radi5 píše:Kromě MVVS neznám v posledních 20-ti letech vyráběný běžný letecký žhavík s předepsaným palivem bez nitra nebo méně než 16-ti procenty oleje ...

Ale vždyť je to jedno,

dnešní běžné žhavící motory s výbrusy ABC se zas tolik neliší, ať už je to ASP , Evolution, OS, nebo MVVS. I když různí výrobci ve svých návodech k nim píší o palivu různé věci, tak většinou se jistí tak, že oleje doporučí víc než je ve skutečnosti třeba a taky o nitrometanu se vyjadřují porůznu.
Kupříkladu MVVS zakazují méně než 18% ricínu, syntetiku nedoporučují vůbec a nitrometan taky. Výrobci se prostě jistí. Navíc nemohou vědět komu se jejich motor dostane do ruky, nakolik je zkušený a počítají spíš s tím nejhorším.
Moje osobní zkušenosti s motorem MVVS 7,5 GFS ABC RC po 120 hodinách provozu jsou ale zcela jiné.
Motor byl zabíhán na palivo FAI 20/80 asi hodinu běhu. Pak asi 5 hodin provozován na palivo Tornado Flight 5% nitra (18% maziva), pak asi 20h na vlastní míchané palivo 10% syntetiky (MOLsyn) 5% ricínu a 5% nitrometanu. Postupně jsem snížil mazivo až na 10% syntetiky a 2,5% ricínu, nitrometanu jak kdy, ale nejvíc 10% a nejméně 4%. A na tohle složení má nalétáno dalších téměř 100hodin bez výraznějších známek opotřebení.
Samozřejmě byla pravidelná údržba, první výměna ložisek po cca 50 hodinách (to už bylo i trochu pozdě), pak ještě 2-krát vždy po 30 hodinách provozu. Ložiska jsem přitom dával naprosto běžná (žádné japonce, ale ZVL, ZKL a italská ISB - co je spíš čína).
Jednou jsem čistil velký nános karbonu na pístu, výfukovém okně a spalovací komoře (to bylo po cca 20 hodinách provozu s laděným výfukem, celkově asi po 80 hodinách životnosti), motor se téměř zadřel - tam doporučuji odkarbonovávat radši každých 5 - 10 hodin. Nicméně ani to na motoru nezanechalo trvalé následky a i po této operaci si odkroutil dalších cca 40 hodin.
Taky jednou jsem se spletl a dal do paliva omylem jen poloviční dávku syntetiky, tedy pouhých 5%, ale ricínu bylo správně 2,5% (celkem maziva jen 7,5%), nitra bylo 10% - motor však přitom šlapal jako nikdy.

A svou chybu jsem si uvědomil až po 6 startech a vylétáni 1 litru paliva. Nicméně ani to nezanechalo na motoru žádné následky.
Co se nitrování týče, tak pro dobré přechody, stabilitu volnoběhu a chodu v akrobatických obratech považuji 4% jako rozumné minimum. Na stabilitě a přechodech se větší % už moc neprojeví, už je začíná růst výkon, ale výrazněji až nad 10%. Pod 3 až 4% nitra se už úbytek nitra v palivu projevuje mnohem větší citlivostí na bohatost směsi. Ne že by se s tím nedalo létat, ale vyžaduje to pak mnohem jemnější ladění a taky je motor víc citlivý na povětrnostní změny, tedy především tlaku ale i vlhkosti a teploty vzduchu. Takže se musí pořád ladit. Zatím co např s 8% nitra celé měsíce s hlavní jehlou (a už vůbec ne volnoběžnou) ani nehnu.
Jó, a za celou dobu jsem vyměnil jen 5 svíček (Novarossi C6). Ani jednou nebyla spálená, ale vlákno už nevypadalo dobře, takže preventivně doporučuji kontrolovat každých 20 hodin, při provozu s laďákem a na vyšších otáčkách (nad 16 tisíc/min) i častěji. Předejde se tím tomu, aby se vlákno propálilo/uklepalo a pak jeho úlomky poškodily výbrus (nevratně).

A ještě k ricínu. Za tu dobu 120 hodin provozu jsem spotrěboval při míchání paliva asi 2,5 litru medicínského ricínu (ze starých zásob), 5litrů různé syntetiky (3,5l MOLsynu a asi 1,5 litru P2000) a asi 0,5 litru Rizolu (ricín od Pelikána), když došel medicínský ricín.
A ten problém se zakarbónováním motoru při provozu s laďákem - fakticky jsem neodhalil příčinu. Samozřejmě je možné, že za to mohl i ten medicínský ricín i když tomu přikládám nejmenší váhu. Spíš si myslím, že jsem měl špatně nastavenou délku vzhledem k použité vrtuli a provozním otáčkám, asi měla být roura trochu delším aby optimálně pracovala i v středních otáčkách. To nevím, protože jsem pak zanechal experimenty s ní a vrátil se radši k expanznímu tlumiči. S ním měl motor sice nižší výkon, ale mnohem plynulejší regulaci výkonu bez výrazných skoků, které naopak byly v případě laďáku.
Zkrátka si myslím, že medicínský ricín se dá používat v pohodě ve směsi se syntetikou v poměru 1:3 až 1:4. Dokonce motor nezasýchá ani po delší odstávce a to jsem ani nepoužíval žádné after-runy, nanejvýš jsem do motoru dal pár kapek oleje na zbraně. Přitom syntetika MOLsyn není také žádná výhra, neobsahuje ty antikarbonové a antioxidační přísady jako Aerosynth. Inu ložiska byla po každé výměně trochu nahnědlá, ale jinak motor v pohodě. Výměna ložisek stojí přitom pakatel (3€), jde spíš o tu práci s demontáží motou z modelu a jeho rozebrání. Ale je to dobré jednou za čas udělat a zrevidivat vnitřek motoru (vyčistit, zkontrolovat oka ojnice, nánosy karbonu a pod) - to motoru prospěje.