HC3-SX bezpádlo - zkušenosti (záchranná stabilizace)

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Zamčeno
Zpráva
Autor
boZZda

HC3-SX bezpádlo - zkušenosti (záchranná stabilizace)

#1 Příspěvek od boZZda »

Celý týden jsem si v Kroměříži hrál s tímto bezpádlem na TRex 700E a závěr je, že to je povedené bezpádlo.

Tady je pár postřehů.

Nastavování
- nastavování je přes průvodce, takže pohoda
- pro ladění je potřeba PC
- software je v češtině a jednotlivé parametry jsou hezky pojmenovány, takže se člověk neztratí.
- na vysílačku lze přiřadit jakýkoli parametr a ladění je potom o poznání jenodušší

Let
- piruety to točí naprosto bravurně
- do řízení mi to v podstatě nekecá. Není to jako CGY750, ale docela blízko.
- celkový projev je velmi čitelný a moc se mi to v sedmikile líbí. Teď to půjde do Protose a uvidíme jak se to popere v menší helině.
- parádní je automatická stabilizace. Ztratil jsem párkrát kvůli sluníčku orientaci a tak jsem cvakl stabilizaci a vrtulník se srovnal a začal pomalinku stoupat. Myslím, že jsem v Kroměříži díky tomuto ušetřil pr tisícovek

Obecně se mi bezpádlo líbí a ta stabilizace mi přidává dost na klidu. Jeden dva zachráněné pády a bezpádlo si na sebe vydělalo.

Co vím, tak to už má docela dost lidí. Jaké jsou vaše zkušenosti?
Naposledy upravil(a) boZZda dne úte 26.02.2013 21:25, celkem upraveno 2 x.
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od pkotatko »

Včera jsem to osadil do 450tky a nastavil. Zálet bude v neděli.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
boZZda

#3 Příspěvek od boZZda »

Tak dej vědět.
bavarianDemon 3X a 3SX
psena
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od psena »

Jak rychle ta stabilizace probehne? Je to okamzite, tedy na maximum moznosti vychylek, nebo to chvili trava popripade je to nastavitelne?
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od pkotatko »

Je to nastavitelné. Navíc je to v tom nejvyšším levelu přímo určeno pro záchranu heli. Takže to jde nastavit tak, že by to mělo heli bleskově ( rychlost se dá taky nastavit ) srovnat do horizontu ( a třeba ani nebrat v potaz polohu kniplů ), dát kolektiv a vystřelit heli nahoru. Je tomu jedno jestli v normálu nebo na zádech. Vždy si otočí heli tam kam je to blíž. Tolik teorie. Budu si teprve hrát.
Jediné co to neumí je zastavit třeba z horizontálního letu. Nezabrzdí. Jen srovná do horizontu. To si myslím by ale nemělo vadit.
Tahle funkce byl důvod proč jsem si dva kousky koupil. Moje představa je, že při krizovce skočím po vypínači a zachráním heli. No, uvidíme.
Naposledy upravil(a) pkotatko dne pon 18.07.2011 14:53, celkem upraveno 1 x.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
boZZda

#6 Příspěvek od boZZda »

Kdyz to das naplno, tak je to v maximu vychylek, takze hodne rychle :)
bavarianDemon 3X a 3SX
martin z

#7 Příspěvek od martin z »

nemám žádné bezpádlo a chci se zeptat u tohoto systému na konkrétní věci:

Byl by to za ty peníze opravdu podstatný přínos pro maketu s šedesátkovou mechanikou Vario Kobold osazenou spalovacím motorem a čtyřmi analogovými servy na cyklice, bez governoru? Málokterý FBL systém nabízí možnost použít cykliku s 4 servy po 90 stupních a to ještě obyčejnými analogovými, možnost horizontální stabilizace by se taky hodila. Je tento systém dál než Gyrobot 900 který stabilizaci má taky? Nehrozí u tohoto systému převrácení při pozvolném maketovém startu? Ještě dodám že tento model s vlastnoručně nakresleným a postaveným trupem je kamaráda a kromě toho že by jeho Koale slušelo časem upgradovat na 4 listý rotor, tak pro začátek by stačilo kdyby model nebyl při řízení tak náchylný na vítr, který se zdatně opírá do velké plochy trupu nebo kdyby se s modelem daly zalétnout pomalé horizontální prvky v nízké výšce bez obavy o pracně vypiplaný vrtulník. Pokud model létá na rychlosti přes celou oblohu tak je samozřejmě stabilní, ale jak píšu, pomalé průlety nebo otočky na místě a podobné manévry jsou prostě stres, kombinace větru a vyšší váhy modelu se svou setrvačností k nějakému přesnému létání nepřispívají.

Pokud systém vyžaduje při použití analogových serv nějaké vyšší parametry, tak jaké konkrétní typy by se daly použít? Moc nevěřím že by to se stávajícími graupner C5077 fungovalo jak má.

Samozřejmě sleduju na youtube různá videa maket s bezpádlovou hlavou, ale nějak mě to nepřesvědčuje, nějak jim to lítá, ale nijak zvlášť přesvědčivě.

díky.

Martin
avalanche8

#8 Příspěvek od avalanche8 »

A me by prosim zajimalo srovnani s bestii,ktera jak vime je cenove lakava,ALE ma sva uskali :roll:
LOGO 600SE/Vbar 5,3 silverline/JIVE80Hv/TB solid 690/Futaba T14Sg
boZZda

#9 Příspěvek od boZZda »

Postupně.

4 listá hlava - není problém
4 serva na cyklice - není problém
virtuální pootočení cykliky - není problém
analogová serva - nejsou problém, ale! Obecné pravidlo u bezpádel je - rychlá a silná serva = digitální. Když už vrtulník stojí takový ranec, tak zainvestovat do dobrých serv je základ!
stabilita vrtulníku při pomalém startu - vrtuník je velmi stabilní a nic závadného jsem nepozoroval
stabilizace - je tady několik režimu stabilizace. Pokusím se je vyjmenovat.
----------------------------
vys a maketa - je to jako létat s koaxiálem. Prostě se to pořád samo snaží stabilizovat do horizontální polohy do doby, kdy něco neděláte s kinply cykliky. Jakmile se pustí kniply, tak se vrtulník srovná.
norm a invert - stejné jako režim výše, ale můžete dát vrtulník i do invertu.
akro - při zapnutí se vrtulník rychle srovná do normálu, nebo invertu, podle toho, co má blíže
jít do normálu - při zapnutí se vždy srovná do normálu
akro s kolektivem - při zapnutí se srovná do normálu, nebo invertu, podle toho co má blíže a přidá kolektiv směrem od země! Zkoušel jsem to v Kroměříži a prostě se vrtulník srovná a stoupá. Když jsem mu dal plnou výškovku, tak vrtulník dělal přemety a plynule měnil kolektiv, takže v přemetech stoupal.

Porovnání s Microbeastem?
Každý systém má něco do sebe a nechci tady nic výřit. Co si budeme povídat, tak Microbeast má svoje mouchy a za peníze, které to stojí je to super. Otázka je, jestli je to ono... HC3 nemá problémy s piruetami, ani s vibracemi, že by se to někam stočilo a kouslo a podobně. Jako bezpádlo bych to řadil někam na špičku bezpádlových systémů.
Stabilizace je parádní a tak promakanou jsem ji ještě na žádném bezpádle neviděl. Jak někoho ukacám, aby mě natočil, tak jednotlivé stabilizace ukáži.
bavarianDemon 3X a 3SX
Vladimir7
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Vladimir7 »

[quote="boZZda"][/quote]
Právě rendruji video z Kromclu ze záletu EC145. Pak dám odkaz.
Walkera 4G6 - BeastXTrex 250se - BeastXRicco SE - BeastXTrex 450 Pro - MiniVBarLogo 500se - VBar
OPR
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od OPR »

[quote="Vladimir7... video z Kromclu ze záletu EC145. Pak dám odkaz.[/quote]

Mňam :oops:
Vladimir7
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Vladimir7 »

Tak tady je krátké povídání + video.
http://www.helimagazin.cz/archives/1241
Walkera 4G6 - BeastXTrex 250se - BeastXRicco SE - BeastXTrex 450 Pro - MiniVBarLogo 500se - VBar
boZZda

#13 Příspěvek od boZZda »

:P
bavarianDemon 3X a 3SX
krtek2k

#14 Příspěvek od krtek2k »

Teda Vláďo....
vůbec jsi tam nenapsal, jak jsme se u toho vožrali :)
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Vladimir7
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Vladimir7 »

krtek2k píše:Teda Vláďo....
vůbec jsi tam nenapsal, jak jsme se u toho vožrali :)

Ahoj Honzo to bude až v druhém díle a po 22:00. Ale Milanoj to pak lítalo hezky. :D
A co tvá játra ?
Zamčeno

Zpět na „Heli - technika“