jozefbb píše: A myslim, ze lietanie je o pozitku, nie o nutnosti. Ale na druhej strane , kludne sa mozu zacat vyrabat setovky s takym osadenim, trebars , pre zacitocnikov
Máš jen zkreslené představy co znamená stabilizace v letadle pro pocit při řízení,
ten model řídíš sám se stabilizací i bez ní, u malých modelu ta stabilizace určitě viditelně zklidní neposedný model, u větších modelu si myslím, že v podstatě asi ani nic zásadního v chování modelu v tomto směru nezaznamenáš, nebo jen nepatrně.
Rozdíly---mám modely větronu se vzepětím, i bez vzepětí, se vzepětím--platí i pro motoráky--- se model v náklonu vlivem vzepětí postupně sám ustabilizuje opět do vodorovného náklonu, jak jsem zminoval třeba při tom kroužení v termice--musíš pro náklon stále odtlačovat křidélka--při stabilizaci nemusíš, postará se o to sama a náklon drží automaticky stejně tak, jako jiný akrobatický model, který zustane vždy v té poloze ve které přestaneš řídit.
Akrobacie s větroněm--už mám na dvou modelech i akrobatický větronářský profil, stejně ten model nejde seřídit tak, aby se na páku výškovky choval stejně jako motorový akrobat, pokud ho seřídím abych v normálním letu nemusel tahat výškovku, v letu na zádech musím tlačit, což je nepříjemné, pokud ho seřídím do akrobatického režimu--přepnu výškovku do neutrálu, musím v normálním letu stejně přitahovat , jen už nemusím v letu na zádech tolik potlačovat, ale je to velice nepříjemné a neobvyklé v tom normálním letu tahat, když je to větron a i když akrobatický profil, pořád u větroně zustává nutnost alespon nějakého kladného náběhu křídla vuči výškovce--na rozdíl od akrobatického motoráka, kde je křídlo v nule a posunout těžiště už nejde.
Zatím jsem to nezkoušel, ale přesně tento problém by měla ta stabilizace řešit--prdím na to, že to za mě řeší nějaká krabička--chci mít v rukou pocit, že řídím motorového akrobata, né se smířit s tím, že s větroněm to takto nejde--nebo alespon s těma, které mám já.
Modelařina má mnoho odvětví zábavy, pro někoho to muže znamenat--letovat si pro zábavu vysílačový polotovar známé značky--bohužel jednou bude asi stejně definitivně doletováno a výsledek počinu bude v motohodinách asi srovnatelný jako u někoho, kdo letuje třeba v práci za výplatu a za tu výplatu si nakonec koupí vysílač, který byl komplet sletován už ve výrobní hale, takže jde jen o to, koho baví ještě letování i doma a stále to bere za formu zábavy.
do určité míry--vcelku obstojně ta stabilizace umožnuje použití jednoduššího vysílače--pořád zustává nutnost mít možnost něčím ovládat třeba klapky, ale už není potřeba mít v nabídce mixu možnost mixovat klapky s výškovkou, takže podobného výsledku nakonec dosáhne jak majitel vysílače za třeba 15000, tak i majitel vysílače za třeba 5000.plus 1500 za stabilizaci, podle toho, na kolik modelu tu stabilizaci potřebuješ se už dá propočítat, co je asi výhodnější.
na konci té předpřípravné cesty budou ale někde stát dva modely, které budou létat asi naprosto stejně, oba majitelé je budou muset řídit, jen na to šel každý z jiné strany.
Pokud se ale bavíme o zábavě modelařiny ve smyslu řídit model, tak ty první body jsou naprosto nepodstatné kdo a jakým zpusobem to řešil.
PS: neznám nikoho, kdo pokud měl třeba jen pujčené auto s automatickou převodovkou a jel s ním nějakou delší štreku nakonec nepřesednul do svého vozu s manuálem tak trošku smutný, že nemá automat.Já mám manuál, ale do Itálie jsem jel jako spolujezdec v automatu a je to neskutečná pohoda a plynulá jízda,občas se dost plácám ve špičkách po Praze a manuál je opravdu očistec.