Heli a vaše nehody - pokračování

Všechno co je o modelech vrtulníků, ale nevejde se do jiné vrtulníkové kategorie.
Odpovědět
Zpráva
Autor
irto

Re: Heli a vaše nehody :-)

#436 Příspěvek od irto »

Relax píše:plastový šroubky mají šanci. Předpokládám že je lepíš modrým Loctitem a utahovat se musí asi dost opatrně :-)

Držím palce na dnešní nový pokus :-)

Plast a loctite nejde moc dohromady loctite je na lepeni kovovych spoju v kovu, hliniku a podobnych materialech do plastu a na plast se naopak nepouživaji protože tam maji teměř přesně obracenou schopnost než s kovem.
Logo 600| AcroMaster Pro| Extra 300 EXP V2
FUTABA FX-30
Relax

#437 Příspěvek od Relax »

irto - díky za info :-)
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
psena
Kontaktovat uživatele:

#438 Příspěvek od psena »

Jo plastovy sroubky se nelepi a drzi fakt dobre, bylo par tvrdych autorotaci na lyze a v pohode, i kdyz nosim heli do auta , tak ji drzim nekdy pouze za lyze v ruznych polohach a neurval jsem zatim ani jeden sroubek... musim zaklepat, ale 3 pady a 3x lyzinky odpadly bez poskozeni. Takze zatim 100% uspech.
Jednou to prijde a rozbiju je, ale zatim super.
psena
Kontaktovat uživatele:

#439 Příspěvek od psena »

Howking píše:
psena píše:Vis jak dlouho trva 50m volnym padem? Vis jak dlouho se roztaci Jive? :lol:
-někde jsem četl, že když se Jive nevypne holdem nastaveným pod nulou, ale přepne do letového režimu, kde je nastavená hodnota govenotu těsně předtím, než se to roztočí (nějakých 15% na zkalibrovaném Jive), tak se to roztočí stejně rychle, jako se rychle změní režim otáček z nejpomalejších na nejrychlejší (0.5s?)

No to verim, ale to opravdu nemam nastaveny.... stopblades fakt nebylo v planu.
Nic, ted aspon vim, kde je ten limit a budu se od nej drzet dal... chlapi na mojehobby psali ze se to stane jak nic a taky ze jo. :lol: Stacil spatnej uhel heli (cumak moc dolu), neopatrny prevraceni pres kridylka a nejdou se to zaclo chovat nerizene a ja jsem jen zatuhl a sledoval to divadlo... dost lidi by to zrejme jeste zachranilo.
horpak

#440 Příspěvek od horpak »

To jako se ti zastavily listy nebo co je to ten stop blades. Pokud jo tak jak je to možný? :D
Relax

#441 Příspěvek od Relax »

Přiznám se že stop blade jsem nikdy neviděl, dumal jsem jestli to je to co navozuje doslovný překlad. Vypnout motor a práce s kolektivem ? Tak jsem si to hodil do vyhledávače a hned první video s nitrem bylo v závěru hodně zajímavý. Když se to umí a jsou na to nervy - luxusní podívaná........... :-)

http://www.youtube.com/watch?v=XfpNax1LhHM
psena
Kontaktovat uživatele:

#442 Příspěvek od psena »

Jo tohle je asi best autortoace co znam... a je to samozrejme chteny stopblade, ja jsem ten rotor zastavil nechtene tim ze jsem to pos... :roll:
Relax

#443 Příspěvek od Relax »

Náhodou z loňska si vybavuju video s Tvojí autorotací na fotbalovém hřišti, pak jásot skoro jako dnes v TV s tím Polskem :-) Tak aby ne když jsi to zvládnul parádně se 450 což si troufne a úspěšně dá asi hodně málo lidí ..........
Relax

#444 Příspěvek od Relax »

Když jsem tady posledně zmínil pěknou autorotaci Pseny netušil jsem že hned následující slohová práce bude o mojí mizerné autorotaci .......... :D

Oprava motoru do 550 dopadla výborně a dneska jsem si užíval konečně lítání bez podivných pazvuků, vůle na hřídeli apod. První baterka byla testovací, pak bylo nesmírné kochání nad dvěma starty Pavla Kefurta. Když odjel, těšil jsem se na dalších pět startů, namotivován Pavlovými krásami na obloze. Sice smažilo slnko což dost nemusím, ale kdy je zrovna čas jako dnes a letiště prázdné :-)

Následující let trval pouze dvacet vteřin ..........

Při druhém průletu v ose nad asfaltovou dráhou jsem asi tak v deseti metrech udělal s rukama něco co nechápu a následující šoková situace to už zastřela. Možná jsem se chtěl ohnat po dotěrnejch mouchách, nemyslím že bych plánoval dát vyšší otáčky což by to ještě tak vysvětlovalo ale prostě jsem podebral ukazovákem spínač autorotace co je pod letovýma režimama vlevo a motor zdechnul, přesně tak jako tady na kopci kdy jsem to cvaknul společně se záchranou ........... :oops:

Že bych zapínal regl zpátky jsem pod deset metrů už neřešil, první zoufalý pokus byl dostat se mimo asfalt alespoň na hlínu vedle. To se povedlo, stejně jsem ale neodhadnul autorotaci. Z menších otáček to ztrácelo rychle, sice jsem se snažil potlačovat lehce do negativu ale obava z pádové rychlosti tam byla a pak už nastalo podrovnávání. Rychlost na rotoru jsem tak vytratil brzy, zhruba ze dvou metrů už to šlo takřka se zastavenýma listama. Tupá rána, heli sedla lehce na pravý bok a ocas kde prasknul a odletěl stabilizátor. Ten to poslal na předek. Tam se rozpojila baterka a je kleplá. Podvozek prasknul ve třech ze čtyř bodů, levá strana komplet ( opět se vracím k tématu plastových šroubků o nichž psal Psena - včera cestou pro baterku do Próčka jsem je zase nekoupil ...... ). Proto to odskákala pravá bočnice, bude opět lepení a zesílení uhlíkem. Místo lepené minule to slízlo taky ale vydrželo. Kabinka dostala ránu ale je asi OK. Destička pro HC3SX a Rx praskla, přijímač odkloněnej. Listy komplet netknuté.

http://relax450.rajce.idnes.cz/TREX5503G/#IMG_4432.jpg
a 4 další snímky

Po sundání listů jsem to zapojil, regl OK ale elektronika totálně hluchá, na HC3SX blikala oranžová což myslím detekuje absenci signálu z Tx nebo Rx. Samé dobré vyhlídky ale radši jsem to sbalil a domů.

Doma to kupodivu naběhlo normálně, buď kontakt nebo se to probralo jinak.... Samozřejmě velká ztráta důvěry, i po diagnostice HCX to bude asi o nervy zalítat to po opravě ale snad to není nic vážného. Hnutej konektor ? Přijímač ale mohl dostat ránu,i když na něm není ani škrábanec, něco otevřeného a konektory byly plně zasunuté, pohyb byl ze spoda což by jim nevadilo. Nelze podcenit ani načatý tišťák, možná by bylo lepší ho nechat zkontrolovat u Hnízdila.

Největší vztek jsem měl na sebe protože tohle se mi stalo podruhé a nepomohlo paradoxně ani přehození spínače autorotace. Vrátil jsem se k myšlence jak je to vlastně s tím odpojením a znovunaběhnutím JIVU. Četl jsem tady že to do určitého malého času naběhne okamžitě do vysokých otáček - což ale očeše hnací kolo a nikdo to proto nehodlal testovat. Když se to přetáhne tak už je mrtvej a naběhne až po delší době ( to už jsem byl minule na zemi ). V rámci situace jsem dnes rezignoval na hlavní kolo a rozhodl jsem se to prubnout. Z osmi pokusů včetně několika odpojení baterky aby to nebylo zkreslené jako opakované jsem zjistil, že regl tak jak ho mám já nastavenej se rozeběhne vždycky okamžitě s pomalým náběhem ale velmi svižně, do tří čtyř vteřin jede motor naplno. Nerozhoduje jestli to vrátím po jedné vřeřině, po dvou, postupně jsem počíta až do deseti. Žádné česání kola, z nižších i vyšších hned. Jediné co nefunguje je znova ho zapöjit a dát k tomu hned vyšší otáčky. Napřed nabíhá do nízkých a jak je má tak teprvě zvyšuje.

Kdybych si blbec tohle zjistil minule, dneska bych určitě nespadnul ...... Do plných by to naběhlo minimálně dvakrát dřív než jsem byl na zemi, akorát bych k tomu nesměl dávat záchranu ( což jsem stejně nedělal ). Tam by byla velká disproporce otáček = výkonu na listech a plného kolektiv co aktivuje HC3SX.

Nic nevibruje, bez listů se to točí v pohodě ale stejně bude asi preventivní obřad výměny hřídelí. Poškození je škoda, nicméně zase vím podstatné info jak tomu předejít. Když jsem dnes sledoval Pavla Kefurta jak ve výšce vypíná motor, autorotuje v obratech a pak to v různé výšce zase zapíná, s JIVEm by tohle šlo zdá se taky. Něco jako nácvik první fáze autorotace, ale radši na vyšších otáčkách :-)
psena
Kontaktovat uživatele:

#445 Příspěvek od psena »

Rikas regl do 10 sekund nabiha rychle... to si chvalne vyzkousim, ale jak by regl poznal ze jsi pristal a zastavil rotor (na coz 10sekund i staci) potom by to dopadlo katastrofalne a potencionalne i nebezpecne.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#446 Příspěvek od Dejfak »

Tak jsem Pročko vytáhnul z vitríny skoro po roce že si zalétám udělal jsem kontrolu a vše. Neměl jsem si čist toto téma. Protože když si vspomenu na podobné stavy co tu popisujete, tak mi je líto to rozbíjet.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Relax

#447 Příspěvek od Relax »

Asi jsem napsal něco blbě nebo nerozumím. Zkoušel jsem několik variant od "okamžitě cvaknout zpátky" až po "počítat do deseti a pak cvaknout zpátky". Mohl jsem sice v rámci dostupných informací postupovat opačně a mít kolo co nejdéle k testování ale to mi dochází až teď. Bál jsem se že to do nějakého časového limitu ořeže zuby a od nějakého času už nenaběhne. Jak vidno v dubnu jsem to zřejmě buď v leknutí a zmatku cvaknul zpátky až na zemi ( protože pád byl rychlejší než počítání do deseti :-) a to by pak nehrálo ) a nebo jsem při novém nastavování JIVU něco změnil. Když jsem za křoviskama zaslechl obvyklé zaječení zubové frézky, vypnul jsem to podruhé.

Dnes to probíhalo vždy stejně, čím dřív se to cvakne zpátky, tím míň rotor ztratí otáčky a tím rychleji je motor zpátky na svých. Od nějakých tří čtyř vteřin už to rozbíhá déle ale pořád to má očividně takový výkon že by nebyl problém to zastavit v pádu, udržet na listech a pak v klidu nastoupat. V rámci opravy to zkusím na zemi znova a pokud se nevyskytne nějaké překvápko, dá se uvažovat o zkoušce dostatečně vysoko ve vzduchu :-)

Jak by regl poznal...... Když přistanu a zastavím motor, tak pokud ho na vysílači neodpojím sekundárním spínačem při stažení kolektivu k sobě, roztočí se podle toho testu kdykoliv ( až do počítání do deseti ) znova. Jestli to je i při 15 / 20 a déle jsem nezkusil.

Já se v elektronice tolik až tak nevyznám, mám to sice celkem rád ale pokud to může ublížit tak jako heli, držím se hodně při zdi :-) Taky je otázka jak se dá JIVE nastavit, přizpůsobit a jak to přesně mám já. Mě se tyhle věci vždycky rychle vypaří z hlavy, pokud si je nenapíšu tak se pak bojím na to sahat :-)
Naposledy upravil(a) Relax dne stř 20.06.2012 15:00, celkem upraveno 4 x.
Relax

#448 Příspěvek od Relax »

Dejfak - se neboj, tohle není standarní situace :-)
Fenius
Kontaktovat uživatele:

#449 Příspěvek od Fenius »

psena píše:Rikas regl do 10 sekund nabiha rychle... to si chvalne vyzkousim, ale jak by regl poznal ze jsi pristal a zastavil rotor (na coz 10sekund i staci) potom by to dopadlo katastrofalne a potencionalne i nebezpecne.

Nie je tých 10 sekúnd priveľa?
psena
Kontaktovat uživatele:

#450 Příspěvek od psena »

Na me je to moc textu, potrebuji kratce a jednoduse.
Napriklad u Align reglu dojde k okamziteho roztoceni do plynch otacek v pripade ze vypnes TH do 5 sekund od jeho zapnuti. (ten casovej udaj nemam overenej, je to nejak tak) Rozhodne jsem to ale nekolikrat pouzil a funguje to tak.
Pokud tento cas prekonas tak regl roztaci rotor podle nastaveni jake ma naprogramovane pro roztaceni z nulovych otacek.

Muzes to pro me prosim napsat podobne jak to ma Jive?
Odpovědět

Zpět na „Heli - jiné“