Přechod z ricinu na syntetiku

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
Potkan

Přechod z ricinu na syntetiku

#1 Příspěvek od Potkan »

Zdravím.
Mám žhavík ASP 46 (7,5ccm) a zabíhám ho teď na ricin. Zatím jsem takhle spotřeboval asi 2 litry, celkem mám v kanystru 5 a rád bych ho zdělal. Původně jsem ho chtěl provozovat jen na klasiku 80/20 ricin, bohužel tohle palivo už jaksi není k dostání. Myslíte, že můžu "beztrestně" přejít na syntetiku (18%) s trochou nitromethanu (5%)? Jiné palivo jsem ani nenašel. Jak je to s případným domácím mícháním? A půjde tyto paliva vůbec ještě někde sehnat? Díky za odpovědi
Sbach, Solo Sport (žhav. 7,5ccm), F-35 (dmych. 64mm), TORO 900 (+FPV), Duet
bundes
Kontaktovat uživatele:

Re: Přechod z ricinu na syntetiku

#2 Příspěvek od bundes »

Tady seženeš ricinové palivo za minimální cenu :wink: http://www.macomodel.cz/index.php?page= ... komponenty
Letuschopno: Diablotin 8,5 ccm, Mig 7 (EPA kombat)
Paris Ivan

#3 Příspěvek od Paris Ivan »

Ahoj,
Přestaň už zabíhat motor, dej ho na éro, seřiď ho mírně do bohata a lítej.
Míchej si palivo sám. Nitrometan nedávej, nebude pro tebe nutný.
Metanol dnes již koupíš docela volně v prodejnách které nahradily Řempo. Kolem 35 Kč litr.
Pro tento motor bych dával asi 13 - 14 % syntetického oleje např Aerosynt 3.
Cenu si nepamatuji, ale je vyšší než za ricin.
Zjistíš, že model se bude dát poutírat a už nebude tak upatlanej jako s ricinem. :)
Ivan
Paris Ivan

#4 Příspěvek od Paris Ivan »

Ahoj,
To palivo tě vyjde mnohem levněji než koupené hotové.
Ivan
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Celeron »

U Fushe jsem kupoval 5l syntetiku před cca 2 roky a vycházela na cca 360,- litr. Co to bylo za typ a přesnou cenu bych musel hledat. Dávám ho 7% + 3% rycínu. Takže cca 1/3 než samotnýho rycínu. Ricín stával cca 140,- litr, takže cena paliva je tak nějak podobná... No a jinak samá pozitíva. :)
Jirka
Mosquito

#6 Příspěvek od Mosquito »

Jakej olej od Fuchse používáte?Aero synth competion'Aero synth 2 nebo Aerosynth 3.Doteďka jsem lítal na Tornado flight 5% nitra,tak hledám nějakou nàhradu.Metyl snad seženu,nitrometan mám a teď jakej z těch olejů by byl nejlepší?Mám motory cca 6,5 ccm a výš.
P.S A kde koupit ten olej prosím okolo Prahy.Bydlím a Prahou,ale dělám v Praze.
Mosquito

#7 Příspěvek od Mosquito »

To Paris Ivan:Prosímtě jak konkrétně se jmenuje ten obchod kde kupuješ metanol za 35kč litr?Mně začíná docházet a do Eurošarmu to mám daleko.Dík
MarthiR

#8 Příspěvek od MarthiR »

Také se přidám nitrometan je zbytečný u tehle kubatury, dal bych 13% syntetiky a zbytek metyl.
Kolega z klubu mi směs mícha a na 10 ccm mvvs daváme 3% nitra a 10% syntetiky
Na 6,5ccm Magnum daváme 13% syntetiky a řekl bych že je to tak akorád u te MVVSi bych dal i mín ale zase když sou vedra je to akorát

Do rozprašovače pak dát jarovou vodu (nebo čistič oken v lidlu za 40,-) a po litani hezky našplichat a hadrou setřít :-)
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
Mosquito

#9 Příspěvek od Mosquito »

To MarthiR:Jakou značku té syntetiky používáte prosímtě?
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Rosta2 »

Paris Ivan píše:Ahoj,
Přestaň už zabíhat motor, dej ho na éro, seřiď ho mírně do bohata a lítej.
Míchej si palivo sám. Nitrometan nedávej, nebude pro tebe nutný.
Metanol dnes již koupíš docela volně v prodejnách které nahradily Řempo. Kolem 35 Kč litr.
Pro tento motor bych dával asi 13 - 14 % syntetického oleje např Aerosynt 3.
Cenu si nepamatuji, ale je vyšší než za ricin.
Zjistíš, že model se bude dát poutírat a už nebude tak upatlanej jako s ricinem. :)
Ivan

I já se přidám s dotazem , díval jsem se na net, ale asi neumím správně hledat, kde se tedy dostane koupit ten metyl za cca 35Kč za litr.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Celeron »

V Eurošarmu to tak nějak bylo 35,- při odběru 200l a bez DPH. Jenže musí být živnostňák, asi kvůli tomu zálohovanýmu sudu. 10l kanystry šly i bez živnosťáku ale bylo to dražší a nevím, jestli se něco nezměnilo. Jenže když metyl koupíš na živnosťák, můžou tě zkontrolovat finančáci na co jsi ho použil a jak jsi případně zlikvidoval znečištěný zbytky a pod. Takže když řekneš, že jsi to prolítal, tak ti doměřej spotřební daň + flastr. A a když budeš tvrdit, že jsi to použil na mytí, tak sice nezaplatíš spotřební daň, ale protože nebudeš mít doklad o likvidaci, tak tě předaj na životní prostředí a flastr dostaneš tam. No a když si nedáš metyl do účetnictví, tak na tebe finančáci přijdou při kontrole v Eurošarmu. Kór teď, co maj mít ten daňovej supermozek...
No holt oni vědí jak na ofce.
Jirka
Paris Ivan

#12 Příspěvek od Paris Ivan »

Metanol prodává fy. Eurošarm.
Na netu mají stránky, nastuduj nabídkový katalog.
Ta cena byla asi před 2 roky. :wink:
Ivan
Paris Ivan

#13 Příspěvek od Paris Ivan »

Jirka to popsal mnohem lépe, výstižněji a rychleji. Doba se mění. :(
Ivan
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Rosta2 »

Celeron píše:V Eurošarmu to tak nějak bylo 35,- při odběru 200l a bez DPH. Jenže musí být živnostňák, asi kvůli tomu zálohovanýmu sudu. 10l kanystry šly i bez živnosťáku ale bylo to dražší a nevím, jestli se něco nezměnilo. Jenže když metyl koupíš na živnosťák, můžou tě zkontrolovat finančáci na co jsi ho použil a jak jsi případně zlikvidoval znečištěný zbytky a pod. Takže když řekneš, že jsi to prolítal, tak ti doměřej spotřební daň + flastr. A a když budeš tvrdit, že jsi to použil na mytí, tak sice nezaplatíš spotřební daň, ale protože nebudeš mít doklad o likvidaci, tak tě předaj na životní prostředí a flastr dostaneš tam. No a když si nedáš metyl do účetnictví, tak na tebe finančáci přijdou při kontrole v Eurošarmu. Kór teď, co maj mít ten daňovej supermozek...
No holt oni vědí jak na ofce.
Jirka

Takže letos dolítám metyl co ještě mám, kámoš říkal, že nějakou tu desítku ještě doma má a že mi ji nechá, ( ta moje MVVS 25ccm metyl pěkně bumbá) a příští rok už se bude lítat jenom na benzín.
marti

#15 Příspěvek od marti »

Loni jsem v Eurosarmu kupoval 200l a chtěli jen občanku. Sud je zálohovaný. 10l kanystr stál ca 500,- ze sudu to vycházelo l na 32,- s DPH a spotřební daní. Záloha za sud ca 800,-
Olej Aero synth 3 jiný uz se bohužel sehnat nedá. Cena 3000,- /5l
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“