3D tiskárny v modelařině - III

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Lark

Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - III

#301 Příspěvek od Lark »

O to je to ještě parádnější. S těma dokonce naplněnejma pytlema jsi mě dostal. Takže když ho někde trhne, tak má pěknej svinčík. :lol: Neříkej, že je má dokonce z více vrstev, jako originály.
rampa_mckvak
Bydliště: Někde na okraji Mléčné dráhy, kousíček za Alfa Centauri. A tam někde je Lounsko

#302 Příspěvek od rampa_mckvak »

Lark píše:. Takže když ho někde trhne, tak má pěknej svinčík. :lol: Neříkej, že je má dokonce z více vrstev, jako originály.

Tomu bych klidně věřil, a určitě je má naplněné v přesném poměru ku velikosti modelu pytle :mrgreen:

Jinak super stavebniny. Ještě by mohl udělat třeba nástrojařskou dílnu a vymodelovat každou špónu kolem frézek :mrgreen:
Nebo chemičku s laboratoří, a do každého sudu a baňky dát to, co tam opravdu patří :mrgreen:
Co neubrzdíš neukecáš.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#303 Příspěvek od jyrry »

jyrry.webnode.cz
martin z

#304 Příspěvek od martin z »

nová verze tiskárny Průša i3 MK2S

http://shop.prusa3d.com/forum/original- ... t3660.html

tady jsou i obrázky toho vylepšení:
http://www.prusaprinters.org/original-p ... s-release/
tomashr

#305 Příspěvek od tomashr »

Tedy upřímně ten popis v bodu 4 u úpravy kabeláže o tom, že ohyb je chyba uživatele hraničí s docela slušnou arogancí - ono je tam uděláno poměrně nesmyslně a i při správném sestavení tam nastává namáhání. I já jsem se zařadil mezi tímto postižené uživatele (kabel od PINDA - oprava celkem snadná, ale příčinu vidím zcela jednoznačně jako mizerný návrh :-( ).

Zbytek ale OK a určitě to nové tiskárny o trochu zlepší (případně i "staré" po upgradu).
Lark

#306 Příspěvek od Lark »

Nechtěl jsem nic říkat, protože tiskárnu nemám, ale to "vylepšené" uchycení ložisek osy "Y" do volného žlábku, jedním třmenem, navíc s boční vůlí, to je taky pěkná strojařská prasečina, ale možná menší než to bylo dřív (neznám). :mrgreen: Chápu, že to má být co nejlevnější, ale tohle je fakt strojařská hrůza.
tomashr

#307 Příspěvek od tomashr »

Ty třmeny na osu Y na mne sice neudělaly velký dojem, ale v praxi dosud používaná stahovací páska sloužila také celkem dobře a proti ní to horší nebude, spíš lepší. Prasárna to "strojařsky" je oboje, ale praxe prostě problém nepotvrzuje, takže bych to moc neprožíval.
pachop
Kontaktovat uživatele:

reprap 3D tiskárny v modelařině - III

#308 Příspěvek od pachop »

Ahoj, při odtrhavani ABS tisku z PEI podložky na i3mk2 jsem PEI zničil, chci se zeptat jestli jste již někdo měnil a jestli mi stačí na odstraněni starého lepidla pod podložkou IPA nebo musím shánět d-limonene. Díky moc za zkušenosti. Nějak nemůžu přijít na to jak udržet ABS na podložce, buď to nedrží vůbec nebo to nejde odendat :)

Sent from my iPhone and I will remove the signature
http://www.pacho.cz
tomashr

#309 Příspěvek od tomashr »

Drobné knowhow ze dneška... Když vám tiskárna začne v extruderu cvakat a seká se posuv, tak je jistě fajn umět sborku/rozborku, vyčištění atd. Ovšem pro příště vím, že není od věci začít daleko jednodušším krokem, totiž použitím digitální šupléry na filament :lol: :lol:

Bez legrace - cívka stříbrné PLA Mladeč, jak je zde inzeruje SuperMuf. Koupeny v jediné várce dvě, jedna už plně spotřebovaná, druhá tak na 80%, ale těch posledních 20% je totálně ujetých, naměřil jsem průměr i malinko přes dva milimetry, což prostě extruder 1.75mm nerozdýchá :? Nehodlám se pouštět do spekulací o kvalitě či nekvalitě filamentu, vypadá to spíš na náhodu (naprostá většina té samé cívky už byla v pohodě spotřebovaná), píšu to spíš kvůli té detekci problému... Člověka by to asi napadlo ověřit při problému u nové cívky, ale u prakticky kompletně vypotřebované (a úspěšně) to zas tak na mysl nepřijde.

Beru to pozitivně, aspoň mám extruder perfektně vyčištěný a když už jsem byl v tom, tak jsem ještě vylepšil kalibraci P.I.N.D.A :mrgreen:
zz2012
Kontaktovat uživatele:

#310 Příspěvek od zz2012 »

pachop píše:Ahoj, při odtrhavani ABS tisku z PEI podložky na i3mk2 jsem PEI zničil

Isopropyl stačit nebude. Jde to i acetonem. Limonel je ale jistota. Na Prušovi je podrobný návod jak fólii vyměnit (zmrazit, sloupnout...).
ABS by mělo být naprosto bezproblémové. Na dobře očištěnou PEI drží úplně spolehlivě. Jednou za čas PEI "přeleštím" tou drsnou stranou z nové houbičky na nádobí. Na jedné ze svých tiskáren jsem PEI taky zničil, ale při sundávání FLEX. To se ještě nevědělo, že se pevně s PEI spojuje. Dnes už se FLEX dává přes Kores. A tenkrát jsem si vybral kvalitní širokou nerezovou špachtli, velmi pečlivě ji nabrousil a stáhnul rožky a hrany (při přejetí přes hranu si kamoš prořízl bříško prstu ani nevěděl jak) a naučil se sundávat výtisky tak, že špachtli dám mezi PEI a materiál, jemně ťuknu a je to. Od té doby jsem nic nepoškodil a s žádným materiálem není problém.
Ještě je samozřejmě nutné zkalibrovat výšku vrstvy tak, aby bylo vlákno na podložce trochu "rozpláclé". A nepoužívat žádný kores, ani lak ani nic. Jen očistit, odmastit a seřídit.
MC-20hott, MC-22s, Taranis X9E
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#311 Příspěvek od Celeron »

tomashr píše: totiž použitím digitální šupléry na filament

Přesně to samý, navýšení průměru o cca 0,2 mm v poslední třetině cívky jsem měl u Esun ABS černá z EU Hobbykingu.
Jirka
tomashr

#312 Příspěvek od tomashr »

Tak na okraj - ještě jsem zkoumal a daná cívka se dále rozšiřuje - našel jsem i 2,3mm :(
Přijde mi, že pro extruder Průši je limit někde u 1,9mm, to ještě nějak zkousne, ale když se to ještě o kousek přiblíží k 2mm, tak je to v xxxxx (a o větším průměru než 2mm už se vůbec nemusíme bavit).
dudaj

#313 Příspěvek od dudaj »

pokud výrobce není schopen dodržet průměr filamentu řekněme +,- 0,1 mm tak by filament neměl vyrábět a měl by se živit něčím
jiným .
Já osobně bych reklamoval . A dost nahlas .
Jinak totiž ani možná netuší , co se v jeho výrobně děje - takže reklamace mu může jenom pomoct .
Myslím, že pro něj je horší zveřejnění na fóru bez reklamace , než obráceně .

ještě si myslím, že kontrola max. průměru průchodem trubičkou je tak primitivní - ze strany výrobce - že to fakt považuji docela za zanedbání .
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#314 Příspěvek od Celeron »

Průchod kalibrem se už dávno nedělá. Každá kabelovna má dnes průběžný měření tloušťky izolace laserem. Výroba filamentu je vlastně podobná ale jednodušší než drátu či lanka s plastovou izolací.
Jirka
Amper

#315 Příspěvek od Amper »

neni to nejaka "C" kvalita ? Ze proste Mladec vi ze to je "divne" a tak to nejde do normalniho prodeje ? Pochybuju ze by to byla vlastnost bezneho filamentu.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“