Autostabilizační systémy pro plošníky

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: Autostabilizační systémy pro plošníky

#46 Příspěvek od pepin »

CHa cha cha :D hned vedle je vlákno GYRO DO LETADLA tak takto jsem použití gyra v letadle viděl ještě letos někdy v březnu :D

Podle mého ty pomocníčci-gyra a stabilizátory mají nepostradatelné uplatnění v aplikacích,kde to bez nich prostě nejde-vrtulníky,3D stíhačky,stabilizace u FPV zbytek je jen spěchání v modelařině,nic jiného,normální je jít kruček po kručku----teda pokud to beru jako radost z řízení----umravnostnění modelu----ogyrovat pipera fakt neberu jako překonání další mety na zájmové cestě,spíš mi to přijde hloupé.tisíce jiných s ním létá bez gyr a zvládá to ,tak proč né já.Samozřejmě já nemám tu potřebu vlastnit model,který ještě neuřídím,nebo se ho bojím víc,nežli je zdrávo,takže to vidím třeba jinak.

stačilo propasírovat při záletu kompozitového Foxe stromem, no a už to vidím hned jinak :D
pepin

#47 Příspěvek od pepin »

tak jsem se dobabral českého překladu k té FY 30 a je jasné, že by to fungovalo jak si představuji, tak asi nakonec přecijenom provedu první testík s tím levnějším gyrem z hobbykingu.
Papir
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od Papir »

pepin píše:tak jsem se dobabral českého překladu k té FY 30 a je jasné, že by to fungovalo jak si představuji, tak asi nakonec přecijenom provedu první testík s tím levnějším gyrem z hobbykingu.

Strojový překlad někde z vlákna odtud.
http://ulozto.cz/xH5bHwK/fy30a-doc
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
pepin

#49 Příspěvek od pepin »

Tak ten orange je na prd, je to jenom 3osé gyro, tak to pouze zklidnuje let, ale není v něm systém, který by se snažil model držet a vrátit do přednastavené horizontální polohy, případně udržet v naposled opuštěném uhlu po uvolnění knyplu vysílače. Na tu eliminaci klapek by to sloužilo určitě také, ale představa, že před letem mrskám sem, a tam 4 metrovkou a snažím se pojmout, kam ta výškovka opravdu eliminuje a navíc kolik je nepoužitelná hovadina.

Já si potřebuji odcvaknout nastavení v přibližné vodorovné pozici a vklidu s čumákem dolu zkouknout, jestli jde výškovka nahoru, nebo dolu a ještě mít možnost nastavit pouze třetinovou výchylku oproti plné výchylce pákou výškovky.

Orange opravdu tak do eppáka :cry:
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od JirkaA »

IMHO zalitavat ero s jakoukoli stabilizaci je krok do pruseru. Sebelepsi gyro neumi nemozne. Naopak muze zamaskovat problem, ktery by byl lehce resitelny i bez stabilizace, ale o to horsi to bude, az se ero dostane do rezimu, ktery je uz mimo rozsah, ktery je stabilizace schopna uridit. Zalitaval bych rozhodne bez stabilizace.
OK2WY
midolek
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od midolek »

Čistě zvědavosti objednám z HK a následně vyzkouším gyro RX3S OrangeRX 3 odkaz v v bublinkovém Zlínu Z50 od Šadu a Floaterovi. Souhlasím s názorem, že zálet by měl určitě proběhnout bez jakékoliv stabilizace (skrytá chyba by následně mohla škaredě vymstít).
pepin

#52 Příspěvek od pepin »

JirkaA píše:IMHO zalitavat ero s jakoukoli stabilizaci je krok do pruseru. Sebelepsi gyro neumi nemozne. Naopak muze zamaskovat problem, ktery by byl lehce resitelny i bez stabilizace, ale o to horsi to bude, az se ero dostane do rezimu, ktery je uz mimo rozsah, ktery je stabilizace schopna uridit. Zalitaval bych rozhodne bez stabilizace.

Měl bys možná tento svuj názor probrat s někým třeba od Boingu :wink:

PS:kolikrát jsi už zkoušel ero zalétávat se stabilizací?

Já zatím ani jednou, ale vzhledem k tomu, že v návodu jasně píší cosi o vypínačích a vypnutí stabilizace---respektive klasické možnosti odstartovat k záletu s nijak nestabilizovaným modelem a v dostatečné výšce zkouknout vizualně, jak se model chová po odhadnutelném nastavení velikosti stabilizace--stejně obvyklé nastavení, jako u knoflíku rádia--na jednu stranu to hraje hlasitěji--na druhou potichu, osobně si myslím, že pokud po prvních pokusech s nějakým eppákem nastavím odhadem ještě mírnější velikost, nežli si myslím, že by to asi chtělo, pořád je ještě stále možnost zase to pěkně cvaknout přepínačem do polohy vypnuto a první let nakonec opravdu odřídit na manuál :wink:

podle mého jde opravdu o jediné--země je prostě placatá a na konci spadneš do díry, to samé bylo s příchodem telemetrie---pohroma modeláře .
pepin

#53 Příspěvek od pepin »

midolek píše:Čistě zvědavosti objednám z HK a následně vyzkouším gyro RX3S OrangeRX 3 odkaz v v bublinkovém Zlínu Z50 od Šadu a Floaterovi. Souhlasím s názorem, že zálet by měl určitě proběhnout bez jakékoliv stabilizace (skrytá chyba by následně mohla škaredě vymstít).

nemužeš to ale posuzovat s těmi 30--20, to bohužel opravdu pracuje na jiném principu :cry: Stačí kouknout i na ty videa .

samozřejmě model to také stabilizuje, ale klidně po kouli až do země.

Ten druhý systém se bude všemožně snažit uvést model do horizontálního letu--respektive takové polohy, v které jsi ho na zemi základně nakalibroval---což jde odkalibrovat i během ustáleného odtrimovaného letu---v rámci klasického zalétání--jen ho zkalibruješ a až po přistání to na krabce potvrdíš---alespon tak jsem to z návodu pochopil.

PS:jak dlouho si myslíte, že to bude trvat, než to bude součástí dražšího vysílače-----seš trouba, chceš začít s modelařinou,máš prašule?--my řešení máme :wink:

Jediný, z čeho jsem trošku nervozní, je to další elektronický člen kde se muže cokoli potento.
jio

#54 Příspěvek od jio »

No a já si zase myslím, že to gyro je dobré zejména pro ten zálet. Alespoň já o gyru právě z tohoto důvodu uvažuji.
Dostat to poprvé do vzduchu, zjistit, jak se to vůbec chová a postupně pak při dalších letech ubírat na citlivosti. A pak teprve dokončit skutečný zálet.
midolek
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od midolek »

pepin píše:nemužeš to ale posuzovat s těmi 30--20, to bohužel opravdu pracuje na jiném principu :cry: Stačí kouknout i na ty videa .

Také nic neposuzuji a nehledám autopilota. Jde mi o to, že v silnějším větru by to mohlo trochu pomoci. Sám nevím co to bude dělat. Prostě jsem zvědavej a chci to vyzkoušet.
pepin

#56 Příspěvek od pepin »

jio píše:No a já si zase myslím, že to gyro je dobré zejména pro ten zálet. Alespoň já o gyru právě z tohoto důvodu uvažuji.
Dostat to poprvé do vzduchu, zjistit, jak se to vůbec chová a postupně pak při dalších letech ubírat na citlivosti. A pak teprve dokončit skutečný zálet.

To bych se asi opravdu takto bez zkušeností bál, to bych už jooo musel být zkušený vrtulníkář a mít se seřizováním gyr něco odseřizováno---myslím tím klasické gyro.
jio

#57 Příspěvek od jio »

Přiznám se, že nějak nerozumím. Proč vrtulníkář? Řeč je snad o plošnících.
pepin

#58 Příspěvek od pepin »

midolek píše:
pepin píše:nemužeš to ale posuzovat s těmi 30--20, to bohužel opravdu pracuje na jiném principu :cry: Stačí kouknout i na ty videa .

Také nic neposuzuji a nehledám autopilota. Jde mi o to, že v silnějším větru by to mohlo trochu pomoci. Sám nevím co to bude dělat. Prostě jsem zvědavej a chci to vyzkoušet.

pomuže to určitě, já jediný, proč jsem se nikdy do nějakého podobného neustálého autokorigování nehrnul bylo z duvodu, že se obávám, že to neustálé kmitání značně urychlí životnost serv--u epppáka uplně jedno, jestli to jednou spadne na spálené servo, nebo špatnou----odvážnou :D pilotáž při drcení ruzných obratu, ale ukmitané servo v klasickém modelu by byl problém. ted to opravdu řeším pouze jako pokus usnadnit si přistání během záletu a doštelovávání modelu--pak by to šlo z era ven, případně jako poslední možnost jak pořešit případné problémy s přistáváním u modelu, na který bych už musel jinak kupovat podstatně dražší vysílač z nemožnosti odladit vše potřebné na mém současném, ale určitě neplánuji trvale létat na autopilota.
pepin

#59 Příspěvek od pepin »

jio píše:Přiznám se, že nějak nerozumím. Proč vrtulníkář? Řeč je snad o plošnících.

No šteloval jsi už někdy gyro?já to zkoušel a nějak jsem nedostal odvahu to šoupnout ani do epppáka, zdálo se mi, že to dělá poněkud divné věci a vubec jsem nenabyl dojmu, že v určitém nastavení by to mělo být asi tak ono to pravé :D

kdo ví, jestli to mé gyro ale není nějaký nefunkční pochroumánek.
pepin

#60 Příspěvek od pepin »

Jinak to, co tu řešíme, je včetně osobních zkušeností popsáno ve vedlejším vláknu--GYRO DO LETADLA--JE TAM I V ČEŠTINĚ PRÁVĚ TEN NÁVOD K fY30
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“