- tak si toho možná jen nevšímáš - zkus si schválně s blbým těžištěm prudce přidat koletiv a zase rychle vrátit do normálu (prudce skočit o metr nahoru) - s těžkým ocasem nejdřív vyletí čumák a pak se dorovná ocas - na konec to zase bude vodorovně, ale uprostřed skoku ne. Uvidíš. Je to málo, cca 1-2 stupně s v-barem, ale je to tam.boZZda píše:Třeba na 700 vozím baterky od 4000mAh až po 5000mAh a žádné těžiště neřeším. Problém je v piruetách jak jsem říkal, ale vzpínání drží.
HC3-SX bezpádlo - zkušenosti (záchranná stabilizace)
Re: HC3-SX bezpádlo - zkušenosti
Blade400>T-Rex500>T-Rex250>Protos>T-Rex700E>LA700>RaptorE720
youtube.com/heyingosl
youtube.com/heyingosl
- OK, jen ne vždy je třeba pracně ladit bezpádlo na to aby se kompenzovaly mechanické problémy. Už mlčím.boZZda píše:Howking: počkej prosím chvíli než zkusíme nastavit bezpádlo a prozatím jen sleduj diskuzi. Zatím věřím tomu, že to je v nastavení. Jestli má těžiště dobře, tak ať to tak nechá a raději to zkusíme správně vyladit.
Potom se budeme hrabat v hardwaru.
youtube.com/heyingosl
youtube.com/heyingosl
Howking píše:- OK, jen ne vždy je třeba pracně ladit bezpádlo na to aby se kompenzovaly mechanické problémy. Už mlčím.boZZda píše:Howking: počkej prosím chvíli než zkusíme nastavit bezpádlo a prozatím jen sleduj diskuzi. Zatím věřím tomu, že to je v nastavení. Jestli má těžiště dobře, tak ať to tak nechá a raději to zkusíme správně vyladit.
Potom se budeme hrabat v hardwaru.
Vydrž chvíli. Nic pracně nastavovat nebudeme. Není to žádná věda a moc možností není.
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
boZZda píše:Más podle mě malý zisk hlavy.
Takže v RIGID nechej pro křidélka i výškovku 13.
Withdraw rate 7
Attitude hold range 10
Co to máš za vrtulník? Jak se chová výškovka při prudkém pohybu a zastavení? Zastaví se na fleku a nebo se zahoupe či překmitne?
Co to máš vlastně za helinu a kolik točíš na rotoru?
Tak jsem se zase dostal ke kompu.
1.Jak zvýším zisk hlavy tak mám již přegyrováno.
2 .2x Sniper, jeden HC3, druhý Best.Naloženo stejně až na bezpádla.
3.Ocas zastaví na fleku bez překmitu.
4.Těžiště malilinkato dopředu, ale jen fous.
5.Na rotoru 2000 -2300 ot/min
6.Listy průběžně Saby,uhlíky a lamináty od La. V létání rozdíl, ale v delfínu ne.
Kolmost cikliky léta měřím tak, že si dám na grip oboustranku, na ni přilípnu tyčku, která se datýká plošky na ciklice co jsou kuličky a otáčím dokola rotorem přes všechny tři plošky. Jak v nule tak v maximu i minimu.Tímto se to srovná úplně přesně. Takže serva chodějí stejně a kolmost zachována po celé dráze kolektivu.
Odjakživa i když je větší páka na ocase, víc je ofukovaná kabina protože má proti ocasu o moc větší plochu do které se vítr opře. Ale to je jedno.Howking píše:- zkus tedy trochu dopředu - minimálně - on totiž rotor při visu ofukuje ocasní trubku a výškovku a tlačí ocas dolů více než kabinku (delší páka).buki píše:Těžiště mám pochopitelně přesně, proto mě to hlava nebere, že to dělá.
Píšeš o visu.Tam když napálím kolektiv nahoru a dolu, tak se to v horizontu nehne.Dělá to jen při dopředném letu a i při couvačkách. Když pomalu přidávám tak to je skorem neznatelné, jen když to osolím je to v háji.
buki píše:Odjakživa i když je větší páka na ocase, víc je ofukovaná kabina protože má proti ocasu o moc větší plochu do které se vítr opře.
Myslel jsem ofukována proudem vzduchu z rotoru - kabinka ač je to velká plocha, tak je blízko osy a tam je proud vzduchu minimální - naopak na konci listu je obvodová rychlost maximální, tedy i proud vzduchu a ten je shodou okolností zrovna nad vodorovnou ocasní ploškou a ta byť děravá, tak nějaký odpor má a na dlouhé páce. Velmi markantní je to u plných velkých ploch výškovek raptorů. Ale pokud při prudkém kolektivu z visu je to OK, tak pak za to asi může fakt bezpádlo a boZZda má pravdu. (proto se mi osvědčilo mít těžiště malinko cca 5mm u sedmikila před osou - to ale zřejmě není tvůj případ, pokud to máš ve visu v pohodě)
youtube.com/heyingosl
youtube.com/heyingosl
Vše mám u obou nastaveno úplně stejně. Jediný rozdíl je v bespádlech. S Bestem není co řešit. Tam je vrtulník "kamenej" ve všech polohách. Proto to musí být v nastavení HC3.
buki píše:Vše mám u obou nastaveno úplně stejně. Jediný rozdíl je v bespádlech. S Bestem není co řešit. Tam je vrtulník "kamenej" ve všech polohách. Proto to musí být v nastavení HC3.
No to je složité, každý soft používá jiné schéma stabilizace - i když se oba snaží navenek jevit jako heading hold (pokud se to takhle u bezpádla dá říct), tak každý jinou metodou - ruzně rychlou, ruzně náchylnou k překmitu. Stavilizae systému je komplexní problém (o tom by mohl něco říct podrobněji ZeXx86) Když stabilizuješ příliš rychle, překmitneš a vracíš se k hodnotě "zhora", aby se to nestalo, tak zase se k hodnotě blížiš pomaleji zdola a vylaborovat co nejrychlejší přístup k hodnotě bez překmitu je o schopnosti toho kterého softu. Každá heliona má různé momenty setrvačnosti, každé listy mají různý průběh účinnosti v závislosti na úhlu a s tím vším se musí bezpádlo vypořádat. Tak jak se na tvé helině chová HC, tak na jiné helině by se zrovna tak mohla chovat bestie. Proto jsou v bezpádle další parametry ne jen míra citlivosti, aby se to dalo jakž takž doladit.
youtube.com/heyingosl
youtube.com/heyingosl
Ideální bezpádlo by obsahovalo nejen gyra, ale i akcelerometry a pititové trubice na měření rychlosti (v různé rychlosti listy různě fungují), muselo by znát otáčky rotoru a muselo by obsahovat expetní systém který by dokázal to bezpádlo na konkrétní helinu naladit podle odchylek toho co požadoval a jaké chování následně z všech čidel změřil. Takovou helinou by ses párkrát proletěl a bezpádlo by si ji "očichalo" a líp by to prostě nastavit nešlo ani sebevětší ruční péčí. Jenže takové bezpádlo by vážilo dvakrát tolik, sebralo by si na procáky 5x tolik energie a hlavně by stálo tolik, co dnes celá dobře vybavená helina. Ano - již dnes je takové bezpádlo realizovatelné, ale kdo by si to koupil a zaplatil? Jen pár fajšmekrů a to výrobce neuživí.
youtube.com/heyingosl
youtube.com/heyingosl
Když jsem je prohodil bylo to stejné. Pro mě pocitově více sedí ten Best i když pominu toho delfína u HC.
- každému něco - já nedám dopustit na v-bar a to se sním lítá skoro jako s pádly - žádné koleje, musíš fakt řídit. To je na osobní preferenci - buďme vděční za tolik výrobců bezpádel - kdysi jsi měl volbu v-bar nebo pádla a šlus.buki píše:Pro mě pocitově více sedí ten Best i když pominu toho delfína u HC.
youtube.com/heyingosl
youtube.com/heyingosl
Howking píše:- každému něco - já nedám dopustit na v-bar a to se sním lítá skoro jako s pádly - žádné koleje, musíš fakt řídit. To je na osobní preferenci - buďme vděční za tolik výrobců bezpádel - kdysi jsi měl volbu v-bar nebo pádla a šlus.buki píše:Pro mě pocitově více sedí ten Best i když pominu toho delfína u HC.
To máš pravdu.Před devíti lety by mě ani nenapadlo,že sundám pádla a bude se s tím dát lítat.
buki píše:Když jsem je prohodil bylo to stejné. Pro mě pocitově více sedí ten Best i když pominu toho delfína u HC.
Je to všechno jen nastavením. Proveď co jsem psal s P a D parametry a vypni si výškovkový filtr.
bavarianDemon 3X a 3SX
boZZda píše:buki píše:Když jsem je prohodil bylo to stejné. Pro mě pocitově více sedí ten Best i když pominu toho delfína u HC.
Je to všechno jen nastavením. Proveď co jsem psal s P a D parametry a vypni si výškovkový filtr.
To již jsem tenkrát udělal a i ten výškový filtr jsem měl taky vypnutý.Dokonce jsem jednotlivé parametry nastavoval on-line přes vysílačku za letu v RealTime-Tuning a zkoušel jak to přímo jednotlivý parametr ovlivňuje. Kdybych nevyzkoušel vše možné, tak se neptám. Ale, že již nevím jak dál tak jsem se zeptal.
Když to tak čtu , tak bych nejradši něco zase napsal o předraženejch šuntech, ale budu zticha.
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K