HC3-SX bezpádlo - zkušenosti (záchranná stabilizace)

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Zamčeno
Zpráva
Autor
Howking
Kontaktovat uživatele:

Re: HC3-SX bezpádlo - zkušenosti

#361 Příspěvek od Howking »

lubos.mandik píše:Panove potrebuji poradit s pripravkem pro nastaveni cykliky, nasel jsem jen pro T-Rexe 500 apod, je to stejne jako pro Protose. Diky, za odkaz budu vdecny.
- poradím ti - vůbec ho nepotřebuješ. Já to řeším dvěma tyčkama flybaru položenýma na rámu a na desce cykliky - jedu na rovnoběžnost ve dvou na sobě kolmých osách. Ale najdeš i zpoustu zastánců, ktečí tvrdí, že i od oka stačí. Stejně to nakonec musíš ve vzduchu dotrimovat a u bezpádla už ani to.
Blade400>T-Rex500>T-Rex250>Protos>T-Rex700E>LA700>RaptorE720
youtube.com/heyingosl
lubos.mandik

#362 Příspěvek od lubos.mandik »

Howking píše:
lubos.mandik píše:Panove potrebuji poradit s pripravkem pro nastaveni cykliky, nasel jsem jen pro T-Rexe 500 apod, je to stejne jako pro Protose. Diky, za odkaz budu vdecny.
- poradím ti - vůbec ho nepotřebuješ. Já to řeším dvěma tyčkama flybaru položenýma na rámu a na desce cykliky - jedu na rovnoběžnost ve dvou na sobě kolmých osách. Ale najdeš i zpoustu zastánců, ktečí tvrdí, že i od oka stačí. Stejně to nakonec musíš ve vzduchu dotrimovat a u bezpádla už ani to.

Jj, na Beastu jsem to vubec neresil a udelal jsem dotrimovani az pri zaletu. Mam tu na stole HC, tak jsem si rikal, ze to zkusim. Jaky mate doporuceni na serva cykliky, zatim mam v merku Savox SH-1350, co vy na to?
boZZda

HC3-SX bezpádlo - zkušenosti

#363 Příspěvek od boZZda »

Zmer prumer hridele, na ktery ten pripravek potrebujes a bude to fungovat. Pokud tedy mas heli s 120st deskou, coz asi mas :wink:

Po nastaveni tim pripravkem jsem nikdy nemusel trimovat...
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
Relax

#364 Příspěvek od Relax »

Na 450 jsem si vyrobil takovou nouzovku, sice jsem musel ladit na třikrát během otáčení hřídele ale bylo to přesný. Až budu montovat na jaře HC3-SX na 550, můžu buď vykrouhnout něco podobnýho ale s otvorem 10mm místo těch 5mm na 450 a nebo se podívat po kovové profi verzi - spíš zvenku. Tu jsem na shopech tady nikde nenašel, možná s vyjímkou této :

http://www.rcmarket.cz/zbozi/vrtulniky- ... kliky.html

Je to na velikost heli 30-90 tzn. to bych měl ale vědět jakou velikost v téhle klasifikaci vlastně mám :-):-):-)
Při prodeji mi prodávající zcela luxusně nastavil 550 na moje rádio včetně desky, úhlů a stopy, přičemž použil klasický tříosý kovový přípravek na 600 zapůjčený od jednoho pilota, něco podobného jako tady :

http://www.hobbyking.com/hobbycity/stor ... 10mm_.html

Cena srandovní, jenom to chce asi propojit na balík někoho s větší objednávkou a podělit se o poštovné, momentálně nemám co bych odtamtud řešil.......
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
buki

#365 Příspěvek od buki »

Už jsem to tu psal,ale ještě jednou zopakuji. Takto jednoduše bez speciálního přípravku nastavuji. Kolmost cikliky léta měřím tak, že si dám na grip oboustranku, na ni přilípnu tyčku, která se datýká plošky na ciklice co jsou kuličky a otáčím dokola rotorem přes všechny tři plošky. Jak v nule tak v maximu i minimu.Tímto se to srovná úplně přesně. Takže serva chodějí stejně a kolmost zachována po celé dráze kolektivu. Jen v každé pozici(min. střed a max.) musím tyčku přilípnout znova.Ale nemusím zase sundávat hlavu, abych tam nasadil přípravek.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#366 Příspěvek od pkotatko »

U bezpadla to delam jednoduse. Dva uhlomery, nebo merky na padla pokud se vejdou na listy. Nastavim nulovy kolektiv. Pak zkontroluji jestli mam merky rovnobezne i pri otaceni cekou hlavou po devadesati stupnich. Pokud ano, deska musi byt kolmo. Mereni v koncovych bodech kolektivu se u bezpadla nedela. Stejne nemas moznost to korigovat a bezpadlo si poradi. Kompenzaci delam u padlove hlavy.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Relax

#367 Příspěvek od Relax »

Filutové :-) Díky za nápad jak obejít zbytečnou investici..........
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
tomasvrx1
Kontaktovat uživatele:

#368 Příspěvek od tomasvrx1 »

Buďte zdrávi páni mistři, mám prosbu o pomoc. Tak jsem konečně dostal od ježiška HC čko a potřebné věci k mé 550 :-) dostal jsem se tedy k nastavování HC čka. Snažím se dělat vše s maximální precizností, abych měl co nejméně problémů. A ejhle, i přes moji snahu jsem se dostal k pěkný prekérnosti. Popíši můj problém. Postupoval jsem při nastavování podle průvodce a nastudovaných videí. :D v záložce diagnoza jsem offsetem serv v (T8FG) nastavil křidelka, výškovku, ocas tak, aby svítily NULY.Pak jsem funkcí koncové body nastavil výchylky tak, aby se teploměry v diagnoze dostaly na vyznačenou krajní mez, na obě strany stejně. I ve vysílači mi dokonce vyšli naprosto stejná čísla napravou i levou stranu a to 117%.

- Pak jsem nasadil na hřídel přípravek pro vyrovnání desky cykliky
- V záložce Trim jsem doladil rovinu cykliky(rozdíly před vyrovnáním byly cca 0,5mm)
- potom jsem přešel do záložky MIXY.Zde jsem nastavil způsob montáže a reverzy serv.
- POTOM JSEM FUNKCÍ -OFSET KOLEKTIVU -MUSEL NASTAVIT HODNOTU -31 ABYCH KDYŽ DÁM PÁKU KOLEKTIVU DO STŘEDU, MĚL NA LISTECH 0° NÁBĚH LISTŮ. (páky vypadají že mají s táhly 90°)To nevím jestli je dobrý, tak vysoká hodnota podotýkám, že páky mám podle manuálu od heli stejně dlouhé. :?

No a zde se už projevil zmíněný problém, že mám doleva na křidélkách větší výchylku jak do prava (1,5°), to samé je i u výškovky.
Jediné na co jsem přišel je to, že jak jsem hýbal ve vysílači ofsetem serv, aby se dostaly teploměry do nul, tak jsem se podíval ve vysílači na funkci servo a tam nemám díky subtrimu stejnou výchylku, na pravou stranu 115% a na levou 118 a střed není v nule a je tam asi jedno %. to si myslím by mohlbýt zmíněný problém.
-Výsledek je takový, že při kolektivu -10° a levé plné výchylce se mi opře páka serva o krabičku, ale při pravé výchylce tam je dostatek místa, jsem z toho zoufalej.
Neporadil by mi někdo? Děkuji moc :oops:
T-8FG,GOBLIN 700 HPS-HC3sX,Diablotin XL,Eagle foto http://tomasvrx1.rajce.idnes.cz/
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#369 Příspěvek od pkotatko »

POTOM JSEM FUNKCÍ -OFSET KOLEKTIVU -MUSEL NASTAVIT HODNOTU -31 ABYCH KDYŽ DÁM PÁKU KOLEKTIVU DO STŘEDU, MĚL NA LISTECH 0° NÁBĚH LISTŮ. (páky vypadají že mají s táhly 90°)To nevím jestli je dobrý, tak vysoká hodnota podotýkám, že páky mám podle manuálu od heli stejně dlouhé. Pokud mas paky na 90° a deska cykliky je vodorovne, pak mas zrejme spatne delky tahel. Serva - cyklika, nebo cyklika - gripy. Kdyz delku tahla zmenis, zmeni se ti i potreba toho ofsetu. Vychylky na kazdou stranu jine... Hmm a kolik ? Kolik mas pri plne cyklicke vychylce na listu ?
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
boZZda

#370 Příspěvek od boZZda »

Kolik máš na listech, když jsi v záložce TRIM? Musí být na listech 0°.
V záložce TRIM jsou páky kolmé na táhla, deska cykliky kolmá na hřídel a listy jak jsem psal v 0°.
Dále, když máš páku kolektivu do nuly podle servo monitoru v rádiue, tak je v menu Diagnóza teploměr taky v nule?

Když vše nastavíš jak máš, tak na offset kolektivu nesáhneš! Když na něj nesáhneš, tak to bude OK :wink:
bavarianDemon 3X a 3SX
tomasvrx1
Kontaktovat uživatele:

#371 Příspěvek od tomasvrx1 »

pkotatko píše:POTOM JSEM FUNKCÍ -OFSET KOLEKTIVU -MUSEL NASTAVIT HODNOTU -31 ABYCH KDYŽ DÁM PÁKU KOLEKTIVU DO STŘEDU, MĚL NA LISTECH 0° NÁBĚH LISTŮ. (páky vypadají že mají s táhly 90°)To nevím jestli je dobrý, tak vysoká hodnota podotýkám, že páky mám podle manuálu od heli stejně dlouhé. Pokud mas paky na 90° a deska cykliky je vodorovne, pak mas zrejme spatne delky tahel. Serva - cyklika, nebo cyklika - gripy. Kdyz delku tahla zmenis, zmeni se ti i potreba toho ofsetu. Vychylky na kazdou stranu jine... Hmm a kolik ? Kolik mas pri plne cyklicke vychylce na listu ?

Ano musel jsem zkrátit táhla o 2 mm o proti manualu k vrtulniku, teď mám OFSET KOLEKTIVU na 0 a tím i nalistech mám 0° táhla k páce jsou v tomto uspořádání k sobě v 90° (odhadováno) absolutní přesnost nemám čím změřit.Ale to se nechá poměrně přesně odhadnout. kolektiv zatím +-10°, klopení doleva 10° do prava jen 8.75 (odhadem těch 75) a to je ten problém.
natočil jsem video není moc kvalitni ale postačí

http://www.uloz.to/12018966/snc00169-mp4

http://www.uloz.to/12018968/snc00170-mp4
T-8FG,GOBLIN 700 HPS-HC3sX,Diablotin XL,Eagle foto http://tomasvrx1.rajce.idnes.cz/
tomasvrx1
Kontaktovat uživatele:

#372 Příspěvek od tomasvrx1 »

boZZda píše:Kolik máš na listech, když jsi v záložce TRIM? Musí být na listech 0°.
V záložce TRIM jsou páky kolmé na táhla, deska cykliky kolmá na hřídel a listy jak jsem psal v 0°.
Dále, když máš páku kolektivu do nuly podle servo monitoru v rádiue, tak je v menu Diagnóza teploměr taky v nule?

Když vše nastavíš jak máš, tak na offset kolektivu nesáhneš! Když na něj nesáhneš, tak to bude OK :wink:

noo tak ted jsem se podival do vysílače a tady to mám nějak popsuty. v servomonitoru když dám plnej kolektiv tak jeden kanál serva (3) mám 100 a druhá kanál (6) mám 121?? doprčic proč. Když dám kolektiv do mínusu na plno tak tam mám kanál serva (3) mám +100 a druhá kanál (6) mám 118??
tak tady mám nějakej zmatek
tomasvrx1
Kontaktovat uživatele:

#373 Příspěvek od tomasvrx1 »

tak Já začnu uplně od znova s novým modelem ve vysílači tady bude ta chyba..
budu informovat :oops:
tomasvrx1
Kontaktovat uživatele:

#374 Příspěvek od tomasvrx1 »

boZZda píše:Kolik máš na listech, když jsi v záložce TRIM? Musí být na listech 0°.

NOVÉ NASTAVENÍ
Doladil jsem délky táhel serva cyklika,cyklika grypy,co nejlépe jsem dovedl, líp to už nejde! MALÉ ROZDILY JSEM MĚL!! předtím jsem to kompenzoval těmi postníky v záložce trim. Nejvědší rozdíl na 3 zadním servu tam jsem postníkem kompenzoval asi 0.8 mm teď je postník na 0 a vše sedí bezvadně na přípravku
-tak na listech v záložce trim mám 0° postník je také na nule
schrnu to, všechny postníky mám na nule, když nasadím udělátko na hřídel, tak všechny 3 ramena krásně sedí na přípravku a páky jsou kolmá na ramena
-V záložce trim ,mám páky kolmé, na táhla od serv k cyklice.
-když dám páku kolektivu do nuly, podle servo monitoru v T8FG tak v diagnoze jsou teploměry v 0 (páku mám také přesně na středu)
výsledek? Výchylky na obě strany ve všech osách jsou STEJNÉ!! vživotě bych neřekl jak málo stačí k takovému problému. Bozzdo!!!, relax děkuji za nakopnutí!! a podporu, kdybych měl kamna na tuhá paliva šel bych si vysipat popel na hlavu :? zítra mě čeká vrtulka. nějaké tipy jak správně nastav :lol: it?
boZZda

#375 Příspěvek od boZZda »

Tady je ke satažení můj model Protos na vysílačce Futaba 8FG. Podívej se na to a použij co se dá.
Jediné, co budeš muset upravit jsou subtrimy a koncové body.
http://www.uloz.to/12024588/protos

Zde je program na stahování modelů z PC do 8FG a naopak
http://downloads.hobbico.com/software/f ... 29-FFS.zip
bavarianDemon 3X a 3SX
Zamčeno

Zpět na „Heli - technika“