RTF quadrocopter
Re: RTF quadrocopter
Regulátory jsou flashované, u rámu budeš muset trošku modelařit, nebudou sedět díry v držácích motorů s motorama, baterku sis vybral vysílačovou, doporučil bych ji vyměnit za pohonnou. Dále budeš potřebovat konektory na spojení baterky a reglu. A taky bych doporučil zvážit výměnu modulu ve vysílači za Frsky a změnu softu za ER9X anebo Open9X. Tím se dostaneš na zcela jinou level.
Jinak máš všechno.
- tomas.polak
- Kontaktovat uživatele:
Troll píše:Regulátory jsou flashované, u rámu budeš muset trošku modelařit, nebudou sedět díry v držácích motorů s motorama, baterku sis vybral vysílačovou, doporučil bych ji vyměnit za pohonnou. Dále budeš potřebovat konektory na spojení baterky a reglu. A taky bych doporučil zvážit výměnu modulu ve vysílači za Frsky a změnu softu za ER9X anebo Open9X. Tím se dostaneš na zcela jinou level.Jinak máš všechno.
Frsky module jsem našel jen pro futabu a JR, to se dá použít i na Turnigy ?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... le_RX.html
na změnu softu potřebuju něco kupovat, nebo tam akorát něco nainstaluju z kompu?
ty konektory koupím asi tady v čr, nebo víte které jsou potřeba?
baterka by teda byla vhodná jaká?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _Pack.html ?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=8932 ?
a nabíječ? nebo je vhodný jiný?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ories.html
pak jsem se ještě chtěl optat, zda je potřeba nějak instalovat tuhle Naza jednotku, nebo jestli to pojede když to zapnu do sebe..
předem, zase díky moc..
Ten modul se přímo dá strčit do T9X. Nic dalšího netřeba.Pasuje tam. Snad jenom odpojit drátek od antény původního modulu. Asi sis všimnul, že je to modul telemetrický a tudíž budeš moci přenášet data z copteru .
Nový program tam naleješ z kompu, na to ale potřebuješ programátor. Takový malý bazmek s USB konektorem do PC, stojí to cca 10 USD a mají to taky v HK. A i všude možně jinde. Zatím se ale tou věcí nezabývej, máš toho dost na učení i řešení. Všechno má svůj čas.
Konektory klidně kup v ČR. Je jich nepřeberné množství druhů. Na baterkách z HK bývají XT60, klidně je můžeš používat. Anebo tam dej jiné dle Tvých preferencí. Já používám T- Deans, ale pokud se chceš plně vybavit, tak bych koupil z HK konektory EC3. Protože jsou velmi levné a kvalita je dostačující. Baterky jsou vyhovující obě co jsi sem dal. Já bych asi zvolil tu větší, při téměř stejné hmotnosti má vyšší kapacitu. Ale zas ta menší je super levná a v přepočtu kapacity na peníze vyjde lépe. Prostě zapřemýšlej a rozhodni se sám. Nemám tucha o jaké teplotě hovoříš
. Pravda je , že nízké teploty Lipolkám nesvědčí,ale o tom nic nikde nepíšou. Pokud myslíš to " C " tak to není teplota, ale je to označení maximálního vybíjecího proudu. Tobě stačí, když tam bude alespoň 20C. Nabíječ bych si já koupil jiný, ale i tenhle je vyhovující. Tu tvoji baterku to bude ládovat max. cca 4A, víc z toho nedostaneš, ale to stačí. Prozatím. Co máš na mysli instalací NAZA jednotky, to nevím. Prostě to poskládáš, propojíš všechny dráty kam patří ,( to najdeš v návodu) nakonfiguruješ NAZU v PC a můžeš letět. Pak to při záletu doladíš a je to.
- tomas.polak
- Kontaktovat uživatele:
Troll píše:Ten modul se přímo dá strčit do T9X. Nic dalšího netřeba.Pasuje tam. Snad jenom odpojit drátek od antény původního modulu. Asi sis všimnul, že je to modul telemetrický a tudíž budeš moci přenášet data z copteru .Nový program tam naleješ z kompu, na to ale potřebuješ programátor. Takový malý bazmek s USB konektorem do PC, stojí to cca 10 USD a mají to taky v HK. A i všude možně jinde. Zatím se ale tou věcí nezabývej, máš toho dost na učení i řešení. Všechno má svůj čas.
Konektory klidně kup v ČR. Je jich nepřeberné množství druhů. Na baterkách z HK bývají XT60, klidně je můžeš používat. Anebo tam dej jiné dle Tvých preferencí. Já používám T- Deans, ale pokud se chceš plně vybavit, tak bych koupil z HK konektory EC3. Protože jsou velmi levné a kvalita je dostačující. Baterky jsou vyhovující obě co jsi sem dal. Já bych asi zvolil tu větší, při téměř stejné hmotnosti má vyšší kapacitu. Ale zas ta menší je super levná a v přepočtu kapacity na peníze vyjde lépe. Prostě zapřemýšlej a rozhodni se sám. Nemám tucha o jaké teplotě hovoříš
. Pravda je , že nízké teploty Lipolkám nesvědčí,ale o tom nic nikde nepíšou. Pokud myslíš to " C " tak to není teplota, ale je to označení maximálního vybíjecího proudu. Tobě stačí, když tam bude alespoň 20C. Nabíječ bych si já koupil jiný, ale i tenhle je vyhovující. Tu tvoji baterku to bude ládovat max. cca 4A, víc z toho nedostaneš, ale to stačí. Prozatím. Co máš na mysli instalací NAZA jednotky, to nevím. Prostě to poskládáš, propojíš všechny dráty kam patří ,( to najdeš v návodu) nakonfiguruješ NAZU v PC a můžeš letět. Pak to při záletu doladíš a je to.
jj měl jsem na mysli to C u označení baterky..
Jinak už snad nemám problém...(zatím)
- tomas.polak
- Kontaktovat uživatele:
Troll píše:Flashování je výmena firmware v procesoru regulátoru za jiný. Tím se stane regl pro coptery daleko vhodnějším. Regulátor běhá rychleji a zvýší se stabilita copteru.O dost. Postup i programy jsou na netu zcela běžně ke stažení. ALe vypadá to, že pro Tebe bude jednodušší se tím nezabývat a koupit rovnou flashované regly. Rám je pro naučení celkem fuk, ten druhý je taky OK.Čím větší, tím lepší, bude to pak o dost stabilnější. TY vrtule klidně můžeš použít. Jako všechno levné uspokojí, ale nenadchnou. Létat to s nima bude, ale bude to trochu vibrovat. Pro začátek jsou vyhovující a hlavně jsou levné. Na naučení budeš potřebovat docela dost vrtulí.
chci v dohledné době objednat komponenty, jediné co ale neni na skladě jsou ESC -
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _2_4S.html
tak jsem koukal po tech co skladem jsou a narazil jsem na tento, šel by tam? mam ale podezření že není flashnutý
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oller.html
??
Plushe nie sú flashnuté, ale objednať môžeš aj tie, čo nie sú na sklade, len to o niečo dlhšie potrvá. Prípadne môžeš objednať flashnuté z RCtimeru.
http://www.rctimer.com/index.php?gOo=go ... oductname=
http://www.rctimer.com/index.php?gOo=go ... oductname=
Pokud spěcháš, zkus trošku hledat. Ty MUltistary jsem viděli někde v českém e-shopu.
- tomas.polak
- Kontaktovat uživatele:
Troll píše:Pokud spěcháš, zkus trošku hledat. Ty MUltistary jsem viděli někde v českém e-shopu.
chtěl bych to mít do svátků - do vánoc no..
a nebo tam prdnout ještě tyhle - měly by to taky zvládnout jsem tu někde na foru četl..
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _2_3S.html
Naposledy upravil(a) tomas.polak dne sob 08.12.2012 22:19, celkem upraveno 2 x.
Turnigy Multistary mají skladem v českém eshopu. Mají 15A viz tento odkaz a 30A viz tento odkaz. Doporučuji se ovšem předem poptat na počet kusů skladem.
- tomas.polak
- Kontaktovat uživatele:
Drondys píše:Turnigy Multistary mají skladem v českém eshopu. Mají 15A viz tento odkaz a 30A viz tento odkaz. Doporučuji se ovšem předem poptat na počet kusů skladem.
jj, ale nevím jestli je to ok kdyz mam 17A motory..(použít ty 15A ESC)
nabíječ je ok?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... arger.html
na ty baterky - ZIPPY Compact 2700mAh 3S 25C Lipo Pack
V e-shopu na který je odkaz (regly Multistar) jsem už pár věcí nakoupil, vždy bez problémů. Nebyl problém ani objednávka toho, co nebylo v sortimentu.
Počet kusů je vidět hned, jak dáš věci do košíku.Co je na skladě, je skladem, na rozdíl od jednoho "veksláka" se zbožím z HK - jeho "e-shop" už taky diskuzí proběhl.
Počet kusů je vidět hned, jak dáš věci do košíku.Co je na skladě, je skladem, na rozdíl od jednoho "veksláka" se zbožím z HK - jeho "e-shop" už taky diskuzí proběhl.
RadiomasterTX16S, V 911, V 939, V912, Eachine E160
tomas.polak píše:nevím jestli je to ok kdyz mam 17A motory..(použít ty 15A ESC)
1) Maximální odběr 17A máš reálně změřený s příslušnou použitou vrtulí a nebo to bereš jen z papírových hodnot? Pokud to změřeno nemáš tak by bylo vhodnější změřit proudový odběr.
2) Obecně multikopter, který by měl létat delší dobu na plný plyn by byl špatně dimenzovaný. Takže předpoklad je, že většinu doby bude odběr podstatně menší a jen výjimečně na pár sekund by se mohl vyskytnout maximální odběr což by měl régl přežít. Nicméně pokud budeš chtít pro jistotu zamezit vyššímu odběru tak si to můžeš opět změřit s příslušnou použitou vrtulí a omezit na jedné straně nastavením EPA ve vysílačce tj. snížením koncového bodu pro maximum kanálu kde máš plyn tak, aby odběr byl i při maximu o něco nižší než 15A.
3) Další možnost je poptat se u toho prodejce v českém eshopu zda má skladem dostatečný počet kusů té 30A verze réglu Turnigy Multistar a pokud ano tak vzít tu s tím, že budeš mít co se týče zatížitelnosti réglů větší rezervu i do budoucna. Z toho co zmiňuji v dalším příspěvku je zřejmé, že počty kusů nastavené v eshopu nemusí být správné tj. doporučuji se raději přímo u prodejce poptat telefonicky nebo emailem na reálné počty kusů skladem.
tomas.polak píše:nabíječ je ok?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... arger.html
na ty baterky - ZIPPY Compact 2700mAh 3S 25C Lipo Pack
Ano.
vlkodlak píše:V e-shopu na který je odkaz (regly Multistar) jsem už pár věcí nakoupil, vždy bez problémů. Nebyl problém ani objednávka toho, co nebylo v sortimentu. Počet kusů je vidět hned, jak dáš věci do košíku. Co je na skladě, je skladem...
Tak jsem to vyzkoušel.
Při zadání většího počtu kusů u toho 30A réglu to vypíše.
Nedostatečný počet položek na skladě. Dostupných je pouze 2 položek.
U té 30A verze réglu Turnigy Multistar jsou tedy zřejmě skladem jen dva kusy za předpokladu, že je hodnota kusů skladem uvedená v eshopu pro tuto položku správně, ale pro jistotu bych před nákupem doporučoval si to raději ověřit telefonicky nebo emailem.
Nicméně u toho 15A réglu Turnigy Multistar zřejmě v eshopu nemá nastaven správně počet kusů, protože i když jsem tam zadal 10000 kusů tak se to do košíku úspěšně vložilo bez hlášení jakékoli chyby a pochybuji, že má skladem 10000 kusů.
Takže před objednáváním bych doporučoval se raději předem u toho prodejce poptat na reálný počet kusů skladem jelikož jak je vidět počty kusů nastavené v eshopu nemusí odpovídat realitě.
Uplne ti stacia 15 A regle Multistar.Ono si motor zobere so spominanou vrtulou max 18 A ale iba na priamo..Copter ma napisane v programe ze ma mat max otacky 1850 z 2000...Cize aby sme sa rozumeli,miesto 18A si vezme cca 15A...Zvysok je na stabilizaciu ako rezerva...Kludne ich zober..
A ako zaciatocnik si na plny plyn len tak skoro nezalietas..Taktiez kolega Troll by ti o tom vedel povedat svoje..Naco davat zbytocne silne regle..Usetris na hmotnosti, pridas si na letovom case..A zase cim je copter lahsi...tym ma vacsiu akceleraciu.Fakt neni naskodu si urobit copterik superlahky,ktory lieta ako raketa ako zbytocne predimenzovany,ktory je lenivy jak prase..
Z tych nabijaciek ti kludne postaci ta lacnejsiia.Taktiez ju mam.Tie baterky tiez nie je rozumne nabijat vyssim prudom ako 1C..Cize 1C pre 2200 baterku znamena 2,2A...Ja osobne tiez pouzivam tieto lacne baterky kvoli cene a copterik je s nimi lahucky a svizny ako dabel..Osobne ich nabijam 2,4 A...
Je ti zbytocne kupovat 10A nabijacku..To ani nevyuzijes..Skor by som ja osobne vyuzil keby som mohol nabijat tieto male baterky naraz..Cize bud dvojitu nabijacku alebo kupit este jednu taku aku mam.
Ale to bude asi az ked sa nauzis lietat...Ono to zase neni take jednoduche..
Kamarat napr viac opravuje ako nabija..
A ako zaciatocnik si na plny plyn len tak skoro nezalietas..Taktiez kolega Troll by ti o tom vedel povedat svoje..Naco davat zbytocne silne regle..Usetris na hmotnosti, pridas si na letovom case..A zase cim je copter lahsi...tym ma vacsiu akceleraciu.Fakt neni naskodu si urobit copterik superlahky,ktory lieta ako raketa ako zbytocne predimenzovany,ktory je lenivy jak prase..
Z tych nabijaciek ti kludne postaci ta lacnejsiia.Taktiez ju mam.Tie baterky tiez nie je rozumne nabijat vyssim prudom ako 1C..Cize 1C pre 2200 baterku znamena 2,2A...Ja osobne tiez pouzivam tieto lacne baterky kvoli cene a copterik je s nimi lahucky a svizny ako dabel..Osobne ich nabijam 2,4 A...
Je ti zbytocne kupovat 10A nabijacku..To ani nevyuzijes..Skor by som ja osobne vyuzil keby som mohol nabijat tieto male baterky naraz..Cize bud dvojitu nabijacku alebo kupit este jednu taku aku mam.
Ale to bude asi az ked sa nauzis lietat...Ono to zase neni take jednoduche..
Kamarat napr viac opravuje ako nabija..
johny107 píše:Tie baterky tiez nie je rozumne nabijat vyssim prudom ako 1C..Cize 1C pre 2200 baterku znamena 2,2A...
V dnešní době i tyto levné aku zvládají celkem bez problému nabíjení 3C. Zmíněný aku ZIPPY Compact 2700mAh 3S 25C má definován nabíjecí faktor max. 5C, ale raději nejít až na maximum. Optimum je zhruba okolo těch cca 3C. 1C se doporučuje nabíjet jen zcela nové aku při prvních pěti cyklech po nakoupení a pak v dalších cyklech už klidně až 3C. Nabíjet je stále jen 1C je zbytečné a nepřináší to žádný podstatný efekt tj. pokud je nabíječka schopna tyto packy nabíjet až 3C pak klidně nabíjet až 3C. Větší efekt na životnost má nevybíjet aku příliš hluboko tj. max. do cca 80% jmenovité kapacity a ne víc.