Blade mCPX II - tipy, triky, nastavení a opravy

Vrtulníky do velikosti 450
Zamčeno
Zpráva
Autor
nunasjiri

Re: Blade mCPX II - tipy, triky, nastavení a opravy

#436 Příspěvek od nunasjiri »

pro Helifish: co sí mám představit pod INH v tomhle nastavení?Co to značí to INH ?Díky. Zkusím to vaše nastavení, mod: kachna

Thro Curve 0,36,50,INH,80 (0,40,60,80,100)
Nyní: DJI Spark
Dříve: Blade McpX - Phoenix v.3, Dx6i - Toro 600, Toro 900, Blade mQX
prochel
Kontaktovat uživatele:

#437 Příspěvek od prochel »

nunasjiri píše:pro Helifish: co sí mám představit pod INH v tomhle nastavení?Co to značí to INH ?Díky. Zkusím to vaše nastavení, mod: kachna

INH znamená nenastaveno,nepoužito třeba když nastavuješ jen tříbodovou křivku a máš možnost 5bodů tak nastavíš třeba 100-inh-80-inh-100 ten druhej a čtvrtej nenastavuješ
a jedno upozornění ten vrtulník v modu kachna je dost tupej
blanch

#438 Příspěvek od blanch »

citace:
Takže pokud máš verzi 2 tak tam máš gumičky již nasazené stím nic nedělej. Ohledně nastavení rádia, napípej si nastavení uvedené v manualu od výrobce a v režimu NORM v kterém budeš stejně začínat létat změň (původní hodnoty jsou v zavorce):

Menu Travel adj.
PITC H,L 65% (75%)

Menu D/R&EXP

POS0-ELEV EXP +35% (+30%)
D/R 60% (+70%)

POS0-AILE EXP +35% (+30%)
D/R 60% (+70%)

Pokud chceš ještě víc uklidnit ale zárověň zhoršit ovladatelnost tak můžeš hodnotu PITC snížit na 60/55 v pokoji jsem se z mcpX seznamoval na hodnotě 55%. To už je ale hodně velký lenoch. Záleží jak ti to bude vyhovovat. Osobně mám raději začínat s hodnou ale tupou heli a postupně si "ostrost" zvedat. Ze začátku stejně nebudeš létat a budeš se snažit jen viset.Jen taková poznámka nakonec. Osobně toho mám docela dost nalétáno na TREX450, MT a TREX500 (co zatím umím je jiná smutná kapitola :) ) ale tohle je naprosto genialní ale šílený (v dobré) strojek který si každý helinář zamiluje nicméně je opravdu hooodně rychlý i v konfiguraci z krabice. Někdy mi příjde že se člověk koukne na knyply a bejbyheli (jak jí říkám) je mezi kytkama případně za TV a podobně. Takže i v tom pokojovém nastavení dokáže být hodně rychlá :) Naštěstí je teda dost odolná.[/quote]

Jasně díky za nastavení ze zbrklíka udělat kliďase :D ,Ty gumičky tam jsou to je pravda já jen jestli se tam nedávají třeba ještě jedny.Tak jsem se s ním zkoušel vznést v obýváku a hned sem posekal kytku no super :D myslel jsem si najivně že když s nim dokážu docela vyset na simu tak to v realu nebude až taak těžké,ale omyl.Zjistil jsem že mi furt někam cestuje a trimování moc nepomáhá,ale myslim si že to bude tim že se vznesu moc pomalu protože když přidám víc tak se vznese rovně.Nastavení si ještě teď napípám do ovladače a zítra vyzkouším, ale lepší by byla nějaká hala nebo tělocvična.Ještě se zeptám které listy pro to obývákové poletování jsou lepší?Ty co jsou namontované nebo ty s těmi výčnělky motor mám setovej.Ještě jednou dík za nastavení ovladače.
Alca L-159, L-39 Albatros, Alpha 450, Sbach 342, Blade MCPX ver.2
DX7S
helifish

#439 Příspěvek od helifish »

nunasjiri píše:pro Helifish: co sí mám představit pod INH v tomhle nastavení?Co to značí to INH ?Díky. Zkusím to vaše nastavení, mod: kachna

INH je automatický linearní propočet bodu na křivce mezi dvěma sousednímy body např. máš křivku 0,INH,50 tak hodnota INH se automaticky zpočítá na hodnotu 25. Až budeš zadávat hodnoty do DX7 tak místo nastavování hodnoty na křivce (příčítáním % podržením tlačítka INCREASE/ADJUST tak jak je běžné zmáčkni tlačítko CLEAR a místo hodnoty bodu na křivce v % ti naskočí INH. No pokud by jsi si nevěděl rady tak misto INH dej 65% pak tedy bude na THO CURVE 0,36,50,65,80
TRex500, letadla AMR - Ultimate,VA models - Trinity, Ultimate, FMS - MSX v2, rádio Horus X10
nunasjiri

#440 Příspěvek od nunasjiri »

INH je automatický linearní propočet bodu na křivce mezi dvěma sousednímy body např. máš křivku 0,INH,50 tak hodnota INH se automaticky zpočítá na hodnotu 25. Až budeš zadávat hodnoty do DX7 tak místo nastavování hodnoty na křivce (příčítáním % podržením tlačítka INCREASE/ADJUST tak jak je běžné zmáčkni tlačítko CLEAR a místo hodnoty bodu na křivce v % ti naskočí INH. No pokud by jsi si nevěděl rady tak misto INH dej 65% pak tedy bude na THO CURVE 0,36,50,65,80

Na DX6 je postup stejnej jako na DX7 ? Mám na mysli INH . Myslel jsem si že je to něco jako "nevyužito" akorát jsem neznal postup.Díky
Nyní: DJI Spark
Dříve: Blade McpX - Phoenix v.3, Dx6i - Toro 600, Toro 900, Blade mQX
blanch

#441 Příspěvek od blanch »

Tak už to mám napípaný v DX7 a zítra testnu.Ještě se zeptám na ovladači DX7 je na pravé straně z boku 3 polohové tlačítko FLT MODE chci se zeptat když přepnu přepínač do polohy 1 a mam stažený plyn tak se vrtule roztočí a hrktulník se vznese.K čemu toto slouží?Omlouvám se asi pro někoho za hloupou otázku, ale mě by to zajímalo.Díky
DX7S
prochel
Kontaktovat uživatele:

#442 Příspěvek od prochel »

blanch píše:Tak už to mám napípaný v DX7 a zítra testnu.Ještě se zeptám na ovladači DX7 je na pravé straně z boku 3 polohové tlačítko FLT MODE chci se zeptat když přepnu přepínač do polohy 1 a mam stažený plyn tak se vrtule roztočí a hrktulník se vznese.K čemu toto slouží?Omlouvám se asi pro někoho za hloupou otázku, ale mě by to zajímalo.Díky
To tlačítko (třípolohový přepínač) jsou letové režimy
Poloha 0- normal oplně dole je normalni let a 1a 2 je akrobatický režim
Ještě se tento přepínač používá s přepínačem na protější straně trotl hold to je zapnuti a vypnutí motoru :D
blanch

#443 Příspěvek od blanch »

prochel píše:
blanch píše:Tak už to mám napípaný v DX7 a zítra testnu.Ještě se zeptám na ovladači DX7 je na pravé straně z boku 3 polohové tlačítko FLT MODE chci se zeptat když přepnu přepínač do polohy 1 a mam stažený plyn tak se vrtule roztočí a hrktulník se vznese.K čemu toto slouží?Omlouvám se asi pro někoho za hloupou otázku, ale mě by to zajímalo.Díky
To tlačítko (třípolohový přepínač) jsou letové režimy
Poloha 0- normal oplně dole je normalni let a 1a 2 je akrobatický režim
Ještě se tento přepínač používá s přepínačem na protější straně trotl hold to je zapnuti a vypnutí motoru :D

Aha jasně to mě taky napadlo, že je to změna letových režimů,ale jak říkám lepší je zeptat se zkušenějších díky za ujištění že to tak je.Ten trotl holt se používá pro plynulejší přistání jestli se nepletu.Pokud s pletu tak mě opravte.Fakt s vrťasema začínám a některé věci mi unikají, ale začíná to být zajímavější a zajímavější :D
DX7S
helifish

#444 Příspěvek od helifish »

Trotl holt se používá pro odstavení motoru při krizové situaci pro minimalizování škod před nevyhnutelným pádem. Obvykle to nebývá "plynuleší přistání" :D :D Nicméně opravdu někdo vypiná těsně před dosednutím heliny. Smysl to má pouze u velkých helin od 450 a více. Osobně ani u Minititana před dosednutím nepožívám a dosedám "pod motorem" párkrát jsem sedl na drn v trávě a možnost startu mne zachráníla před převrácením heli. MT je i poměrně nizký. S Trexe500 tak někdy přistávám ta energie v roztočených listech je obrovská je vysoký a taky poměrně těžký. U mcpX v modu "kachna" nemusíš používat stačí stáhnout kolektiv a motor se ti vypne sám ( počáteční bod křivky plynu je na 0%)
TRex500, letadla AMR - Ultimate,VA models - Trinity, Ultimate, FMS - MSX v2, rádio Horus X10
kolaCZek

#445 Příspěvek od kolaCZek »

helifish píše: U mcpX v modu "kachna" nemusíš používat stačí stáhnout kolektiv a motor se ti vypne sám ( počáteční bod křivky plynu je na 0%)

Ja bych si na vypinani motoru stazenim kolektivu moc nezvykal. Prijde doba, kdy pocatecni krivka plynu nebude 0%, ale treba 100% a pak to bude prusvih. :wink:
SuperZoom 4D, Blade mCP X BL, SAB Goblin 500 @ Spirit
Spektrum DX8, PhoenixRC
blanch

#446 Příspěvek od blanch »

Díky za vysvětlení je dobré to vědět.Uvažuji, že bych si v létě koupil nějakou heli t rex 250 nebo 450. Prost nějakou pro začátek.Ale zatim si budu hrát a skoušet viset s mcpxkem. Ikdyž doba letu na ty origo baterly je někde kolem 3-4 minut tak asi ještě budu muset nějaké dokoupit.Četl jsem že jsou dobré hyperionky tak je budu muset koupit aspoň 4 kusy
DX7S
helifish

#447 Příspěvek od helifish »

blanch píše:Díky za vysvětlení je dobré to vědět.Uvažuji, že bych si v létě koupil nějakou heli t rex 250 nebo 450. Prost nějakou pro začátek.Ale zatim si budu hrát a skoušet viset s mcpxkem. Ikdyž doba letu na ty origo baterly je někde kolem 3-4 minut tak asi ještě budu muset nějaké dokoupit.Četl jsem že jsou dobré hyperionky tak je budu muset koupit aspoň 4 kusy

Na originaly létám 4 minuty a Hyperionky od Prochela :D :D dávají až 6 minut. Co se týká další heli tak na 250 zapomeň má pár konstrukčních nešvarů je divoká a stojí hodně času ji pořádně nastavit a rozlétat. Začni od 450 dál. Osobně se mi nejlépe létá s 500 létáš vysoko, můžeš dál od sebe, dobře se čte na obloze pozice a není to splašenec. Naučí tě jako každá větši heli pokoru a ohleduplnost ta sila v listech je "cítit". V letu se krásně "nese" nikam neuhýbá drží směr . To vše zapříčiní (obvykle) méně pádů ale bohužel rána pak "bolí" hlavně peněženku. Nadruhou stranu ti její velikost může "svazovat" ruce. Ale můžeš začít jen na velikosti 450 taky jsem začínal na Trex450SE. Co helinář to jinej názor. Kdysi jsem četl od českého hodně dobrého helináře že je lepší začínat na co největší helině co vám peněženka dovolí a časem jsem přišel na to že "něco na tom bude" :) Jinak mcpX tě nenaučí jen viset zvladá vrámci svých možností i 3D prvky, nicméně viseni všema směry,osmy,kruhy couvavé kruhy.... zvládá "z krabice" a na "silové" prvky si jej kluci přestavuji na sříďák. Ale i z krabice je s ním krásné polétáníčko :D Až ti ruce začnou "chodit samy" a pokud nenastane psychický blok tak by jsi měl :) pak zaletět to samé s čímkoliv.
buki

#448 Příspěvek od buki »

Helifisch: "Jinak mcpX tě nenaučí jen viset zvladá vrámci svých možností i 3D prvky, nicméně viseni všema směry,osmy,kruhy couvavé kruhy.... zvládá "z krabice" a na "silové" prvky si jej kluci přestavuji na sříďák. Ale i z krabice je s ním krásné polétáníčko Až ti ruce začnou "chodit samy" a pokud nenastane psychický blok tak by jsi měl pak zaletět to samé s čímkoliv".

Řečeno naprosto přesně,bez zbytečných kéců okolo. K tomu není co dodat. 100% souhlas.
blanch

#449 Příspěvek od blanch »

helifish píše:
blanch píše:Díky za vysvětlení je dobré to vědět.Uvažuji, že bych si v létě koupil nějakou heli t rex 250 nebo 450. Prost nějakou pro začátek.Ale zatim si budu hrát a skoušet viset s mcpxkem. Ikdyž doba letu na ty origo baterly je někde kolem 3-4 minut tak asi ještě budu muset nějaké dokoupit.Četl jsem že jsou dobré hyperionky tak je budu muset koupit aspoň 4 kusy

Na originaly létám 4 minuty a Hyperionky od Prochela :D :D dávají až 6 minut. Co se týká další heli tak na 250 zapomeň má pár konstrukčních nešvarů je divoká a stojí hodně času ji pořádně nastavit a rozlétat. Začni od 450 dál. Osobně se mi nejlépe létá s 500 létáš vysoko, můžeš dál od sebe, dobře se čte na obloze pozice a není to splašenec. Naučí tě jako každá větši heli pokoru a ohleduplnost ta sila v listech je "cítit". V letu se krásně "nese" nikam neuhýbá drží směr . To vše zapříčiní (obvykle) méně pádů ale bohužel rána pak "bolí" hlavně peněženku. Nadruhou stranu ti její velikost může "svazovat" ruce. Ale můžeš začít jen na velikosti 450 taky jsem začínal na Trex450SE. Co helinář to jinej názor. Kdysi jsem četl od českého hodně dobrého helináře že je lepší začínat na co největší helině co vám peněženka dovolí a časem jsem přišel na to že "něco na tom bude" :) Jinak mcpX tě nenaučí jen viset zvladá vrámci svých možností i 3D prvky, nicméně viseni všema směry,osmy,kruhy couvavé kruhy.... zvládá "z krabice" a na "silové" prvky si jej kluci přestavuji na sříďák. Ale i z krabice je s ním krásné polétáníčko :D Až ti ruce začnou "chodit samy" a pokud nenastane psychický blok tak by jsi měl :) pak zaletět to samé s čímkoliv.

Jasně už jsem se na ně u Prochela díval a budu si je u něj objednávat aspoň 4 kusy a ještě jestli se nepletu tak se musí koupit i taková ta přechodka na ten jinej konektor.Dneska jsem zkoušel ten kachní mod a je to super je to ohodně klidnější což je bomba na obývákové lítání,ale když se trochu za to veme tak to dokáže bejt ještě dost ostrý a samo že jsem se neubránil zase sekání listí na fíkusu. :D .Co se týče těch velkých helin tak z těch mám respekt a pokoru.Pokukuju po té 450 rexovi, ale nejlepší by bylo kdybych našel někoho z Třebíče třeba kdo ho má nebo něco takového a pobavit a podívat se na to.Číst si otom je něco jiného než to vidět ve skutečnosti a pobavit se o tom.Další věc je ta umět to nastavit tak jak to má být a zalítnout to.No uvidíme v létě.Zatím to vidím na to poletování s mpxkem, budu se tu muset poohlídnout po nějaké tělocvičně kde bych se nemusel bát že to omlátim o zeď a nebudu sekat kytky. :D
DX7S
prochel
Kontaktovat uživatele:

#450 Příspěvek od prochel »

ty Hyperionky G3 CX - 1S 250mAh for mCPx Heli mají stejnej konektor jak originální baterky tak nic řešit nemusíš můžeš lítat jak orig tak hyperionky
Zamčeno

Zpět na „Heli - do 450“