. Koupit se dá ale cena je také dost šílená.
Větší motory chodí jen na syntetiku v pohodě, ale u menších byly špatné přechody.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od DAF »

Bavili jsme se o použití syntetiky u motorů větší kubatury, 6,5 a výš. Ale jak s motory menšími, doposud živenými ricinovým palivem, jak to vidíte zde se změnou maziva v palivu? U motorů nad 6,5 se říká, že změna není problematická, hlavně neni-li na ricín dlouho běhaný. Ovšem u prcků se říká, že mají běhat výhradně na ricín. Jde mi o to, že mám třeba jedničku a tam to je opravdu na zváženou. Nová paliva od Wasserftáka mají už jen syntetiku. Jaký je váš názor na změnu? Nechci o motory přijít a předělávat to na elektro se mi už vůbec nechce.
Hitec Aurora 9X
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Celeron »

DAF píše:Bavili jsme se o použití syntetiky u motorů větší kubatury, 6,5 a výš. Ale jak s motory menšími, doposud živenými ricinovým palivem, jak to vidíte zde se změnou maziva v palivu? U motorů nad 6,5 se říká, že změna není problematická, hlavně neni-li na ricín dlouho běhaný. Ovšem u prcků se říká, že mají běhat výhradně na ricín. Jde mi o to, že mám třeba jedničku a tam to je opravdu na zváženou. Nová paliva od Wasserftáka mají už jen syntetiku. Jaký je váš názor na změnu? Nechci o motory přijít a předělávat to na elektro se mi už vůbec nechce.

Já lítám na 10% syntetiky a 3% rycínu ASP 25 (4,1 ccm) a MVVS 3,5 a žádnej problém. A to ASP vytáčím s laděným výfukem na hocně vysoký točky.
Jirka
DAF
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od DAF »

Díky, ale tohle je ještě relativně velký objem. Jde mi hlavně o tu jedničku. Nyní mám v provozu jednu jedničku (běhanou jen na ricín, a dost dlouho), dále Juniora 2, (provoz jen ricín), jedno ASPéčko 2,5 starší (ricín) a jedno nové (s modrou hlavou, to je čerstvě zaběhnuté, tam by přechod nemusel být problém). Mám i další malé objemy, tyhle motory v současné době nemám v žádném modelu, takže pokud Pelikán skutečně časem opět ricinová paliva zajistí, bude to v pohodě. Mám bohužel už jen zbytek paliva 20/80, a plechovku (načatou) 15/85. Když jsem vyrazil na nákup, bylo už pozdě. Leda koupit metyl a sehnat ricín a míchat.
Hitec Aurora 9X
VTjr

#42 Příspěvek od VTjr »

Já bych koupil letecké palivo s malým obsahem nitra (dejme tomu 1 až 5%), které mívá 16-18% maziva (buď čistě syntetického nebo směsového s ricinem) a do něj bych přilil na záběh 7-9% čistého ricínového oleje, na standartní provoz pak cca 3-5%.
Nebo bych rovnou koupil palivo FAI 80/20 (např. třeba tady http://helimodelsopava.cz/rubriky/e-sho ... l-technics, tím nechci nikomu dělat reklamu :) ), kde žádná syntetika není, jen ricín, na záběh bych pro tu jedničku přidal ještě 5% ricínového oleje a standartní provoz by i s tím co tam je měl být v pohodě.
Ricínový olej lze koupit tamtéž, bohužel však jen v 5l balení, co je pochopitelně strašně moc. Tady bych se nebál koupit 2 dl v lékárně (jen se to musí předem objednat a ne vždy jsou ochotni to prodat bez receptu - tak je třeba mít známého buď lékárníka nebo doktora). Lékárenský ricínový olej však stojí cca p 30% víc, ale při tak malém množství je to nepodstatné.

O vhodnosti paliva pro tak malý motor taky dost rozhoduje jeho konstrukce.
Tedy především zda se jedná o starý černý výbrus (píst z jemnozrnné litiny a vložka ocelová kalená), nebo je to moderní ABC (případně AAC či ABN). Dále pak i to, jestli má ojnice oka vypouzdřena bronzovými vložkami, či nikoliv. Pokud má ten motor výbrus ABC a vypouzdřená oka ojnice, tak bych ani syntetiky příliš neobával. A ve směsi s ricinem by to neměl být vůbec žádný problém.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od DAF »

Kurňa chlopi čtěte co tam je a nedomýšlejte si text!!! Píšu, že lítám na ricínové palivo, které mi dochází a nové zatím není. Ta jednička mi běhá už několik let na ricín k plné spokojenosti. Ostatní malé kubatury na ricín také. Nitro jsem používal (5%) a přestal, protože zrovna tu jedničku jsem na něj oddělal. Na rekreační létání to stačí. Motory od 5ccm mám buď na palivo 15/85 nebo syntetiku. Nyní, když ricínové palivo není, řeším otázku možné změny, a to hlavně u toho nejmenšího. U větších a 4T problém nemá, tam dám klidně syntetiku.
Hitec Aurora 9X
VTjr

#44 Příspěvek od VTjr »

Myslím, že když koupíš palivo s 1% nitra, tak jakoby tam ani nebylo. Dokonce i 5% by neměl být problém, nebo přidej 1 podložku z alobalu pod hlavu a bude to OK. Když do paliva domícháš 5-10% ricínu, tak to taky bude stačit. 8) Ale mohl bys napsat o jaký motor se to jedná. :wink:
DAF
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od DAF »

Už jsem to naznačil shora, čínská jednička je WASP 061 Hornet - http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=3468 , k tomu mám Modelu 2G Junior (ten je známý) a k tomu jeden ASP .15 ve starší verzi (http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=3470 tohle je sice jen dvojka, ale dvaapůlka je jen převrtaná na větší objem)) a jeden v nové verzi (http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=3471). K tomu ještě MVVS 2.0G, který je t.č. vymontovaný. Ten Brňák by to snad schroupnul, jak by se tvářila Modela nevím, ale hlavně mi jde o tu jedničku. Tyhle prcci jsou náchylní na škaredý pohled. Všude jsem četl, že do nich by se syntetika a paliva pod 20% dávat neměla, proto se ptám, jelikož o něj nechci přijít jen kvůli nevhodnému palivu. Mám i další menší kubatury (např. TT 4,1ccm, MVVS 2.5 - k těm chystám plán, zatím času dost), ty by to možná také spolkly. ASP 5.23 jsem honil na syntetiku od počátku, ASP 6,5 jsem sice honil na ricín, ale moc nemá naběháno, takže případný přechod by neměl být problém. Teď dokončuju ajrák na 8.5 4T, tam je to jasné - syntetika od počátku, a s troškou nitra.
Ale první jedničku jsem krmil palivem s asi 5% nitra a po nějaké době mě opustila, vyčvachtalo se pouzdro kliky v karteru, ta pak krásně radiálně vaklala. Druhá jednička chodí od záběhu jen na čistý ricín a už má odlétáno podstatně víc a zatím bez znatelného opotřebení. Vzhledem k tomu, že je ve větráku, tak mě nějaké přechody zas tak netrápí (podařilo se mi stáhnout plyn, motor kupodivu nechcípnul a když jsem po několika minutách kluzu brnknul o plyn, motor je čistě rozječel, tak jsem si zase trochu dostoupal a jelo se dál).
Hitec Aurora 9X
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“