daidalos 200

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: daidalos 200

#46 Příspěvek od pepin »

tomashr píše:
pepin píše:Jistě máš pravdu,ale musíš už o termice něco vědět,oproti tomu s lehkým modelem-třeba právě Diadalos máš naději termiku zaznamenat-vizuálně již nízko nad zemí proti horizontu,vidět kde ještě stále stoupá,nebo alespon neklesá,navíc díky nízkému plošnému zatížení nemusíš ani moc hlídat rychlost.

Jen dotaz - ty asi moc s pravým F3(5)J nelétáš co? V praxi ti totiž mohu garantovat, že citlivost na termiku a schopnost "čuchání" je u modelu 3.5m, 2kg někde hodně jinde než u Daidala či jiného RCEK... A točit pár metrů nad zemí se dá taky.
Výhodou je, že je lehký model "blbuvzdornější", to zas ano, ale absolutní citlivost na termiku zas tak zázračná není.

Já to hlavně beru tak,že s osazeným Diadalem si asi dobře zalétá při asi jiné investici,nežli s pravým F3 cokoli rozměru 3,5m,nevím,jestli je ta investice adekvátní zkoušce,jestli mě to bude vubec bavit.
graup15

#47 Příspěvek od graup15 »

tomashr píše:
pepin píše:Jistě máš pravdu,ale musíš už o termice něco vědět,oproti tomu s lehkým modelem-třeba právě Diadalos máš naději termiku zaznamenat-vizuálně již nízko nad zemí proti horizontu,vidět kde ještě stále stoupá,nebo alespon neklesá,navíc díky nízkému plošnému zatížení nemusíš ani moc hlídat rychlost.

Jen dotaz - ty asi moc s pravým F3(5)J nelétáš co? V praxi ti totiž mohu garantovat, že citlivost na termiku a schopnost "čuchání" je u modelu 3.5m, 2kg někde hodně jinde než u Daidala či jiného RCEK... A točit pár metrů nad zemí se dá taky.
Výhodou je, že je lehký model "blbuvzdornější", to zas ano, ale absolutní citlivost na termiku zas tak zázračná není.

No, po zážitku ze soboty jsem si poupravil náhled na to (lehouš ..ala Daidalos)...hihi. Začínám mít pocit, že trojkombinace...F3B-E, Něco Hotliner (F5B) a něco F3J, nebo lehké F3B-E a člověk má modely na veškeré létání co si umí představit.
Ono to super malé plošné zatížení není vše :-) No jak je chvilka, makám na Daidalíku , to jsem zvědav jak to létá. (hlavně ve větru :-) :-)
Dzordzik

#48 Příspěvek od Dzordzik »

Mám stejnou zkušenost. Co vím, tak kluci spíš radili nad párou, ne horkovzduškou ...
klingon77
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od klingon77 »

graup15 píše:Páč se teď zrovna s Daidalem mořím,tak ti řeknu,že slovo (citlivost) na omačkání, je ještě hodně jemné označení.
To je extremně náchylné na omačkání!!!!:-(
...a pořád leštit jak idiot prac desku.....stačí i nepatrné smítko....a je v tom ďůlek.

Kridla osazuju na podobne molitanove desce. http://www.obchod.libea.cz/galerie/obra ... =800&y=423
sgames
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od sgames »

docela sranda tato diskuse :)

vylitat termiku z 3,5 metrovym erem nekde v 400 metrech dokaze i tele (sory,ale je to tak) protoze proc ? protoze termika je nahore vzdy sirsi,silejsi,stabilnejsi a vubecm staci delat kruhy o polomeru 5 km a je to :)
zato v malym prknem 40 metru nad zemi ... ehm dovolil bych rict,ze to je umeni. jeste vice s hazedlem, ve 20 - 10 metrech krouzit a krouzit.
Zkrátka jak se říká, s velkým érem zalítá každý průměrně zdatný pilot,se zmenšujícím se rozpětím rostou nároky na pilota.

a ted to me :)
Stoupak.cz - Portál pro všechny větroňáře, házedláře a jiné maníky :-D
pepin

#51 Příspěvek od pepin »

sgames píše:docela sranda tato diskuse :)

vylitat termiku z 3,5 metrovym erem nekde v 400 metrech dokaze i tele (sory,ale je to tak) protoze proc ? protoze termika je nahore vzdy sirsi,silejsi,stabilnejsi a vubecm staci delat kruhy o polomeru 5 km a je to :)
zato v malym prknem 40 metru nad zemi ...a ted to me :)

v podstatě sis odpověděl sám,u toho menšího a lehčího větroně máš větší šanci tu termiku najít a v komínu se ustředit -menší stoupáky nízko nad zemí narozdíl od létání když to nosí všude,jen aby to bylo co největší,páč pak to dlouho vidíš.Ohledně větru,kdy bude Diadalos couvat si myslím,že konstruktérum stačilo,že když už začne tedy couvat-ostatní jiné soutěžní modely této kategorie jsou už dávno odcouvaní a pokud ho bude někdo přesvědčovat hvízdat při 2O ms někde na svahu,tak to má jen v hlavě popletrený.Vždyt ten model byl konstruován pro určitou soutěž,tu uspěšně absolvuje,tak co na něm hledáte za hnidy,fakt nepojímám.Za sebe jsem se jen zájemci o tento model vyjádřil,jak vnímám podobný model já i kde si myslím,že má své limity a stinné stránky,jestli si nakonec koupí F3x nebo vrtulník už je na něm.Stejně nikdo nebudeme uplně oběktivní,každý jsme stejně svázán určitým typem modelu pro určitý styl létání.
jeremi
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od jeremi »

sgames píše:docela sranda tato diskuse :)

zato v malym prknem 40 metru nad zemi ... ehm dovolil bych rict,ze to je umeni. jeste vice s hazedlem, ve 20 - 10 metrech krouzit a krouzit.
Zkrátka jak se říká, s velkým érem zalítá každý průměrně zdatný pilot,se zmenšujícím se rozpětím rostou nároky na pilota.

a ted to me :)

Budeš se divit, ale docela s tebou souhlasím :D Takže fakt nevím, proč si na požitek při létání termiky brát házedlo či RCEK, když si s mnohem větším relaxem a v klídku a v pohodě zalétám s čímkoliv větším. Prostě házedlo a RCEK je dobré na "pilování" řízení, pro požitek z létání něco okolo 4 metrů :D
tomashr

#53 Příspěvek od tomashr »

Aleši trochu ulétáváš - ono se právě s těmi F3J/F5J v 400m moc nelétá, výška startu v F3J je vesměs pod 200m (často i pod 100m) v F5J je to stejné. Ve srovnání s výškami, do kterých na soutěžích běžně létají Daidalosy je to velmi podstatně méně... Ironicky bych podotkl, že výška, kde v F5J vypínáš motor asi tak odpovídá výšce, kde řada pilotů RCEK začíná dělat rozpočet na přistání :lol: :lol:
Mimochodem největší hardcore je točit tu bublinu 10-20m nad zemí právě s letadlem o rozpětí 3,5m - s házedlem je to sranda, když to skoro nemá pádovou rychlost, ale s velkým letadlem se pěkně propotíš - ale jde to :D

Ale nechme toho, tohle je trochu offtopic, který tu vznikl jako postupné reakce na příspěvek jeremiho. Asi se všichni shodneme v tom, že pro požadavek "zkusit si slušně polétat v termice" je Daidalos plně využitelný a nikdo se ho nemusí bát - létá dobře...
pepin

#54 Příspěvek od pepin »

Mohu se zeptat,jestli všichni co to vidí na ero 3.5m bylo u nich prvním větroněm kterým začínali s větronařením?případně kolik měli KW v prvním svém elektroletu?
sgames
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od sgames »

tome ja nemluvim o F5J, ja mluvim o obecne velkemu zlu a to ze "velke letadlo umi ridit jen velci kluci" je to prave naopak.
howg.
Stoupak.cz - Portál pro všechny větroňáře, házedláře a jiné maníky :-D
Homer.Simpson

#56 Příspěvek od Homer.Simpson »

graup15 píše:

Páč se teď zrovna s Daidalem mořím,tak ti řeknu,že slovo (citlivost) na omačkání, je ještě hodně jemné označení.
To je extremně náchylné na omačkání!!!!To jsem zvědav jak to kluci budou vozit. Na to aby byla bedna vyplněná vatou :-( :-(

:lol: si spominam, ked som skladal F3K.Po zlepeni kridla som mal sto chuti, cele to rozslapat :) Nahodou mi kvapol epoxyd na povrch a ked uschol a chcel som ho zoskrabnut nechtom, tak to dopadlo "kraterom" :twisted: ...

Ale vraj staci obliat vriacou vodou a premacknutie sa vrati spat :wink: (zatial to mam odskusane iba na polystyrene, kde to funguje stopercentne 8) )
Futaba T-14MZ,Proxima II,Skywalker EPO,DJI F450 + NAZA M V2 + H3-2D,Tricopter
pepin

#57 Příspěvek od pepin »

HURVE83 píše:Děkuji Všem za rady a pomoc. Určitě si od všech vezmu ponaučení a nějak to vymyslím. Mám ted i možnost docela zajímavě Sharon Profi od Valenty,ale toho se už trochu bojím. Ale je to asi pomalejší a více do té termiky ne?
.

Sice je to asi stejně jedno,když ta nabídka padla,ale zas tak pomalej Sharon není,teda když nechtěl :D na jaře ho měl v Itálii a moc se s ním teda po obloze necoural :D Plánoval i nějaké upravy-možnost alternativního zmenšení modelu o středový díl křídla.
Michal_N
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od Michal_N »

sgames píše:tome ja nemluvim o F5J, ja mluvim o obecne velkemu zlu a to ze "velke letadlo umi ridit jen velci kluci" je to prave naopak.
howg.
Aleši, nezlob se na mě, ale tvoje poslední dva příspěvky jsou vyloženě na spuštění "flame". Není třeba urážet kluky, co rádi pilotují velké modely. Nebylo by lepší to brát víc v klidu?
kovaco

#59 Příspěvek od kovaco »

Pro:pepin

Na tvoji otázku s čím kdo začínal mám odpověď. Začínal jsem se Síriusem, 3,05m, roton 300w. Je fakt, že to bylo o život, ale je to úžasné éro i pro začátečníka, když má vedle sebe úžasné učitele, které jsem měl já. :D
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
albisko
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od albisko »

Aleš tento rok som zacal lietat dospele modely cize f5j elektro cca 2000g
poviem ti ze s Ambroskou si v malej vyske dovolim ovela viac ako s 3,8m vtakom, skratka reakcie na kormidla a zotrvacnost modelu je niekde inde :) takze taka legrace s velkym to az zasa nie je
Přílohy
IMAG0083.jpg
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“