Autostabilizační systémy pro plošníky

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: Autostabilizační systémy pro plošníky

#301 Příspěvek od pepin »

quote]
No ja skôr krútim hlavou, že človek čo "pravdepodobne" lieta s tým čo má v podpise a ide písať niečo o 3D :mrgreen:[/quote]

no tak to ho nezapomen honem rychle zašlapat do země :D
LV
Kontaktovat uživatele:

#302 Příspěvek od LV »

V dobe ked som lietal s niecim podobnym ako on internet neexistoval a mozno aj preto som nacuval radam starsich.
Mate na to dobre prislovie... Mlceti zlato.
Ale ked ta anonymita tak laka ...
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
pepin

#303 Příspěvek od pepin »

LV píše:V dobe ked som lietal s niecim podobnym ako on internet neexistoval a mozno aj preto som nacuval radam starsich.
Mate na to dobre prislovie... Mlceti zlato.
Ale ked ta anonymita tak laka ...

tak to je snad jasný, že když se vzájemně vubec neznáme, těžko pad odhadnout, kdo by měl mluvit a kdo poslouchat, navíc klidně muže mluvit i někdo, kdo má jen něco naposloucháno, třeba se muže v určité skupině lidí jen pohybovat, já jsem taky třeba v životě nelétal na padáku, ale vzhledem k tomu, že mezi padáčkáři trávím poměrně dost času, lecos jsem také z těch věčných debat pochytil.

a vubec, už to bude nějaký pátek, co jsem z tebe doloval nějaké video jak létáš, abych měl jistotu, že nerozebírám akrobacii s nějakým joudou :D a co jsi pro to udělal? napsal sis do podpisu--nejsem zlej, jen reju :D

já si asi dám do podpisu--NA TO TI ALE SE-U :D

pitomá stabilizace a ty jančíš jako by byl konec světa,když z toho máš takový nervy, nebud škrt a kup si to taky :D

a po pravdě, pro mě je přínosnější, když mi třeba i nějaký uplný začátečník vysvětlí co a jak se tam nastavuje, než když mi mazák superpilot doporučí to vyhodit.

jenom to tu zahnojíme.
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#304 Příspěvek od jozefbb »

Mne tie gyra vo vetronoch pripadaju, ako automaticka prevodovka v aute. Niekto nato neda dopustit, a niekto by si v zivote take auto nekupil.
mior
Kontaktovat uživatele:

#305 Příspěvek od mior »

No vidíš - v Amerike to má drtivá väčšina áut - aj sem to príde!
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#306 Příspěvek od jozefbb »

No len do auta si to da ten, co ma auto ako nutnost, kto soferuje s pozitkom a ver su aj taki, ten to tam nikdy neda. A myslim, ze lietanie je o pozitku, nie o nutnosti. Ale na druhej strane , kludne sa mozu zacat vyrabat setovky s takym osadenim, trebars , pre zacitocnikov
StrycAlois

#307 Příspěvek od StrycAlois »

Já to vidím takhle:
Jsou letci - piloti adrenalínoví a jsou piloti pohodáři. Adrenalínoví asi nebudou stabilizační systémy používat, vždyť by se o ten vytoužený adrtenalin připravili.

Pohodáři milují létání za bezvětří a silnější vítr jim vadí. Od určité síly nárazového větru létat nechodí.
Pokud gyra, či jiné stabilizační systémy snižují účinky nárazového větru na letový projev modelu, tak používání těchto systémů jim rozšíří škálu počasí, kdy ještě mohou létat.
...........................................
Proto by bylo dobré, aby pohodáři nevnucovali adrenalínovým pilotům stabilizační systémy a aby adrenalínoví piloti neodrazovali pohodáře od jejich používání.
LV
Kontaktovat uživatele:

#308 Příspěvek od LV »

mior píše:No vidíš - v Amerike to má drtivá väčšina áut - aj sem to príde!

Blbosť.
Európania nie sú pohodlní trotli ako amíci a za druhé sú lakomí. On ten automat niečo stojí...
Takže do európy to nikdy nepríde v americkom meradle.
Čo sa týka ASS, do plošníkov si to dávajú iba tí čo nevedia lietať (+pepin).
Opodstatnenie to má možno v FPV, ale to zas nemá s modelárčinou nič spoločné. Okrem vysielača.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
StrycAlois

#309 Příspěvek od StrycAlois »

LV píše:Európania nie sú pohodlní trotli ako amíci ...

Zamotávat sem automatickou převodovku: to je BLBOST.

Tady řešíme stabilizační systémy pro modely.

Smysluplnost jejich využití pro jistou skupinu modelářů, tedy i pro mne, pepina a pod., byla jasně deklarována.

Pakliže to není jasné, je třeba hledat trotly i jinde, nežli v Americe.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#310 Příspěvek od pkotatko »

Ona je tu jedna zasadni vec, ktere budou odporovat lidi bud velmi konzervativni nebo ti co to nikdy nezkusili.
Stabilizace za tebe letadlo ani vrtulnik neridi. Ani nikoho nenauci litat.
Mam docela zkusenosti se stabilizacnimi jednotkami v heli. Mel jsem je hned od jejich zacatku. Co lidi mi rikalo ze tudy cesta nevede, ze je to modni vystrelek atd. To se bavime o dobe jen pred cca 6ti az 7mi roky. Dneska je to uz skoro samozrejmost. Pouziva to dobre 90% pilotu na svetovych soutezich ve 3D. Posledni kategorie, kde se to nesmi pouzivat je jenom F3C.
U letadel to ma svuj prinos rozhodne taky. I Pepin se na me vzdy dost zle podival kdyz jsem o tom zacal mluvit. Rikal neco o lidech co neumi litat......
A dneska ?? A vsadim se, ze pristi rok mi rekne, ze uz tu stabilizaci z letadla nevynda. :wink:
Stabilizace v tom smyslu jak se o ni bavime ( bez nejakych zachrannych modu ) nikoho litat nenauci a v zasade rizeni letadla nijak neusnadni. Co usnadni, je vetsi odolnost a stabilita v poryvech vetru. Pomuze ridit i jinak velmi spatne riditelne letadlo ( vselijake prototypy a extremy ). Muze pomoci v urcitych pripadech pri zaletu ( to chtel Pepin ).
Jinak tyhle stabilizace, samozrejmne v jinem meritku a kvalite, jsou dnes ve vsech modernich stihackach. Jinak by totiz ty letadla nebyl nikdo schopen uridit.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#311 Příspěvek od jozefbb »

Stryco, automaticku prevodovku som tu zamotal ja, ako priklad, nie LV. A myslim, ze je to porovnatelne. Oboje je pre ludi, co maju problem s rukami, ale pritom je to vsetko len vec cviku.
pepin

#312 Příspěvek od pepin »

jozefbb píše: A myslim, ze lietanie je o pozitku, nie o nutnosti. Ale na druhej strane , kludne sa mozu zacat vyrabat setovky s takym osadenim, trebars , pre zacitocnikov

Máš jen zkreslené představy co znamená stabilizace v letadle pro pocit při řízení,
ten model řídíš sám se stabilizací i bez ní, u malých modelu ta stabilizace určitě viditelně zklidní neposedný model, u větších modelu si myslím, že v podstatě asi ani nic zásadního v chování modelu v tomto směru nezaznamenáš, nebo jen nepatrně.

Rozdíly---mám modely větronu se vzepětím, i bez vzepětí, se vzepětím--platí i pro motoráky--- se model v náklonu vlivem vzepětí postupně sám ustabilizuje opět do vodorovného náklonu, jak jsem zminoval třeba při tom kroužení v termice--musíš pro náklon stále odtlačovat křidélka--při stabilizaci nemusíš, postará se o to sama a náklon drží automaticky stejně tak, jako jiný akrobatický model, který zustane vždy v té poloze ve které přestaneš řídit.

Akrobacie s větroněm--už mám na dvou modelech i akrobatický větronářský profil, stejně ten model nejde seřídit tak, aby se na páku výškovky choval stejně jako motorový akrobat, pokud ho seřídím abych v normálním letu nemusel tahat výškovku, v letu na zádech musím tlačit, což je nepříjemné, pokud ho seřídím do akrobatického režimu--přepnu výškovku do neutrálu, musím v normálním letu stejně přitahovat , jen už nemusím v letu na zádech tolik potlačovat, ale je to velice nepříjemné a neobvyklé v tom normálním letu tahat, když je to větron a i když akrobatický profil, pořád u větroně zustává nutnost alespon nějakého kladného náběhu křídla vuči výškovce--na rozdíl od akrobatického motoráka, kde je křídlo v nule a posunout těžiště už nejde.
Zatím jsem to nezkoušel, ale přesně tento problém by měla ta stabilizace řešit--prdím na to, že to za mě řeší nějaká krabička--chci mít v rukou pocit, že řídím motorového akrobata, né se smířit s tím, že s větroněm to takto nejde--nebo alespon s těma, které mám já.

Modelařina má mnoho odvětví zábavy, pro někoho to muže znamenat--letovat si pro zábavu vysílačový polotovar známé značky--bohužel jednou bude asi stejně definitivně doletováno a výsledek počinu bude v motohodinách asi srovnatelný jako u někoho, kdo letuje třeba v práci za výplatu a za tu výplatu si nakonec koupí vysílač, který byl komplet sletován už ve výrobní hale, takže jde jen o to, koho baví ještě letování i doma a stále to bere za formu zábavy.

do určité míry--vcelku obstojně ta stabilizace umožnuje použití jednoduššího vysílače--pořád zustává nutnost mít možnost něčím ovládat třeba klapky, ale už není potřeba mít v nabídce mixu možnost mixovat klapky s výškovkou, takže podobného výsledku nakonec dosáhne jak majitel vysílače za třeba 15000, tak i majitel vysílače za třeba 5000.plus 1500 za stabilizaci, podle toho, na kolik modelu tu stabilizaci potřebuješ se už dá propočítat, co je asi výhodnější.

na konci té předpřípravné cesty budou ale někde stát dva modely, které budou létat asi naprosto stejně, oba majitelé je budou muset řídit, jen na to šel každý z jiné strany.

Pokud se ale bavíme o zábavě modelařiny ve smyslu řídit model, tak ty první body jsou naprosto nepodstatné kdo a jakým zpusobem to řešil.

PS: neznám nikoho, kdo pokud měl třeba jen pujčené auto s automatickou převodovkou a jel s ním nějakou delší štreku nakonec nepřesednul do svého vozu s manuálem tak trošku smutný, že nemá automat.Já mám manuál, ale do Itálie jsem jel jako spolujezdec v automatu a je to neskutečná pohoda a plynulá jízda,občas se dost plácám ve špičkách po Praze a manuál je opravdu očistec.
StrycAlois

#313 Příspěvek od StrycAlois »

jozefbb píše:Stryco, automaticku prevodovku som tu zamotal ja, ako priklad, nie LV. A myslim, ze je to porovnatelne. Oboje je pre ludi, co maju problem s rukami, ale pritom je to vsetko len vec cviku.

Je jedno, kdo to sem zamotal, protože to není porovnatelné.

Kdyby sem kdokoliv, třeba i ty, zamotal např. ABS - antiblokovací systém, tak by to bylo porovnatelné.
Protože jak ABS, tak i stabilizační systém v modelu, svým způsobem snižují vliv počasí na jízdu auta, nebo let modelu.
S rukama to nemá nic společného.
StrycAlois

#314 Příspěvek od StrycAlois »

Když se začalo ABS montovat do aut, tak se taky našly spousty odpůrců.
Tvrdili, a mnozí i pravdivě, že oni to bez ABS na kluzké vozovce ubrzdí líp.
Ale drtivá většina řidičů to neubrzdí líp.
A proto se dnes ABS montuje do většiny aut. A ani nelze vypnout. ASS ano.
pepin

#315 Příspěvek od pepin »

pkotatko píše:[color=#FF0000] A vsadim se, ze pristi rok mi rekne, ze uz tu stabilizaci z letadla nevynda. :wink:
.

jediný, co mě ted trochu štve, je to prodrátování--gyro--přijímač a vědomí, že jednou budu naprdlej, až to pujde koupit rovnou implantované v přijímači.To by bylo ideální řešení. Zakličkovanej už jsem ale asi definitivně, neobracet korunu v dlani, tak opravdu nevidím jediný duvod to do těch modelu nenapchat, určitě to ale do těch dražších co s nimi létám pravidelně pujde po ještě nějakých pokusech na jaře asi postupně do všech.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“