Autostabilizační systémy pro plošníky

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

Re: Autostabilizační systémy pro plošníky

#316 Příspěvek od jozefbb »

Stryco na oplatku
ABS sem vobec nepatri, tam nebol zieden odporca, lebo sa jednalo o bezpecnost, a preslo to skuskami, a najprv sa to montovalo len do drahych aut, kdezto aut. prevodovku si mozes v modeli vybrat , bud ano alebo nie.
Ale neber to ako provokaciu, nechcem rozputat vasne
StrycAlois

#317 Příspěvek od StrycAlois »

Asi nechápu.
ASS a gyra snižují účinky počasí - poryvů větru na chování modelu v letu.
ABS snižuje účinky počasí - kluzké vozovky na chování auta při jízdě.

Porovnání automatické řazení / ruční řazení nemá se snížením účinků počasí na jízdu auta nic společného.
Tady jsem napsal, jak to vidím já:
StrycAlois píše:Jsou letci - piloti adrenalínoví a jsou piloti pohodáři. Adrenalínoví asi nebudou stabilizační systémy používat, vždyť by se o ten vytoužený adrenalin připravili.

Pohodáři milují létání za bezvětří a silnější vítr jim vadí. Od určité síly nárazového větru létat nechodí.
Pokud gyra, či jiné stabilizační systémy snižují účinky nárazového větru na letový projev modelu, tak používání těchto systémů jim rozšíří škálu počasí, kdy ještě mohou létat.

Pokud znáš nějaký způsob, jak jinak zajistit, abych si v pohodě zalítal i za větrnějšího počasí, ukaž nám jej.
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#318 Příspěvek od jozefbb »

Naucit sa to. Ale ked sa budes bat , ked trochu fuka, ze rozbijes model, tak sa to nikdy nenaucis.
LV
Kontaktovat uživatele:

#319 Příspěvek od LV »

StrycAlois píše:Pokud znáš nějaký způsob, jak jinak zajistit, abych si v pohodě zalítal i za větrnějšího počasí, ukaž nám jej.

jozefbb píše:Naucit sa to. Ale ked sa budes bat , ked trochu fuka, ze rozbijes model, tak sa to nikdy nenaucis.

A preto treba lietať, lietať, lietať. Práve s tým ASS sa to nikdy nenaučíš, lebo po zbytok života sa budeš na to spoliehať.
Mám kamaráta čo lieta rok a 3 mesiace. Dosť intenzívne s EPP Blastom a 1,5m Jakom 55. Tiež mal depku z vetra a kopca. Tak som mu na Donovaloch model (Variant 3) šmaril do luftu a od vtedy je po depke.
Oprava. Prvý jeho let na kopci bol v Snilovskom sedle
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
pepin

#320 Příspěvek od pepin »

jozefbb píše:Naucit sa to. Ale ked sa budes bat , ked trochu fuka, ze rozbijes model, tak sa to nikdy nenaucis.

To bych chtěl vidět kolik umu bys potřeboval ke zkrocení třeba tohoto modelu, pokud by tam nebyla stabilizace.

http://www.youtube.com/watch?v=de-J5FsVtBs

Ty rady stylu--musíš se to naučit jsou zcestné, každý má jiné schopnosti, každý je ochotný tomu koníčku věnovat svuj volný čas v ruzné míře a pak také funguje něco jako produktivní věk a okolo nějakých 40 ti let se to začne lámat zase zpátky, sice máš třeba víc zkušeností, ale reakce a jiné další nutné schopnosti chabnou, proč si myslíš, že třeba právě ty ruzné soutěže at 3D nebo akrobacii vyhrávají právě spíš mladší ročníky a jednou ty dnešní vítěze zase vytlačí mladší kolegové, přesto, že v podstatě mají v motohodinách náskok a stejně dál trénují, tady nejde jen o modelařinu, tak je to u každé činnosti.

Já se už dostal do fáze--víc ze sebe nevydoluju a ted jsem momentálně ve fázi--bývalo to lepší a vzhledem k tomu, že jsem se dostal postupem času k modelum, které v dané cenové relaci stejně nemá moc valný smysl obměnit za jiný model---vyjma radosti z jiného modelu, letově bych si vubec nepomohl, takže varianta model který už mám trošku víc ochránit před možným poškozením mi nepřijde tak uplně mimo mísu.
LV
Kontaktovat uživatele:

#321 Příspěvek od LV »

pepin píše:To bych chtěl vidět kolik umu bys potřeboval ke zkrocení třeba tohoto modelu, pokud by tam nebyla stabilizace.

http://www.youtube.com/watch?v=de-J5FsVtBs

Džíbí je v princípe čmeliak čo by nemal lietať....
Ty to ale ideš dať do vetroňa čo je trochu iné :mrgreen:
www.elektromodely.sk
StrycAlois

#322 Příspěvek od StrycAlois »

Asi máme rozdílný životní styl a životní filozofii.

Pro mne má být modelařina odpočinek - rekreace - balzám na nervy - pohodlí. Ne dril.

Když už jsme u těch přirovnání:
Pamatuju doby, kdy v autech - v převodovkách nebyly synchrony.
Rychlosti se řadily s dvojím vyšlápnutím spojky.
Pro některé to byl problém a bylo jim řečeno: NAUČ SE TO!

Přesto dnes neznám osobní automobil, ve kterém by se takhle řadilo.
A nejen to, dokonce i u nás nastupují již zmiňované automatické převodovky.
Proč? Protože je to pohodlnější. Takže nakonec zvítězila technika umožňující pohodlí, nad drilem.

A lidi mají rádi pohodlí - rekreaci - balzám na nervy - odpočinek.
A já jsem stejný. Chci, aby pro mne bylo řízení modelu pohodlné - rekreační.
LV
Kontaktovat uživatele:

#323 Příspěvek od LV »

StrycAlois píše:A lidi mají rádi pohodlí - rekreaci - balzám na nervy - odpočinek.
A já jsem stejný. Chci, aby pro mne bylo řízení modelu pohodlné - rekreační.

V tom prípade je otázne, prečo si si vybral stresujúci koníček, kde sa musí lietať a kde sa aj rozbíja...
Čo tak ryby?
www.elektromodely.sk
pepin

#324 Příspěvek od pepin »

LV píše:[

Džíbí je v princípe čmeliak čo by nemal lietať....
Ty to ale ideš dať do vetroňa čo je trochu iné :mrgreen:[/quote]

Vždyt je to uplně jedno, to jsou stejné kydy, jako že maketu větroně hyzdí motor v čumáku, k tomu jsem se už také několikrát vyjádřil--já si nebudu komplikovat život bezmotorovou maketou jenom proto, že jsem se narodil v blbé době, kdy ještě není možné bez výrazného navýšení váhy dávat motory--nějaké pomocné pohony i do skutečných větronu a neznám asi jediného pilota at větroně-rogala, nebo pádáku, který nám tuto možnost nezávidí, bohužel pro ně to zatím znamená nějaké nevýhody kdy to zatím není třeba, ale pokud musím mít já v modelu v čumáku olovo, klidně tam místo olova dám vrtuli.

V praxi to znamená--že já vždy létám ale bezmotorový kolega modelář teprve čeká kde mi to nosí.
jio

#325 Příspěvek od jio »

LV píše:V tom prípade je otázne, prečo si si vybral stresujúci koníček, kde sa musí lietať a kde sa aj rozbíja...
Čo tak ryby?

Vím, že iba rýpeš, ale jsi vedle. I mezi rybáři jsou blázni, kteří tomu obětují všechno. Nakonec nemají rodinu, jiné zájmy, ale mají RYBY. No a mezi modeláři to je stejné. Jsou ti, kteří mají MODELY a jim podřídí život, a pak ti kteří si jen tak modelaří pro radost a odreagování se od stresu, který útočí jinde. Obě skupiny pak mají to, co chtějí a klidně mohou existovat vedle sebe.

Takže, co kdybys to nechat na nich ať si vyberou, co sami chtějí a přestal jim vnucovat, že "modelář" musí být vždy na plný úvazek a že to je ta jediná správná cesta?
StrycAlois

#326 Příspěvek od StrycAlois »

LV píše:V tom prípade je otázne, prečo si si vybral stresujúci koníček, kde sa musí lietať a kde sa aj rozbíja...
Čo tak ryby?

Protože mne zajímají létající stroje a modelářská technika vůbec.

Myslíš, že rybář, který se vrátil bez úlovku, je plný euforie?
Krom toho, jeho úspěch je podmíněn vůlí ryb.
Můj úspěch je podmíněn mou vůlí a zlovůlí počasí. Pokud to druhé mohu eliminovat, udělám to.

Laco je znám tím, že už několik let bojuje kromě jiných pokrokových věcí i proti telemetrii.
Ale je mu to prd platné, protože už i jím opěvovaná Futaba zavedla telemetrii.
Pánové, Laco + Jozef, zbytečně bojujete proti pokroku. Váš boj je předem prohrán.
Důkazů z automobilové branže bylo předloženo přehršel.
Elfew
Kontaktovat uživatele:

#327 Příspěvek od Elfew »

Aneb boj s vetrnymi plyny ;) dle meho pokroku nezabranite... Nebo snad pouzivate nimh baterky misto lipol?!?!?!
pepin

#328 Příspěvek od pepin »

Laco, jinak když už se teda bavíme o té variantě--nauč se pořádně řídit a né se snažit to své neumění řídit řešit krabičkou--co to je-UMĚT ŘÍDIT--jak to poznáš, že ty už umíš a jiný neumí?

Jediné objektivní poměření je pouze na soutěži, ale i to soutěžení pouze vypoví o schopnosti urovně zvládnutí daných ohraničených prvku v daném typu soutěže--navíc v oblastním, národním-evropském-světovém-jednou i možná meziplanetárním měřítku.

Mám třeba kolegu větronáře od kterého jsem se učil jak na termiku, ale pokud bych mu dal do ruky blade od fri air, tak by to byla neuvěřitelná taškařice, tak to prostě je, někdo je dobrý v běhu na krátkou, někdo na dlouhou trat.

Za sebe ti to opravdu řeknu takto--nějak jsem zvládnul akrobaty--nějak jsem zvládnul větroně, v běžném zájmovém létání potkám povětšinou jen lidi, co létají z mého pohledu blbě--huř nežli já, takže na jejich rady, co bych měl dělat já z vysoka-------ostatně právě na halovou soutěž jsem se přihlásil také z toho duvodu, abych potkal někoho, kdo mi muže dát nějakou smysluplnou radu která povede opravdu k nějakému posunu a samozřejmě ve společenství těchto lidí mám potom možnost dostat adekvátní odověd, jak na tom tedy jsem, když už vím, co se po mě tedy chce--nebylo vyjímkou, že jsem ty odpovědi dostával i od lidí které jsem přelétal--přesto věděli, co já dělám špatně a jak se to má dělat správně a kde chybuji, díky tomu jsem ale také poznal, že něco už prostě nejde i kdybych se podělal a navíc i když jsem někoho přelétal, stejně to vubec nemuselo být objektivní měření, pokud já tréninkem strávil třeba 100 hodin, zatím co oni třeba jen 10.

no a to je právě ten problém, 4m větroně běžně nelétám každý víkend, vytáhnu ho jen když se zdá, že na to jsou podmínky.
Logicky ho tedy nikdy nemohu mít v ruce stejně jako nějakou poletuchu co s ní létám každou chvilku, to bych musel na tom svahu opravdu bydlet a uplně ideálně chodit do práce pouze když je hnusně.Takže cokoli, co by mohlo možná zvýšit životnost takového modelu určitě i v budoucnu velice rád vyzkouším.
pepin

#329 Příspěvek od pepin »

[quote="StrycAlois"][quote="LV"]

Laco je znám tím, že už několik let bojuje kromě jiných pokrokových věcí i proti telemetrii.
quote]
--------------------------------------------------------------

To už mají tak nějak Futabisti v popisu práce, stejně tak, jako řešit, jestli je programování přijímaču u Duplexu uchylárna, nebo ne, jediný duvod proč to nemají i ostatní výrobci je přitom velice pochopitelný,podstatně by se omezil prodej vysílaču vyšší třídy.Ono je to stejné jak s tím vypínačem té stabilizace--pokud nechceš programovat přijímač, nemusíš, ale pokud chceš, mužeš, pokud chceš programovat neprogramovatelný přijímač, nemužeš ani kdy jsi chtěl.

Není třeba mít nějak nadpruměrně vysoké IQ aby každému došlo, že i u era kde budou třeba odděleně 4 křidélka a odděleně 4 klapky stejně nebude na žádněm vysílači dvojpáka na křidélka a dvojpáka na klapky, jen se budou mixovat a obsazovat kanály, což v případě programovatelného přijímače duplex přímo vychází z počtu kanálu na přijímači, nikoli na vysílači.
Velice zjednodušeně--s vysílačem Graupner 19 a 9 proporcionálními kanály si osobně myslím, že narazím na nedostatečnost možnosti něco odladit později, nežli s vysílačem Graupner 22---20 hott, pokud má opravdu pouze 12 kanálu a ty už dál nejdou násobit na přijímači.

Moc nerozumím vrtulníkum, ale něco se mi doneslo o tom, že u bezpádla se to snad nějak celé seřizuje v podstatě mimo vysílač--respektive, že už neplatí, že nutností je vysílač s co nejlepším programem pro vrtulníky--na což byla třeba právě ta 19 ka graupner nepoužitelná .

Než mi někdo začnete psát, že nemám pravdu, tak si prosím nastudujte nejdřív manuál nastavení duplex přijímaču--moc vás o to prosím.Pak mužeme třeba probrat ty možnosti, kde bych nějak zásadně narazil.--mnohabodové křivky neposoudím už z toho duvodu, že jsem na tuto nutnost zatím nikdy nedojel a v případě, kde tento problém očekávám poprvé--brzdící štíty ve spojení s buterfly jsem počítal s řešením problému právě pomocí té stabilizace---trochu mě teda zaskočilo, když jsem zjistil, že kolega je nakonec má stejně vysouvané samostatně jinou pákou, pak by to ani pro mne neměl být problém si opět ke štítum navolit zvášt další křivku výškovky.

Ano, na šestiservovém křídle bych s čistým 9 kanálem pohořel,. ale přez přijmač si mohu v pohodě přeposlat druhou klapku na další kanál, tam ji upravit--doštelovat, přiřadit si třeba zpoždění a samozřejmě promixovat s výškovkou.

Jen na okraj--dlouho jsem nechápal, proč se pořád donekonečna předhazuje nutnost mít na vysílači možnost si nastavit mezní hodnoty výchylek, přez které to servo nepřejede ani v případě nasobení ruzných mixu--no jasně, duplex to má automaticky v přijímači už z výroby nastavené na určitou základní mezní hodnotu, kterou mohu pak změnit nastavením v přijímači, ale nemusím si to hlídat při nastavování modelu ve vysílači.
Naposledy upravil(a) pepin dne pát 18.01.2013 21:09, celkem upraveno 3 x.
FeriGGGG

#330 Příspěvek od FeriGGGG »

ked uz sme pri pocasi,
tak skoda ze ma nenapadlo dat sem skor moje videa s FY-30a v 3D mode za veterneho pocasia
http://www.youtube.com/watch?v=ySh3J-tPM3k
http://www.youtube.com/watch?v=RtXnyU_52pQ
z videa nevidno mieru korekcii ale nejviac korigovalo na kridelkach
...sprava sa obycajne, ale neutralnejsi ako bez stabilizacie
dx6,beastX,A3PRO,guardian2D/3D,FY-30,i86,as3x,R3XS,fox2.3,pulse1.6,hypertaxi,extra300,ryba3d,cracyak
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“